Monday, 21 December 2009

Nak 1K daya ... Part 1

Semalam adalah hari 'basuh kain baju tanpa rela'. Fahamlah kalau baju tu memang dah kotor tapi yang bersih pun terpaksa dibasuh sebab terkena air hujan yang masuk meleleh menerusi ... blablabla ... Takat tu ajelah ceritanya (sambil usap2 dada yang kian berombak2). Hari ni mesin basuh direhatkan, kesian dia.

Ada satu insiden 'boleh percaya' berlaku pagi tadi ... tak caya ke? nantilah I citer.

Projek pagi Isnin: ke Imigresen SA


Dah bitau T kalau nak buat paspot, kenalah pergi pepagi buta (tapi kita tetap celik). Dipendekkan cewita, kita tiba pejabat Imigresen <> pukul 10 pagi. I sarankan T terus ke kaunter pertanyaan untuk dapatkan penjelasan lanjut. Lepas isi borang, fotostat gambar n mykad ... maka T pun beratur.

Belum sempat kaki lenguh berdiri lama, kedengaran one lady mengeluh "nombor dah habis". Sementelah nombor dah habis, apa gunanya kita tunggu lama2 kat situ, kan? Memang takde pekdah so kita beransur..

Kita pun susuri jalan keluar - leganya - tapi kalau dah jejakkan kaki @ peekay-eness tu, tak sah kalau tak beli lauk. I terpaksa beli lauk ;-) for sure tak sempat masak in time for TB's lunch at 1pm nanti. Nak ikutkan memang sempat, heheh tapi I tak kuasa terkejar2 masa. I dah siap buat plan, bila tiba rumah I just masak nasi n prepare bekalnya aje ie goreng karipap. Masa terluang I boleh golek2 berkemas <- kan dah rajin skit sekarang?

Nampaknya terpaksa juga sempurnakan 'projek' tu samada suka atau pun tak; kalau tak *sigh* I dono wattoosay - mini tsunami kot? Ada baiknya I cuba pergi pejabat Immigresen kat terminal 2 tu aje. Dekat sket dari rumah.

Berbisik dihati .. kenapa pejabat Imigresen tu sempit sangat dan nampak bercelaru macam ular kena palu ..?

Berbalik pada insiden gempak 'boleh percaya' tu kan .. hari nih I pasrah. Pagi2 lagi (kul 8 masih pagi kan?) I dah take my shower tapi mencii taw.. sejuknya nyentap ketulang thelubi (ada ke jenis tulang nih?).

10 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som,
sibuk betul imigeresen kat pkns tu... kat kajang, kira okay jugak.. (ikut musim kot..musim cuti org ramai)
tapikan...
i rasa nombor tu habis sebab u pergi sana siap mandi segala... patutnya jangan mandi sure nombor tak habis... (tutup muka dgn bantal takut kena chepuk nanti....)

ain said...

betul tu kak, klu nak pi imigresen, pas subuh kena jalan. tu hari saya pi kol 6.30 pg,sy dpt nombor 157. pukul 10 baru no saya naik, kol 2 baru settle. tensennnn!!!!!

kak ja said...

CS, jom kita JV bukak Jabatan Imigresen TenSEN kita sendiri, nak?? Good idea, kan?

Bila kwn2 kita mai, tak pyh amek number.. main rempuh je pun kita layan je..

Baiknya ati kita, kan? kan kan kan?

somuffins said...

Salam semua ...

Akak, pls tarik bantal dari menutupi muka tu (sememeh lipstik kang) :-)
Tulah patutnya takyah mandi sebab bila dah reramai cam tu, siapa wangi siapa musyuk, tak dpt dibezakan, tapikan tapi sebab musabab xdpt nombor adalah kerna 'keluar rumah lambat'. Anak2 ni mana nak dengar cakap kita so biarlah depa experience sendiwi berurusan dgn jab. kajaan.


Ain, ye ker???? YaAllah.. I better mandi now .. (hmm.. tapi patut kah?)


Kan JA kan?? Tapikan, nak berJV tu, mesti kuarkan modal dulu, kan? Eeeigh... tenSEN ni Ja!
(psst.. *bisik* izinkan I beransur dulu, nak take a shower and trus membelah jalan.. Doakan I dpt no. cun k?)

kakcikseroja said...

Salam CS...

ni baru pulak kakcik baca ada tulang thelubi! Tulang sumsum (atau ciksom??) biasa la kakcik dengar.. :)

ibusinga said...

kihkihkih...
pukul saploh baru nak gi...
gi kat subang..
kureng sikit macam ulat kena palu..
satu hari boleh siap..

Cik Som said...

ketulang thelubi - rasa-rasa masa belajar bio dulu.. tak pernah dengar nama tulang ini? hehehe

somuffins said...

KakCik & Cik Som - adaaa.. tulang thelubi adaaa cuma I eja ikut setail lidah tersenthil jer, tulah lain bunyiknya sket, hehe...


ibusinga, silapnya memang sbb we all 'tiba lambat kat tempat tu', tapikan tapiii... nanti I citer dgn lebih lanjut lagi (u mesti baca penuh minat k? Ngaummm!!)

Ibu n Abah said...

kak som,
mak andeh sorang ni punyalah memikirkan sampai naik kalut nak memahamkan entry u. Apalah punya andeh terlepas ketapi...(ejaan keretapi...)
nak 1k daya.. rupanya .. nak seribu daya. U bayangkan masa dalam kolam jakuzzi duduk-duduk ngan Carl som baru i dapat paham tajuk u tuuu....
lagi satu, macamana projek hari ni?... dapat nombor syantek?...kalau susah sangat, meh sini buat kat kajang ajer...

somuffins said...

Akak, serious? sampai ke jacuzzi Akak dok teringat hal '1K' tu? hehe..
Projek hari ni berjalan lancar. Nombor kureng syantek namun alhamdulillah berkat sabar ..