Friday, 3 September 2010

24 Ramadhan ... Kerabu

Dah semakin sunyi .. ramai yang sibuk didapur dan ramai dah mula balik kampung. I masih disini, masih tak habis2 dengan niat nak mengemas tapi tak kemas2 lagi selagi setiap orang tak bersatu hati untuk kemas sama2 pada waktu yang ditetapkan.

Apa taknya, dalam satu laci ada harta kepunyaan 4 orang. Kalau I yang kemasnya, agak2 benda tu takde keperluan pada firasat I, dah tentu I hum ban aje tapi pada empunya badan, dia masih nak menyimpannya. Tu baru 1 laci (tak payahlah sebut berapa laci I ada, hehe), dalam bilik air pulak ... ada botol losyen dan shampoo kosong, masih belum dibuang.

Atas rak2 buku lagi satu hal.. Kat situ bukan aje ada buku2, malah ada tulang ikan paus, kulit buaya dan ntah hapa2 lagi ntah. Perlu exaggerate biar gambarannya jelas, haha.

Kali nih tak nak blabber lebih2 tapi tetap nak menampal rezeki yang kami nikmati semasa berbuka tadi. Syukur alhamdulillah.

Tak tau apa namanya nih. Kerabu kot? Rita (Coolidge) maid Teh yang buat sambal kelapa tu. Salah satu bahan yang dia gunakan ialah cekur. Teh bagi2kan pada siblings satu bekas sorang. Pilihan sayur2an terserah pada selera masing2. I 'blanched' kacang panjang, kobis dan kangkong pastu gaul2kan dengan sambal kelapa tu. Very authentic taste, todap!

Dah lama tak makan drummet pedas, maka teringin pulak

Pengaruh YatMaria. Yat? Napelah inti I tak secantik you punya?

Tauhu yang sama macam kat atas tu, versi dari montot, ooops!

Kari ikan tenggiri takmoh bergambar. Cheap publisiti katanya.
Whateva !

12 comments:

ahkakbatik said...

salam...FIRST!!

muaahahaaaa... den pun gila nombo macam kengkawan cik som!!

adiah bila mau pos?

Sizuka said...

CS, tak balik kampung ke? i'm going back on wednesday.. patut balik today, tapi hubby pegi johor pulak.. huhuhu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak,


Pengaruh YatMaria tu apa tu?
tak pernah nampaklah..

cakap pasal mengemas..huhu....
bilalah saya nak mulakan...

kakcik said...

Selamat bersahur CS.. :)

Mama said...

Salam CS.... berkemas????? hua hua hua.... tak habis lg ni... laci tak berani nak bukak.. takut terpengsan terus

Yat Maria said...

Uhikhikhikhik...(batuk terdesak manja as oppossed to uhukhukhuk batuk tersedak mcLaren)...terbatuk sat bila namaku di seru gitew..muehhehe..

hikhikhik...first & foremost ketawa ayu dulu sebab setiap kali Cik Som tak bagi komen first2, maka ada perebutan kuasa nak tempek jadi pengomen no. 1..pat ni ai sentiasa tak dapat sebab, Cik Som selalu hapdate bila mataku dah steam abis tak leh bukak lantas terus menuju ke katil utk tidoq...

Ok ni komen baru real nyer ada kena mengena ngan n3..naper cik som kata inti yg Yat maria wat tu santek...saper Yat maria tu ek Cik Som?? ai tgk sket kurang lebih samer jer cam u wat..tapi u punya kelopak taupok sgt lah santek dan kembang semangkok jer ai tgk .....pandangan sudut vontot si taupok tu pun santek gak..Si YM (taw kan ni saper??)punya ada robekan2 di vontot taupok dia..sebab masa dia wat pangkah X kat taupok tu, and then terbalikkan, dia tak lembutkan jemari dia yg tak mulus tu & sgt ganas jer dia wat keje, tu pasal ada some taupok yg robeksss vontotnya..dia cuma tayang yg cun jer..ii lah dunia..yg santek jer YM tayang..cuba dia tayang yg robeks punya..tgk santek tak??

