Wednesday, 17 November 2010

SHRAA berqurban apa saja ...

SHRAA = Selamat hari raya aidil adha pada sahabat alam maya, mohon maaf zahir dan batin *grin*

2-3 hari sebelum raya I tanya TB "kalau you ada choice, apa agaknya makanan raya you nak makan". Dah kawin berdekad2 baru teringat nak tanya soklan cepu-mas916 tu, har3. Berdebor2 juga nak tunggu jawapannya.. dari berdiri, dia duduk sambil pegang jari jemari mengira2, kekdahnya.

So pilihan hakikinya ialah botok2, kuih talam (atas putih bawah gula melaka) dan tapai sebab dia dah jemu dengan lauk2 raya. Sebenarnya dia jeles kat I yang tersangat 'pandai' mix n matchkan lauk2 raya sebab dia masih selesa makan the usual 3-in-1. Dia tak reti selang-selikan dengan sambal gor, serunding, samtum atau pun sayur lodeh.

Ekceli I pun dah penat makan benda yang sama but when Teh told me that she won't be serving the usual raya food, I was ecstatic. Soto Medan would be the main dish then (hasil garapan Teh with Rita Coolidge, her maid of honor).

Teh has somewhat prohibited us from doing any cooking so that literally left me with nothing to do (blink blink), so being a good sister that I am, I offered to bring some desserts. Have to upkeep my 'water face' intact, kekdahnya. Soon after solat subuh and without a second glance at my bantal busuk, I walked humbly towards the kitchen. Tssk.. eat your heart out Nigella, ekekekee..

Hasil mahakarya dari titisan keringatku ... ini ajelah yang termampu dan reti buat :-)

Blubery muf!

Cochineal essence, perisa almond + canned pineapple

Yellow essence + canned longan

Everybody was there at Teh's house except the expected ones but as always that won't deter us from having a good time. What was being served there? Waduh2 .. desserts/food a plenty from various planets contributors. I was thinking of relishing the soto first but from where I was seated, I was closer to nasi empet n its peripherals, so terpaksalah I mamam yang tu dulu (gitulah kekdahnya dalam majlis harus bersopan, kan?)

Just before 6pm we went home 'equipped' with packets of tapau-ed food enough to satisfy another two main meals. That would mean genjatan pots n pans for me, I like!

On raya eve we had makan2 ala pot luck. I dah buntu tak tau nak bawak apa. Ndja suggested that I cook mee keju n 2 more options which I tolak bulat2 n lonjong2. Tetiba teringat why not I just bring murtabak? Yeay... selamat gua but still I have to show off a bit lah kaan?? haha.. riak punya orang so I baked that butter cake.

Bukanlah Somuffins namanya kalau tak menodai resipi maka apa mendenya yang I campur dalam kek itew?? Hehe ... nasib baik minah tupai baik hati tak habiskan semua pisang emas hari tu ...

Initially the cake risen so beautifully but it slowly memendakkan diri. I tekad bawak juga ke majlis tu .. bentat pun bentatlah kan?? But but but ... they seem to like the cake very much. I pun tak faham camana texture butter cake --> kek pisang bertukar jadi texture chilled cheese cake..

Berlaku sedikit misteri disini ...

24 comments:

kucingorengemok said...

i've a bit of a problem dengan cochineal ni... sekali baca mesti terpikir cochon (orang banjar kata b-bi)... apasal la namanya dekat² sangat

kakcik said...

Salam CS...

Kata orang 'benih yang baik jatuh ke air menjadi pulau'... hehehe.. kiranya macam tu lah... airtangan yang sentiasa menjadi. :)

Lili said...

CS,

I'm supposed to bake that blueberry muffins for Raya breakfast tapikan tapi my oven dah buat genjatannya sebelum I istiharkan perang membaking! Mintak cikit muffins, ciksomuffins? ;-)

CikLina said...

selamat hari raya ciksom... (raya dah abis ek?)

amende yg mcm jeli tu? looks soooo beautiful... raya aritu kita buat kek coklat kukus je... potluck... cian kat kitorg raya tak serupa raya... :-(

Anie said...

Salam Somuffins,

Amboiiiiiii dtg sini pun ada bermcm2cerita makanan. Haaiiizzzz jeles, jeles sungguh jeles aaaii....hehehez

Aper ke benda cochineal essense tu?? Tak pernah dgr dan punya lah mouthful nak pronounce...hehehez. Tapi biler tgk jello2 tu semua, amat lah menggiurkan :ppppp

Cik Lurpak said...

CikSom: Suka la tu kalau selalu ada genjatan pot and pans.. heheheh...

azieazah said...

Hmmm cenggini punya gaya, Nigella pun angkat bendera putih..

Ohh sungguh cemburu I tengoh yg merah merah dan yang kuning emas 9116 itu...

Maya Marisa said...

Cik Som,
Salam Aidiladha..
Amboi, 3 jenis dessert tu...patut ler maya dengar sayupX2 suara merdu memanggil maya suruh jengah blog cik som...post ler ke sini blubery muff tu skit (muka tembok betul i nie)

Ibu n Abah said...

kak som..
aduhai... sedapnya dessert...
dalam i menyibukkan diri menggantikan rendang ayam yg i sendiri dah buat tak sedap sebabkan santan... i teringin pulak nak buat dessert sempena majlis BBQ adik beradik nanti... TQ bagi idea...
no wander ramai peminat bertambah sekarang melanggan Al Kisah sebabnya AL Kisah makin menghiburkan....
bravo kak som....

PatinPasta said...

Cik Som,
Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk Cik Som sekeluarga (beserta best fren mu si tupai itu).

