Friday, 6 May 2011

Tetamu, pisang, bola, sem puding ...

Bila tetamu datang bertamu w'pun sehari maka kerja yang biasa dibuat somewhat disrupted juga. First n foremost, keadaan rumah haruslah sedap mata memandang tapi tak mudah nak kerah tulang empat kerat orang al-maklum masing2 ada tugasan lain...

.. tapikan tapi I pun ada tugasan lain juga.. I pun kena masuk ofis, tengok incoming mails, tengok siapa menegur I kat fb, jengok-baca-komen blog kawan2 dan paling membimbangkan is when I can't berkarya (for crying out loud walhal baru sehari dua jer tak berkarya, heheh).

Yang bertamu tu was TB's nephew, datang dengan kawan all the way from KT (southern region). Nephew tu sama umur dengan T. Dah ada sebiji kereta so masa cuti sem nih dia cuba drive sendiri menziarah sedara. I hope T tak merengek nak buat benda yang sama drive dengan kawan jalan2 makan angin samada ketimur, barat, utara atau keselatan. Drive ke SA-PJ aje dah, muktamad! *snigger*

Satu malam tu kita bawak tetamu pergi dinner 'open air' konon2nya makan dibawah cahaya bulan dan kerdipan sang bintang *berangan romantika d'amor kejap*. Tengah sedap makan dan berbual2 tetiba "heiiii.....gedenggang....Maaak!!" <- bunyi sepontan.

T berteriak 'heiii' sebaik saja nampak sebiji bola about to land kat meja kita. "Heiii + gedenggang" buat I terperanjat terus "Maaak!!" dalam keadaan blur. Meteorkah yang jatuh itu? kah3. Macam tersedar dari mimpi (cewah), sedar2 I dah pegang bola and by then pekerja kedai datang ambik bola tu dari tangan I dan serahkan pada budak yang membuat onar, kah3.

Anak siapakah itu yang tidak tau meminta maaf?? Well... tulah jadi tajuk perbualan kita malam tu. Patut tak emak ayah budak tu disalahkan bila anak buat hal? Digress sket.. bila anak tak reti ucap terimakasih, nak salahkan siapa??

Nasib baik insiden berlaku tatkala pinggan I dah almost licin tapikan tapi basah jugaklah part of my blouse n pants dek tumpahan teh-o ice.... aah.. sejuk seketika rasa pehaku *grin*. Tak dapat bayangkan sekiranya bola landed kearah timur dimana TB sedang menikmat mee sup panas berasap. Ayoooooo, dare not imaginelah.

Anyway, breakfast pagi nih disamping makan jemput2 pithang (TB belikan masa balik ofis tadi) I juga ngap sebiji muffin pithang yang dibuat semalam untuk tetamu tapi malang rasanya kureng umph n texturenya pun nyampahlah!

Somehow I know why... firstly harus put the blame on the banana itself sebab karektornya yang kurang 'rasa pisang' (should have used pisang emas dibawa belayar), and secondly tentang texturenya yang kurang gebu sebaaab *berbisik* I tak ayak tepungnya, hic!


I nih pelokek okay? Rasa macam membazir aje bila guna acuan kertas kapkek yang cantik dan mahal2 tu walhal lepas makan terus dibuang aje. Lainlah untuk hidangan dimajlis tertentu, sebagai hantaran kawin atau busuk2 pun untuk photoshoot? haha.. the practical side of me is speaking now, heheheee.. <- sambung lagi gelak sumbang.


Petang semalam cuaca alam tersangat indah maka pancaran mentari afdal diabadikan sebaik mungkin pada muffin pithang yang ala2 itew. Photoshoot berlaku ditaman sekangkang kera tatkala burung berkicau riang ... Nota: pinjam taman jiran *sambil senyum tawar*


Dah minat pisang, so apa lagi nak kata ek? Buat nih last weekend for T to bring some for her friends. T mengomen muffin yang I buat semalam tu "Umi nih buat ikut resipi tak Mi?". Jawapan I simple aje "Mmmm...."



Ni pun dibuat last weekend specially requested by T tapi oleh karna I buat 'silap waktu' maka tak disentuhnya langsong semolina pudding tu (2 beranak keciwa n hampa). Yalah merajuk pada yang kasih pulak2 tu merajuk dengan emak sendiri tapi nak tanya sket, keras hati nih ikut siapa ek?