CS, where exactly r u? apsal ai asyik ingat u kat penghujung Selatan? bukan rite? lepas bulan posa, nak kena baca balik ah..citer kat sini..coz ai masih tak pas2 ttng latar belakang & latar depan u..hehehe...nantilah lepas posa ku baca pelan2..

Cik Som , last para is meant to be in my email 2 u..tapi tak taw lah dari semalam asal my email tu kasi ai masalah tahap gaban setiap kali ai access nak karang email wat u...GERRRRAAAMMMM ai taww..

P/S - word veri ai dapat is 'padan' bule gitew???...ishhhh wat ai hot jer...

Yat Maria said...

ishhhhhh panjang nyer komen pat atas tu...ishishish...

Ibu n Abah said...

salam kak som...
i ni bukan apa... banyak beralah dah... rasanya dah dua tiga entry you i TAK DAPAT nombor satu... tapikan.. i memang TAK KISAH... I saja jer tunggu nombor lapan... sengaja.. ekceli i nak cari nombor 9...
kak som.. you tahu.. kalau you nak booking nombor pendaftaran you untuk kereta you kan.... kalau you nak booking nombor satu.. you kena sedia 80,800hinggit... (itu i cakap dulu...) sekawang entahlah mungkin lebih lagi...
i tader duit sebanyak itu... makanya i dapat nombor 9 pun i dah bersenang hati.. duit ini i nak pakai raya.....
(saja.. menompang rostrum u....)

azieazah said...

Firstly, nak gelak besor besor dulu baca komen dari YAT MARIA dan AKAK kita... hahahahahaha ambikkkkk...

Mengemas ker? Ada jumpa barang kemas? mana lah tau, terselit celah kerusi, celah karpet.

I tak kemas apa pun lagi, sebab mood kemas lum mari, tapi mood nak berbarang kemas sentiasa membuak-buak...! cisssss

*pengomen no 99., dgn veri word: guardca

somuffins said...

Salam semua ...

AB
Tahniah... jauh you berjalan nasib baik berbaloi dpt no. 1, ahaks. Berilah address, boleh aje I kirimkan 3 votol kicap 'Hab takde hal' size besar.


Shidah
Insyaallah saya akan pulang ke kampung halaman suami pada hariraya kedua (very not me menjawab owh so sopan like that ek? hehehe).


Azrina
YatMaria tu kenalan baru dari Pulau Temasik. Rajin bebenar dia masak tu masak nih. Blognya 'easybakes' ada kat my bloglist tu. I ada soklan, nape pempuan aje yg beriya2 mengemas??


kakcik
Sahur apa tadi?? I makan lauk yg sama gak.


Mama
Nape takut nak bukak laci?? Ada anak landak ke? You takut kena bulu dia yang tajam2 tu ehh? kih3. Laci I ada anak naga dan boleh bertukar jadi UMI naga, anytime soon.


Yat
I balas dendam sbb you pernah buat I tersedak re: MOU itew, har3.
You nak jadi pengomen no. 1 juga ke Yat? I ada caranya... (sambil naikkan kening kanan ala anak Pak Zen).
Re: tauhu tu, your inti nampak cam berkumpul setia melekat whereas mine, intinya tak stick 2gether, berderai.

You masih keliWu tentang diri moi ke? hehe.. I berasal dari JB sepelaung dari Tambak Johor but now (dah berdekad2) I duk Subang, Selangor. Latar depan I masih belum dilakar lagi, wallahualam.


Akak
Owang cina anggap no. 8 ada ONG. Bagus kan? Owang yg selalu mengalah, tetap muWah rejekinya. But wetdamenet, you sebenarnya no. 7 taw. Nombor fevret you, khaan? (no. fevret para 'ketam' gak).


Azie (pengomen no. 8)
Gelak besar2 tu, katop mulut tak? Katoplah sipi2 wpun setan masih tertambat).
Psst Azie.. boleh tak raya lagi 2 minggu?? Baru nak buat kain rentang "Jom kita berkemas" .. Barulah naik semangat sket.

en_me said...

sodapnyerr kerabu tewww..

somuffins said...

en_me
betul, betul, betul...