Tuesday, 2 November 2010

Penjual pithang thanduk di land of Jaiyen ...


Salam ... 2 hari tak keudara nih, mana boleh jadi...kaan??

Pagi semalam masa tengah sedap2 mengadap laptop, in fact baru jer habis edit 1 entry tajuk SR, tetiba TB turun bawah sambil 'berleter', heheh. Dia kata "tinggalkan dulu benda tu, karang boleh buat. You nak keluar kan? Baik keluar cepat.. you nak pegi mana?".

Berleter dan bertanya tu sebab out of the norm, I dah berpakaian cantik pepagi hari, hehehe. 'Benda' tu apa?? 'Benda' tu tak lain tak bukan is my 'blog' lerr :-)

I kata nak ke Jaiyen beli barang sket. Katanya lagi "baik pergi sekarang nanti balik lewat, I nak kerja nanti you tak sempat masak". I tak sempat masak? har3.. Anjer I tu masih tak perasan ke, kalau I tak masak, ramai lagi orang kat luar sana boleh tolong masakkan, kaaaan?? Ada sekali tu I kata kat dia "jom jjcm" and he answered so innocently "jjcm?". I rest my case. Bertuah I dapat suami yang luhur, hohoho.

So, wat happenG to entry SR tu? Haha.. entry tu dah mendak dalam draft. Ekceli it looks fine just b4 I let it published, tapi bila tengok the entry kat dada Al-kisah, hoh hehh .. apsallah all the letters meremut2 berdakap2an diantara satu sama lain??? Can't do, editor terpaksa tarik balik karya. Nih mesti kes html berantakan nih .. kah3 (psst.. kes html? pandai tak I trouble shoot the masalah?? Cayalaah..kat diwi sendiwi.. haha.. whatevalah asal I bahagia..). Abaikan ...

Sementelah nak cari barang 'ransom', I juga volunteer (selalunya dia buat sendiwi) belikan barang keperluan T, barang yang dah bertahun2 I tak beli untuk kegunaan sendiri. Apakah mendenya?? Alaaa... yang tu tuu .. tuala kecit (pad) yang kita guna setiap bulan tulaaa...

Puas I tenung n renung rak2 yang menjual beranika jenama pad. I beli berpandukan gambar mms dari T dan juga yang I scribble kat kertas. To cut the long story a bit shorter, I go home a happy mother cos I know I bought the right thing as specified (mana boleh silap?? dah ada mms, dah tulis kat paper lagi.. namun...?) .. Namun masih tetap silap. Spesifikasi berbeza so terpaksalah I pulangkan balik or exchange with something else. Takkan I nak pakai itu mende plak?? haishhh..

On my way out from the land of Jaiyen, hati I dah mula gatal. Gatal nak bertanya kat sibesar agam berkulit gelap camana dia boleh berniaga kat tepi Jaiyen tu. Dah 2-3 bulan juga dia kat situ. Kalau TB ada sama masa tu, I memang tak kuasa nak buat kerja2 'gatal' cam tu tapi I curiouslah .. Can curiousity kills a woman? Nowadays, everything seems possible.. kan?

... so ... I beranikan diri.

Takkanlah kerana orang tu besar agam dan hitam legam, dia semestinya jahh-haat, tul tak? I bayangkan seolah2 I berjumpa cik Opwah jer, mau tak cukup kaki I kejor dia, hehe. Nak tanya kat orang, muka haruslah dimaniskan dulu dengan senyuman pastu barulah tanya apa yang patut as though I represent satu stesyen talibisyen (pro kekdahnya).

So I hampiri sibesar agam yang sedang menyapu. Selama I bertanya tu, dia asyik menyaaapu aje walhal takde habuk atau sampah pun kat lantai tu. Hidung I yang 1/2 kemek nih pun tak terasa gatal menyedut habuk. Kot takde nak melayan pelanggan sangat, kerja dia asyik menyapu aje to look busy; atau memang hobinya menyapu? Haha, jangan 'sapu' harta orang, daaah!

Soklan2 I dijawab dengan santun.. katanya dia joint-partner dengan orang tempatan (nak gak tanya siapa tapi malu aah, har3). Barang2 yang dijual, almost all datang dari negara dialah tapi kelakor gak bila terpandang instant mee R*ski, kih3 dan kah3 .. memang tak bleh blah .. hati I bagai diragut2 kambing makan rumput aje bila terfandang pithang thanduk, auwww... I skerrr okay??

