Tuesday, 9 November 2010

Intuition means firasat ...

Gas seberat 24kg tu kan, bila kita harap dia habis cepat, tak pulak dia nak habis w'pun dah guna lebih sebulan. I asyik JJCM maka lambatlah gas tu habis kot? 3-4 hari lepas I sort of dapat intuition gas akan habis masa merebus daging tapi gas saja2 pulak tak nak habis (dia dengki dengan bakat I tuu, tau punya).

Gas nak habis boleh guna intuition ke? hehehe... Kadang2 memang boleh tapi kadang2 hancus juga (as in kisah kat atas tu) namun teruskan membaca, jangan putus asa, k?

Tiap hari macam biasa I lompat2 kijang keblog kawan2. Masuk jer blog CikLurpak (CL) dia tanya "am I a troublemaker"? Opocot! terperanjat I. Maybe bila dia tak dapat beli fevret butter berjenama Lurpak, then mungkin (repeat: mungkin) dia cari pasal? Tapi rasanya taklah kot?

CL dapat title 'troublemaker' setelah buat satu quiz kenal diri. I pun cuba jugalah by tekan2 klik2 aje pada pautan kasih yang tersedia ada (takyah masuk duit syiling 50sen pun), terus masukkan birth date sendiri. Kejap aje dapat result, katanya "you are a Humanitarian". Owhhh.. really?? Cam suka plak I baca. Kalau dia kata "you are a Troublemaker", sah I terus klik X!

Being 'a Humanitarian' kononnya "you're so intuitive, it's like you have a 6th, 7th n 8th sense ..... blablabla". Alahai, dah terlanjur 8th, bundarkan aje ke 10th, tul tak? Boleh percaya ke apa yang diorang 'foresee' tu? Well... ada juga yang mengena, hehe. I buat quiz yang sama untuk TB, D & T. Salah sorang dari bertiga tu is also 'a Humanitarian'. Tak ku sangka cempedak menjadi nangka! kakakaaa...


Mlm semalam I tengok program Selami Hearty anchored by DDFK. Tajuknya pasal poligami rahsia. Sorang panel jemputan kata "orang nak berpoligami nih jangan ada penyakit TB". I thot betullah tu sebab penyakit TB memang denjeres, kan?? Rupa2nya taaaak you, kah3. TB yang dimaksudkan ialah tssk tssk rahsia! (nevertheless, sila rujuk maksudnya kat bawah).


Geram juga tengok YatMaria asyik menJelly-O aje so I pun men-JO juga. Mula2 leper jer dulu tapi bila jelly dah set agak molek, barulah berani buat yang tinggi sket..


Jelly-O diletak atas montot mangkok aje, ekekeekee... tapi cantik juga, kan? Kalau berkenan dengan artistic flair si food stylist tu, do contact yours truly anytime next year, ekekekee..

Yang nih versi memandai. Jelly-O ditambah susu segar.. tak siapa pun suruh. Kat kotak takde pun tulis suruh memandai.. tapi ada I kisah??? This time memang I tak nak kisah... tak kuasa I.

Nota terpaksa:
Penyakit TB = 'takut bini' tapi my TB tak 'tb' pun sebab I bukan QC. I hanyalah QOHH! auww..

17 comments:

kucingorengemok said...

hehe term tu dari sek men dulu dah dengar, nasib baik TB u tu tak TB... :)

Cik Lurpak said...

org kata, lelaki di Malaysia tak takut H1N1.. diorg lagi takut B1N1.. hehehehe

Anie said...

Salam Cik Somuffins,

Alamak QOHH tu amenda plak?? hahahaz XD Anyway, congrats kerana dah berjaya menjello....

lili said...

Wah CS... "Queen Of TB's Heart"... I like!

BTW, jel-O yang cantik macam JLo ;)

Ibu n Abah said...

kak som...
tompang ketawa...
TB - takut bini?
TL - takut laki?
TK - takut ketua?????
har..har..har..har..

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Bab intuition gas nak abes tuh, mak saya slalu agak berat dan goncang tong gas tuh (macam la buleh dengo bunyi berkocak ke apa kan? :D) tapi dia slalu pulak tepat walopon kitorang dok gelak2kan dia :D.

Tapi rasanye kalo 1 tong balang tuh memang lebih dari sebulan pemakaiannye, Cik Som.

somuffins said...

Salam semua ...

KOG
Terma TB tu dah lama eh? Sah, I mmg naif (dulu laa, skrng enggak).
Alhamdulillah TB tak TB sebab bini TB MB, hehe.


