Thursday, 31 December 2009

fuh..fuh.. tarik napas

Straight to the point .. I nak share cerita semalam. May I please?

1015-11am: Gigil drive sensorang. Apsallah kawan I tu tak beli rumah sekitar rumah I aje??

11-1230pm: Majlis 3-in-1 bermula.

Imagine I duduk dengan ayunya selama 1jam 1/2? Kejap bersimpuh kekanan, kejap kekiri .. tak tahan duduk cenggitu .. I bersila pulak .. I tarik jari2 kaki sebab dah mula rasa semot2. Kesian nasib warga emas kan?

1pm: Majlis santap
Masa aksi penuhkan pinggan I dah bayangkan betapa malunya makan sensorang. Risau nih. Tulah T tu, padahal dia dah janji temankan I.. tapi dia memungkiri dengan berseronok2 ke Pulau Temasik.

Dengan kedua2 belah tangan penuh (sebelah kiri pegang air sirap), I jalan pelan2 gaya emak ketam menuju kesatu meja bulat yang kosong. Belum sempat I duduk, there was this lady pelawa I duduk kat dining table tuan rumah yang diletak side by side dgn meja2 bulat lain. Dengan senyuman semanis kurma I decline "tak perlaah.. tu meja untuk mak xxxxx kot?".

What do you know, I ended up makan dengan kenalan baru yang sungguh peramah. Hepinya I. Taklah rasa malu sangat tapi tetap menten keseganan; selow jer (tahap sloth) I suap nasi dan dalca kambing kemulut. Pehtu (quote Dina) bila tengok kawan tu ambik dessert, I pun meramahkan diri juga - dia ambik kek, I ambik kek, dia ambik ABC, I ambik ABC, dia tak ambik kueh cara berlauk tapi I ambik. The fact that the lady was so selim and lanky tidak membangkitkan rasa bersalah I makan lebih. Besok2 boleh diet apa selagi esok ada mentari ...

Sambil makan, I curi pandang para jemputan yang lain. Sekilas pandang jer, takdelah I renung dan tenung diorang tu. Patutkah I cerita lebih2? Takyah kot tapi I terpandang sorang lady nih .. suffice to say siapalah daku ini untuk menghampirinya.

Kerisauan melanda sekali lagi. Camana I nak balik rumah nanti? I tak ingat jalan susur keluar dari kawasan rumah tu. Ya pun, baru 3 kali I datang rumah my BFF tu (ehem, guna word BFF sejak semi-active kat FB). Dengan muka tak malu, I tanya kenalan semeja belah kiri sorang dara (yang makan ABC tadi kenalan semeja belah kanan, hehe) "you balik mana? you ikut highway ke?". Jawapan diberi membuatkan wajah I bertambah2 serinya .. har3.. (boleh kan kalau I nak syok sendiwi??)

Macam mana I tau jalan ke rumah my BFF tapi tak tau jalan balik? Somehow I survived dengan doa berbakul2 agar dipermudahkan usaha dan dilindungi dari sebarang bahaya. Apa yang I gusar dan takutkan sangat? I gusar dan takut sebab I drive sensorang .. tempat tu tak berapa familiar - I takut J-gua buat hal kat tengah2 highway - I takut kena kidnap atau kena ambush dicelah2 pokok sawit, mana tau kan? w'pun maybe ransomnya hanya RM990 which TB mampu bayar (untung dapat diskaun RM10 setelah I merayu dan melutut?), tapi .. tu hala pergi, hala balik?

Jadinya hala balik, I was smarter "malu bertanya sesat jalan" kan? Tapi kelakar jugalah, I think that girl (dengan emak dia) pun tak berapa pasti .. hehe .. I know so dari sekilas 4 tayar berputar .. yang I ni ikut aje .. (masa tu memang I ketawa dalam ati), but I was touched bila girl tu tunggu I lepas dia dah bayar tol. Dia guna smart.tag so lajulah sikit manakala I guna T&G aje tapi kalau tak kerana kereta depan I melembabkan diwi, tentunya I pun boleh cepat sama; taklah girl tu buang masa tunggu I, kan? namun Allah aje yang dapat balas budi baik dia.

Hari ni pukul 3 ptg I dijemput sekali lagi untuk majlis akad. I dah bitau my BFF I tak dapat hadirkan diri .. alhamdulillah dia faham (lama dah kita berkawan - sama sekolah sama office).

Malam esok majlis reception kat KL. Dengar cerita Kuala Lumpur tu jauh. Betul ke? :-(

19 comments:

QueenJah said...

Betol! Betol! KL tu jaaaaauuuuuhh sangat...
takyah ler gi...
rugi sesaper dok KL yg ada kawan cam u ni si essss.....

ceriaWAN said...

emm.. betol..betol..betol..

jom pantun..

'itik bertelur dalam sarang..
ayam kurus kerna tak makan..
KL jauuuuhhhh tuu kalau drive sorang..
walaupun jarak sejengkaaaaal kat depan..'

Lalalalalaaa..

ibusinga said...

paaaaanjaaaangnya cerita....
:)
betuuul....
jaaaauuuhhh...

