Monday, 27 September 2010

Dengar lagu2 lama etc ...

The mood is very sombre. One of the reasons is of course si lappy demam panas for the 2nd time. Twice dah TB bertungkus lumus beri nafas baru, reformat and reinstal this n that. E'thing looks close to being ok physically but I still feel it lacks something. Tak cukup garam or gula, kekdahnya maka baru jap tadi I did a touch up, kasi foundation n gincu merah sket (unbelievable that I managed to touch a bit of this n that by myself, whoaaa vangga). Yess, barulah selesa cenggini (namun 'gigi biru' masih down so takde chanlah I menempek gambar).

Anyway, I'm all alone tonight and feel like listening to some good songs. Ni yang menchii nih .. lagu2 being played semuanya ala runtun jiwa ... 'sorry seems to be the hardest word' ... (but does it?? No, not really as long as you put your ego aside).

"Do you know where you're going to ...", anak Pak Ross pulak bertanya. Dah lewat malam nih, malaslah nak jawab, hehe. DJ dah pre-announce the singers who will perform just for me tonight, ahaks. Diorang2 tu anak Pak Ritchie, Pak Carey, Pak Wogers yang jual ayam bakar tu, Pak Steve yang anaknya tak rupa kucing dan ramai lagi.

Dengan lagu2 syahdu syahdan macam tu.. do they really want me to berendam air mata tonite? ''youuu.. decorated my life... created a world, where dreams are....". Alaaaa... England Dan n John Ford Corley plak dah ".... just tell me you love me, whisper words I so long to hear..." Ooh, syahdunya..

Cukuplah tak larat nak layan perasaan tapi nak switch off tv (I dengar radio from tv), my old flame is serenading me now with "morning has broken ...", isshhh...


Coming up 'goodbye yellow brickroad'<- ingat lagi lagu nih masa I sekolah dulu. Telinga terlekat kat transistor radio rona oren pemberian Long sebab pass peksa. Telinga terlekat tu sebab nak dengar nama samaran kitorang disebut dek DJ radio Spore. Kerja bertamadun merequest lagu2 kat radio memang kerja our mastermind yang sentiasa ceria n riuh, SZZ. Zaman remaja memang bliss, kaan?

I baru berjaya puasa 4/6 hari. Kalau I kuatkan hati puasa hari Sabtu n Ahad, maka hari nih pasti dah selesai, besok dah boleh raya makan ayam penyet dan murtabak V*ct*ry. I tak nak sambung puasa hari Selasa n Rabu; I nak sambung hari Khamis (dapat pahala lebih, khan?) dan insyaallah pengakhirnya hari Jumaat, penghulu segala hari, cewah.

At 1-2pm baru nak productivekan diri. Memula pergi buang cheque kat bank yang tak pernah tidor malam tu; ke Gua*dian beli pewangi untuk T (pandai dak tu taw.. dia bekalkan kotak kosong aje tanpa disertai wang ringgit. Nasib baik wallet I berupaya mencetak mata wang); kekiosk penuhkan tank minyak sambil cekut kuah mee jawa segera dan roti; kekedai runcit beli mee kuning etc; and last but not least sempat trim wambut kat rumah jiran. J'Mi nama diberi.

'Pause' kejap dengar lagu Stylistics (zaman I bercintan nih namun tak sker dikenang; noktah).

OK, sambung cerita trim wambut. Ada 2 pelanggan aje; MakNya and yours truly. J'Mi sempat menganyam ketupat "that old lady very vain pot you know... she's 85 see still strong .. she perms her hair after that want to color samore". Hehee, hidup Mak Nya!!!

Bila J'Mi mula crop wambut I yang seakan2 Repunzel nih (bbpj), MakNya tu peratikan aje dari jauh dengan senyuman terukir dibibir. Dia terpesona dengan I kot? Sah, I perasan, hehe tapikan tapi I tak perasan hokay? MakNya sempat mengomen (setelah dialih bahasa) yang dia suka rona wambut I, 'swee' katanya, hehe. Lu biar betul MakNya ooii?

Dalam pada tak pasti, I dah siap kembang semangkokkan diri tapi was2 gak akan penglihatan MakNya almaklum dia dah tua, kan kan? Anyway, apakah rona wambut CikSom hinggakan MakNya terpesona? Mana boleh bitau, kan? rahsiaku rahsiaku jua, heheh.

MakNya yang kejap senyum kejap terlelap terlopong, tup2 dáh berdiri sebelah J'Mi. Tak tau apa yang dia tanya kat J'Mi. Kali nih, jari jemari J'Mi macam bestlah pulak cos tetiba I look so pwetty sporting that hairdo. J'Mi bitau MakNya dia gunting wambut I setail Jepun, hehe.

Dah siap bayar (I lebihkan RM2 sebab puas hati), pakai tudung I pun bye2 kat J'Mi dan MakNya. Diorang berdua hantar I hingga kepintu.'Nak tau apa MakNya tanya I? hehehe ... dia kata I macam.. mmm macam... alahai, malulah nak bitau...

Tapi I bitau MakNya "ya,ya,yaa... Mak saya Cina dari dot3". Bersinar2 mata MakNya sewonok dengar pengakuan yang I sendiri tak pasti kesahihannya. Ekceli kitorang tak pasti samada Mak ada darah Cina but for sure Mak n my nenek memang cerah kulitnya. Yang bestnya kan, hehe.. dua beranak tu matanya takde line (tak nak sebut sepet, boleh tak? hehe) dan kesepetan tu dah jadi 'signature feature' pulak.

