Friday, 27 May 2011

Sense of belonging ...

To be back in here (after a period of silence) is akin to be going back to my hometown as it provides me that sense of belonging! Inhale..hooo ... exhale.. hhaaah..

Pepagi lagi I dah hantar mesej cintan kat TB (haha, cintanlah sangat).

CS: (beri salam dulu) Bang, u nak bfast apa? *Bang? sejak bila I berBang2 nih?*
TB: Chips n telur dadar
CS: As D has taken 4 biji telur mlm smlm, maka can u buy some eggs n small loaf kat P pls?

Nak tau dia balas apa? nasib baik dia kat opes n I kat rumah, hehee. Dia kataaaaa ... eh kejap ehh, I show off dulu what I have for breakfast semalam, k?

TB's special request "telur dadar banyak2 bawang".


Yang nih bibik Som punya, hic! Telur mata lembu yang masih cair kuningnya pasti berlinangan sebaik disentuh dek mata garpu, diindahkan lagi rasanya dengan dwi sos merah & putih <- auwwww... berseni sungguh bunyinya, ek? ekekeke..

Nampak gaya, TB's breakfast pagi nih adalah siaran ulangan. I know what I want for breakfast .. roti cicah kari daging, yess..


Petang semalam I purposely masak sekawah *pun intended* kari daging. Sebab 1-utama nak jadikan bahan mencicah RJ=roti jala dan selebihnya can be lauk dinner.


Takkan makan kari terkulat2 cenggitu maka I tambah 3 lagi, yaaa TIGA lagi lauk ie ikan goreng, sayur kacang panjang w'pun dah dikerat2 tetap juga namanya kacang panjang, n last but not least, SBT. What is kari w/out SBT or a simple SB pun OK. Berdegar2 aje bunyinya tambah '3 lauk' lagi, ek? Maybe some will say "peanuts!" but for me it was quite an achievement! Meh salam dengan I ucap tahniah, hehe.

Cuba bayangkan makcik 1/2 abad ++ mengelek lesung batu yang berkilo2 beratnya membuat aktiviti luar biasa mengangkat anak lesung up n down to ensure lada yang ditumbuk benar2 hancur mulus. Aktiviti tu aje dah cukup mengeringkan kudratnya. Sape tak kesian, jangan angkat tangan.



My sambal belacan tomato (SBT). Lama gak tak menumbuk sambal the manual way. Oleh kerana guna 2 biji lada merah, I refused to use the vlender so I tumvuk guna kudrat sendiwi dan terajinlah pulak, I dry-fry the belacan using the non-stick pan maka vavavoomlah jadinya SBT itew.

Sedikit info ilmiah yang dipetik selepas ranum dari mag RD bulan Jun 'Stop eating before you're full' ..


1. Orang Jepun kata "hara hachi bu" = berhenti makan bila dah terasa 80% kenyang/se'eh. Camana nak tau ngam2 80% atau dah terover? Well.., pandai makan, pandailah mengagak, kan?

2. Pengamal Ayurvedic kat India nun mengesyorkan 75% kenyang. Wonder why it's lessen by 5%.

3. Orang Cina kata 70% kenyang dah cukup. Hmm.. better than Jepuns/Indians, nampaknya.

... and the last one I've to copy as is from the mag.
4. The prophet Muhammad pbuh described a full belly as one that contained 1/3 food, 1/3 liquid, 1/3 air - in other words, nothing. I tak faham maksud 'nothing'. Anyone care to explain?

Last but not least, orang Perancis berpendapat kalau dah kenyang, jangan kata "saya dah kenyang" tapi cakap aje "saya dah tak lapar".


Merci ... ferasan Ferancis gitu, auwww..

12 comments:

Mira Marlena said...

Wah,sekali hapdet..nak amik segala roti jala,kari,sambal velachan pun ada...se'eh tu CS!
Probably the meaning of 'nothing' tu kalau salah satu terkurang atau terlebih makan tak memberi kesan dekat body I supposed?

Lili said...

CS,

Akhirnya....siap jugak RT n kari daging, ye!

I pun setuju dengan Mira Marlene, you ni...sekali hapdet, tu dia...berderet!

*Saya masih belum telan nasi - (tak syelewa, tau) Nak makan RT kot! ;)

somuffins said...

MIRA
In fact ada lagi stale story n gambar2 yg masih terkompol. Simpan dulu biar masak ranum, hehe. I hope you are right in your assumption. Make sense jugak. TQ.


LILI
Kalau ikutkan hati mungkin lebih panjang entry tu tapi atas desakan html yg gila bayang, maka tak sanggup nak tulis lebih panjang. Anyway, I tulis RJ n RD=reader's digest, tapi takde plak I tulis RT sebab TB tak join any Rukun Tetangga pun, ahaks.

Puan Pengarah DBP, are you in your element now?

lemongrass said...

Cik Som,
My sambal belacan tak berkasih sayang dgn lesung semalam.
I malas giler nak increase my biceps and tricep muscle mass dengan menumbuk, so I guna a small blender aje, hikhikhik...

zarin said...

i pun buat sambal belachan sama tomat tengahari tadi..gigih menumbuk sambal baru hilang peluh menumbuk sambal peluh keluar balik sebab makan nasi panas sama sambal belacan pedas ;-)

Lili said...

Huahuahuahua)) eeee...tak sanggup! Puan Pengarah DBP boleh dua kali RT ek! =))

FaAtip said...

**garuk garuk keFAla** bila dah banyak nooo guna shortform, kita rasya keliwu...RJ, SBT, SB, BBBB, tu belum shorporm2 prom the previous entries tuh....

somuffins said...

LG
Tulah hari tu gigih menumbuk 2 biji lada, terus terasa lengan I dah kurus sikit, heheh..


ZARIN
You pun sama gigih menumbuk sambal? Calet! Tulah, I perasan lengan I dah slim sket tapi lepas makan, lengan kembali gebus.. Nape ek? :-)


LILI
To err is humanG.. hehe..


FA
Nape masih keliwu? I dah sediakan makna untuk setiap perkataan pintas = shortform, kankankan? Maybe SB jer I tak bubuh makna. SB is sambal belacanzzz...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Nampak RJ teringat semalam.

RJ yang saya beli di pasar malam, malam tadi memang the best among the rest... 5 keping RM2<- (buat sendiri dapat berpuluh keping.. hehehe)


Pak cik tu macam malu2 aje (baru mula meniaga) tapi semua kuih2 yg di jual adalah SEDAP.

Tepung gomak, tepung bungkus, roti jala.. minggu depan kena cari lagi.


Kak Som, dah lama saya tak buat bekfes omputeh ni tau..Apsal eh ?

somuffins said...

AZRINA
Harga standard mmg RM2 untuk 5 keping RJ. Jangan plak diorang naikkan harga bila jual kat bazar Ramadan nanti tapi kalau sedap, takpe juga. Kuih2 yg you sebut tu, yumm.. semua tu my fav.

Ha'ah, nak tanya juga. Why oh why you dah lama tak buat bfast cam tu??

azieazah said...

Lama sungguh I tidak menumbuk sambal velacan/tomato, sejak ramai benor ler yang volunteer nak jadi si tukang tumbuk.

I makan cukup time, berenti pun cukup time. Bleh gitu?

somuffins said...

AA
I dah lama tak menumbuk2 sebab lesung batu dah tumpul. Hari tu terdaya nak menumbuk sbb guna 2 ketui lada aje so taklah naik muscle I nih, kaaanz??

U makan cukup time, berenti pun cukup time masa kat office aje kan? Kalau hari cuti camana??