Monday, 8 November 2010

When 'S' becomes 'Th', and 'R' becomes 'W' ...

Jap nak gelak jap ...
muahahahaaa.. kah3 .. kih3 ... kuh3 (if in real life I laf2 gelak2 like that, hohoho ... pasti tak layak untuk kekalkan Ratu Batik Nusantara 2010, kiah3 ...).

Boleh gelak lagi tapi sebenarnya tengah geram nih sebab fungsi 'kopi n pes' vis-a-vis 'ctrl c & ctrl whateva' dah lama tak berfungsi. Niatnya tadi nak kopi samting, tapi pengopian tak berjaya, tetiba terpublish entry yang kothong, kah3. Whatlaaa...

Kot ada yang nak tau tapi segan bertanya apsal I suka thebut 'pithang' n 'kothong'. OK, wori nomor dah tiba masanya I kliarkan sebab musababnya. Gini cewitanya... *sambil gobek sirih*

My niece sorang tu (anak aruah abang), nak kata pelat tak juga pelat sbb dia memang tak pelat, hehe. Dari kecik dia terel cakap Melayu n omputih. 'Pelat'nya tu tak macam pelat budak tak bergigi bila thebut R tewus bertukar jadi W. Contohnya? Siapa biasa ulang alik kat Al-kisah paththi perathan by now, kan? Tak perathan juga kah??

OK, I buat ayat contoh baek punya, okay?? "thaya thuka makan ayam keni Wogers" <-- gitulah lebih kuWang.. hawhawhaw... (double pelat kekdahnya tu).

Selidik punya selidik, taulah kita that my beloved niece tergulung dalam kategori 'mereka yang tak berapa boleh menyebut huruf S'. Masa dia kecik dulu, suka dengar dia kata "nak air kothong". My abang pun satu, suka usik anaknya dengan menyebut 'nak air kothong', over and over again.

Gitulah bunyi gurauan Bak dengan anak tunggalnya ...

.. namun usikan Baknya takkan kedengaran lagi, sob3. Tu juga sebabnya bila I sebut pisang as pithang, ia mengingatkan pada aruah abang n my niece yang juga kaki pithang. Just recently Ndja tanya my niece "Tira miss Bak tak?". Dia angguk. "Tira miss masa Bak gurau2 pastu Tira cucuk2 perut Bak yang besar tu ehh?". Dia angguk. Kesian kan? :-(

Kenangan tetap kenangan tapi mulai sekarang I nak thebut sebut pithang as peacesang, boleh?


Breakfast 2 hari lepas.

Breakfast semalam. Mee Megi ala campak2 perisa kaWi
Hari nih hari Senin .. lum breakfast lagi

Siapa nak shape 'feewit' cenggitu?
.
nak tak??
.
kalau nak, pergi beli cepat
(makan tak makan, belakang cerita)
.
sekian

16 comments:

en_me said...

tak baik tawww makk gelak22 kat orang.. uhuhu

en_me said...

nasik tambah: anak sedara makk kt melborn nih sowmi isteri ada blog takk.. hmm

somuffins said...

en_me
ehh, mana ada gelak kat orang? Tu gelak kat diwi sendiwi.

hmmph... diorang takde blog ;-)

Anie said...

Assalamualaikum yaaah tuan tanah :)

Haaahhhh ni I dah terbitkan diri. Dah bukan silent reader lagi. Bukannya aper, dulu takde blog so mcm tak best tinggalkan comment tanpa meninggalkan cap gigi eh salah cap jari ke cap kaki eh?? :D hehehehez.

Anyway cik somuffins, sy tetap gak suka baca u punya blog walaupun u ckp the entries are merepek, meraban. At least terhibur hati yg gundah gulana ni :) cheh cheh mcm soap opera pulak...hehehez Lagi berfaedah baca your blog drpd tgk tv cerita tak seberapa kat sini :)

Taking care ok :p

Ibu n Abah said...

kak som...
nampak sedaplah makan maggi dengan cili jeruk... you bery the bery kreatip...

kak ja said...

Kak Som,

Adik baru je explain kat I apa punca fizikalnya maka ada yg tak mampu sebut SSSS...

