Saturday, 14 May 2011

Bila jari jemari kembali menari waltz ...

Tak semena2 semalam jadi 'wordless Friday' pulak, hehe.. Sekali sekala blogger dot com buat kerenah cam tu bagus juga, jimat sikit dakwat kibod I *duh*.

I thot TB cuti hari nih, rupa2nya tak so for lunch tadi I masak sambal sotong kering, ikan (rebus pastu digoreng) masak lemak (guna 7 biji cili padi n 2 biji cili hijau) campur tomato n kacang panjang (save takyah masak sayur) dan goreng 'feather anchovies' (Ndja bawak dari Sabah). Kombinasi lauk yang thethuai untuk thedawa 'errrrk' kuat giler, hehe...

Tengahari tadi dah makan nasi, malamnya I buat pizza guna lebihan dough minggu lepas (susah juga kalau dah half Melayu half Italian nih ek?). TB tetap makan nasi and as for T, both nasi n pizza dia ngap (macam tak reti kenyang boleh tanya ada dessert tak). D pulak pergi memancing. Kalau dapat ikan keli mahaplah tangan nih tak sanggup menyiangnya.

Bulan lepas I beranikan diri beli seekor ikan sembilang, siap dibuang organ dalaman dan dibuang kepalanya sekali (me no like ugly fish head, u'olls). Ikan menggelongsur dari tangan sebaik saja dibasahi air. Since it wasn't nice to the touch, dear ikan sembilang was ushered into the freezer for indefinite period of time. Sweet dreams!


I baru tau cik Ram Li ada jual oblong burger. Rasanya pun lebih sedap dari the normal round one so pizza kali nih I taburkan aje burger yang dah dipotong kecik2.

Bahan2: tomato, capsicum, bawang, oregano, mozzarella, tomato puree, sadri n oblong burger. Pendek kata, bubuh aje apa yang kita suka. Takde orang kisah pun, heheh..


Tak kuasa nak simpan lebihan cheese so habiskan aje semuanya. Punyalah tak sabar nak grate cheese halus2, maka afdal grate lebar2 cenggitu.. Jimat masa dan tenaga.


Apa plak nih? Semua tu pemberian Teh n Ndja, ole2 dari Bandung. Hadoiiilaaa.. siapa nak habiskan mende2 tu semua??

Dalam plastik oren ada ikan bilis 3 saiz, ikan kering dan udang kering XXL (Ndja beli diSabah). Yang bulat2 tu macam keropok. Dalam plastik kat tengah tu tersembunyi segala jenis manisan (khas dari Teh untuk adik ipor dia yang suka berdessert lepas makan). Bekas lutsinar sebelah kiri tu ada macam2 jenis kuih (yet lapis Swak yang Ndja beri bulan lepas lum dicuit lagi). Dalam plastik line biru tu ada 2 telekong for me n T. Last but not least, tak sah kalau tak dapat fridge magnets, kankankan? maka I dapat 3 biji. Mana nak letak FM tu semua? Pening I!

Pagi Jumaat meluncur ke SA dengan Aga. If only Aga's driver seat is as high as Ara's, alangkah indahnya donia F1 CikSom nanti. Tulah satu2nya perbezaan ketara yang kurang selesa. Apa pun, kenalah cari jalan camana nak tinggikan tempat duduk samada guna jer kusyen atau kemvangkan lagi ukuran vontot. Mana satu lebih sesuai?

P/S: Ara .... tuan baru ada bawak mandi sabun tak? *macamlah tuan lama selalu mandikan dia pun?? Tulah sekali tuan lama bawak mandi sabun just before Ara beralih ke tuan baru*. Well.. at least I rasa puas hati that I did something good for Ara before we parted ways *sob*
.

15 comments:

Ibu n Abah said...

kanda som..(ayat paling vodek)
kalau u nak jumpa i.... u bawaklah barang2 yang u dapat tu....(lagi bagus punya ayat nak mintak...)
iyerlah.. dah u kata barang2 hadiah yg banyak tu tak tau mana nak diletak...
FM - kat fridge i ada lagi space!!!!!

DeLancrettLurpak said...

ciksom, u kire rajin tau siap grate walaupun hasil grate you sikit hari lagi sama dengan note seringgit, hehehehe.. kalau I, I potong aje cheese tu.. I kan dasar "rajin" and "sabar".. heheheheh

Maya Marisa said...

Cik Som,

Mana gambo Aga nyer? Tak sabo nak nengok F1 ride cik som nie....

Rima said...

