Monday, 22 November 2010

Ayam atau daging ...

Kalau selalu sangat makan ayam penyeK, tukarlah selera makan daging penyeK pulak. Dagingnya sangat empuk berperisa masam manis yang dimarinate dengan 18 jenis herba selama 18 jam. Mana I tau semua tu? I memang tak tau pun, I just know how to eat and blabber, that's all I know, har3.

Ketahuilah harga ayam penyeK memang mahal sket dari daging penyeK sebab diorang layan ayam kampong aje as ayam kampong dah mula menunjukkan prestasi hebat untuk kesihatan manusia sejagat (I write what crosses my mind.. hahaa I like!). Diorang guna ayam organiklah tu kot?


So far, hanya satu kedai aje yang menyediakan sambal hijau dan merah. Kedai lain ada sambal ijau jer (or is it sambal merah aje?) I suka sambal merah yang pedas tak pedas dan berperisa masam manis sementara yang ijau tu ... fuh ... berapi berasap berdesing anak tekak, telinga n jantung boleh keluar bola2 api lagi ... so I humbly put that aside. Menyiksa diri tak elok, kekdahnya. Lain kali I nak mintak sambal merah dua tompok. Sure boleh punya ek?

Masa berlalu dengan pantas bila tengah seronok dua ronok dengan abah budak2, so for the next 6 days, pandai2lah make peace with the pots n pans (I 'patah kaki' kenot go JJCariLauk sevab T guna keta, sob3).

Once a cinderella, always a cinderella .. huwaaa ...

13 comments:

Rima said...

Memang pong.. if no car memang malas bangat nak gi mana mana.. tu sebab i am always at home.. making peace with my pots and pan.. bila weekend menjelma.. pagi pagi dah hilang hahaha

kucingorengemok said...

dagingnya kok dipanggil empal sapi, buk!

somuffins said...

Salam semua ...

Rima
Problem with me, I hanya dare to drive 'my own car' yg semestinya oto. If only I could drive a manual (I lupa camana I boleh pass bawak kereta manual dulu). Owh well..


KOG
Benarrr Buk! Gue nggak bubuh-in 'empal sapi' karna gue nggak mau orang google 'empal sapi', maka terusan dia masuk keblog gue, heheh (Gue malu-in sebenarnya Buk KOG, meowww-in)

Anie said...

Somuffins,

I bole drive auto dgn manual. Masa baru2 dtg sini, I drive auto. Then I bilang my hb, mcm boring gitu eh drive auto, nak drive manual pulak arh. Ohhh dia bkn main punya sokong 100% sbb hb ckp dia suka manual, lower maintenance plak tu.

Tapi skarang I menyesal...penat arh drive manual nak auto plak...hehhez gatal kan?? Padan dgn muka.....wakakakakz

Cik Lurpak said...

oh.. nama dia empal sapi eh? sedap eh ciksom? nampak mcm mengiurkan aje..

best kan driving alone? I suke.. my favourite day is bangun pagi, drive sorang2, pegi spa, lunch sorang2 dkt sushi and pegi buat rambut. Keluar pukul 9.30pagi, confirm sampai rumah pukul 4ptg, hehehe.. bestnya..
I patah kaki kat sini, takdak UK licence...

Yat Maria said...

Cik Som

Talk abt driving manual car...kirim salam sajerlah..dah berbelas tahun tak drive manual car..kalo ai nak kena bawak harus refresher course kejap on the transmission..takmo pijak break & engage clutch simultaneously..hehe..

tu gambar daging ka?ai kenot tell la..

somuffins said...

Anie
For the love of you, pujuklah hubby suh tukar keta auto. Kata kat dia kalau kaki dan tangan you sengal2, camana you nak masak Shabsuka his fav food tu.. kaanz??


CikLurpak
Sesungguhnya daging tu memang sedap!
I got my driving license very late in life sbb I takut (mcm2 jenis punya takut). B4 pandai drive, selalulah I berangan drive sensorang along the coastline sambil dengar lagu2 syahdu mengusik perasaan, auwww.. (masa nih berangan cam Sh Aini cos dia kata bila risau, dia akan drive long distant).
Now bila drive dari rumah ke S.Alam, sempat jugaklah berangan wpun I drive only 'J gua' <- xde kena mengena dgn Jaguar, ngeh3.


Yat
I pun kena take a refresher course untuk belajar drive manual car. Seramz I tang mana nak tekan clutch, brake n pedal to accelerate.
Yes, tu gambar daging. Kat Spore ada ayam penyet juga kan? My doter suka sumi penyet.. (Msia lum ada).

PatinPasta said...

Cik Som,
La.. daging penyek pon ada ka?

Nih nanti Cinderella atas nama jek ke atopon siap pakai kostum skali? :D

somuffins said...

Aida
Daging penyet bukan aje murah dari ayam tapi sedap bangat!
Cinderella pada nama jek so mmg takde bajet untuk buat or beli costume,heheh...

Maya Marisa said...

Cik Som,
I think i tau kedai ayam penyet tu kat mana!!! kat usj kan? ala yg dekat dgn masjid tu, belakang library mpsj - betul tak? cos kat situ ajer i jumpa sambal merah & hijau.
also, concur with you, sambal green dia pedasssss. nasib baik ada air asam jawa penyejuk lidah...
p/s: ayahnda & sleeping partner i suka betul mkn restoran tu..if its the right kedai la yea...:)

somuffins said...

Maya
betul betul betul ...
*sambil sengih ala anak kambing*

Ibu n Abah said...

mak cindy....
apa masak ari ni?..
mmg patah langkah bila kereta takder...(kat umah kami.. drebar yg takder...)anak2 blm pandai nak 'pinjam' kereta....

somuffins said...

Akak
Hari nih mak Cindy Loper nak masak 8 jenis lauk pauk, ngiahahahaaa...
Tadi I gi kedai tumpang D yg nak gi keje. Pastu dgn barang2, I menapak selow2. Mengah you wpun kedai tu dekat jer. Baca Fatiha xhabis, dah tiba rumah. Bagus gak jln cenggitu, terbakar gak lelemak seberat 20g, insyaallah.