Wednesday, 22 September 2010

Home Decor ...

Hari nih I baik sikit. Kenapa I baik sikit? I baik sikit sebab I puasa. Yaa betul, siapa yang berpuasa is considered as baik sikit dan siapa yang tak berpuasa dia tak baik banyak, hahahahaaa. Oops, bear with me kejap cos I need to ting tongkan diri a bit! hehe..

Since I tak kecoh cari makanan maka I munafaatkan masa terluang mengemas rak buku yang dah tak lagi rupa rak buku "so your mission Jim CikSom is to make that rak buku looks like a proper book rack", gitulah bunyi cabaran CikSom pada diri sendiwi. Rak is equivalent to rack? Waaah... omputih tiru perkataan kita, atau kita tiru perkataan omputih?

Top most on the book rack are the 2 bears which T used to cuddle during her yonder years. Dia pun dah pasrah to let go 0f the memories attached to those bears so it was time to say goodbye tapikan tapi the hoarder in me (hic) says otherwise. After a thorough wash and a good spin, the bears look as good as new. Wangi bau Lavender lagi, hehe.

Would you like to have a peep at those bears? Nak tak? *kelihatan ramai yang menggeleng kepala*. OKlah.. tak nak tak per ... but I insist anyway, har3.

I've never bought dolls n bears for both D&T (D nak main dolls? Apa hal pulak, kan?). Bear kepala benjol was given by a few of my office mates (heheh... adalaa sekali dua tatkala CikSom rajin buat besday party gitu.. tu pun sebab nak tutup mulut Ndja yang merengek suh buat party. Dia yang rajin sangat); and the other bear yang smart bereben tu was a gift from my BIL. Dah 10 tahun bear tu .. 2 tahun lagi bolehlah ambik UPSR :-)

Home decor. has never been my forte. Ndja would have a hand on it. I nih plak, as long as the house is 80% dustfree albeit a bit of acceptable cluttered is fine with me (piawaian dipinda setelah D&T melihat dunia. You can't beat them, you join them kekdahnya). Ekceli the more you gilap, lap n kemas, the more obsessive you become hence you've got to learn to relax memanjang a bit.

When I lilitkan that 'smiley' thing to my curtain, D&T were appalled! Ada ke patut diorang kata I belia 4B for using that smiley thing? Mengada betul! Ekceli I saja nak memaksimakan penggunaan benda tu just to show how appreciative I am over something given by my SIL. That smiley thing was there for a while only during picture taking. After that I'd place it at the cabinet door knob in the living room. I must make sure nasib dia terbela, hehe.

Apa hal plak nih? Pemandangan yang tak boleh belah. Tiap pagi I suka tarik langsir ketepi so that keadaan dalam rumah dipenuhi nur iman cahaya mentari. That sliding door curtain has not had a 'belt' or what you call it benda yang berambu2 kat curtain tu? That 'belt' belongs to another set of curtain, kah3 pathetic betul.

So, kalau ada sesiapa yang berkenan nak engage I jadi interior decorator ke, consultant ke, sila tinggalkan pesan disini, ngehheheh.. Tapi sebelum tu, sila pikir sedalam 7 kaki of the pro and con.

I tunjuk ketidak-senonohan I pada you all kat sini cam tak malu aje ek? But why not? Tul tak? Terimalah I seadanya (nota khas untuk D&T.. entah bilalah budak2 nih dapat baca my rambling agaknya ek?).

24 comments:

fa*atip said...

yeehoooooo!!!! nombor satu!!!

fa*atip said...

reading your entry pukoi 4.30 ni pun buatkan I happy you knowwww...dapat nomboq satu lagi! akak conpirm tengah mimpi Maher Zain nihhh....hehehe

mmm...aaa..sebelum tu kan...you jangan marah tauuuu....I think kannnn...betul laa kata D & T pasal belia 4B tuu...kihkihkihkih....**sakit pewut I gelak subuh2 sepei nih!** ekekeee...

fa*atip said...

amfunnnn.... :D

Cik Lurpak said...

siap ikat guna sotkabar tuu.. hehehe.. ni namanya inovative.. heheheh

kakcik said...

Salam CS...

meh la tolong deko-dekokan rumah I yang dah tak rupa rumah ni.... :)

Langsirpun takde yuuuuu.... :(

Yat Maria said...

at least ada pengikat langsir lain..wlpn tak sama warna..ai pakai sepit baju size besar...espeseli langsir dapur...sepit multi purpose, kedang rambut pun leh guna sepit baju bila keadaan mendesak and riben rambut ilang ditelan selimut...

fa*atip said...

I tunjuk kat Mr Hubby your soratkabar tu...dia senyum hensem, dia kata you lebih kreatip dari dia!

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Nak tumpang gelak (sket jek tau) gak tengok gambo smiley kat curtain Cik Som tuh :D. Nasib baik la Cik Som suka membela, terbela la nasib dia ye.
* umor bear 10 tahun? uiks! memang pandai jaga barang sungguh! *tabek*

mokjadeandell said...

Kreatif juga cik som ni.esp that s.kabar part.Barang yang ada sentimental value to kadang kadang susah betul nak di let go.Tu yg jadi lebih barang dari ruang.

kucingorengemok said...

aihh, takkan 2 bear tu je hoard? i believe there's more. i demand to see more! (jap lagi beli manila kad gantung kat leher untuk ready berpiket)

somuffins said...

Salam ...

