Thursday, 4 November 2010

Dah buat maruku?

Bestnya besok bukan hari raya kita, kankankan?... tak tension, tak geram, tak depressed, tak berleter, tak ganti langsir, tak jemur karpet, tak vakum habuk, tak tak tak ... Pendek kata memang bessst aah!

Masa menaip nih, kembang kuncup hidung I dengan bau2an lauk yang datang dari jiran sebelah. Kejap bau kambing, kejap baaauuu, apa ek? Macam bau udang kering digoreng aje (mesti nak buat rencah lauk terunglah tu, hehe). Kesian diorang tengah berhempas pulas masak juadah raya sedangkan I ngadap laptop sambil goyang2 kaki.

Tiap tahun diorang tak miss jemput kita kemajlis Diwali dan kita sedaya upaya hadirkan diri. Rumah bersebelahan aje, dah dekat sangat.. lainlah kalau majlis dibuat kat KL, kan? uhuk uhuk..

Diwali kali nih belum dapat jemputan lagi, hehe. Bukannya mengharap dijemput *grin* tapi cuba bayangkan semasa majlis lip lap bermula malam nanti .. bila pembuat cendol beraksi membancuh cendol, bila wak Dol beriya2 mengipas satay *gulp* tak ke you rasa tergugat napsu selera I? ekekekekk *gelak gaya Ja & Tie*

I berangan nak buat something as 'fruit hand' bila kita dijemput nanti, hehe. Harus jaga my water face, takkan pergi menonong dengan tangan kosong aje, tul tak? Hajat dihati nak buat kek coklat berintikan Nutella but this really depends on the weather (read: mood. Malas kalu ...? harhar-ruu).

2 ekor gagak yang dahaga ...

Tengahari tadi I temankan TB ke SA. Dia selesaikan hal dia tapi I duk dendiam dalam kereta aje. Bila sensorang, apa agaknya kerja berpekdah yang selalu para blogger buat bila dalam keadaan cam tu? Yaa betul.., maka jadilah model syok sendiri. Klik sana klik sini ... tak lawo, delete ... klik klik klik .. tak cun delete ... klik klik klik ... delete!

Gambar 2 ekor gagak tu aje yang tak didelete. Rasa tak sampai hati pulak.. Ralit I peratikan burung2 tu meneguk air teh susu ...

Dari SA kita terus ke restoran AM for lunch. Bila JJCM dengan TB, pilihan tempat makan tersangatlah terhad sebab dia tak kuasa nak cuba tempat makan baru. Kat SA tempat makan sikit punya berlambak tapi dari buang masa mencari2, kita terus aje kerestoran AM di SJ.

Masa nak senduk lauk, terperasan plak anak selebriti Chef yang glemer tu. Dia pernah buat program JJCM kat restoran AM dulu. Bila nampak artis glemer, kita terpaksa berlakun buat2 tak nampak dan tahan perasaan sendiri konon memang tak minat, haha (walhal balik rumah tumbuk2 dinding menyesal lepaskan peluang bergambar sama tapi lainlah kalau yang I nampak tu si Aaron anak Pak Ajis, auww).
.

Hari nih kononnya nak buat bingka pithang tapi sebab dah puas makan pengat pithang masa lunch tadi, hasrat membingka terpaksa dikensel dulu.
.
OKlah ... I nak pegi check my gerobok baju dulu. Kot besok jiran sebelah sudi nak jemput kita, at least I dah siap sedia dan tau nak pakai baju apa, hahaha yanadeiiii (pada diri sendiri).

18 comments:

Queenie said...

Salam Cs...

Takper I faham maksud you, maaf menyemak kat sini lagi....malangnya I pun takder no you lagi...hp I bukan jenis yg mahal...email address tu pun baru diluluskan lepas beberapa kali ditendang...takper lar...terimakasih sudi meluangkan masa membalas pertanyaan, maaf sekali lagi...maaf sekali lagi...

somuffins said...

QJ
Wkumsalam n salam untuk you juga.
Bukan ke kita pernah berkawan waima dialam maya? You are welcome anytime here just like before masa kita bersenggolan2 tanpa rasa kekok selain rasa kasih dan sayang pada seorang kawan. Tul tak QJ??
Please make yourself comfortable here. Janji k??

CikLina said...

cik som... kelmarin i beli pisang dlm 7 biji, RM13.00.... nanges sangatt.....

Cik Lurpak said...

pengat pisang adalah fav i.. benda tu sgt addictive weh, semangkuk tidak cukup, nak lagi dan lagi..

kak ja said...

Kak Soooommmmm!!

I tgh thedap2 baca pathai pengat pithang, bingka pithang, tetiba u ckp nak pi check gobok baju.. I terbabas imejinasi.. I terbayang u sorok pithang layu utk buat cekodok dlm gobok baju u.. ekekekeee..

Tu lah, citer lompat2 katak lagiii!!

Mama said...

Salam CS..

Mcm mana majlis jiran sebelah? best tak? takde ambik gambar??

