Friday, 18 December 2009

Uplifted mood (a bit) .. Part 1

Salam Ma'al Hijrah pada semua sahabat siber ...

Me and my fruit heart baru jer balik dari meeting cum dinner cum mingle2 sesama jiran. Kami dijemput oleh RnZ ke restoran UJ yang baru dibuka seminggu lepas. UJ ni pun jiran kitorang juga. Suasana amat dingin dengan hujan renyai2 (double dingin sebab kipas besar kat luar restoran dipasang full blast .. habis ramos tudung kita senget2.

Oleh kerana dah lama tak berjumpa segerombolan cam nih, maka suasana kembali hangat. 12 pasang pengantin lama bermesyuarat untuk menjayakan 2 majlis bakal pengantin yang berasingan tempat tapi tarikhnya dekat2 nak selisih.

Sebelum meeting bermula, kita dipaksa CAS bateri dengan 'entree' dulu. 'Entree' ni macam starter untuk panaskan selera (gitulah kekdah maknanya).

Selalunya bila nampak roti leper kat supermarket, I pandang sebelah mata jer; bukan kerana mata I sakit tapi just takde idea bernas membega2kan intinya... until .. tadi! Senang citer, benda gulung tu intinya cam kebab. Makan panas2 rotinya terasa garing dan lembut. Selesai yang tu dihidangkan samosa pulak ... nyum nyum.

Lepas 2 makanan ringan (tetiba) hilang dari pandangan (mana dia pegi ek?), barulah kita dijamu dengan pilihan 2 jenis spaghetti, cabonara dan dot3 <- xsure. Pembasuh mulut ialah lengkong bertatahkan 2 ketui longan dibubuh dalam bekas syomel. Selesai makan, meeting pun bermula. (haai, senangnya dalam hati .. takyah basuh pinggan mangkok gelas cawan dan lap meja, haha).

Selesai meeting yang amatlah riuh rendah tu, sepusing minuman on the house disediakan; maklum dah banyak bercakap, tekak mesti rasa kering what with the kah2 here and kah2 there. I maintain minum segelas air sirap bandung dari mula sampai habis majlis (I kan tak sker membazir air, kan?). Macam tak kenyang2 aje, tetiba terhidang cucur badak - leacheen gak!

Tuan punya kedai yang pakai baju putih tuu (jom moncongkan bibir sket). Ja?? maybe you kenal dia. Meeting berkisar perihal 2 majlis kawin anak2 jiran dimana tarikhnya boleh tahan memeningkan kepala. Takyah citerlah, nanti you all fulak fening - save your panadol for rainy days, okay?

Part of kaum ibu yang akan bertugas fulfos bila majlis berlangsung nanti. Oh ya, yang sedang menikmati spag. tu ialah salah sorang mak pengantin @ dangdut queen. Dua yang kat tengah tu .. mantan geng bas sekolah, dan yang senyum ntah kenapa hepi sangat tu pembuat pizza (hepi sebab pizza dia laris kot?). Semua tu bila bekerja, kalah amputated cockroaches. Tu yang I sayang diorang tuu .. I can quietly steal bone, heheh :-)

Alhamdulillah .. I rasa macam dapat 'nyawa baru' bila my oven gets a new lease of life. I pun apa lagilah. Cuba peratikan apa ada dalam oven tuu .. (sekali lagi, jom moncongkan bibir kearah oven). Oh yes, pls don't ask me why my cabinet top is of different colors. Sensipit, sentitip, senpitpit, sentap-tip - ehhh, all of thoselah.

Tapikan tapii, boleh percaya ke I yang bake bun itew? Heeeeeeeeee.... *sengih*

5 comments:

kak ja said...

I tak leh enlarge ur pics, CS..

Saperkah gerangan tuan kedai iTTew?

Ibu n Abah said...

kak som, ghupe-ghupenyer.. kalau kita dah kehilangan, bila kita lihat yang serghupe dengannya, hati jadi pilu kan... teringat betapa bodohnya i melepaskan sharpie i pada penyamun melayu itu... bodoh..bodoh...bodoh...

3E said...

Aunty Som....
I rasa kan...u cuma tolong panaskan ja the bread right..sebab I tak caya la yang u rajin nak uli tepung utk bikin roti kan kan kan......(tengah berfikir ni nape ya hanya seketui ka roti dalam sharpie tu ya?).....

somuffins said...

Salam n selamat pagi ...

Ja, ehhh.. dah jwb tadi kat post sebelum nih, hehe.


Akak, memang sedih, hiba, silu, milu (hehe, I jahat ek saja nak kasi Akak tambah sedih). Dah takde rezeki. Pastinya Allah dah gantikan dgn yg lebih baik, nggak gituk Buk Rahmah? Alhamdulillah.


Mak budak 3E ni memang nak kena taw. Ada ke dia tak caya kita skrng dah rawjin? Memanglah 1 aje roti tu, dah tu yang tinggal, kan kan kan? ;-)

3E said...

Aunty Som...i know that u dah rajin skit sempena tahun baru ni.....tapi I still tak caya yang u buat roti tu.....