Very the rajin CS ni.. the other day i cant even reply to all my comments.. dah tu bila bukak lagi.. semua dah hilang.. ty for ur concern.. we are ok.. no earthquake in barca.. alhamdullilah..

somuffins said...

AKAK
Timakasih.. I sker ayat2 bodek you itew, heheh. Kalau I nak jumpa you, tak nak aah bawak kuih dari Vandung tu. Might as well I bake sendiwi. Kalau jadi bentat, bentatlah you dapat, janji preshh..
Ekceli my aisbok masih ada ruang untuk berpuluh2 FM lagi tapikan tapi, I tak bubuh my FM kat badan aisbok pun, hehe. Cer teka katne I lekatkan all my FM. You sure takleh teka, hehe.


DLL
Muahahaha... dasar 'rajin n sabar' you banyak kali terpalit kat I. Rasanyalah, lebih mudah guna grater yg selebar duit seringgit *confident kekdahnya sbb cheese ada lebih*; tapi kalau cheese ciput aje, afdal grate cheese guna mata parut yg kecik2..

somuffins said...

MAYA
Eeeeee... kinda segan nak tamfal my Aga. Imagine jerlah latest Aga yg ada gambar Rimau/Singa instead of Jaguar, ngeheheh..


RIMA
Mana boleh asyik you aje yg rajin, kankan? HAHA.. big laugh there. I believe in kata2 'hendak 1K daya, tak nak 1K daleh'. Selalunya I dihimpit oleh 1K daleh, caner? Niway, glad that you are back safe n sound.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Boleh tak tolong nasihat my Mama? Dia kalau buat pizza nak express jer. Takdenya nak buat dough ke apa, bantai pita bread atau lebanese bread as base. Topping berbagai-bagai tapi paling suka BBQ chicken and pineapple. yummmm..... pepperoni pun sedap juga. purrr....meow!

p.s. Aunty CS dulu ada Ara, skrg Aga kan? Mama kita ada Cik Kiah dengan Kimi. Katanya Kimi sampai 2 minggu lagi.

azieazah said...

Yaaa... gitulah orang kalu dah ada banyak makanan dalam stok.

Mestilah lupa pada kawan dia yang sorang ni.

You lupa? Kawan U yang sorang ni, segala menda dia makan, tolak batu dan kayu (itupun kenkadang dia makan jugak)?

Tak reti-reti nak passing skit? Lempar jer ke pagor sebelah, nanti I sambut.

PatinPasta said...

Cik Som,
Saya pon geli dgn kepala ikan keli or semilang tapi bab makan, laju! :D

Cik Som tak tau siapa nak perabihkan segala ole2 tu? SAYA kan ada!

Cik Som tak tau kat mana nak bubuh FM tu? Peti ais SAYA kan ada!

somuffins said...

CAT
OK, nanti I nasihatkan your Mama to .... 'continue' making pizza the express way, ok? haha...
Truth is your Mama is smart, very practical. Pls hug her for me. One Q though. Apsal your Mama dah tak sayang cik Kiah?? Kimi tu jenis apa ek? I used to have 2 beradik kaki 4 nama Kiki n Kimi. Of coz dua2 dah aruah..

somuffins said...

AA
Sebenarnya I risau kalau banyak makanan kat rumah tapi takde siapa yang minat habiskan. Selalu juga I beri kat my once-in-a-blue-moon maid atau mat bangla yg potong rumput.

Psst.. kalau I lempor kat pagar sebelah, you tau sape yg akan sambut? Kat sebelah tu ada 2 makhluk Allah berkaki 4. Anyway, I pun kengkadang makan batu n kayu jugak (air BATU campur & beriani KAYU nasi kandar, syedap kan?).

somuffins said...

AIDA
"ditto" part makan lajuuuuu tu, hehe.

If only you are nearby, dan siapa2 yg nak tolong habiskan ole2 tu memang I dah beri. Panjangkan pahala my sisters kekdahnya.

FM? hehe.. I tak bubuh FM kat badan fridge tapi I bubuh kat.. hehe.. hehee.. nanti I buat entry eh??

somuffins said...

Additional info:

CAT: Kimi n Kiki are felines, bukan doggy, okay?

Eine Frau aus Botnang said...

Hi Somuffins, I hope you check your mail as I have sent the link to you dear. Oh amat generous sungguh mozarella cheese di atas pizza itu. Dan kena ketawa dengan Aida punya komen LOL!! Take care Cik Som!

somuffins said...

Fasha
Tq for the advice, I appreciate it very much. Hoping that everything is well over at your place. Have a nice day n take care too.