CikLurpak
Betul ke orang Msia TB? TB tapi poligami jugak. Mungkin dah TB (tuah badan), ya tak? :-)


Anie
QOHH is queen of his heart, cewah!
Hari nih terasa nak menjello lagilah.


Lili
QOHH = queen of TB's heart? Precisely, dah tu aje yg dia ada, kan? Insyaallah.


Akak
TK - Tuan K*h*r (paling sesuai)
TB (tuah bini)
TL (tuah laling)
Sekian, harap maklum :-)


Aida
Betul tu. 1 tong gas penggunaannya boleh bertahan lebih sebulan. I selalu guna selama 55 hari lbh kurang. I think gas yg I guna skrng, menanti masa je nak kaput.

P/S: Oma you sungguh gagah perkasa menggoncang tong gas??

acciaccatura said...

Intuition...'mencuri berita langit' pun kemungkinan jugak Som. Tapi macam tak ada hal pulak sampai ke tong gas. Selalunya kalau apinya kekuningan, dah almost due dah tu Som.

somuffins said...

Eleena
.. tapi api tu refuse to tuko rona; asyiklah dia rona biWu gah menyala :-)

Mama said...

Hilang bengang I sekejap.... I cant stop smiling

Ibu n Abah said...

kak som...
tenKIU...

Yat Maria said...

I'm sorry...am lost in abbreviations..
nanti ai perati pelan2 & betul2 ya..kura2 tahap siput b*** nyer lembab..

so cik som..food stylist dah kasi tip ker lom?sian arr agaknya stylist tu lagi tak senang duduk..

Cik SOm..now ai know..asal kekadang ai tak dapat yr hapdate.. u buat kok ai dah dibuai mimpi, so by morning..my bloggers hapdate dah bertepek2...so kekdang tu yg terlambat masuk..kekadang jer cam tu..kekadang potek..tak nampak..

selamat petang..

somuffins said...

Mama
Insyaallah semuanya selamat. Sama2 kita doa dan terus berdoa. Take care.


Akak
U r most velkam :-)


Yat
Dont be khuatir. Abaikan jer abbre. yang tak bagus untuk kesihatan tu.
Tip dari food stylist katanya 'less is more', ahaha.
You ada problem baca my latest blog ka?? I oso dono wat hepen; tapi sebenarnya I tak faham maksud you (another siput barbie slow tak faham, hehe)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

sebelum komen entri ini saya nak bgtau saya dah jumpa komen balas akak..
hehehe...


"I dah mintak resipi dari Akak *tq Akak*, you cuba buat cara dia. Dan I tidak juga menghampakan permintaan you, cewah .. resipi I gini -> bubuh lada potong n air secukupnya dlm mangkok (sama paras). Masuk dlm microwave put on high selama <>60saat. Tutup mangkok tu taw. Tamat 60saat, cepat2 keluarkan dari mw n buang air dari mangkok tu.. tinggalkan 2-3 sudu jer. Bubuh kombinasi gula, garam n cuka secukup rasa. Tadaaa..."

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

QOHH tu Quen Of His Heart ke ?

betul kan? kan? kan ?

kak ja said...

Kalau terasa nak mamam cucoq (maknanya kena gowen syendiwi le kan?) I dgn mudah kensel je keinginan tu bila tingat gas dah di hujung2 nyawa ikan.. Sgt tak sedap gowen cucoq dgn api yg terhegeh2 nak menyala..

Alhamdulillah TB u tak ngidap penyakit TB.. TK I plak, kan.. bukannya takut kat I, tpkaannn.. tanak sambunglah ayat tak berani mati nihh

somuffins said...

Azrina
Gud gal sbb dah jumpa itu resipi. I kata masukkan dalam microwave 60 saat, kan? Kalau ladanya 4-5 ulas aje, microwavekan 30 saat dah ok. Ni cara untuk nak makan cepat @ dan2 tapi kalau saja2 nak buat jeruk, pls guna cara Akak.

Ya betul QOHH bermaksud seperti yg you tulis TAPI TAK ACI taw sbb I dah tulis maknanya sebagai menjawab komen dari Anie :-)


Ja
Betul Ja.. amat tension bila keadaan cenggitu berlaku; dari nak jadi cucuq lembut mulush terus bentat jadi cekodoq puru plak, har3.
Psst.. anjer2 kita mmg tak takut dgn kita sbb kita vukan vampire! ekekekee..