Pernah dulu kitorang usik2 Mak "maaak, mak nih mesti ada darah Cina kan mak?". Selamba jer Mak jawab "takdelah... mak orang Islam". Kihkihkih .. cute Mak I kan? (bukan dia tak tau beza bangsa dan ugama).

KO, takmin ridi ludu .. sama tukun dubera .. heheh.. (dah ngantok ejaan terus jadi gitu) tapi sebelum tu nak laungkan diangin lalu "MakNya... you really made my day. Wo ai nee".

13 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som...
i dah booking tadi, hilang diangin lalu???
okaylah... i teruskan komen..
i rasa kan... Mak Nyah tu kan... suka rona rambut you yang ala-ala....
yg dalam citer 100 dalmatians tu... Cruella Devilla....
Ahak..ahak..ahak...
sorry yer... pagi2 dah mengusik...

mokjadeandell said...

Cik Som,salam
I pun feeling feeling bila ciksom listed the names of the songs and singers.Rasanya macam walking down memory lane.

kucingorengemok said...

alamak, lagu² yang disebut tu toksahkan ciksoms, i yang muda belia ni (ehem) pun terkarat sekali kalau dengar... lagu zaman sekarang? kim salam lah, tak sedap langsung

somuffins said...

Salam semua ...


Akak
Bukan MakNyah tapi MakNya, short for Nyonya. Wambut I belum layak nak jadi wambut Cruella tapi kalau I ada dalmatians, berjaga2lah peha tu, hihihi.


Mamason
Lagu2 tu banyak kenangan ke? Sahlah kita dari sama era, kan? hehe..


KOG
I suka sangat bila anak muda (cam you, ewah) boleh appreciate lagu2 lama. Ehh, lagu masa kini tak sedap ke? Lagu Justin Bieber kan sedap? ahaks. What about Maher Zain? Ramai dah minat giler kat dia..

kak ja said...

Waaahhhh!! Puas baca n3 ni!!

KS, wambut potongan Jepang tu mcmana rupanya? Curious I tawwww.. Siap u bg tip RM2 lagi..

MakNya tu I rasa mmg berkenan kat u.. Pakkal lah u dah berpunya.. kalau tak, harus dia amek u jd dia punya 'honey'..

Rima said...

Alamak cik som.. all the song listed tu dah lama benar tak dengar.. i like it alot.. kira kira bila dengar macam feeling lah gitew ahakkkss.. teringat waktu i muda remaja.. bila my bff sound i steady muahahha.. i also got heart but i malu meow.. so after 2 yrs of steady .. i decided hes not my type.. so he started to list all the songs yg ditujukan kat kita.. kira kira macam syahdu lah gitew muahahah

I bet ur hair very the pretty.. macam farah fawcett kah?

Yat Maria said...

agaknya kaler mahagoni tak?? kan...kan.... :)

maap kureng arif pat lagu2 tu :)

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Orang kata (bukan saya naa) kalo time gundah gulana, dengor lak lagu meruntun jiwa.. memang puas jiwa raga.
Sedih TB tak teman ye? :D

anneaziz said...

Salam CS,

I'm baaaaaaacK! Ala windunya ngan CS! Tq yer kekadang antar salam di angin lalu yang bernama JA tu....tapi selagi cobweb kat kepala tak clear, maleh nak buka blog! Sekarang bila the weda is klea, (read weather is clear)rasa windu sangat2!

Suka entry ni...rasa macam sama2 dok melalak dalam hati menyanyi semua lagu pojaan ati...bezanya kat rumah dulu, radio besar tak leh angkat, transistor makngah warna putih,comel tapi selalu di tune kan kat saluran yang bawa Mustaza Ma`ah and Melodi Romantika, ooooh sungguh nostalgik!

Tapi memang climax dia punya ending, nak sama-sama ucap ~WO AI NEE too wahai maknya! Tq for making CS's day!

somuffins said...

Ja
Nape you baik sangat sanggup lepaskan I jadi 'honey' kat laling MakNya tu?? Tanak, takmoh, nehiii ...
Japanese cut? Sebenarnya J'Mi memandai beri nama tu sementelah MakNya girang bertanya. J'Mi goreng MakNya, kekdahnya. Apa pun, psst.. wambut I mmg looks shweet, bbpj.


Rima
Kenangan mengusik jiwa dengan old flame (of the Forest, kah? kah3). My hair? Well.. it is short as I never have hair longer than ... ehh... my aurat, kenot elaborate more, hehe.

somuffins said...

Yat
Takdelah rona mahagony tapi memang dwi rona, ngeh3.


Anne
Waalaikumsalam. Muah2 pipi kanan, muah2 pipi kiri. Am happy you are back. How's biznes?? Dah mantap al-mantop kah??
Gaknya by now Mustaza mesti dah tua kan? And yet 'kita' masih muda (I tumpang semangkok kemudaan you kekdahnya).

anneaziz said...

Salam CS,

Kekdahnya (eh eh terikut you lah pulak...!) Mus kawen dengan kawan i kat bank dulu...so boleh lagi lah nak tengok gambar dia...nanti i ciluk satu untuk u!)

somuffins said...

Anne
Dulu kala I tak geng dgn Mus tapi I taulah nama dia dah jadi household name. I geng dgn Patrick Teoh, Constance Haslam, Faridah Merican n friends. Eksyen ek? kekekeh..