I plak mmg dah lama ber-ttthhh.. pd suatu ari Thalatha yg indah thn lps rasanya..

Mee megi kawi u nampak mengancam dan terancam le, Kak Thom.. oopppss.. Kak Som..

Aida Rezuan said...

Cik Som,

Tuh la kan, seronok ngikut bahsa bebudak yang pelat2 nih.. kiut jek rasa.

Baper umor si Tia, Cik Som? Dah buleh paham erti kehilangan. Kita yang dah besor nih pon :(, tambah bila tengok air muka bebudak, kan.

azieazah said...

SOM, I tingin nak belajar cakap pelat balik lah. Macam best jer?

Sebab anak2 sorang pun tak pelat masa kecil, sebab I memang ajar cakap "terus". Konon takut pelat campai becarrrr..

Skang, I tingin nak cakap pelat balik lah, nanti cenang ler I nak main dengan cucu I kerrrr.. Ahaks!

Cik Lurpak said...

CikSom, jaga badan ker? hehehe.. roti sekeping aje.. hehhehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

haha..Kak Som,

teringat eh bukan teringat tapi sekarang ni anak bongsu tu kengkadang terpelat jugak..

..barang jadi bawwang..
..keras jadi kewwas..

bila suh sebut betul2..
perlahan-lahan baru jadi bunyiknye..


*bila nak bgtau cawwa buat cili jewwuk ni...? merayu dan meratap ni kak...

somuffins said...

Salam semua ...

Anie
waalaikumsalam (gerun 'dengar' you kata 'yaaah tuan tanah', hehe).
Timakasih sudi menerbitkan diri. Ada bawak biskut atau kuih lapis untuk I tak??
Niway, tqvm sudi baca my blabbering (stesyen tv nz mesti kecik ati dgn your stetmen, hehe..). U take care too.


Akak
Me kreatip? uhuk2.. I terpaksa buat cili jeruk lagi sbb stok dulu dah bo liau :-)


Ja
Orang takleh sebut S sbb gigi n lidahnya not quite in sync (betul ka??). Are you in the same row row row your BOAT??
Psst.. mee kawi tu mmg perrgh.. ergh3.

somuffins said...

Aida
Tira is 12yrs old now. Her father aka my abang passed away 3 yrs ago.


Azie
Nak bercakap pelat dah pulak?? OK jer, you boleh berlatih dgn we all (u taulah sape, hehe). I pun tak bercakap pelat kat anak2 (maklum kita ahli bahasa, khaanz? kah3). My amoi ada gak 1 pelat word. Dukung = achem (e tanda, bukan e teleng).


CikLurpak
Niat dihati nak jaga badan tapi selera pulak tak bekerjasama. How like that? Ekceli I ngap 2 pcs, hehe.


Azrina
Bila huruf R bertukar jadi W, tu namanya dpt sindrom WONGAK, kah3.
Ehh, you nak resipi cili jeruk? Nih yang I nak marraghhh nih.. I dah beri kat post lama tu dulu; siap ada 2 resipi lagi. Satu dari Akak, 1 dari I.

T said...

my parents ada dua anak pelat. Satu pelat 's' (me), lagi satu pelat 'r' (my brother). And the first syllable of my name ended with 's', and my brother's name ended with 'r.'
Sungguh haru dan meng-annoying-kan bila orang lain nak ajar how to pronouce my own name.

moral of the story: kalau nak letak nama anak, letak nama senang nak sebut. Avoid R and S. hahahaha

somuffins said...

T (bukan anak I)
Since you mengaku you pelat 'S', mungkin by now you tau sebab2nya. You dah tau sebab2nya ke T?

BTW T, sape nama you?? Masih ada problem menyebut nama sendiri, ke?? :-)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ehhhh..ya ke ?


jangan mawwah ah..

tak perasan kott.


Acceptlah opology saya nih, wahai Kak Som ku cayang... hehehe.


Sekawang jugak saya pi carik entri tu...

somuffins said...

Azrina

Ada 2 sebab musabab I tak boleh mawwah kat you..

1. Kita sama2 Cancerian, auww..
2. Nama you serupa nama my niece

Eniwhaay, apology accepted :-)