'Silap waktu' tatkala dia dah nak balik ke SA, I baru terhegeh2 mengacau pudding walhal dia dah kata nak makan banyak2 dan puas2 beberapa hari sebelum tu (a treat to herself sempena khatam quraan). Ekceli bukan T aje yang idamkan puding tu malah my 2 nieces pun asyik hinting nak puding yang sama. Kesian diorang ek?

... tapi dah Umi n mak sedara diorang bermiddle namekan 'procrastinator', nak buat camana? Tu pun nasib baik bukan 'terminator' atau 'exterminator', kan?
.

10 comments:

Mira Marlena said...

Meh sini,nak lepuk sikit budak tu!Nasib baik Ice tea,kalau teh o...oohh la la jawabnya,heh..heh..
Pithang apa yg CS guna?Verangan ke rastali?Sebab kalau rastali katanya sesuai buat kek..tapi saya lebih suka guna pithang verangan.
Ingatkan CS kukus apam tadi!

somuffins said...

MIRA
I think I guna pisang Dole. Pisang nih mmg 'lame'. Kalau pithang verangan, manisnya terserlah kan? Rastali pun not bad. Ekceli I nak buat belebat/lepat tapi tetiba bertukar jadi muffins. Budak yg main bola tu mmg agak 'liar' (gitulah yg diceritakan oleh pekedai).

Ibu n Abah said...

kak som..
sebaik habis baca entry u ari ni...
i terus menyanyi2 dalam hati..
lagu john lennon..
Imajin...
antara senikatanya

Imagine all the people
Living life in peace

sure takder bola melantun kat meja u masa u sedang menikmati sup panas... eeee... skeriiiii....maisep nak membayangkannya...

zarin said...

allo CS
lama i tak singgah sini..ada masalah technical sikit hahaha..byk til tech problem nowadays ni :D

puding tu harus dibuat lagi tu sebab T tk sempat mkn..dah habis di kerjakan umi dia ye!

Maya Marisa said...

Cik Som,

As usual, maya kan buta pithang...cannot differentiate mahhh

ahkakbatik said...

kalau kt msia mak pak budak tak abeh skolah tak reti mintak maap saya rasa saya boleh accept lg banding mak pak omputih yg tak reti mintak maap...

nape yea?
wai... wai... tell me waiiiiii!!!!!!!
cho mey ngaaaaaa......!!!!

FaAtip said...

baru2 nikan, I belajaq buat muffin, and and I tak sabaq nak buat sendiri. I think the first person yg I nak tunjuk muffin tu is you lah...tapi oven tak beli lagi...heheheheehe

Yat Maria said...

ishhhhhh cik som...anak saper tu eh??? no manners langsung...kan ker tu reflect kat mak pak dia jugak?? tsk10x

btw CS...happy mothers day to u dear...rajin gak cs membaking ek...

somuffins said...

MOHON MAAF SEBAB LEWAT JAWAB. EKCELI TAK LEWAT JAWAB CUMA DAH HABIS JAWAB KOMEN PAGI SEMALAM, TETIBA JARI GATAL TERTEKAN APA NTAH; LANGSONG HILANG SEGALANYA.. MENCIII..


AKAK
I think John Lennon mesti suka kat you sebab you masih ingat kat dia lagi. Niway kalaulah hot sup tertumpah kat TB atau kat I, I pun skerrri nak bayangkan..


ZARIN
I pun alami tech. error. System slow n lembab, lagilah kat FB tu.. jenuh. Sebut pasal puding, my doter mmg majuk sbb dia tak sebut lagi pasal puding tu. Sigh..


MAYA
Bab pithang nih, you kena turun padang, ladang atau kebun untuk mengenal pasti jantina pithang, ahaks. Niway, takpe, take you time..

somuffins said...

AB
I think kat mana2 pun, even kat dunia ketiga, terima kasih atau thank you dah jadi ungkapan harian seakan2 makanan ruji. Wallahualam.


FA
Syabas! Komain lagi you ek? Terus belajar dari guru bertauliah plak tu.. Dengar cerita you belajar 3 hari 3 malam tapi 3 hari juga you gantung pots n pans, kihkihkih.. So cepatlah beli oven, bolehlah you jamu kitorang d'DHW.


YAT
Happy mother's day to you too. Well budak 'baik' tu katanya anak orang buat air kat restoran tu. Menurut pekerja kat situ, budak tu memang dah 'tersasar' sket kelakuannya. Wallahualam