Wednesday, 3 November 2010

Halloween versi Nusantara .. Boo...


Siang tadi bersemangat betul melunaskan errands. Thought of sedekahkan sikit duit kat Mydyn tapi sebab nak pulangkan barang yang tersilap beli 2 hari lepas; terpaksalah koner ke land of Jaiyen aje. Lagi pun, I ada misi lain ... heheh.

Misinya nak kekedai sibesar agam dari Nai-gee-ria nak selidik tentang beras parboiled yang dia jual. Kat peket tulis harganya aje tapi tak catit berat beras. Kononnya tadi nak singgah kejap dan berharap sangat bukan sibesar agam yang menjaga kedai tu tapi biarlah wife dia (dah mula cuak dengan sibesar agam kekdahnya nih).

I assume wife dialah sebab ada sekali dua I nampak one lady jaga kedai tu; and once I saw that lady with sibesar agam kat post office doing some traxn together with a kid yang a'uzubillah komain nakal berlari lintang pukang cuit itu, cuit ini dan cuit orang. I takot aje budak tu cuit2 I .. kot dia tarik2 my handbag ke, takkan I nak senyom simpol aje, kan?? At least nak juga I bundarkan mata kat dak tu, kan? (tapi buat discreetlylah, hehe). I juga pernah nampak sibesar agam hantar kotak kat kereta yang sama agamnya. Harus kereta dialah tu but fishy fishy ... smelly smellylah!

(meleret2 plak I bercerita, ishh..).

Kekadang I rasa I nih better off jadi P.I. macam pempuan tua anggun in Murder She Wrote tu ... I like that woman .. terketar2 pun boleh solve whatever mistewi.. har3.

Anyway, kedai milik sibesar agam tutup plak hari nih. Napelah dah 2 hari baru sibuk nak tanya pasal beras tu? sebab baru pagi tadi jer I teruja nak tau, hehe. Timbang punya timbang, I rasa fishy plak (asyik feeeshi aje). Wonder why it weighs only 825gm per packet. Why not 1kg, kan?

In terms of nutrient, the parboiled rice is much better than the white one hence the difference in price; but the price isn't really my concern. I just need to know why they sell a packet at 825 gm instead of 1 kg. Maybe they have a valid reason in doing so but donolah ...*sambil geleng kepala pelan2*

Untuk pengetahuan bersama, jika minat pasal parboiled rice, klik disini bukan dimana2, ok? heheh ... (Psst Aida .. khas untuk you .. MakCik Gegerl tolong carikan fakta..).

Tajuk entry pasal Halloween versi Nusantara tapi tak habis2 cerita pasal beras, har3. Sabar yaa.. sabar tu separuh dari iman .. Jom sama2 kita berdoa "YaAllah ya tuhanku, jadikanlah sabar tu sesuatu yang manis untukku, amin".

Walaupun I tak pernah meraikan Halloween tapi hari nih cam terasa plak nak selebret sensorang... TAPI sebelum tu perlulah I bitau .. tadi kat land of Jaiyen I beli 3 helai kain batik. Lately I sker pakai kain batik sebab kain batik boleh buat berbagai pesyen.. boleh buat skirt.. boleh buat bebek, boleh berkemban aje, auwww... dan boleh main2 hantu ...

Khas untuk para peminat pembaca Al-kisah yang sudi meluangkan masa menziarah CikSom kat sini, THIS IS FOR YOU ....
.


.


.
.
Do you think the batik sarong looks very nice??? No? Yes?? hehe.. tq .. tq .. tq..

22 comments:

Naz said...

NINJA SOM! :D

Cik Lurpak said...

Lariiiiii... tak000t!!!

kakcik said...

Dah berangan nak jadi Nigerian pulak CS ni...hehehe.... :)

Yat Maria said...

Muehehehe...Cik SOm, ku lama tak main antoo2 cam nih..ni old timer nyer antoo2..dulu wat cam nih and then terbalikkan kelopak mata..wahkahkah..kira dah seram abis arr..

sebut sepit sbb sepit rumah u pernah duduk rasa aricon dalam esbok u lah...of all the places to jumpa sepit..heheh..

Tie said...

Uwaaaa.........

Macam pengantin anak dara sunti dari Kashmir lak!!

Ibu n Abah said...

kak som..
hampir opocot i...
tingat masa kecik2 dulu suka pakai batik batik buat cenggitu yer???
awat tinggalkan sikit jer mata..
Bila u put 2 and 2 togeder2.. memang you boleh jadi macam makcik kat dalam Murder She Wrote...

lili said...

eeeeeeee.....antu telekung batik!

suria said...

betul cantik. nak cuba!

Queenie said...

Salam Cs...

pekabar?....

I tak boleh hantar email pasal ada protocol apa ntah kat gate you....
abeh camner nak kasi alamat baru?....

fa*atip said...

ekekekekeeeee....hehehehe...apasal sampai kening pun payah nak nampak?? hahahaa...you ni kan..geli bebenor hati I ni!!!

Maya Marisa said...

kreatif sungguh cik som nie. apa kata next time pegi Jaiyen dressing camtu? sure dpt discount baik punya...hehehehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ala kak..

kita main camtu masa kecik2..

nak buat kat anak2 lah ..


