Friday, 25 December 2009

Lost touch membaking ...

1 tahun 2 bulan. Gitulah lamanya I tak membaking. Tiba2 malam nih I dengan kekoknya berjaya siapkan 2 adunan butter cupcakes. Satu adunan I tabur dengan choc rice dan satu lagi I marblekan perisa choc dan storberi. Lepas kek sejuk, I masukkan sebiji2 dalam plastik2 kecik. Semua sekali dapatlah 45 biji.
.
Jiran I buat majlis kawin pada 10Jan tapi esok kami dari pihak lelaki berangkat ke rumah pihak perempuan di Tapah untuk menyempurnakan majlis akad nikah. Siapa2 menyertai rombongan ke Tapah akan diberi goody bag penuh dengan makanan ringan (+ my cupcakes) dan minuman. Dijangka itulah sarapan kami nanti cum piknik dalam kereta, hehe.
.
Kalau tidak kerana permintaan Mrs K mintak I buatkan cupcakes, mungkin lama lagilah I memendakkan diri dari aktiviti berkenaan. Kononnya baking this time seakan2 I ambik my first order gitu tapikan tapiii bila difikir2kan, tak sedap pulak rasanya nak charge so I decided to sedekahkan aje.
.
Choc rice

marble
.
Kami rancang bertolak tepat pukul 7 pagi. Agak2nya sejuk tak esok pagi? Sekarang nih I rasa teramat panas maklum baru jer berulang alik ke/dari oven.

Camana esok pagi cuaca tetiba sejuk? Apa pun, diharap pengantin tidak terjejas dengan bau2an masam manis dari perempuan itu ..

Semoga semuanya selamat.

25th December 19xx .. was my engagement day. How time flies .. Who was I then and who am I now? Am I still the same person?

9 comments:

kak ja said...

Nnt bila Adik tawen, I oda cupcakes kat u, CS!! I tau u tak sedap nak caj I, jd pepandailah I nak selit duit bg kat u.. I selit kat memana ajelah, kalau dah terpaksa mgkn kat *r* u.. Auuuwww!! mana mgkn, kan? hehehe..

U jgn buat hal, pi romongan perantin tak mandi pagi.. I yg pro ni pun tak pernah buat mcm tu!!

kakcikseroja said...

Salam CS,,

semoga selamat pergi dan selamat kembali. Hati2 di jlnraya. (Waktu kakcik taip catatan ni, rombongan CS dah pun separuh jalan ke Tapah..)

Ibu n Abah said...

kak som,
sifu u (kak ja) dah bagi kata dua...
pagi ni mujuqlah i tak lalu highway,.. kalau tak boleh jumpa.

anneaziz said...

CS,

By this time agaknya rombongan cik som dah sampai ke Tapah dan di arak dengan kompang lagi.

Baiknya berjiran, ikut sampai ke Tapah! 11 ke kiri, 11 ke kanan, 11 ke belakang dan 11 ke depan... ingat! semuanya jiran!

Banyaknya rombongan pengantin tu! Banyak lagi cupcakes nak di bake!

dina said...

wah, rajinnya and baiknya ati kak som... saya pun dah lama tak baking cup cake, walaupun anak saya selalu suruh, belum ada kerajinan...

3E said...

Aunty Som...
U memang baik hati, siap sedekah cupcakes gitu. Alhamdullillah. Tapi make sure u mandi tau...kalu tak, ish...bau nanti...

somuffins said...

Salam semua ... of course I MANDI. Kenalah jaga airmuka suami kan?kan?

Ja, untuk majlis besar2an cenggitu, sumpah I tak sanggup bake banyak2 tapi LAINLAH kalau you nak belikan I oven berkapasiti besar n a cake mixer, Kitchen Aid will do just fine. Dari itu, you takyahlah sumbat $$ kat *r* I (ya pun I tak sker pakai.. muahahahaaa.. tersingkap rahsiaku!)


KakCik, acih. Selamat tiba dimuka pintu pukul 6.30ptg.


Akak, kata 2 sket sangat. Nak kata enam boleh tak?


Anne, tq 4d advice. Insyaallah ingat, ehem. Yg folo-molo hingga ke Tapah tu were the closest jirans jadinya majulah jiran untuk jiran ;-)


Dina, mood memainkan peranan penting. Takde mood kalu, jgn haraplah wpun bahan2 buat kueh ada dpn mata, kan?


3E, bukan baik hati tapi malulah jadi tangan yg menerima aje, kan? Masa buat kueh tu I memang TAK mandi, lepas tu baru mandi (at 1am).

QueenJah said...

Ja...'dia' tak sker pakai *r* da...
arhaha3...
boley bayangkan? please ja...

somuffins said...

QJ, I sker dengar you sonok, har3. Bayangkan jgn tidak2 .. (tak nyesal taw, hek3)