Sunday, 21 November 2010

Detergent, cermin mata n pokok kari ..

Hear ye, hear ye .. I am now richer by 6 bottles of the above detergents, haha.. puas hati! Memula hangkut 3, pastu dengan perasaan tamak haloba yang tak terhingga, dihangkut 3 lagi semalam on a Saturday plak tu where no plastic bag is being offered to customers. Eessh ...

"Takpe.. kita beli aje beg plastik duaposen nanti" kata suamiku, auww. Memang tak tolak troli maklum nak beli 1 item darab 3 aje; so kita guna bakul, no fuss! Bila dah bayar, suamiku menjinjing 3 botol seberat 2kg each menghala kegerombolan troli terus dicapainya satu, kik3.

Keputusan yang bijak + dia kesian kat I kot? (mengenangkan I kena menapak jauhlah juga ketempat letak kereta + perut dah se'eh selepas lunch beriani JM sebelum tu).

Sempat singgah keoptometrist sebab cermin mata yang dah 6 bulan dibuat masih tak selesa dipakai bila pandang jauh dan dekat esp bila mengadap komputer. Menyesal juga buat cermin mata jenis nih ... selalunya kita gerakkan biji mata bila memandang dari satu spot kesatu spot tapi cermin mata nih, I kena gerakkan kepala kekiri, kekanan, dongak dan tunduk untuk mendapat vision yang jelas. Tak mainlah pandang sipi2 tepi cermin mata as that would give a blurred vision. Feliks tafi venar ...

So semalam tu cik optometrist tolong ketatkan skru cermin mata supaya molek terletak atas batang hidung. Kalau masih tak selesa jugak? ... I ngamok kang...


Dah tengahari makan diluar, makan malam I buat sup daging + kentang dan telur dadar jer. So pagi nih, tulah my breakfasst ... mee magi + mee kuning bersatu padu dalam sup daging. Perghhh <-- kadang2 I malu nak guna word nih, dono why :-)
.

Anak pokok kari under-nourished tu I ragut dari ibunya (ambik kat rumah Teh masa hari raya haji hari tu). Bila Long nampak I meragut anak pokok kari, dia pun tanya kenapa tak ambik aje pokok kari kat rumah dia masa I kerumahnya dulu. Heheh, I terlufa ... so ..

.
... Long mms gambar kari khas untuk I. Maybe hari nih nak kerumahnya (terlanjur dah keluar rumah, yippeee .. you know I knowlah). Apa pun, anak kari kurus kering kat atas tu kena ditanam juga. Kesian ek kalau I pinggirkan dia memandangkan I dah dapat anak kari yang lebih sihat.... ?

Masa mula2 pindah kesini <> 20 thn dulu, the first pokok yang I tanam memanglah pokok kari pastu pokok pandan. But now, both have gone for good ever since we did some renovations at the back area. Masa zaman kegemilangan pokok kari tu, tak pulak I asyik memetik daunnya aje, maklum tak kerap masak kari.

Daun kari tu menjadi mangsa 'aneh' yang potong rumput kita masa tu. 'Aneh' tu perasan kitorang tanam pokok kari tu memang khas untuk dia kot? Cara dia ragut ranting kari dari luar pagar sungguh meruntun perasaan I. Bila ditegur dia kata "oveyyy oveyy oveyy".

17 comments:

kak ja said...

Pokok kari I pernah naik tinggi merimbun, tp I kasi tebang itu pokok sbb sudah kena jangkitan wulat..

Skg I cuma beli sbb I pun mcm u, jarang2 bebenor masak kari.. Pelik ke dengar org Kedah jarang masak kari?

Kak Som, tolonglah bisik2 kat I, washing detergent tu cap apa? Harga murah kat store tu je ke seantero Malaya?

azieazah said...

Detergent tu macm kenal jer..
DYNAMO?
Sabtu no plastic bag, if want, kena bayor 20c?
TESCO ler tu kot..

hehehe
Daun kari ni kalu ada, bukan utk masak kari jer. Kalu U masak vadai, daun kari ni potong halus masuk dlm kacang dhal tu, perhhh...!

*aneh or anney?

kakcik said...

Salam CS..

tergoda kakcik menatap 'wajah' mi sup daging itu! Dan dan rasa nak buat... :)

mokjadeandell said...

pucuk kari buat ulam sedap dan berkhasiat.Awet muda gitu...adekah tawaran harga tu dekat tempat bermula dgn huruf T ,C or G

Ibu n Abah said...

kak som...
terlanjor you dah beli banyak detergent tu... bolehlah buat mandi sekali... sure badan akan menjadi harom dan wangi....
kat umah i, banyak sungguh anak-anak pokok kari... mana i pindah pun.. i akan pastikan menanam pokok kari, pokok pandan, pokok kunyit, daun kesom, serai dan mangga.....
(itulah trademark i sejak 18 tahun dulu....~ sejak memasuki alam rumahtangga...)

somuffins said...