Ibu n Abah said...

kak som,
puas i baca entry you yg panjang begini.. best... thank you... tak rugi i dok melanggan tetap Al-Kisah...
UPU,
KL tu memang jauh sangat. BBBangi pun lagi dekat. Apa kata U datang ke BBBangi?...

ain said...

kak CS...akak kategori warga emas ke..??? x caya lah!!!!

kak ja said...

CS, kalau tarzan baca para terakhir u tu, mesti dia gelak terhinggut2.. "Ini mcm punya olang pun ada ka?" dia bertanya, heran sbb dia meronda seluruh hutan Amazon berjln kaki, kaki ayam, dlm masa sejam je..

U ni mcm I, lah CS.. Kalau kena duduk atas lantai, jd mcm kucing nak beranak.. Tp org yg tak merasa mmg tatau betapa azabnya, kan? Bkn setakat semot2, lipan2 pun ada!!

somuffins said...

QJ, CW, ibusinga dan Akak ..
Keempat2 bersetuju Kuala Lumpur tu sesungguhnya jauh. So, selama nih tidaklah I berprasangka tak tentu pasal kan??

P/S: Akak, membership Al-kisah untuk seumur hidup. Dont worry tapi kesianlah kat 'ibusinga'.. harap dia tak menguap n mengaum bila baca entry yg panjaaaaaaaag2.


Ain, begitulah kekdahnya. Emas paun, emas putih, gerek .. all campur aduk, heheh :-)


Ja, KL tu mmg jauh Ja.. Setahun tak sekali I tempuh bandaraya KL tu. I cuma pegi sipi2 KL jer.

Psst Ja, kadang2 nak solat pun cam tak selesa taw tapi oleh kerana dada penuh keimanan, maka ku redha dan pasrah (part 'dada penuh keimanan' tu I guwau2 aje = bbjp)

QueenJah said...

Ada lagi yg lebih jauh dari KL tu Cs...hmm....London tu kalu kita rasa dekat, dekatlah ianya....

Sizuka said...

CS, datang la KL rumah I pulak!! dekat je... kat tepi Zoo Negara! hehehe..

CS, add saya kat FB ye :D

3E said...

Ek ele...aunty som ni...
KL mana jauh!!! Sapa kata KL jauh??? ish ish ish...

Tie said...

Err... sekurang-kurangnya boleh gak drive kereta tu.

Tie ni, nak kayuh basikal pun asyik tumbang je.. Yang boleh kayuh tika umur 3 tahun, basikal tayar 3, hi hihi....

somuffins said...

QJ, I tetap berpijak dibumi nyata. Sesungguhnya London itu teramatlah jauhnyaaaaaa cumanya siPilot dibayar gaji yg lumayan makanya dia committed dgn t'jawab, tak boleh kata "jauhlah London tu.. malaslah I nak bawak plane". Gitulah kekdahnya kisah Pilot vs Hubby.


Sizuka, zoo negara yang you maksudkan tu dah macam san diego zoo gamaknya. Hooooh, jauh..jauh.. (sambil geleng2 paler).


3E, KL takat Menara Rebung mmg tak jauh. Pokoknya kan kan kan ... I takot. Sekian terima kasih.


Tie, betul ke? Waah, tetiba I rasa I dah terer. Naik sket my semangat (psst Tie, diorang tu semua pearly2 I aje ek? Cian I kan?)

kak ja said...

Walaupun u kata bbpj, I ttp nak pcaya gak..

BTW CS, u punya title "fuh fuh tarik nafas" tu bunyinya mcm tgh labor pain,kan? Lps tarik nafas je, puuuuuuusssssshhhhhh!!!

Betoi dak apa I kata ni? I pun ingat2 lupa je, dah 17 thn tak bersalin.. Nak kena tanya QJ ke??

somuffins said...

Ja, u ni degil2 mithali taw.. bbpj 30% aje OK?
Haha.. memang fuh fuh mcm lepas push tapi fuh fuh kali ni takde excruciating pain. Adoii..

Takleh tanya QJ (dia dah tutup kedai kan?). Tanya PutuBambu ke, Gerau ke.. CikSom II ke, 3E ke..

QueenJah said...

MEMANG SUDAH TUTUP KEDAI!!!!!
Sudah jadi lain punya tauke..
er...tauge...

3E said...

I pun dah tutup kedai jugak......hihihihi

somuffins said...

QJ/3E .. OKlah. You berdua boleh tutup kedai TAPI Ja dgn I berharap sangat2 agar you berdua bukak hypermarket. Smelly2 a supermarket pun OK gak ;-)

ceriaWAN said...

Sempena 2010 ni.. rasanya KL akan menjadi makin dekat dgn ciksom kot.. hehehe..
lgpun bukit naga lg DEKAT dgn umah ciksom kan? kan? kan?

somuffins said...

CW .. Ke KL tu hanya untuk misi dan tujuan antara hidup dan mati aje. Kalau saja2 nak window shopping atau melepak, rasanya KL mmg jauh, lebih jauh dari Iceland.

Sape kata Bkt Naga DEKAT? Kalau dekat maknanya I kerap kesana, kan kan? Tapi awat I masih sesat? maknanya I tak selalu kesana sebab Bkt Naga mmg jauh. Hehe, apa nih? I pun cakap berbelit2 dah nih.