Tuesday, 8 December 2009

3 mak dara ...


Semalam at 11am Ngah n Teh datang menziarah adek dia yang berangin menthol nih, hahaha. Nak jenguk adik pun kena wat apoinmen, tak buat kalu .. nescaya hajat tak kesampaian. Perlu ke bitau kalau nak menziarah rumah adik beradik sendiri? I'd appreciate if they do and I for one suka nak bitau bebila I nak visit my kakak2 or my abang2. Hmm.. come to think of it, when was the last time I (ever) paid a courtesy visit to my brothers at their respective homes? Obladi, oblada life goes on!


Ngah tak pernah ingat jalan kerumah I wpun gate rumah I dah berkarat (dah 20 tahun I duk sini). Kalau nak kerumah I, Teh yang tunjuk jalan or Hez/Abg M, if they are around. I pulak takut nak drive ke rumah Ngah tanpa TB sama2 pergi; pulak2 tu mau sesat barat dibuatnya what's with highways MRR1 and Dukes! Dukes?? macam familiar aje nama nih ekk?? Shhh...

.

Sementelah diorang berdua tu baru jer balik makan angin, maka berikut merupakan habuan untuk I sekeluarga. Syukur alhamdulillah semoga kakak2 I sentiasa sihat walafiat, waras akal fikiran dan dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat, amin.

Bahagia dapat favorite mags esp GoodFood. WW kasi free tote bag, gud ah? Dalam beg plastik tu terkandong macam2 - ada berjenis coklat/nougat serta cendera hati tapi tetiba terselit sehelai kain batik, keropok n dodol leper (3 items dari Ndja buah tangan dari Kuantan). I told Ngah n Teh that lately I suka kalau orang beri hadiah kain batik, sangat suka kononnya nak hidupkan 'semangat nusantara'. Haha, ada2 aje ...


Niat menjenguk adik disulami dengan niat sambil menyelam minum air, biasalah tu. Both of them nak beli murtabak ala Arab Street kat kedai atas tu. Selalunya I oder dari rumah aje; agak2 siap I 'drive in' kat restoran tu, B&B (bayar n belah) sebab tempat tu susah park keta, tapi kakak2 I kata "takyah fone, sambil makan nanti kita oderlah.. lagi fresh". Haha freshlah sangat, restoran tutup! Oh ya, ada 2 fakta penting: I mandi sebelum keluar semalam *grin*; dan fakta lagi satu hanya diberitau jika ada yang berminat nak tau..

.

Diorang tu sebenarnya hampa tapi very positive "esok2 kita datang lagi".. Hati yang hampa tu I pujuk pi makan laksa Johor. Bila dah kenyang, nak balik rumah atau?? cepat Ngah menyelah "meh kita pegi syoping yang dekat2 aje". Maka beransurlah kitorang ke negara Peran...Cis! kat Carre4 USJ19 tu aje. Kalau Long n Ndja ada sama, lagi seronok .. 5 mak dara jalan berpimpinan tangan (maklum memasing ada yang sakit lutut, ada yang osteoporosis, ada yang sengal pinggang ... hahaha ..). Gua bahagia!




Masih belum habis bercerita lagi nih so saper2 tekan X, siap! :-)

.

Masa lunch tadi, sambil menunggu laksa tiba, Ngah and I sempat beli 2-3 lauk. I beli lemak pisang muda dan pucuk paku yg dah dicelur (niat untuk lauk TB nanti)... tapikan, bila Ngah/Teh dah OTW home dalam 3-4 minit, barulah teringat .. gigil2 I kol Teh bitau lauk I yg dua tu tertinggal dlm kereta "takyah hantar balik, ambik aje lauk2 tu taw.. halaaal". I baek khan?? (heheh, takyah jawab, takyah, takyah jawab)..

.
So, I yang rajin tak rajin dan malas tak malas nih menonong kedapur. I masak lauk yang diidam2kan sekian lama ie sayur air betik muda + daun selasih. Betik muda I gantikan dengan timun bulat tu. Apa namanya ek? timun air kot. Lauk lagi satu kononnya kari tapi I tak ngaku tu kari sebab memang tak rasa kari wpun I guna serbuk kari ikan :-) *sigh* apa2lah kan?

.

TB kata lauk2 I rasa 'tengik' (yalah tu.. tengik untuk dodol yang dah berkulat. Ada ke bau selasih yang so harum tu tengik?). Tengik tak tengik, meratah juga dia. The taste for the lauk 'kari' (should I brag?) is quite authentic (auww) sebab ada daun selasih dan juga ada 'taik minyak' yang I buat 2-3 hari lepas.

