Saturday, 13 November 2010

Berani kerana benar?

Hari nih my beloved sisters n I dijemput kepembukaan kedai yang menyediakan perkhidmatan untuk mencantikkan luaran dan dalaman wanita. I terasa juga nak cantik tapi terasa malas pulak nak bergerak jauh ke M.Kiara esp bila mengenangkan banyak hal yang perlu dibuat sekembalinya dari berdondang sayang.

Lagi pun, I tak nak menyusahkan Ndja who will come all the way from Sban just so we can have a good time together (with Ndja it is always a case of *sambil menyelam minum air* ada aje lencungannya). Another option is for me to drive to Teh's house so that I can get a lift from her to go to M.Kiara. Teh pulak bukan drive sendiri. Sejak my SIL rela jadi chauffernya, bertambah lagilah lemak dia dah takmoh pegang stereng langsung.

My other 'alasan' of not joining them is that I have another invitation right here in my neighbourhood. A jiran is on top of the moon maklum menyambut cucu pertama. The majlis akikah is due tomorrow but the preparation to rebus teluq n whatnots = goody bags will be this evening. Since the jiran aka nenek quite mengharap the ninda2 like me to help out, maka I've decided to give a helping hand there.

Cerita semalam .. Friday ..
Picked T from jajahan Kanda Deris sharp at 10am. Masa her 1st trip mengangkut her personal things into the car, T pun bercerita blablabla .. blablabla ... AND I feel that I've to do something the moment T says "tak pasal2 T kena saman Mi".

T was issued a summon for an offence committed by her friend. Does that make any sense at all?? T tidur rumah kawan dan pepagi lagi sebelum I datang jemputnya, kawan tu hantarlah T balik ke kolej. Somehow her friend was driving melawan arus and the man (pegawai keselamatan) happens to witness the incident so the girls were caught red handed!

The man did tell the girls (T n friend) not to drive melawan arus as it was dangerous. No summon was given but that man kinda tikam dari belakang by sending a message thru woki-toki to a lady guard at the kolej entrance to watch out for the car and to catch hold of a girl wearing dark attire.

The friend went home soon after she drops T off ...

As T was passing the security guard shelter, she was stopped by the lady guard on duty. Terperanjatlah budak tu, ya tak? To cut the long story short (after jenuhlah T beri penjelasan), she was given a summon just because she is the student there (1st offence) and for the fact that she was the passenger of the car (2nd offence). The 3rd offence would be of her refusal to pay RM25 (the summon costs that much).

An injustice is done to my daughter and I as the mother must do something about it. Kalau anak orang, boleh juga I nak tolong tapi nanti orang kata jangan nak kepo pulak; but since that incident happened hardly an hour before I arrived there, I find that it was my duty to right the wrong a.s.a.p (berani bebenar kekdahnya .. ).

T stops me from harbouring the matter further as according to her those people might hold grudges against her later on but I told her "we must fight for our right" ...

Panjang lagi ceritanya tapi I terpaksa minum jus mangga dulu untuk menyejukkan hati. Len kali I sambung ehh?

Sejuk juga hati bila T beritau dia ada belikan my fav mango juice. So far jus tu hanya boleh dibeli sekitar jajahan Kanda Deris (dah area tu aje dia berulang-alik maka tak ketahuan samada tempat lain ada berlambak dijual, ekekekeke). Sambil keluarkan botol jus dari beg "Mi.. T belikan Umi nih ... nanti Umi ganti ehh??" dan pagi nih dia beritau "T dah bukak dah jus Umi".

"Ehhhh tak acilah cam tu, tadi kata belikan Umi, kan?" (sambil kerutkan dahi yang tersedia berkerut).

19 comments:

Yat Maria said...

aisey bedah....cik som..ai tgh dok sedap2 baca berani kerana benar kok sambung siaran plak...nanti sambung taw...

soon (as in tmr)..and not like some sinetron yg tanyang seminggu sekali..nak tau kesudahan kena tunggu siaran lagi minggu depan..hehe..tak kan???

Tie said...

Oohh! Memang rasa geram bila orang tidak berlaku adil, kan.. lebih-lebih lagi anak kita yang kena. Rasa nak pulas-pulas telinga orang tu.

Jus mango? Hmm... Tie ni kurang sikit tak tahulah kenapa. Tapi kalau dah dapat free kita telan juga, tak baik membazir, hehe...

RM8? Ooo... mahal juga kan?

Kazaztan Team said...

hai..off minum jus mangga lak...bila sambungan ye... RM 8 tu jus tulen kah...

azieazah said...

Yeahhh! Betul tu, menang kalah belakang kira, yg penting fight for your right. Sokong!

ehhh tak sangka lak, kita sama selera. I pun minat sangat Jus Mangga, selalu order Mangga Ice Blender lar, atau kalu yg yogurt drink mesti cari Mango Flav..

tapi since sorang kawan (doktor) nasihatkan I tak leh minum or makan banyak mangga, I kurangkan skit...