Jom sama2 kita tinjau apa yang dijual kat kedai sibesar agam. Dia benarkan I ambik gambar kedainya aje sambil berkata "okaay but I no need". Ehh.. dia perasan I nak ambik gambar dia ke? ekekeke.. Ekceli terkesima gak but since dia malu2 kucing n senyum kambing n sengih macam kerang baru direbus, maka I got the hintlah ..


Tumpukan perhatian pada pithang thanduk dan sebelahnya tu ubi kayu bersaiz agam jugak. Nak tau I beli apa? I beli par-boiled rice sepeket 10 ringgit. Belilah juga .. kesian punya pasal.

I tanya mana asal usul dia.. dari Nai-gee-ria rupanya so I tanyalah Congo katne? Dekat tak? Selama seminit sibesar agam jadi cikgu Jographi pada siSomuffins kekdahnya. Dan siSomuffins nih memang peramah tak bertempat .. ada ke dia bitau sibesar agam tu dia baru buat CBs aka jejari Kongo?? Ada ke??

Kalau TB or D&T tau I buat hal cenggitu, sure diorang bithing kat I .. I tau punya .. tapikan tapi .... ada I kisah??? Mestilaah I kisah .. kaan??

22 comments:

Yat Maria said...

Cik Som..ai still tak leh tido cos u didnt really answer to my qn on what was the orange thingy kat post yg lepas..sian ai 2 ari 2 malam tak tidoq taww.. or have u really answered & ai yg potek tak nampak..

ni ada lagi satu menda nak tanya..apa tu cik som ...yg sebelah yr fav pithang tu?? yg kaler coklat2 besar2..ishh apa ke menda..what's that?

somuffins said...

Wahai YatMaria...
Sesungguhnya telah ku jawab dan telah ku terangkan seterang2nya takyah suluh2 lagi ...
1. menda kuning ala kunyit tu.., sila refer ke entry tu, k? Dah dijawab penuh keikhlasan gitu.
2. mende sebelah pithang tu adalah ... juga tolonglah (merayu2 sambil tarik2 wambut) refer ulasan kat bawah gambar kedua tu. Sekian .. *baru nak cekak pinggang nih*

Sizuka said...

salam CS

eh! kat giant pun dah ada outlet menjual oleh org2 dari sana? kat carrefour pun ada. but at a corner tepi food court. tapi rasanya yg jual tu middle eastern ppl sebabnya barang2 dia jual tu mostly boleh beli kat middle east minimarket kat ampang. the truth is, i takleh bezakan la org middle east ke, org itam. coz ada org itam yg putih sikit. eh! ada ke? hehehhe

lili said...

Eh, eh...memangkan you kisah, kalu tak tak kan nama blog ni 'AL-KISAH'!
Lap you kak Som...posting yg buat I tak renti ketawa! Don't ask me why, just so you know, I LAP YOU! wahahaha! ;)

Tie said...

Eh, Som... berani la you tanya kat orang tu. Kalau Tie dari jauh lagi menjauhkan diri... :)

Yat Maria said...

CIk Som

Sila salahkan ubat batuk cap doktor lalat yg wat ai baca entry melinau..apa melinau pun tak taw...amponnnnn sesungguhnya baru nampak ubi kayu yg tak cam rupa ubi kayu

abehh yg pasal lagik satu tu..thumpah (not sumpah) ai tak nampak answer dia..

Ibu n Abah said...

kak som...
bewani you meng-interbiu mamat nie gie ria tu??.. Sekali dia pelok you... habis remuk tulang-temulang you...
sejak you jadi blogger ni byk benda yang you berani lakukan..
1. ambil gambar kereta rosak di kesibukan lebuhraya
2. tanya soklan cepumas pada penjual buah2an di SJMC
3. tanya dan beramas mesra dgn owang besar agam

kak ja said...

Kak Som, kalau I jd u kan, I bg skali ur blog link.. Biaq dia fening kefala baca.. CB's lah, samtum lah, jjcm lah..

Cik Lurpak said...

Org mcm CikSom la yg kita mahu.. berani! Org Malaysia especially my MIL kan, sanggup taknak naik lift dgn org yg berkulit sebegitu rupa.. padahal, org tu tak kacau pun kita.. hehehe

acciaccatura said...

Hmmm...betul jugak, Al Maklum, dah tajuk blog pun Al Kisah.

azieazah said...

Mula-mula memang dah agak mesti SOM tersilap beli tu sebab keliru antara yang wing atau no wing, or yg 28cm or just yg 24cm? adakah? hehehehe I pernah kena jugoookkk... especially kalu permintaan si dara cuma nak yg kaler Purple. Tapi skang I belikan yang biru (Libress).

