Saturday, 25 September 2010

Keinginan membuak2 ...

Komain lagi bunyi tajuk kat atas tu ek?? Kata hari Sabtu, so chill out kejaplah ...

Nih bukan nak bitau I tersangat rajin nak bakar kuih pada pukul 4 pagi, ehem.. tapi sebenarnya I geram (or jakun?) nak bakar kuih guna acuan silicone dari pemberian my BFF tak lama dulu.
I nak tengok sejauh mana sahihnya acuan tu bila beraksi dalam oven samada ia akan meleleh cair, mengecut atau status quo! W'pun kesahihannya dah lama terbukti namun seeing is believing, kan?


Kek dibuat kerana 2 sebab. Pertama sebab nak guna acuan baru dan kedua sebab mengidam orang puasa 6 nak juga makan kek pithang. Gitulah .. nak 1K daya taknak 1K dalih ...

So it's proven (mengada aje ek walhal dah selalu tengok kat tv bila diorang buat biskut dan kek, tak pernah ada mishap pun), yes it's proven acuan silicone memang best!!! In fact the 'bestest'! Kek senang aje keluar bila diterlungkupkan acuan.. debushhhh out it goes.. Tapikan tapi .. jangan tanya kek tu sedap ke tak. Tiada jawapan bagi soklan itew. Sekian, harap maklum *sambil memuramkan muka pandang kelantai*.

Semalam I ke Jaiyen. Sekarang nih bila kesana, I boleh pilih kat mana nak park kereta sebab parking bays like belambak2 gitu unlike last time memang azab, it was as though you park kereta kat Semenyih wpun you sebenarnya berada dikawasan youesjay. Punyalah jauh, kan? Dahlah roda trolinya bengot2 (sila pejam mata sambil bayangkan keadaan ...).

Food court yang sedikit masa dulu komain meriah cam tiap hari sambut kongheefattchoy namun keadaan difood court sekarang dah hilang serinya. Dari jauh I peratikan penjualnya terkebil2 looking for customers. Kesian taw. Ekceli kat situ ada satu kedai jual cendol/ABC sedap dan kedai jual KT goreng, baek punya. Tak sempat nak tinjau samada diorang masih berjual disitu lagi.

Masuk ke Jaiyen, mata nih terus terpandang rows of kicap kesukaan AB. Tempat beliau bermastautin dah kehabisan stok kicap.

AB ... khas untuk you. Kindly help yourself. No limitation whatsoeva.

OKlah, kita mintak diri dulu eh? Nak bersiap dan berwangi2an. Kita nak beraya kat KL u'olls.. Daa...

12 comments:

lili said...

So, dah raya enamlah ni! Pagi raya berkek pithang bagai...

Er, kalau rasa-rasa dah jemu dgn acuan silicone tu, pass passkan kat I ek! (pandang kelantai gak...dgn prasaan bercampur baur - malu2 tapi mahu)

lili said...

CS, saja I nak kimeng kali kedua sebab word verif kat sini tulis:
pidala

Hikhik, agaknya tu jawapan bagi permintaan I tadi..."Pi daaa lah"!!!

lili said...

Laaa....kena 'kimeng' lain, sebab typo punya pasal! Hahaha! ;))

Ibu n Abah said...

Wah lili...
sekali terus pegang 3 tempat teratas....
acuan pun main peranan jugak... elok acuan, eloklah kuih....
tapikan...
andainya acuan tu mencair.... habislah kek pisang you.....
mujurlah acuannya acuan yg ori....

azieazah said...

SOM, mula-mula memang I dok senyum jer baca kisah gelagat orang yang baru dapat acuan kek.. (macam selalu pun senyum gak).

Kali ni sengih lebih, sebab U soh bayangkan, I pun bayangkan. Kekdahnya kelaku tu macam anak I yang kecik baru dapat beybear baru. Duk ulang ke ulu ke hilior...

Pastu terbaca lak "kimeng" si LILI, terus terbahak. Amik ko, sampai 3 rangkap dia bagi.

Roda troli bengot? Yess setuju sesangat, memang sungguh menyampah.

Amboiii.. beraya sampai ke KL. Bukankah KL tu sangat sangat jauh? Ahaks!

kak ja said...

Nak KIMENG skit je..

"Nak bersiap dan berwangi2an".. Statement yg mengundang tandatanya di ati sanubari I..

Selalunya u berbucuk2an ke, KS?

ahkakbatik said...

tak baek taw ciksom ni..... i dah ler berdukalara takde open house kat sini....

nanti ai dah jadi jutawan lepas dapat komiseng iklan petonas.., jangankan kicap.... kilang kicap tu ai alih ke sini... baru padan muka yu kena import kicap dari amarika...

then we'll see who got the last laugh...
muaaahahahahaaaaaaaaa//........

yg benar,
AB

somuffins said...

salam semua ...

nak jwb 'KIMENG' tapi laptop mereng n bengot. Mencii taw! My dear ehem bertungkus lumus membaik pulih sibertuah yg menyakitkan jiwa raga I. Rasa cam nak bercerai hidup dgnnya tapikan tapi benda tu juga yg I cant do without.

Menaip guna keypad wolverine cenonet terasa tegang ditengkuk. Mintak diri dulu n timakasih.

Dentist and Me said...

Salam Kak Chom, apa khabo. Lama tak bersapa. Hari ni teringat lak kat Kak Chomby. Selalu guna gaya ketawa Kak Chomby, har har har.

Anyway Kak Chomby, I nak ucapkan selamat hari raya, maaf zahir batin. Insya Allah jumpa lagi ye, Kak Chomby

Dzaaaa

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Haha! Saya pon sama.. dok pikir/takut cair bekas tuh!
Cik Som buat ekperimen tak.. kalo pakai bekas gitu, kulitnye ala2 keras/rapuh/crunchy tak?

somuffins said...

Salam.. baru boleh menjawab 'kimeng' dengan selesa..


Lili
Masih belum beraya 6 lagi. Masih 2 hari tertangguh. You nak pinjam my silicone mould? Hehehe.. boleh, boleh tapi you kena tunggu sampai I puas guna ie sampai mould tu tak rupa mould, kihkihkih. Keji kan?


Akak
Kalau acuan tu cair, I mintak ganti kat Mama lagi, hehe.


Azie
KL memang jauh tapi bila bersama TB, Paris atau London cam sebelah rumah aje, aharharhar .. namun KL tetap jauh, hehehe.


Ja
Selalunya I tak busuk dan I tak wangi. I takde bau Ja.. kih3.


AB
Takperlah I got the last laugh. I boleh jer beli kicap Jalen, Maggi dan A1. I beri you hak atas kicap Hab-mcm2-Hal itew, hehe.

somuffins said...

Doc Aji @ Dentist
Mana pergi menghilangkan diri?? Eksyen ek, Birm dgn SJ bukanlah jauh, tekan punat jer, khaan?? Selamat hari raya, mahap zahir batin gak.. Halal segala yg dah termakan, terminum, terkata dan terbeli (TV tu mmg dah kira halal cos you lokek tak beri diskaun pun, mencii).


Aida
'Kulitnya' bermaksud kulit acuan atau kulit kueh? Kalau you maksudkan acuannya, texturenya sama cam sebelum you masukkan dalam oven. Kek tu pulak, takde crust.. lembut cam biasa.

I nak find out, silicone mould tu boleh tak dikukus.. Haruslah boleh, kan kan kan?