Saturday, 19 December 2009

Uplifted mood (a bit) ... Part 2

Since the beginning of new year my mood somehow got uplifted a little bit better than usual. What did I do yesterday and today?

Looks like my new azam to be rajin (dari tahun lepas) terlaksana juga sehari dua nih. Kat mana lebih afdal dikemas kalau tak dimulakan dari my domain, the kitchen. I accomplished most of the things I initially planned to do and ended up with a big sigh of relief after I had done with the 2 drawers, the most cumbersome ones. Apa ajelah yang I simpan dalam laci2 tu ekk? Hehe, macam2 karun ada. Patutnya I simpan buku masak (tapi ada gak cebisan resipi yang I gunting dari sokabar etc).

I jumpa: <> 10 new keychains, <> 10 fridge magnets, tea towels, dan benda2 lain yang ada sentimental value. Yang dibuang takyah lah disenaraikan. Ada 2 beg plastik. Terjumpa juga berbagai jenis surat yang boleh initiate airmata, yang boleh buat hidung n mulut berasap dan ada juga surat2 yang buat I hahahai sensorang.

Paling best bila terjumpa surat yang I karang untuk seseorang pada tahun 1996. Ingatan I kembali pada keadaan masa tu .. telefon rumah berbunyi .. blablabla ... bila I tak setuju dengan kehendaknya maka katanya "get lost" dan terus menghempas telefon. Bisanya .. and that's not all as it never ends there. Hebat sungguh penangan sigh-tan kan?

... and on a happier note .. (ya ke happy?)

T bersemangat merealisasikan impiannya maka dari sebotol bahan tu ...


... terus jadi yang nih .. (hehe.. kelihatannya cam benthat aje kan? Shhh..). Masa I tengah makan kat restoran UJ, sempat T ber 3G dengan I hanya nak tunjuk betul tak rupa batter tu. Masa tu I tak pakai spek dan tak bawa spek, so I kata "bolehlah tuu.. bolehlah" walhal I nampak kelabu jer.. (shhh..). Itu Jumaat punya celita .. Yang bawah nih...


.. malam ni punya celita. I biarkan aje dia buat lagi pun senang sesangat kan? Gaul2 sambil kejam mata pun boleh siap, kan QJ kan?

Katanya yang ni tak berapa sedap sebab terasa samting kat lelangit. Anyhow memang 1st time beli brand nih. Brand 'tanam pil2' lebih sedap, so it seems. I tak boleh bezakan sebab I tak jamah yang nih. Tak jamah sebab??? Takmoh citerlah .. sentipip, sensatip, sensitit .. ahhhh .. all thoselah .. haha, tak habis2 khan??
.
Lupa nak citer. Masa I belek menu kat restoran UJ semalam, terpandanglah kat satu menu nama Nasi Al-Mandi. Belum ada peluang nak tanya my jiran asal usul nasi tu, but why tetiba I terasa cam diperli aje .. You terasa tak Ja?? (psst..tuan kedai owang negeri you taw).
.
Perli pun perlilah tapi I nak rasa juga nasi tu so tengahari tadi I dorong my fruit heart to buy us that nasi Al-Mandi. Lauk kambingnya kan, cuit aje dia roboh ... auwww.. best!!
.
Tapikan tapiii ....

10 comments:

kak ja said...

Depa tatau nak bg nama lain ke kat nasik tu, CS?? Terasa bagai tertusuk sembilu tauuuu..

Sgtlah I curious tentang identiti tauke kedai iTTew!!

Ibu n Abah said...

kak som,
kedai UJ mana pulak ni ada nasi mandi segala... bagilah address dan nama kedai... nasi mandi ini lebih kepada nasi beriani version arab tak silap I... nak jugak mencuba...

3E said...

Aunty Som ku yang anggun...
I kasi u my resepi brownies yang simple but outcome dia tersangat la marvellous nak tak? So, tak perlulah u guna readymade mix brownies tu lagi....

aintsuperwoman said...

tu diaa...jumpa surat tahun 1996? Cannot imagine...penuhnya drawer you!

somuffins said...

Salam n selamat pagi ;-)

Ja, I pun rasa kepedihannya.. haha. Nantilah I mengCSIkan diwi bertanya asal usul nasi itu.
Tokay kedai ex-kolonel kawin dgn mak sedara sh. sha**ra.


Akak, I think so - nasi beriani versi arab. Biar I cuba makan nasi tu hingga 3x, then baru I bitau addressnya k? Harap Akak tak ngidam dlm masa terdekat nih ;-)


Asila yang jelita .. tq. Boleh juga kalau nak beri resipi tu. Pre-mix tu I beli dah berbulan2 terlupa yang oven I ketika tu kong. Dah nak expire pun, hehe. Takat T, biarlah dia buat pre-mix dulu, biar dia get the hang of baking n berjinak2 didapur. Umi dia ... well.. dah takat chef Ramsay taw taw taw .. har3 takyah nengok resipi lagi daaah (terus takyah buat apa2.. pandai tak trik I?)


Fa, sesungguhnya memang penuh. Drawer bersifat 'tempat bertanya', mcm2 ada. Surat tu actually I printed from emails. Bagus I terjumpa surat tu cos it makes some sense to the things happening
now ... *sigh*.

kakcikseroja said...

Salam CS..

you tengok tu... nasi pun mandi tau! What say you, Ja? ;-)

somuffins said...

Wkumsalam KakCik,
Nasi tu mandi sbb ada kambing disebalik kandang .. haha..


Ja, what say u?

Oldstock said...

Nasi al-mandy asalnya dari arab yaman, memang sedap... kat mana restoran UJ ni?

somuffins said...

Hi Oldstock,
Restoran is at USJ9 Subang Jaya.
UJ = Uncle Jo ;-)

Oldstock said...

Ok, will try this place if I'm around USJ. Tq.