Saturday, 20 November 2010

Detergents on promotion .. yeay!


Breakfast hari nih .. ehh kita tipu, nih 2 hari lepas punya breakfast. Oleh kerana dah berhari2 I rajin buat breakfast, maka semalam atas jasa baik jiran sebilik, dapatlah I jejemput pisang dan sebungkus nasi lemak dengan sekeping sotong yang siap digunting2.

Sebelum ngap, I sambung2kan sekeping sotong guna sudu just to see how big the size is. I beritau TB I nak lauk sotong tapi unsangkarable dapat sekeping jer. Nih mesti kes sipembeli tidak memerhati dengan tekun apa yang disenduk sipenjual ATAU kes sipembeli kurang perihatin akan kegemaran lauk partner in crimenya. Nasi tak seimbang dengan lauk, where got nice to eat, raaaait? Sotong sekeping halus cenggitu, T pulak tumpang sesudu dua. Aduhai, korban apa saja ...

Semalam I temankan TB ke supermarket whereas selalunya dia temankan I. Since I dah beli my groceries maka takdelah I hingin nak beli apa2 lagi (tapi boleh percaya ke?), but when I saw the washing detergent on promotion, I tak pandang belakang lagi dah. Nasib baik I terer in mental calculation, kankankan? mueheheheh..

1kg = RM6.50 so 2kg semestinya RM13 kaanz?? Tapi tidaaak taw..
2kg = RM13.25 tapi dah jadi RM9.90 maklum on promo.

10jam kemudian: Bila akauntan negara check semula resit, harga RM9.90 dah jadi RM8.90. Isn't that a very good bargain?? Lagi pun bila guna detergent tu, kalau tak guna softener untuk mewangikan kain baju pun takpe. Setaman akan bau harum semerbak bila baju2 disidai diampaian. Camana kalau baju dikeringkan dalam dryer? Takyah jawablah soklan tu, eh?

Makanya hari nih I will make a quick dash there just to purchase more and more of the same detergent. Boleh gak mende tu dibuat 'buah tangan' bila2 melawat rumah sanak sedara.

Dah terlanjur keluar tu, jjcm sekalilah kan?? Till then ...

6 comments:

Ibu n Abah said...

hah!
you jugak guna ayat terlanjor...
"Dah terlanjur keluar tu,jjcm sekalilah kan?? Till then.."
kami dirumah abah memang selalu guna ayat tu. jadinya ramailah pompuan terlanjur bila berkumpul masa raya...
DAN saja nak mengusik..
adalah pompuan terlanjur nak memborong detergent.. hahahahaha....

azieazah said...

Hikhikhik!
Tetiba I teringat sorang Mak Menakan I (dah arwah dah) kekdahnya dia paling sayang kat I la, sebab I rajin pi temankan dia, sebab dia dok lone ranger..

One day, dia nak pi kenduri kawin dlm kampung tu jugak.

Dia beli FAB 1 kotak, soh I bungkus dengan kertas sokabar dan gam dengan kanji nasi. hahahahaha

Sampai skang I dok teringat lagi. FYI, that time, age I 12 tahun.

hehehehehe sabun oh sabun!

azieazah said...

Ops! lupa nak tambah..

Sabun FAB sekotak tu nak dibuatnya hadiah buat pengantin!

hehehehehe tak kisah lah, yg penting dia ikhlas, kan? kan?

Anie said...

Somuffins...

Hari ni Nigella Lawson aka Somuffins, gantung periuk lagi ke? hehehez abislah nanti food network channel will terminate ur services kang....hehehez

Cik Lurpak said...

CikSom: U ni selalu dpt promotion dkt till kan? best gile..

kalau keringkan dalam dryer, ada satu benda ni kena letak. Dia mcm soft sheet yg wangi.. heheheh.. kat sini murah aje.. utk 20 cucian, baru 1gbp.. berbaloi-baloi laa...

somuffins said...

Salam semua ...

Akak
Word terlanjur sering digunakan oleh orang sekeliling sejak I kecik lagi. Makna terlanjur = sambil menyelam minum air, kekdahnya... TAPIkan tapi bila guna word tu cenggini -> "dia dah terlanjuur"... Ooops.. that is a taboo, no good anymore, kan Akak kaan??


Azie
Hadiah cenggitu boleh diterima sbb memang ada pekdahnya; tapi skrng cuba kita beri hadiah cenggitu pada pengantin; maybe tak sesuai esp kat kwsn bandar.
I plak suka beri hadiah kat my kakak2 seperti minyak masak, sepan basuh pinggan, atau apa2 kegunaan harian. Depa hepi menerima dan I hepi memberi. Very practical dan otak pun tak serabut. Betul kata you, yg penting, iklas :-)


Anie
Contract Somuffins aka NL wannabe dgn food network is based on "bila ada mood". TV people akur dengan satu2nya syarat yg I mintak tu, muahaha..


CikLurpak
Maaf, I tak faham ayat nih "U ni selalu dpt promotion dkt till kan?".