Fa
Tahniah dapat no. 1,2 dan 3. Kalau you dapat no. 4, pasti I beri hadiah (bbpj). You gelak2 pepagi sepi sebab ada orang geletek you kot? Auww..


CikLurpak
Tersangatlah inovatif (dah sokabar jer yg ada depan mata masa tu; if not I guna sepit baju aje, hehe.


KakCik
Nak suh I deko-deko rumah you? Hehehe.. dah pikir sedalam2 dan semasak2nya lom??


Yat
Memang banyak kegunaan sepit baju selain menyepit baju diampaian. Kat rumah I nih, sebut aje tempatnya nescaya you boleh jumpa sepit baju. I grrr aje bila terjumpa sepit baju dalam esbok!

somuffins said...

Aida
Smiley tu pemberian orang. Memang tak sampai hati nak buang2 aje wpun pada dasarnya I kurang intim dgn mende2 serupa tu. Bear sebelah kanan umur 10 thn, sementara yang benjol tu umur <> 18 tahun.


Mamason
Betul cakap you; terlebih barang dari ruang. Bagus kalau ruang angin ada rak2, kan? Senang kerja kita (perhaps simpan banyak lagi barang? hahaha)


KOG
Nampaknya 2 aje yang diselamatkan, har3 (tanak thebut hoard). Maybe ada 1 or 2 masih disimpan dara.

fa*atip said...

bbpj? apakah itteww? **sambil pura2 kerut dahi**

somuffins said...

Fa
'baca boleh percaya jangan' ...

fa*atip said...

oooo....bbpj..mmm...*angguk2 sambil krap krup krap krup konyah kerepek pisang tanduk*

Ibu n Abah said...

kak SOM...
i tak dapat nombor satu...
tapi i dapat mimpi maher zain...
macam you kata.. maher zain tu kan ADIK i....
Fa.... silalah jelezzzzzz....
i.. Rahmah Zain dan Maher Zain dah jadi adik beradik....
Ahak..ahak..ahak....
Tolong jangan jelezzzzzzzzzz.....

Ibu n Abah said...

kak som...
tadi kekdahnya i chop nombor last...
sekarang baru nak komen...
jika sekiranya lah i teringin..."sesekali ku memang teringin..." mengengaged you sebagai decorator kat umah i....(yang agak jauh dari KL tu....) rasa-rasanyalah you sanggup tak datang?????....

Naz said...

*tergolek*
Belia 4B?!!!!! :D

when's your bday, Datin?....I nak bagi hadiah penyepit curtain. You nak one karer or many karer? yang prastik or yang kayu? pek 12 cukup? :D

kak ja said...

I dah pikir sedlm 9 kaki, naik balik ke 7 kaki then tenggelam lagi sampai 13 kaki, masih blom dpt ilham nak hire u ke tak, KS oooiii!! U charge mahal tak?

I baru prasan, rupa2nya, dlm family Akak, cuma Akak sowang2 je yg tak jd artis.. Maher Zain, Ziana Zain, Anuar Zain..


Laling kazen, belilah manyak2 karer, bolehlah sesuai dgn mcm2 karer curtain Datin Som kita ni..

Naz said...

Kak Ja,
buat masa sekarang....buat sementara waktu...you bagi lah dia pinjam sat yang you duk guna sepit baju you kat luar tu. Nanti i beli ganti. Kesian kat Puan Seri kita... ;D

Ibu n Abah said...

Ja..
(kak som tumpang rostrum.....)
jgn tak tau... akak dolu2 mmg penyanyi terkenal... Mah Zain.... lepas tu baru keluar adik nama Maher zain.....
kami adik beradik mcm anuar dan ziana zain....

DrSinga said...

KIHKIHKIHKIH!!!!!!!!!!!!
tutup kotak komen kat atasss....kita gelak2 kat bawah sini!!!!!
tenkiu kerana mengurangkan bad mood saya!!!!!!
tang penggaru badan yang kelass tu yang tak tahan tu!!!!!!
kihkihkih!!!!!

somuffins said...

Salam ...

Fa
Kewepek pithang tanduk jgn d'thebut, fevret kita tu.. (dpt bayangkan kelajuan you mengangguk).


Akak
You nak engage I sebagai Eric Leong kedua ke? Memanglah I tak sanggup tapikan tapi kalau I keluar kat Astro, I might think again, kih3 *konon nak kuar tibi, mau terkenc n terberr kang*


Naz
Tergolek? Cam nangka busuk ka? kakaka.. Besday kita dah lepas.. tapi kita tak nak sepit baju. Kita nak sepit hidung biar kasi mancung..

somuffins said...

Ja
I memang caj mahal. Pendek kata tak sorang pun rela dan larat nak panggil I mendeko rumah diorang *stetmen dua maksud* (dari itu, you panggil Eric L ajelah (initial ayah dia pun dah sama dgn nama Bak I, kih3).
Re: Rahmah Zain n Maher Zain tu kan, kan, kan.. Apa kata kita M.Zainkan Maher tu; teruslah dia jadi M.Zain of Labu Labi fame.. kih3 (ampun Akak... ampun).


Naz
Takat sepit baju, I dah ada kilang sepit.. So makasih k? *wink*


Akak
Nampaknya you ada chance dapat tiket free; dah dia tu adik you, kan? Jangan lupa kat kitorang k? Kita pun nak nengok adik ensem you beraksi ..


DrSinga
You noti gal.. vewy2 noti, hehe.