Tuesday, 22 December 2009

Tulang thelubi @ sulbi @ coccyx

Rentetan dari entry sebelum nih, entry ini sebagai rujukan untuk pengetahuan bersama. Khas untuk KakCik & Cik Som II <- ni yg mahal nii..

I eja sulbi as thelubi .. hehe, biaserrlah I kan? Thekolah thampai dajah limer, tu yang mengejha ikuth thuker ;-)




Coccyx (tulang Sulbi/Tungging)

.



.


Coccyx (tulang sulbi) adalah tulang terbawah dari vertebral column (tulang punggung). Disebutkan dalam banyak hadith bahwa tulang ini adalah asal mula manusia, bahwa dari tulang inilah mereka akan dibangkitkan pada hari Kiamat dan bahawa tulang ini tidak hancur di dalam tanah.

.
Hadith2 Nabi Saw:
1. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasul saw bersabda, ‘Semua bahagian tubuh anak Adam akan dimakan tanah kecuali tulang sulbi yang darinya ia mulai diciptakan dan darinya ia akan dibangkitkan.’ (HR Bukhari, Nasa’i, Abu Dawud, Ibnu Majah dan Ahmad in Musnad-nya, dan Malik in kitab al-Muwaththa’).


2. Diriwayatkan Abu Hurairah bahwa Rasul saw bersabda, ’Ada satu tulang pada anak Adam yang tidak dimakan tanah.’ Mereka bertanya, ‘Apa itu, ya Rasulullah?’ Beliau menjawab ‘tulang sulbi’ (HR Bukhari, Nasa’i, Abu Daud, Ibnu Majah, Ahmad dalam kitabnya al-Musnad, and Malik dalam kitabnya al-Muwaththa’).

.


Wallahualam..

11 comments:

Ibu n Abah said...

Bagus betul pelajaran hari ni.. tulang sulbi/tungging... ingatkan tongkeng....(hush.. banyak juga yg andeh ni ubah nama ikut suker...)
kak som,
u kena buka kelas kesihatan lah untuk andeh ni.. byklah yg andeh panggil ikut suker-suker jer...

somuffins said...

Akak, mintaklah teman sebantal ajarkan. I nih Doktor Quack2 sementelah I luv itik mengitik <- sker ati jer tambah kata berganda.

Tie said...

Tularemia sulbi ? Sama dengan tulang tongkeng ? Baru tahu ni.. Suami selalu sebut2 tulang sulbi.. tapi Tie pulak tak pernah tanya kat mana, hehe...

Baguslah kongsi info tu. Pandailah sikit mokcik ni malam ni, hihi..

somuffins said...

Tie,
Dalam banyak2 tulang, tulang sulbi yang paling WOW! (x sangka kan?)

anneaziz said...

Salam CS,

Berapa bulan dulu I bangun pagi, tetiba bila nak bangun rasa macam terseliuh kat situ....ha`ah tulang yang you bagitau tu.

Teramatlah malu nak p doc...jadi berhari2 akak gagahkan diri , berjalan, berdiri, duduk bangun seperti takde apa2..tapikan takut jugak kot2 ada dinosaur ke bersembunyi kat situ.

Bila dah tak tertahan akak p juga kat doc. Nak dijadikan cerita, hari tu doc bertugas adalah locum doc and used to be client kat bank dulu, bayangkan!

Setelah didescribe panjang lebar, dia kata ~Boleh I pegang sikit kat situ?, Maka I pun dengan terpaksa menjawab ~Boleh, memang I mai ni ni pun nak bagi you pegang la!

Guess what happened? Dia pegang jer....I rasa ada satu urat berbunyi kriuk and seperti masuk balik it's rightful place!

Selepas tu hilang terus sakit nya, hebat kan?

Tapi akak ni memang la tak penah satisfied dengan sakit nya hilang jer, nak jugak tahu kenapa..jadi si doc tu bagitau....selalunya kat sini jarang sakit melainkan ~you have been engaging in some rough sporting activities...si bodoh ni tanya lagi...~Rough sport abendenye doc...i dok diam2 jer kat rumah! Doc kata ~Kalau gitu, ROUGH S*XXX LA!

WAKAKA!!!!

kak ja said...

CS, mujurlah masa tu I tak temankan Kanda Anne pi klinik.. Kalau tak, jatuhlah martabat I dek keblurannya!! Lagi mau tanya ka?? Fuhhh!!

kakcikseroja said...

Salam CS..

ohoho.. barulah kakcik tahu... terima kasih utk penerangan yang panjang tu.. kakcik dulu sekolah setakat djh 3 je... hehehe.. kira lg rendah le dr CS kan kan kannnn...

somuffins said...

Salam to all ..

Anne, doc yg pegang tulang sulbi tu hensem tak? Kalau hensem mcm Hugh Jackman.. alah, biarlah dia pegang tulang tu lelama ;-)
(*whisper* tapi telahan doc itew tepat tak? ehem).


Ja, se-blur2 Anne, dapat gak dia taler your big tshirt, kan?> nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnHehe..

NOTE: terlebih 'n' sebab I tertekan kibod = ngantok!

anneaziz said...

Salam CS,

Doc tu boleh tahan ensem tapi lebih macam wolverine dari hugh jackman, kakakakah!

I rasa ensem macam mana pun doc tu, kalau dah dok groping around at your extremely private parts, tak sempat nak menikmati ensem nye dia. Mata akak berpinor dek oi!

Anyway the answer to your question is...IT'S FOR ME TO KNOW AND FOR YOU NEVER TO FIND OUT!!! WAKAKA!

somuffins said...

Anne, tanpa disedari you dah jawab soalan I taw, auwwww... (sambil berlari kebilik tengok muka kat cermin) :-)

somuffins said...

KakCik, I tersilap tulis/kata. I pun sampai darjah 3, hehe. Sekolah papan lagi ...