Sunday, 6 December 2009

Am I that ...

... rajin? Ya, tapi sikit aje rajin tu ... selain basuh baju, masak and kemas rumah yang tak nampak2 kemasnya, I berjaya setelkan 1-2 projek dalam my things to do list. Apahal berkemas tapi tak nampak2 kemasnya, macamlah ada budak kecik yang selerak2kan tapi mana tau kot2 ada si'ghaib' yang selerakkan, kan? Umphh.. (macam anak PB (blogger) yang tetiba babynya keluar dari buaian tanpa bantuannya dan suami). huhhhuh.. misterwi namanya tu..

Hasil terjah handbag = 'sampah sarap'
belum lagi dari biz bag
orang dah pencen pun ada biz bag juga okay?
rona hitam berzip lagi
apa ada dalam biz bag tu?
buat masa ni terpaksa disulitkan dulu
situasi bag: boroi dan termengah2

Apa pulak nih?
lama I berdiri kacau2 dia jangan hangus
tapi hasilnya ciput aje
cubalah teka
tapi takyah tekalah - mesti salah punya
*grin*
seredaknya boleh buat rendang/kari
tapi siapa yang rajin sangat pun?
laalaalaa....

Selain tu, terajin pulak nak mengemas-kini pantry. Aaiaaiaai .. senangnya dalam hati (ikut rentak lagu Madu3) ... Habis dah I sembur, halau, bunuh segala makhluk perosak bernyawa yang 'find solace' dalam pantry tu. Selamat .. I buang tu, buang nih, refill, reload, rewipe, rearrange; dan hasilnya sangatlah menenangkan bijik mata pandangan, jiwa dan raga.

Dah tersusun cam tu (well, it looks better than beforelah kan?), maka haruslah I kerap bukak pintu pantry tu untuk menikmati hasil kerajinan. Vangga!
.
Let me list down the items akibat my 'kedurjanaan'. 1. b*ba's serbuk kari ikanx1, dagingx4 (1 expired 2/09 <- alahai), kurma 1pct 2. Adab* kari ikanx4, kerutuk dagingx1 (terkesima dgn masakan Sizuka) 3. Jintan manis/putih 1 each 4. Magee perencah nasi gor briyani/padprik 1 each 5. dan lain2 lagi. Ngeh*sengih*

Macamlah TB tu mami mamu or mamak suka makan kari siang malam pagi petang, macamlah I ni rajin nak masak kari every now and then (tapikan .. psst.. TB kata, dan I percaya dengan kata2nya itu that my kari manyak selap.. har3.. BUT wedamenet, lier tatak kater manyak selap taphi lier kater gua phandhai massak KALI, hua3 wateva), dan macamlah .. macamlah .. macam apa ek? Lupa lak..


Last but not least .. Umi dan abah Tanggang pergi ke kapal kolej menghantar makanan (sementelah anaknya tak balik rumah kerna perlu mentela'ah as exam is araun d koner). Yang bestnya makanan tu bukan Umi dia yang masak, kah2.. tapi kakak pada Umi dia yg duk Sewemban tu yang masak - nasi beriani + kambing masak merah (6 pot nasi share dgn Teh..).
'
Sebelum bertolak, siUmi bertanyakan pada anaknya "nak makan share dgn kawan2 ke?" .. jawabnya "tak tau lagi sebab T sorang dalam bilik". Dengan kemudahan teknologi masa kini, T menyarankan siUmi me-mms sebekas gambar nasi padanya (just to give an idea nasi tu cukup untuk berapa orang) .. "nasik nih cukup untuk 2.5 orang" bitau siUmi (yang by that time dah letih asyik bersms/mms aje. Nasib baik 'orang tua' tu celik teknologi, kan kan?).

Dipendekkan cewita .. T anak bertuah tu bukan makan sorang diri, bukan berdua atau bertiga TAPI berempat. Alahai kesiannya, mesti tak cukup budak2 tu makan tapi apa nak kata, dah rezeki macam tu, alhamdulillah. T merepot "licin Mi..." dan "nanti T balik Umi masak tapi nak lauk kormak". Ehh..ehh..ehh..
.
Diharap barakahnya dikongsi bersama .. dan diharap pahala yang Ndja terima diganda2kan, insyaallah.

16 comments:

QueenJah said...

tengok u punya bihun/kuey teow kungfu pun dah tau u mmg wajin n fandai masak...sajer jer suka kemek2kan kevolehan diwi...menci tau..menci tau...

kakcikseroja said...