Amboiii berani sungguh. Berani bertempat gitu. Ada balas pantun tak? Lain kali ajak dia nyanyi dulu baru interview. Hahahahaha.
Harus pasni beli pisang sesisir, dapat setandan...

somuffins said...

Salam semua

Shidah
Kat Carrefour mmg ada penjual dari middle east jual kitab, quran dan beranika barang termasuk shisha. Diorang berbeza dgn PakTam yang sah2 datang dari benua Afrika (diharap statement I nih tepat hendaknya).


lili
Al-kisah aka Al-kepo, kot? heheh. Niway, thanks for LAPing me. I lap you too (and thank u *grin*).


Tie
Ekceli takdelah berani sangat. Takut2 anak kucing gak masa tu namun kita curious ..

somuffins said...

YatMaria
I tampal semula Q n A between us re: entry Pelik Jugaklah II.

Cik SOm
apakemenda nyer tu?? karet kecut besut ka?? nanti bilang taww..kang ai tak leh tidoq terpikir..what in the worls is that thang???

Yat
Nasib baik I tak declare ada hadiah untuk pemenang 'teka dgn tepat mende apakah itew'.

Phewh.. lega I takyah sediakan hadiah, hehe... DAN you pun lega sbb dapat tidor dgn lenanya malam nanti...

SINCE YOU SEBUT KARET KECUT MAKA JWPN TU DAH TEPAT. MENDE PELIK TU MEMANG KARET KECUT, HEHE. I THOT I JWB CENGGITU, YOU GOT THE HINT THAT YOU'VE WON TAPI I TAK SALAHKAN YOU, JOM KITA SALAHKAN UBAT BATUK YG YOU MAKAN TU, OK??

somuffins said...

Akak
Takdelah I berani sangat; dan rasanya sibesar agam tu pun tak berani nak buat apa2 kat I sebab masa tu I pakai baju koboi, siap topi dan shotgun ... har3.
I lupa satu fakta yg you sebut kat atas tu. You kata I tanya soklan cepumas kat penjual buah di SJMC?? Sumpah I tak ingat tapi kalau tanya penjual buah kat kedai buah; yang nih I ingat ;-)


Ja
Kot dia faham dgn segala shortform yg I guna dalam blog, how?? Orang2 benua sana bahasa diorang pelik2 jugak kan??


CikLurpak
I nih sebenarnya penakot lagi pemalu, auww.. tapi kekadang keberanian datang dengan tetiba, maka jadilah I seperti Badang ;-)

somuffins said...

Eleena
Almaklum dah nama blog Alkisah, hehe. BTW, where have you been? Hope sihat2 saja ceria bermain violin..


Azie
Betul betul betul ... Kejap purplelah, kejap birulah, haisshh.. *sambil pap dahi*
Sibesar agam tu bukan orang Melaka yang I nak berpantun pantin, kih3.. Kalau ajak dia berLambada baru sesuai kot?

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Alahai CIk Som nih tau.. mana gambo si beso agam tuh? Jamu mata sorang jek ye? Hehe!

Beras par-boiled rm 10? Baper kg tuh? Camno konsep par-boiled nih? (Cik Som lagik mesra alam dari Pak Gugel, kan? Kan? :D)

en_me said...

kaanns.. ehehe

somuffins said...

Aida
Dah sibeso agam kata "I no need" maka I akur .. tidaklah verani I mencuri2 snap gambo dia even dari arah montot, auww..
Kalau nak tau hal ehwal parboiled rice, semestinya tanya Pak Gugel tapi takper, nih CikGegerl will helphh you .. sabaq na??


en_me
Masih ditanah kangaroo ke? Anyway, you nih man with few words kan?

Mama said...

CikSom... banyak benda I nak komen langsung tak jd komen... he he

Tp tadi I g rmh jiran dia hidangkan ubi kayu rebus dgn kuah gula merah... yummy yummy... dh lama tak rasa

somuffins said...

Mama
Nape tak jadi komen? You takut sibesar agam marah eh?? hehe..

You makan ubi rebus kat rumah Naja ke?? Siapa jaga anak2 dia?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

beraninya kak SOM.

Macam dah lembik aje pithang tanduk tu.. sukanya..masam+masam+manis.

somuffins said...

Azrina
Berani2 buah as in manis2 buah, hahaha...

Pithang tanduk tu lum lembik lagi, masih ganteng! :-)