.

Bila nampak TB meratah ala2 segan (tadi kata tengik kan?), I pun selamba jer bersuara "you tau tak I masak nih setail Thai?". TB diam aje sebab engrossed dengan last episod NenekKebaya (tak suka drama Melayu tapi I 'saiko2'kan .. melekat gak dia, hehe)..

.

P/S: Dulu pernah makan gabungan cendawan tekukur + cekur manis + daun selasih + telur. Mana nak dapat ek??

19 comments:

kakcikseroja said...

CS..

Tak tahu kenapa.. tiba2 kakcik rasa sedih dan sayu.. padahal catatan CS ni tak ada kena mengena pun dengan sayu pilu kan??

ain said...

salam kak CS...sihat?? lama tak jenguk umah akak. rindu la!!!

sedapnya lemak pisang muda ngan sayur betik masak air daun selasih. meleleh2 dah air liur kita ni.huhu

aintsuperwoman said...

eee seronoknya keluo jalan2 dgn sister2 tu, I pun ada 2 org kakak (I adik yang boncu, heheh) tapi kitorang tak berkesempatan nak keluo bertiga lagi....kalo keluo gamaknya mau haru biru! Masing2 kepala krekor!

Kalau nak pegi rumah sesapa, kawan ke adik beradik ke, sedara ke, baiklah telefon dulu. Lebih mudah gitu.

Eh, you kerja kat KUBB ke dulu?

kak ja said...

"Oh ya, ada 2 fakta penting: I mandi sebelum keluar semalam *grin*; dan fakta lagi satu hanya diberitau jika ada yang berminat nak tau.."

Tak yah habaq!! I tau!! I tau!! U mandi ala2 P Ramlee je.. Tak sabun dan tak gosok gigi..

Ibu n Abah said...

kak som,
padanlah kedai murtabak tu tutup.. sebab ada orang rajin mandi... habis bekalan air kawasan tu sebab nak mandikan orang tu...
(Pandang ke kiri dan ke kanan.. mencari bau lain dari biasanyer...)

somuffins said...

KakCik, ekceli catatan kali ni ada kena mengena dgn sayu dan pilu cumanya I pilih tidak membesar2kan kesayuan dan kepiluan itew. Jom kita bergembira??


Ain, yalah kita paham.. anjer kat Doha tu patut didulukan, kan kan? Ehh, I tak masak betik muda, I masak timun air.. (lupa eh?, parah ni masih teringat org Doha kan?).


Aintsuperwoman, dalam 5 beradik pompuan, yang boleh tahan kreko 2 org aje, 3 lagi alim kucing, haha.
I tak kerja kat KUBB but my office shared the same building top floor. Tulah I tanya kat blog you, kenal tak En Mustafa tapi you tak layanz I, sob3.


Ja, sampai ati you kata gitu (sambil ketuk2 kibod). I mandi cukup syarat2nya taw TAPI kalau you tanya I sekali lagi tentang fakta kedua tu, I akan jawab tulis ikhlas :-)

somuffins said...

Akak, semalam keadaan I sesuci embun pagi. Nasib baik kedai murtabak tu tutup, kalau tidak sepoil aje. Dahlah I penat mandi, kalau duk lama2 dlm kedai tu, habislah satu badan bau kari, begedil, rasam, dalca, beriani kambing (tu belum lagi bau2an sipenggoreng murtabak, muahahah).

Haa... Allah sentiasa berada dikalangan mereka yang rajin mandi 'bertempat' dan tidak membazirkan air, har3.

aintsuperwoman said...

hehehe...tak perasan la pulokk....En. Mustafa KUBB memang la kenal.

QueenJah said...

cendawan tekukur ada kat buwung,
cekur manis ada kat guyer,
daun selasih ada kat potok,
teyur ada kat..er..er...

somuffins said...

ASW, you kenal? Hmm, nak nganyam ketupat, raya dah abis. Raya Xmas dah dekat tapi depa tak makan ketupat pulak.. Woops! (katop mulut dgn tangan sambil menjeling kiri dan kanan)


QJ, kalau ada resipi tu, pls gimme, pls. Tak lok-e kek-lo kek-lo taw.

Lili said...

Salam Somuffins!

Tergelak besar baca entry ni! 'Bayar and belah'...tak boleh blah punye ayat! Muahaha!
And I'm a bit curious about that En. Mustaffa... er...could he be 'that' Mustaffa Buang? BTW, ade lagi ke KUBB?
Sorry...baru jenguk first time dah banyak soal! Hahhaa!

ibusinga said...

takuuuuuut nak tekan X...

anneaziz said...