CS..

you mmg rajin kan? Rajin masak..rajin ngemas.. I ni nasib baik la dpt habi yg rajin gak ngemas.. legalah sikit mata I.. maklumlah.. I dah hampir jd OKU nih! :(

Ibu n Abah said...

kak som,
rajinnyer umi T antar makanan kat anak kesayangannyer... semuga T berjaya dalam ujian yang akan dihadapi...Lauk Kormak tu lauk kurma ke?... Rasaya pernah dengar lah dulu-dulu ayat 'kormak...'.

geraugebang said...

Sama banyak ngan sampah dalam henbag kita. ki ki ki

Ibu n Abah said...

Kak QJ,
( Tumpang rostrum...)
U jangan tak tau Kak som ni tukang masak handalan. Dulu sebelum chef wan terkenal... chef som lah chef nombor satu malaya.. pernah masak untuk kerabat di raja... ( Raja Kapoor.- takut kena daulat sebab membohong...)
KAk som,
U kan geng I kan..kan..kan.. ( Sambil I yang banyak menganggukkan kepala..)

somuffins said...

QJ, tq. U sihat ke? (sambil letak tapak tangan kedahi QJ). Takat masak2 untuk 4 org mmglah boleh tapi untuk ramai2, x yakin.


KakCik, bila dtg mood rajin, macam2lah nak buat tapi hakikatnya "owh, I'm so lazy". KC banyakkan berehat ok?

Akak, gitulah mak siTanggang, he2. Kurma ialah kormak (sebutan bahasa pasarnya). Saje eja 'kormak' untuk bezakan dgn ejaan buah kurma. :-)


Gerau, adakah kita yg kembar siam atau handbag kita? kah3..


Akak ... Raja Kapoor ttp berdaulat "Cissss..". So caner? mana nak semunyik??

ibusinga said...

nak teka gak...
kerisik ke???

somuffins said...

ibusinga .. tak berapa nak tepat tapi kalau u buat exam, I beri markah kesian sbb you berani mencuba. Boleh naik darjah gitu (mcm sekolah ugama kat Johor zaman nun, kalau fail tak leh naik darjah).

Cik Som said...

Laaa baru nak teka.. buat kerisik.. nampaknya jawapannya tak tepat huh?

Dulu, masa I dok asrama, parents kawan baik selalu bawak rice cooker datang melawat anak dia dan panggil kami segerompolan budak asrama yang selalu kebuluran ni makan... Tiap kali pun, makcik tu bawak balik periuk kosong... hohoho. Licin...

p/s: Lama I tak visit blog u lah Kak Som. Rindu plak. wahahahahaha.

3E said...

Aunty Som yang manja,
I rasa yang u buat tu adalah taik minyak?????? agak2 betul tak?

Ala Aunty Som...actually u mmg pandai masak tapi bila kemalasan yang melanda...tahu2 aja la 'kan 'kan 'kan....

kak ja said...

CS, I nak tanya skit.. sgaja musykilkan diri..

Tak lengoh ke pala bahu u dok menggalas henbeg yg penuh sampah sarap cenggiTTew?

Anonymous said...

Cik Som ....
I mmg tahu that u rajin cuma CS saja je menampakkan sot tak rajin kan....
(u noe wat i mean? hehehe i pon confuse apa i ckp nih...neber mind...)

nours

somuffins said...

CikSom, tulah rindu maka I dah visit you tadiiii lagi dah.. Jgn tak tampal gambar KUEH tu taw.. My fevret tu..


Asilah yang lawa.. pandai tu taklah sangat cuma 'bolehlah dari tiada'. You teka taik minyak? Ish..ish..ish..


Ja, ekceli kertas2 tu tidak memberatkan langsung cumanya I takde masa (bbpj) nak buang asap; tapikan tapii beg I mmg berat pun.. ehhh camana you tau ekk?? Coin purse yg buat henbeg I berat.

DRUM ROLL... TAHNIAH ASILAH @ 3E kerana berjaya meneka 'masakan' tersebut. Clap..clap..damdamdum..

somuffins said...

Nours...
Tak taulah kalau I ni boleh dikategorikan sebagai rajin. I ingin jadi'street smart' jer, boleh survive dlm apa juga keadaan TAPI kalau ramai orang serbu dtg umah I nak makan ke, I akan jadi kaku, keras dan kejung. Otak I akan kucar kacir.. (ehhh, topik kita pasal apa ek?? Lupalah pulak...)

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, looks like you one very busy lady. Don't forget to relax, recharge your batteries.
Have a nice day, Lee.

somuffins said...

Haha Lee, I pretend to be busylaa..

Yes, same to you have a nice day!