Monday, 20 September 2010

No MoNdAy BlUeS ...

Take 5 dari dapur yang sedang berasap untuk berkarya kejap, har3.

Nasik empet 2 biji baru aje diangkat terus zasssssssss letak depan kipas angin full blast. Biar sejuk sesejuk salju winter sonata! Bukan tu aje taw, rendang daging 'pak-cam' dah tak sabar2 nak mengeringkan dirinya.. heheh. Pepagi dah merentas dapur, rajinnya I?? (unbelievable).


Apa yang I buat sebelum tak semena2 jadi rajin tu? Oh well.., the obvious onelah ..

Baru letakkan punggung molek2 kekerusi tak empuk dan perbetulkan kedudukan jari jemari gebu pada abjad2 tertentu ... masa nilah TETIBA teringat .. Betolll (sambil angguk2).. memang tetiba teringat 'nak masak apa' untuk jadi bekalan T kembalinya ke Sewoja, teratak genting 4 tingkat bilik berderet2, 6 orang sebilik ditepi lereng bukit .. (tengah larat nak meramble nih, sker plak nak buat ayat fanjang2, heheh ).

Tanpa buang sesaat masa pun (tetiba time mgmt tersangat bagus), I terus bingkas buat apa yang patut from scratch.

Rendang nih belum cukup kering w'pun I suka rendang yang lembab2. Psst.. ada tak orang bubuh stok ayam dalam rendang dia???

Agenda semalam yang kononnya berderet2 tu, cuma 3 aje yang terdaya direalisasikan atas sebab2 tak tentu dan tertentu. Salah satu sebab paling tak tentu aka ad hoc ialah bila kereta yang I berani dan selesa bawak dihantar servis. Punyalah I lupa as the nite before TB dah angin2kan it's about time J-gua (vukan nama sebenar) dihantar servis.

Nak dijadikan cewita kat blog nih, heheh... sedang I mengadap laptop kira2 pukul 12 tengahari, TB telepon terus bertanya "you dah hantar belum?" .. I terfinger2 (finger bukan jari ok?) almaklum sedang asyik mengepo kat blog rakan taulan, terus menjawab "hantar apa??". Bila paham akan maksud TB *jap nak kah3 jap* barulah teringat hal si J-gua (vukan nama sebenar) yang harus dihantar ke workshop untuk 'dikerjakan.' Takde keta maka pendeklah langkah I (TB keje hari Ahad dan D plak, tak habis2 pergi hopenhaus).

6 pm: T n I terus ke Summit untuk beli menda yang diidam2kan sejak 2 tahun lepas. As always dengan T nih kalau nak beli barang, puaslah dia raun2 setiap kedai yang ada jual apa2 mende yang dia idamkan tu; baik dari hp, baju atau kathut (orang Johor thebut sepathu). Selagi keputusan belum diambik, selagi tulah I 'memolo' mont*tnya lepas satu kedai ke satu kedai. Habis 4-5 kedai ditinjau, barulah senyom simpol terukir dibibir w'pun senyom simpol tu tidak menjanjikan apa2.

At last, keputusan diambik maka si Patrick Spongebob SqPants ditugaskan melayan dan menjawab setiap soklan T (macam2 ditanya mengalahkan nak beli 8 ekar tanah plak). Sungguh tak paham apa yang T dan bakal menantu I si Patrick cakapkan masa bersoal-jawab tu walhal diorang bukan pun cakap Tagalog atau Mandarin. I dah tua ke?

I macam biasalah .. tersangat tak minat dan tak tau apa2 tentang games perang2, hendap2 or whateva yang diorang main tuu. Tapikan tapi.. like how come tup2 I berhutang dengan T sebanyak 2 ratus rinG? Musykil nih, dia yang beli mende tu, I pulak yang berhutang? Mana aci? Kena engage loyer, kekdahnya nih.

11 comments:

azieazah said...

Mujur rajin jugak la bingkaskan diri, wpun tengah sedap mengempuk di sofa,

untuk masak-masak utk dibawa ke bilik Seroja (tahun dulu My AMOI pun kena situ jugak).