Salam semua ...

Ja
I pun selalu beli sepelepah dua daun kari. Selebihnya mesti dibuang sbb kering or bonyor, har3. Kalau duk overseas, pasti I belai elok2 takde pembaziran.
I beli Dynamo kat Mydin. Tak pasti plak offer untuk seluruh donia,
ekekekee tapi for sure harga kat Mydin is the best; even kat land of Jaiyen pun takde or mahal sket.


Azie
Spot on, it is Dynamo! Skrng tak kira supermarket apa waima yg kecik2, depa tetap tak beri plastik beg. Ha'ah daun kari bukan untuk masak kari jer; diguna jadi bahan goreng ayam pun syedaps..
Psst Azie, memanglah ANNEY tapi I perasan I betul, maka jadilah ia ANEH, neheheh ... Biarkan remain as aney but all the same mekacih ehh??

somuffins said...

KakCik
Waalaikum salam. Jadi tak buat mee sup itew??


Mamason
Daun kari jenis mana yg boleh jadi awet muda tu?? Setahu I dipasaran ada 2 jenis .. 1 jenis runcing (dgn bau kari yg kuat) dan satu lagi sedikit lebar (bau karinya ala2 aje).
Re: detergent tu, I tak sure samada supermarket lain ada promotion dan offer harga yg sama. I beli kat Mydin (Perlis belum ada lagi kot).


Akak
Sanggup ke you mandi manda bersabunkan dynamo dgn I, wahai Akak?
Jari jemari gebu I 'bukan berwarna hijau'; tu sebab apa yg ditanam tak menjadi.

Yat Maria said...

Salam Cik Som..

errr...6 botol pencuci..ada diskot punya lagik..waduh!!! best tu...ermmm cik som pun nak wat contest ya cik som...price dia sebtol tu..

contest dia..cerita mengenai sepit baju..ahaksss...sowee arr cik som..me kidding jer :)

Yat Maria said...

ishh..bukan price dia..but grans priZe la..dah senang perut..spelling pun pontang panting...maappp

Anie said...

Somuffins,

Dkt sini I beli daun kari lepas tu simpan dlm freezer...syg lah nak buang2. Kaffir Lime leave pun I simpan freezer gak....pendek kata aper2 yg I beli quantity nya byk semua I simpan freezer.

Cermin mata dkt sini, boleh tercabut nyawa tgk harga...$1000+ arh harganya, bukannya transitions pun. Padahal bukan lah branded. I ni pun rabun jugak...tapi buat kat s'pore ajer. Selain drpd stock up belacan biler balik s'pore, I buat 2 pairs cermin mata...hehehez. For both, tak sampai pun $400 transitions lagi. :D

somuffins said...

Yat
Waalaikumsalam. When it comes from you hal sepit baju, dgn sendirinya senyuman manis terukir dibibirku. You nih mmg noti gal, ekekeke..
Psst.. detergent nak dijadikan prize? Berat tu Yat. Nanti I PKkan something light cam tudung, kain batik OR 1/2 doJen Konnyaku ke? Har3..


Anie
Nampaknya I kenalah duduk overseas supaya boleh praktis tidak selalu membazir, heheh ... *u ada extra room that I can rent*? :-)
You guna transitions? I guna transitions juga + bi-focal with progressive lens (whateva that means, haha).

kucingorengemok said...

haha... dah banyak detergent tu lepas pakai slo dalam selai boleh terus masuk mesin kasi kisar

somuffins said...

KOG
... tapikan tapi kita kena gak PK pasal bil utility. Kita haruslah berjimat cermat tang penggunaan H2O n *karen, kankankan?

*karen (bukan karen lim atau karen carpenters)

Maya Marisa said...

Cik Som,
Since dah banyak stock detergent tu, apa kata buat cik som buat laundry service pulak?
bole maya outsource my washing to cik som? siap gosok sekali yea..hehehe oh ya, collar tu jgn lupa sental ok...hehehe :)

somuffins said...

Maya
Why not kan? Laundry service mendatangkan hasil lumayan jugak tapi I hanya akan ambik service basuh sapu tangan, tea towel dan alas meja aje... siap bergosok.

TAPI untuk you, I terima segala jenis baju pempuan dgn syarat they must be collarless ... (mcm2 syarat, patutlah satu bisnes pun tak jalan, har3)

PatinPasta said...

Cik Som,
Hehehe! Dok gelak kat Cik Som nih sebab dalam bab2 tamak haloba, rupanye kita serupa! *calit sket* :D

So nanti operasi tanam pokok kari la ye? Pokok tomato ada lagik tak? Kot buleh dibuat kawan dek pokok kari nanti. Hehe!

somuffins said...

Aida
Jarang I berpeluang jadi tamak haloba cenggini. Masa negara kekurangan stok gula dulu, tak plak I tamak beli berpeket2 n kept for stock. Kali nih I tamak sbb I mmg suka detergent on promo tu; and thay are dead cheap! (literally speaking)