Ibu n Abah said...

kak som..
sure you baru balik dari menjamu selewa di rumah sebelah...
ada maruku tak? vadei pun ada tak?
baik you basuh sikit tangan you yang masih berbau kari kambing....
pengat pisang you bagi kat jiran you... sedap tu....

azieazah said...

amboii amboiii... ada hati jugok tu nak posing sama Aaron Aziz(ku)?

tapi betul lah, SA tu memang banyak tempat makan, sampai jenoh nak pilih. (Bila dia abih exam? My AMOI last 10hb).

Kalu nak pi jemputan majlis raya jiran, elok gak U pakai ala-ala Bollywood..heheheh warna meriah gitu.

ahkakbatik said...

mana gambo maruku nya cik som?
maruku yg lom di makanlah.. yg dah makan lepastu keluar balik takyahle tayang gambo nya....hikhikhik...

Aida Rezuan said...

Cik Som,
* joins Kak Tek menanya.. "Dimanakah muruku itu?" :D

Nanti posing la pakai sari Cik Som, gerenti takkan delete nye!

somuffins said...

CikLina
7 biji pithang harga RM13? Sebiji besarnya mcm pithang tanduk ke? Jangan terlepas pandang hingga pithang tu lebam. Sayang! (look, who's talking? hahaha.. nasihatkan orang konon).


CikLurpak
You pun minat PP? Boleh genglah kita nampaknya :-)


Ja
I tak sengaja nak cerita lompat2 katak. I dah amend the paragrap supaya takde owang akan konpius bila membaca cowetanku itu.. :-)


Mama
Majlis tu tersangat okay disebabkan geographical factornya ie selangkah + 7 dah tiba, heheh. Gambar best2 takde.. malu aaah.

somuffins said...

Akak
Masa you mengomen kat atas tu <> 7.45pm, I baru melangkah keluar kerumah jiran. Maruku dan vadei tak nampak bayang. Kueh mueh pun tak kelihatan tapi lauk2 yang puan rumah masak, oooolaalaa...


Azie
I dah tanya Aaaron, dia kata dia takde kekasih gelap nama AzieAzah; makanya veranilah I pasang niat berposing2an dgn dia, heheh.
Ada tempat makan best kat Sek.8 tapi I tak tau nak terjah kesana. My amoi dah habis exam (internal) abt a week ago. External final exam bulan depan. Smlm I pakai baju n tudung rona beige.. penuh kesucian gitu, ekekekeee..


AB (nama sebenar)
Nanti .. akan ku usahakan tampal gambo maruku yang telah diproses cara semulajadi .. (biar you takde selera makan itu casseWole, hehehaha).


Aida
Ekceli I xnampak bayang maruku pun. Diorang tu kap lam ya nge murtad kot?? kah3.

Psst.. smlm tak sempat pakai sari.. Tetiba sari tu mcm tak cukup panjang, kenot cover my entire body nicely. Nape gaknya ek?? *blink2*

Tie said...

Err....
Amacam ?
Ada gambor tak pi beraya kelmarin?
Tie pernah ada jiran yang sambut Diwali dulu.. mereka tak jemput, tapi bagi tosei dengan kari ayam, dan muruku. Muruku lesap dulu, ekekeke.... Tapi kan... kita suka ada jiran berlainan bangsa, sebab seronok tengok perbezaan budaya. Rasa lebih iklas berkawan tanpa rasa curiga... entahlah. Kita dulu memang lebih suka berkawan dengan bangsa lain. Sebab bangsa kita ni suka buat Tie kecik ati jer dulu..huhu..
,
,
,
Err.. sorry teremo lak kat sini :)

Sizuka said...

salam CS,

I baru je beli pisang kat pasar tani tadi. I went to pasar tani lepas pegi klinik sebab my pouting lips refused to not to pout..

pastu, masa pegi tu, kebetulan orang semua dah nak balik. ada this one boy jual pisang abu, punya la murah. 3 sikat, RM2. balik tadi terus buat pengat pisang. so dinnr kita org, pengat pisang with sausage rolls. hahaha.. dinner orang malas.

Rima said...

Aaron Aziz eh?? ye ler hahaha.. agaknye kalau terserempak kelu lidah cik som hehehe

somuffins said...

Tie
Gambar lip lap takde, tapi ada 1-2 gambar diambik curik2 dari celah tingkap, hehe..
Tie dulu sekolah kat Convent eh? Tu sebab awal2 lagi dah praktikkan 1Malaysia..


Shidah
Buat pengat pisang bubuh biji sagu tak? Harus bubuh banyak2.


Rima
Bukan aje kelu lidah, malah beku terus kot? Har3...
My niece kata AA tu mmg encem (AA antar anak kat prebet kindi. It so happens my niece keje situ that time)

Maya Marisa said...

Cik Som,
so, jadi tak party diwali tu? sari cik som kaler apa yea? red chili ker?
hehehe..
err, lepas nie buat ler caramelized banana pulak ker? pastu, deliver kat maya ...lagi berkaaaaattt

somuffins said...

Maya
Takde party Diwali, kita yang 'baik2' nih pergi makan aje. Dah nak tengah malam, barulah kedengaran suara2 mabuk dari rumah jiran. I pakai pants n blouse rona beige penuh kesucian gitu, ahaks. Sari I mengecut maka tak dapatlah cover badan I yg tssk tssk OMG nih.

Caramelised banana? Camana nak buat?? Tolong demo sket :-)