AMOI I dah balik, haram I tak masak apa pun. Dia taknak, maklum dia dah ada dapor lagi canggih dari dapor mak dia... huhuhuhu.

kakcik said...

Salam CS...

rendang tu kalau kirim kat kakcik SEROJA, ok gak... ;-)

Ibu n Abah said...

opppsssss....
azie dah mendahului ari ni...
tak per... rejeki dia....
wajin nampak????
'KANDA' yang minta ker????

Tie said...

Teringat dulu masa mula-mula menginap di Seroja. Sedih gak, sebab first time berpisah dari keluarga. Tiap malam tenung ceiling sebelum tidur (kita dapat tingkat atas)...
,
,
Tang rendang tu, Tie buat time raya kat rumah mak. Sekarang ni dah tak lalu tengok rendang pun.. tapi terpaksa buat rendang lagi bila balik rumah MIL nanti. Aderk!

Selamat hari raya, Som... maaf zahir dan batin.

Cik Lurpak said...

ok saya blur, apakah seroja?

© Elee Mardiana said...

Fuiyoo, the very the unveliavle... he he he. I tak suka games perang ni tapi mengendap I suka... muahahahaha...

Sizuka said...

salam cs,

waa... tak habis raya lagi kat rumah u. hari ni kita org dinner makan sardine je sebabnya, balik dari cuti, peti sejuk and freezer yg 10 kaki tu (yg boleh isi 5 org dewasa, 10 org kanak2), tripped, letrik takde more than 1 week, maka semua food dalam tu telah menjadi bangkai... huwaaaaaaaaaaaaaa..... sedih tahap gaban ni :(

oleh itu, sudi tak puan CS yg jelitawan, menerima kunjungan kita org utk lunch esok? hehehhe

kak ja said...

I baca n3 ni, rasa ghalit bebenor.. rasa bahagia ada, nak gelak pun ada.. Tp tengok jam baru pukoi 4 lbh ni, tak berani I nak gelak ngilai2.. TK masih OTW balik dr KL.. Nnt terlompat bangun plak si bujang yg sdg enak diulit mimpi main game perang2, hendap2..

somuffins said...

Salam semua ... muah!

Azie
Masa tu I xduduk atas sofa hempok tapi atas kusi keras jer (sumpah tak tipu). My Amoi kalau boleh takmoh bwk apa2 tapi I dah masak, terpaksa jugaklah. Lagi pun bekalan tu untuk dia bersahur..


kakcik
Kalau kakcik SEROJA nak rendang, kakcik kenalah lawat kolej Sewoja, heheh.


Akak
Kerajinan I naik turun ikut cuaca dan air pasang surut laut Cina Selatan. Kanda tak mintak apa2 melainkan satu atau dua, ahaks.. Part rendang tu I tak sengaja menjadi rajin..


Tie
Patutlah Seroja direnovate elok atapnya.. Tie punya kerja rupanya, tenung siling sampai berlubang, hehe. Rendang?? I masih boleh terima dengan syarat daging rendang tu bukan daging pukal.. mesti ada daging part 'transparent'.


cik Lurpak
Seroja tu salah satu nama kolej uitm, hehe (sebut 'kolej' tapi sebenarnya 'dorm').


Elee
You dah sound cam 'anney' jer, hehe. Kalau you nak mengendap, I nak ikut sama (nak hendap Will n cik C sebelah rumah you).


Sizuka
Your fridge smells bangkai? OMG! I pernah alaminya dulu kala masa I balik kampung. Rasa nak saman TNB jer.


Ja
You rasa bahagia kah?? Alhamdulillah. Kalau you bahagia, I turut bahagia. Bujang you pun suka main perang2 n hendap2 ehh??

Amy said...

Sis,i suka letak stok ayam sbb lps tuh xyah nak letak penambah perisa da..i suka gune stok ayam dr garam..ngn stok ayam u xyah nk tambah2 perasa kan..pastu kalo xde stok ayam i guna jek serbuk secukup rase, pon sdp tau.

somuffins said...

Amy
Yeayyyy... tq. At least ada gak sorang kawan yang 'berleluasa' guna stok ayam, yeayyyy, hehe.