Cik Som nih kan, memang pelik binti ajaib la. Dalam nak tak nak, maleh tak maleh.. tercipta jugak segala juadah beraneka bentuk, kaler dan rupa itu. Haish!

Rima said...

Woahhh CS.. mayak rajin loh.. itu cake macam biasa aje.. tak nampak bantat pong.. butter cake memang tak tinggi.. padat and sedap ;p

somuffins said...

Salam Aidil Adha :-)

KOG
Cochon = b*bi in Banjar
Cochin = anak kucing in Sanskrit (kot?)
Cochineal = anak kucing minum air sirap *tssk, tssk*


KakCik
Terimakasih dengan kata2 semangat tu *kembang2 hidung dah nih*


Lili
Alahai... oven oh oven, babab kang! Niway, mahaplah you, blubewi muff dah habis. I buat 1 adunan dan semuanya dibawak kerumah my sis (sikit punya explain mcm laa you betul2 hendak, akakaka).


CikLina
Mende kuning n merah tu memang jeli. I guna jeli jenis apa namanya tu ..hmm.. Kuni..yaa. Ishh, can never remember the name.


Anie
Kat sini tunjuk gambar makanan taraf 1/2 bintang jer. Niway Cochineal ialah essence warna merah suitable untuk buat air sirap; and it also acts as food coloring tanpa flavour.

somuffins said...

CikLurpak
Memang hepi giler bebila ada genjatan pots n pans tapikan tapi.. agak2 bahu kanan dah mula ringan, maka bergegaslah I mencari pots n pans, har3.


Azie
kahkahkahkohkohkoh .. gitulah bunyinya Nigela ketawa guling2 bila I samakan diri ini dgn dia. Psst Azie, I dah amend cepu-mas '916' sbb rasanya takde mas911 tapi I musykil, mas9116 wujud ke?


Maya
Kerajinanku tersangat tak menentu. Tu yg gewamm dgn diri I nih. Apa pun, bluebery muff dah habisssh laa you..


Akak
Ada party besar2an kah? Kalau ramai yg datang tu bermakna you kena buat jelly dgn kuantiti yg agak banyak juga. Penat taw *sengih* tapi fun kalau ada yg menolong ;-)


Aida
Minah tupai beraya dengan kaum kerabat dia kot? hehe. Mood rajin atau terpaksa rajin dtg tak kenal waktu. I masih dlm proses mengenal diri, kekdahnya, kih3.


Rima
Gambar kek tu ditangkap soon after it was out from the oven. Tu sbb masih nampak moleqs, heheh. Rajinkah daku untuk berlawan dgn mu?? Aduhai.. jauh panggang dari api, kankankan?

Yat Maria said...

Salam Cik Som..

ishh molek jer ai tgk..kalo tak nih, join pakai yg ada crumbs tu..okay kan...Rims pakai random..so gambar tak braper kira..amacam?? jadik?? hehe..tanya jer..

Sizuka said...

CS,

selamat hari raya!! rindunya kat CS, lama tak bertandang kat sini sebab busy sangat.

eh! misteri kek yang mendak tu, kena mintak uncle seekers selesaikan.. hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hamboiii kak;
kalerful dessert2 tu..



haluslah texture kek tu kannn.

somuffins said...

Yat
Waalaikumsalam...
You dah 'submit' ke? Today last day, kan? You want me to use that 'crumbs' entry ka? Hehe, maybe I shld; see how (ntah apa yg nak di see2kan lagi, hehe).


Shidah
Selamat hari raya to you too (raya haji kita selebret sebulan juga, kan? kah3). Psst.. jangan sebut pasal uncle seekers tu, dia skrng bz dengan dot3.. auwww..


Azrina
Saja buat kalerful2 supaya terpancar mood dalaman untuk menyambut riraya. Ya betul, kek tu halus texturenya wpun agak mendak dek sipithang emas.

Yat Maria said...

Cik Som..

suddenly cam tersegan plak arr..pasal ai shd go myself & sedekah kat TOTT kan..dah tentunya senang nak pi..ai shd bagi chan bagi the rest yg memang jauh from TOTT..so most prob ai jadik cheerleader jer lah..ni after I pikir semalaman sampai mimpi2 lagi..anyways, mimpi tak menang pun..

so sorry ek Cik Som..ai tak jadik lah..but I will root for u lah if u jadik.. :) :)

somuffins said...

Yat
Alamak .. since you tersegan, I pun termalu! I kenot go to TOTT but it's still ok cos I dah ada bundt/nordic moulds (tho maybe differ in quality).

http://sukacupcakes.blogspot.com/2010/07/kpc-kepoci-taklah.html

Conclusionnya? *gulp*

Yat Maria said...

Yeay!!! Cik Som!!!

kak ja said...

Mujur gak u tanya soklan cepu-mas916 bukan masZhulian.. Kalau I jadi TB, tak cukup semua jari tangan, jari kaki I nak mengira.. siap pinjam jari u lagi!!

somuffins said...

Yat
U bersorak suka sbb I dah ada moulds tu atau sbb I x jadi masuk contest tu?


Ja
MasZhul ok gak. I ada 2-3 brooches yg very lasting. Lagi satu, TB will stop at 3 dishes sbb if more, dia mula pening paler.

Yat Maria said...

Ishhh cik som tak lah bersorak pasal u tak join..I thot u nak join..ishh lembab nyer ai..anyways, ai yg lagik takder any bundt oan yg ala2 yours or Rims..tak kisah lah jenama apa..tetap tak der..so nanti2 nak kena gak pi tott... :)

somuffins said...

Yat
Hari nih hari cuti maka sila buat rombongan cik Maria ke Tott. Kenang daku semasa bershopping tu..