Salam CS!

Seronoknya dapat jumpa and jalan2 adik badik! Lama dah tak buat camtu! Adik yang sorang tu jauh kat Kayell, yang sorang tu pulak memanjang sibuk merempit, yang sorang tu pulak baru dapat accident baby! Nasibbb...

CS,

QJ tu kan...., notti ek?

QueenJah said...

Apeeeer lar bebudak nih....tak kira raya posa ker, aji ker, kismes ker, debali ker, kongsipatcai ker...aseeeekk nganyam topat..-.. nganyam topat...
(sambil memoncongkan bibir yg mongel beminyak2 lps pekena nasi empet kuah kcg kat owg nuuuuuun di utaghar)

rembang ptg rebus lepat,
lepat dihantar ke rumah Tok Ketua;
sdg bersenbang lg anyam ketupat,
maklum lar...molotkan ada dua...

keh3...ehek3...

somuffins said...

Wkumsalam Lili ..
'tak boleh belah'.. 1st time dengar ayat tu dari my doter, I was like 'apa punya ayat tu?' but when it comes from US yg matured nih, it becomes so hilarious, kik3.. BTW, orang yg suka bertanya, minda dia 'bekerja' x jumud, kan kan? Re: your Q tu, yes he's the man! KUBB dah punah rasanya. Psst..how you know HIM?


ibusinga..yes yes yes.. nampaknya you lebih takot dgn my 'X' dari I takut dgn NGAUMAN you, hehe guwau aje. I think u ni memang patuh orangnya, tul tak??


Wkumsalam Anne, are u ok now? Gembira hati kita tengok awak dah mula jenjalan. Psst Anne.. adik you yg suka merempit tu, lesen rempit dia almost expires kan?
P/S: QJ tu? ntahlah ek? Selalu jer dia cam tu sepeninggalan you. Dia rindu kat you kot?


QJ, baru niat nak menganyam belum dikira ketupat dah direbus taw. Bahu kiri lom berat lagi nih..

kak ja said...

Apasai QJ pantun siap tenggek2 nama Tok Ketua? I terasa sampai tulang itam tawww.. Dah le tu, dia ckp dia ada DUA molot!!

Ni anak dara I dah abis skolah, I tataulah I smakin menjadi2 merempit ke akan kembali jd surirumah mithali, berkhidmat mencurah keringat pd anak-la*i.. hehehe... BTW, lesen rempit I dah renewed le!! :P

U rasa2 patutkah I ikut TK ke Aloq Staq dan I bleh je pi bertenggek di istana kekanda I tu?

Oklah, oklah, CS, I ngaku ego I kalau dgn u mudah pecah.. Oklah.. i tanyalah, apakah fakta kedua selain fakta kemandian u tu?

somuffins said...

Ja, u tulis 4 perenggan maka perlulah I jawab satu2, heheh.
1. QJ dah tak macam dulu lagi Ja (suara mengadu). Sejak dua menjak nih asyik cakap pelat.. pastu dia sebut2 nama TK. I risau hingga ketulang belikat nih taw..

2. Rempit2 juga but I think you perlu kembali jadi semithali2nya..

3. Kalau pi AlorStarTrek boleh membahagiakan you, why x? Tapi jgn lak cekau2 dgn si Bruce (dan bondanya).

4. I tau you memang curious which is good. Calet sket. Fakta kedua ialah.. Kedai murtab tu tutup every Monday pada minggu pertama dan ketiga. Haa, bukankah fakta nih berguna?

Semua orang patut beri tepukan gemuruh pada Mdm Ja.. yeahhh.. clap3.. hugs n kisses.

I NI KAN, KALAU DAH BERCAKAP SUSAH NAK SETOP (TAPI BERCAKAP KAT ALAM SIBER JERLAH.. ALAM REALITI .. I PEMALU ORANGNYA.. SUMPAH!)

aintsuperwoman said...

wowowo...ada citer menarik ke? En Mustafa ada ngorat2 ke? hehehehe...usah le risau pasal nak nganyam ketupat. zaman sekarang beli yang siap dalam pack tu je!

somuffins said...

ASW...
Berani dia nak ngorat I? (suara tu kena tinggikan sket), hehe.
Takdelah nak nganyam apa2 tapi adalah a teeny weeny ketupat yang perlu di'crochet'kan :-)