Saturday, 12 December 2009

4got ...

Kesiannya I .. kesian, kesian, kesian (self-pity).

Entry sebelum ni mengisahkan pencarian beras untuk masak nasi 'kandar'. Tulah nama yang masih berligar2 difikiran until tengah hari tadi bila I ziarah Mdm Ja .. zaaaap terus masuk ke otak! Yes, I meant to cook nasi dagang! dagang! dagang! not 'kandar'. Apa nak jadi dengan I nih?

Mdm Ja yang bercita2 nak wat dengki kat kucing kakak dia tetiba dapat makan nasi dagang (just like that). Tak patut, tak achi, tak anneh! I yang bersemangat nak masak nasi tu terus hampa dan keciwa (sungguh).
Hari ni dengan penuh gaya, I cuba tebus perasaan hampa dan keciwa dengan memasak lauk yang tak pernah I masak sebelum nih. Tadaaa...

Kerutup ayam jer..

Ikan kering tenggiri bila digoreng baunya OMG!

Goreng 2 keping sekali gus. I think 2 pieces can last one month. Mana tahan nak goreng selalu2 kan? The whole house smells beyond Sungei Segget! And I really smell like ??!!*?? Nasib baik I tak mandi pagi2, buat rugi air I aje. Dah busuk2 tu, barulah mandi. Am I not the smartest person in the whole wide world? *pun intended*

Note: No vege for lunch. Dinner might have tu pun tengok mood :-)


Nilah dia yang I buang semalam
(khas untuk tatapan 3E)
2 peket beras nasi dagang
terlepas pandang - hampa - kesal

Rasanya Ndja lebih hampa sebab beras tu dia yang beri dan I pulak dapat lebih sukatan dari yang lain.

13 comments:

QueenJah said...

Cs, u gooreng ikan masin tu dgn api besar ker? sampai kaler dia jd cmtu? heh3..
kalu I lah...kalu I.. I guna api teciiiik jer...bau dia pun takder ler menerobos seantero lubang pasiaq berdengung!!! keh3....

kalu smerbak pun, semerbak2 manje jer gitew...

aintsuperwoman said...

Ikan kering tu + sambal belacan + petai rebus atau petai bakar !!! Boleh tambah 3 pinggan!!!!!!!!!!!!

Uncle Lee said...

Hello Somuffins, alamak, macham kena torture tengok your nasi kandar, ha ha.
It is always one of my favourites old days.
Infact, the day before I left Malaysia I went to have a gran finale at a store in KL Brickfields telling the man to load the ikan, udang.
Your ikan goreng looks simply delicios, I boleh dapat the garing smell here too, ha ha.
Have a great weekend, Lee.

3E said...

Masya-Allah Aunty Som.....ish ish ish...tak baik tau buang makanan mentah...canne yek u boleh terlepas pandang...nak kasi advise skit bleh?....(cewah2...macam bagus ja I nak kasi advise kat Aunty Som yang anggun ni...tapi tak kira...nak jugak....selalu sgt la u ni membazir)
Laen kali, kalau u beli atau dapat free barang2 dapur, apa kata u listkan expired date utk setiap satu. Then list tadi u tepekkan kat fridge u....ok tak? At least u tak ler terlepas pandang..
Tak baik tau membazir.....amalam syaitan tuuuuuu

somuffins said...

QJ, memula goreng dgn api kecik. Bila I tengok sekeping tu mula berderai, I besarkan sikit api tu, PASTU I buat kerja lain maka mengibar2lah bau yg OMG tu sepelusuk istana pasir. I beli ikan tak 'branded' kot?


Fa, cukuplah takat ikan kering ngan sambal belacan aje, petai nehi janggeli kahe.. ;-)


Lee, I am confused as I'm not sure what you see is what 'I mean' but I agree they r delicious. Anyway, thanks for dropping by.


Asilah, thank you lah for the advice. Harap you tak lupa mendoakan agar I boleh kikis sifat membazir tu eh? I pun tak sker berkawan rapat dgn syaithon.

somuffins said...