(psssttt... I dah gemuk, tak elok amik mangga banyak sangat, kata dr tu...)

Anak dara dah angkut semua barang dari kampus yaaa...?

Anie said...

Somuffins,

Mango juice my favourite jgak...tapi dkt sini takde that brand, cuma brand Mazza jer yg ada dijual. I like to add half lemonade to half mango juice....biler minum time panas2 atau time hati panas....perggghhh mesti cool down punya. Confirm...hehehehez

fa*atip said...

1.Call Lee, she can get a box of Rani for you. Less than RM7.00 per bottle.

2. Hehe..main claim claim eyy...same lorr, my eldest son olso like to claim claim...

3. Cepat sambung cerita. Huh! Minah guard tu tak kenal lagi siapa Tun Teja nih! hehe

Ibu n Abah said...

kak som...
nanti shambong citer...
jadi mak ni mmg tempat anak nak claim dan mengepow....
lepas tu emaknya pulak mengepow abahnya....
hihihihihihi...

G'Zain said...

Salam Cik Som,
Lega jugak dpt jejalan kat ur blog. Been quite sometimes tak dpt santai gini, sementelah tgh berehat ni wa pun jln sana-sini. Anyway u mmg werld la tang fight fight ni wa suker lu buat gitu tambah suka gambo Mango Juice jenama Rani wakakaka...

kak ja said...

RM 25 + RM 8 = RM 33

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hahaha..

ingatkan tv jer ada commercial break...


jangan lupa sambung kak..

somuffins said...

Salam semua

Yat
Takde siapa nak sponsor the sequel of 'berani kerana benar'. Mungkin juga kisah nih senasib dgn sinetron dari nun where you get to watch once a week, heheh. Namun akan ku usahakan dengan SYARAT ... bak sini 6 biji apam warna warni ..


Tie
Sebelum I membela anak sendiri, I dah interrogate dia to make sure bukan dia yg buat silap. Bila I puas hati dgn penjelasannya maka bolehlah I mara kedepan; kiranya berani sket bila tau anak kita dipihak yang benar.
Mango tu made in Saudi Arabia dan beratnya <> 1.5 liter (kalau tak silap, hehe)

somuffins said...

Kazaztan Team
Kadang2 memang perlu ada iklan kot ada orang nak kebilik air ke, nak minum air ke atau nak buat susu anak ke (real life contoh). Jus mangga tu memang jus tulen; bukan jenis cordial.


Azie
I bukan sesaja nak fight diorang punya rules n regulation; tapi rule yang satu tu I dapati terlalu nonsense dan tak patut ditelan bulat2.
Ehh, I tak tau pulak banyak makan buah mangga boleh menggemukkan kita atau kena makan ala kadar sebab kita dah memang gemuk. I mmg suka mangga tapi makan seadanya ajelah. Takdelah makan sekontena kekdahnya, kah3.
Amoi I belum cuti semester lagi. Dia angkut beg full of baju yg nak dibasuh, hehe. Nxt month final exam.

somuffins said...

Anie
Nanti I nak try minum lemonade + mango juice supaya terbang rasa panas didada dan kawasan sekitarnya, haha.. and thanks for the tip.


Fa
Kawan kita Lee berniaga mango juice ke? If not, how come she can get RM7 per bottle?? Gud bargain tu.
Masa I kecik2 dulu, my Mak encouraged me to 'claim' from my Bak for whatever expenses that I've used up from my pocket money and I as anak yg taat, menurut aje dgn hati yang gumbira.
You wait for Tun Teja tu catch her breath first. Later she will continue to story you, okay?

somuffins said...

Akak
Nak sambung citer bukan tak boleh tapi I masih tercungap2 nih. Penat rasanya as if I yang dapat cucu walhal jiran yang busy buat majlis untuk cucunya.
*I tak mengepow duit TB; I lurus Akak *uhuk. uhuk*


Gee
Tulah you bizi sangat dgn kerja hinggakan I terbengkalai, har3. Kat your hotel ada jual Rani mango juga ke? Mesti you charge d bomb, ya tak??
I fight for my right tentunya dgn hemah, tak gitu?

somuffins said...

Ja
RM33 boleh beli 4 botol jus mangga Rani! Muai tuu...


Azrina
Commercial break Al-kisah tak menjana RM, kesian kan? Namun sambungannya akan diikhtiarkan :-)

Cik Lurpak said...

Hehehe.. nasib baik anak kannnn.. hehehe.. kalau tak dah lama kata "buruk siku".. heheeh

somuffins said...

CL
Ha'ah betul dan dia memang selalu buruk siku tak kira keadaan :-)

PatinPasta said...

Cik Som,
Saya dok baca entry nih sambil makan popcorn (macam tengok wayang kekdahnye) and tetiba cerita tergantung bertali la pulak. Haish!

somuffins said...

Aida
Nampak gaya ramai yg duk menyimpan 'popcorn' kat rumah ya? hehe..

I guna tali rafia jer so dont worry.. esok lusa you boleh sambung makan itu popcorn :-)