*putih melepak akak ni...

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Bagus la Puan Gegerl nih, siap tepek gambo ada tuleh "THANK YOU" tau. Wikipedia or Gugel mana ada, kan? Hehe! TQ on the info. Patut la mahal ek? Sebab lebih baik dari beras besa.

* dah tuntut dari sibesar agam ke, beras tak sampai 1kg?
* Memang putih gebu sungguh ninja kain batek nih! :D

kak ja said...

Kak Som, kalau dah beli 3 helai kain batik, boleh je u sambung2, jadikan kelambu.. Skg kan ke musim denggi?

I try selak skit part muka tu, nak tengok wajah ayu u, Kak Som.. apsai fail? U ada letak gam gajah kat kain tu, ek?

somuffins said...

Assalamualaikum. Mohon maaf Editor Al-kisah lewat masuk ofis dan menjawab komen, almaklum ... (bila suaminya bercuti, dia komain lagi mengukur jalan, kekdahnya)..


Naz mamanya Quatro
Ninja turtle is more like it, hehe..


CikLurpak
Dah lari sampai mana? Jasin ke Sarawak? :-)


KakCik
I berangan jadi ratu Congo, har3..


Yat
I was breathless masa photo shoot tu, kiah3 namun ku gagahkan juga. Masa kecik2 dulu tak pulak rasa rimas bila selubung jadi antoo cenggitu.
Psst.. hal sepit tu, you ada terbaca I tulis dlm my blog ke? Or I komen kat blog you? Ishh, I dah lupa you..

somuffins said...

Tie
Kembang mekar hati I bila you tulis 'macam pengantin anak dara sunti dari Kashmir', auwww.. kita sker, hehehe. Clap3 ..


Akak
Apsal tinggalkan sikit mata? sebab mata dia memang pun 'sikit' = sepet, hehe..


Lili
Antu telekung batik?? Nanti I hisss-sap daWah you thru ibu jari kang, ekekekee <- gaya Ja gelak


Suria
Cuba jangan tak cuba okay?

somuffins said...

Queenie
Walaikumsalam. Alhamdulillah I sihat montel..
Apa yang you nak hantar kat I tu?? Your email ID ke? (ekceli Ain yg mintak; maybe you boleh contact her thru her blog). Tapi kalau you benar2 nak beritau I your email id, pls sms me. You masih ada no. hp I lagi tak? I have lost yours since my previous hp buat perangai.


Fa
Kening model tak kelihatan sebab dia memang takde kening. Keningnya dah hangus, kihkihkih...


Maya
Kot Malaysia nih bersnow bersalju putih, maybe I'd consider wearing that. Masa photo shoot tu pun, model tercungap2 dalam kain batik, har3.


Azrina
Anak2 you mesti suka gembira ria bila you perkenalkan mainan masa kita kecik2 dulu.
Putih melepak?? Itu hanyalah ilusi wahai Azrina :-)

somuffins said...

Aida
'Thank you' dah menjadi makanan harian kita, kankankan??
* belum nak tuntut nape beras tak sampai 1kg. Baru nak selidik dulu gaya PI Murder She Wrote; then bila dapat fakta barulah bertindak tapi berani ke I nak bertindak??
*Ninja kain batik putih gebu? Meh I repeat 1more time.. Itu hanyalah illusi wahai Aida..


Ja
Nasib baik you fail menyelak kain batik untuk mengintip gambar model itew. Kot you berjaya, tak taulah apa I nak jawab kat TK sebab musabab you terbontang pengsan..

P/S: Persatuan nyamok2 USJ dah hantar memo melarang kita buat kelambu dari kain batik. Nak tau sebabnya? Sila sms ke 32999.

CikLina said...

Komentar #1:
Kat Tashkent, beras 900gm (tak jual 1kg) harga dlm lingkungan RM5-10). Tu beras kontot mcm barley. g beras panjang dlm RM18 sekilo. Beras ala-ala pulut je, melekit. Nnt nk citer pasal beras plak kalau dah complete sume gambar beras. Motip meluah perasaan kat sini ialah - wa nak balik m'sia sbb dpt makan beras sedap...

Komentar #2:
hahahhaahahahhahaha... wa gelak sakan.... apa sal mata nampak secalit je? Gambar nyorok belakang langsir tak de ke?

somuffins said...

CikLina
Bila balik Tashkent, tak bawak stok beras 1Msia ke?? Harus dikirimkan via courier service atau pos laju (posibel tak?)

Psst ... mata nampak secalit? Ehh, kan you dah tau mata kita mmg secalit jer, khaanz??? hehehe..
Gambar nyorok belakang langsir akan diusahakan (gaya lakun semula, kahkahkah)

CikLina said...

cik som.. kalau wa bawak balik beras, harus makan nasik je, tak de ayam dgn perisa kicap, cili, daun limau purut bagai. Penah terpikir nak bawak dr M'sia, tp perencah, santan, segala daun etc etc lg penting dr beras.. uhuk...

nak gelak lagi bleh??? hahahahahaha...

somuffins said...

CikLina
Kalau cam tu, hantarlah beras kesana as parcel.

Nape nak gelak lagi?
Jom kita gelak togeder2. 2,3,4 .. hihihihihiiii..