Kawan2ku sekelian ...
I baru melawat dapur kawan I yang rajin memasak kat sana tu(sambil memuncungkan bibir keside bar)..

Amboi2! ada orang tu kan, rupa2nya dah lama dia praktikkan kerja 'buang membuang' nih ek?? Lagi dasyat di a buang bahan yang tak busuk .. just because dia ingat benda tu kala jengking.

Note to Asilah, tengoklah.. I am not that bad. I buang benda yg rosak jer .. heheh.

kak ja said...

Wakakakaaa... NASIK DAGANG ghopernyer!!!

U tau tak, nasik dagang Klntan berbeza dgn nasik dagang Ganu? I prefer Ganu version..

CS, wpun kita selalu TERmembazir bahan mknan, at least kita sgt2 PENJIMAT air, kan? kan kan kan?

somuffins said...

Ja,
I tak tau, ada beza eh? Cara masaknya atau cara lauknya dimasak?

Ya setuju, kita penjimat air terunggul didonia siber, heheh. I juga penjimat 'karent'. Kita baek kan Ja khaan??

QueenJah said...

ello...I buang mende tuh bukan pasal I ingat dia tu kaler jengking da...tapikan tapiii....I takut... mende2 sungai tu tak mati2 wlp dah 7 ari 7 malam takder makan minum, pastu I ragu2 lah plak pasal.. mula tu pasal I tingat my kazen punyer citer, dia nampak segerombolan org asli gunakan ekor anjing nak tangkap menatang tu... bila nampak lubang mende tu dia panggil anjing dia msukkan ekor dia, pastu mende tu sepit ekor anjing tu n tarik kuar.. secondly i tingat my ustaz kata kalu mende tu camtu punyer lama tak mati2 maknanya dia menatang dua alam yg dah dikira takleh dimakan ( kecuali sari dua dia dah mati), so.. bila dah ragu2 tu dah jatuh ha..am kan? tu yg I bungkus n POW!

hrp penerangan pjg lebar nih mneggumbirakan jiwa u..

lg pun...peristiwa tu dah berlaku lebih 2 dekad yg lalu... skang I dah tak gitu lagi ( sambil pujuk hati yg sebak bila ada org amik kesempatan dr kejahilan I yg lalu..) astaghfirullahalaziimm... I tak kecit ati...

I pun nak gi petua, kalu u nak selamatkan makanaan dr terbuang, simpan jer dlm esbok samada beras ker, tpg ker or apa2 yg mudah dihinggapi sang kumbang durjana..

I tak marah u Cs, cuma..terasa..

somuffins said...

QJ, terima kasih.
Petua you tu memang I praktikkan. I simpan segala manikam termasuk bahan2 buat kueh dlm extra fridge. I masih menyimpan 500gm basmathi brown rice yg I beli di negara sinun since 1996. Kalau beras pegi sekolah, dah form 1 dia..

P/S: Kita selalu sengol2an kan kan? Tidaklah I nak ambik kesempatan apa2 pun. Mahaplah kalau you terasa (ajino wpun bila memasak I tak guna benda tu) :-)

QueenJah said...

takper..I mmg problem sket bab2 perasaan tiapkali hangin timur menerpa dan mengibarkan bendera jepun tu....

Ibu n Abah said...

kak som,
seronoknya bila you seolah2 bagi idea kat i nak masak apa.... ikan tenggiri masin tu memang pembuka selera. Jika perahkan asam limau dan hiris bawang besar dan cili api pun dah mencukupi... nasi panas-panas...
Tapi, kalau menggoreng ikan masin... bau melekat kat badan.... terpaksa kena mandi....
( sambil tersenyum puas kerana kak som terpaksa memandikan diri juga akhirnya....)

somuffins said...

QJ, lenkali angin2kan kat I sebelum bendera merah putih Jepun dikibarkan. Boleh sama2 kita kuis pasir ..


Akak, terpaksa mandi siap bershampoo lagi. Hadoii!! itu ikan manyak musuk wo!