Friday, 4 December 2009

kejap dah jumaat ...

Salam ...

Masa cuaca sejuk macam sekarang nih, bukak kipas siling manja2 kat no. 1 pun dah cukup. Tak pernah kipas tu stagnant kat no. 1 masa waktu panas. Pada hari2 biasa kipas siling tu mesti dipintal ke no. 4 (max. 5), almost non stop.

Kalau ada no. 6? Pintal jangan tak pintal (teringat plak kat roti pintal warna warni I pernah buat dulu), tapikan tapiii kipas siling tu takat no. 5 aje which depending on the situation, I forbid D&T memintal ke nombor tu (sori eh, I ni from the old school, bila sedap2 syakap Melayu, tetiba timbul berspeaking plak. Bukan silap I .. silap penjajah).

Bila kipas siling berpusing macam tak mau (apa nih? kalau tak mau dia tak berpusing langsung kan? Bahasa Melayu ni best taw. Boleh tahan me-nge-li-ru-kan juga). I ulangi: Bila kipas siling berpusing macam mau, TB mesti komen "saperlah bukak kipas macam nak tercabut nih?".... "you jangan tak tau, bila kipas tu baru dilap, ligat dia memang helikopter kalah" (the ever defensive statement dari I). And for that matter, bila kipas siling berputar cam helikopter nazak, masa tulah D&T tak dibenarkan pintal ke no. 5 for obvious reason. Degil/pintal kalu .. I akan jadi garang lebih garang dari 'ibusinga'.

This is my breakfast on this chilly Friday. 1/2 portion of instant jejemput bilis (1/2 already fried yesterday) dicicah with kuzi gravy .. Oh dear... tak pasti usia kuah kuzi tu .. haha, janji got something to cicah2 with. I guna garpu (lecehlah kalau jari berminyak) jadi senanglah my jari jemari menari2 atas kibod (sambil makan sambil berkarya gitu, yayaya..).
Haaaa .. ni DIA! Menda tak bernyawa nih boleh buat I naik darah, naik angin dan keluar angin (eh, mana boleh tanya 'kuat' ke 'pelan' kan? P&C taw). I makan lebih sikit tu sebab nak kompol tenaga lebih, biar terus angin I naik. Ntah mana silapnya .. server ka? broadband ka? I ka?? Sebelum nih TB letak mende tu kat bilik atas tapi baru minggu ni beliau bermurah hati dan setuju letak mende tu kat bawah (geram punya pasal, takmohlah sebut nama sebenar mende tu).
.
Kalau dulu, bila tenet sangkut2, I turun naik tangga ntah baper kali to on/off kan suis (namun I tetap tak kurus), tapi sekarang I gerak 3-4 tapak aje untuk on/off suis BUT does that make me any happier??? You bet .. rasanya lagi senanglah I LEMPOR mende tu kat luar!!!! <- sigh.. sedap rasa hati bila dah lepaskan steam didada .. astarghfirullah (sambil usap2 dada yang berombak2, auww) .. namun I tetap bersyukur dengan rezeki yang ada (statement tu perlu ditulis sebelum you all ngadu kat TB kata I tak reti bersyukur ke apa ke ... menci aah ngadu2 cam tuh).
.
Oh yaa, Teh n da geng dah balik dari bercuti. Baru habis yang tu, dah plan nak gi Spore pulak. Kali ni Ndja join sama dan dan dan ... T pun dah me-ngin-ja-ngin-ja nak ikut sama. I? (sambil pandang kekiri kekanan keatas kebawah menunggu diri sendiri beri jawapan).
.
I kena think twice. Jiran terdekat nak buat kerja kawin, jiran seberang pun gitu dan end of the month I dapat jemputan 3 hari (tapi tidak 3 malam) bermula dari katam Quran, nikah dan reception.
.
POKOKnya sekarang ................ nak pakai baju apa, baju mana, rona apa??
.
P/S: "hahaha" kat diri sendiri.

10 comments:

3E said...

Aunty Som.....(dengan suara I yang paling manja gitu...padahal I ni kasar & brutal ikut kata Mr E la).....
Mmg kejap ja sudah jumaat 'kan....begitu cepat masa berlalu....
mmmm...tu bende gadget tu external wireless ker atau moderm tu?????
Ala...kalau si T join ur Teh n d geng...u boleh la berdua2an denga TB kan kan kan...pastu boleh menyibukkan diri kat majlis kawen yang u dapat jemputan tu....betul tak?

Anonymous said...

Salam Cik Som...
Jangan marah2 ok...
Istighfar byk2 , urut2 dada, bayangkan yg indah2 saja.
Happy weekends....

nours

Ibu n Abah said...

kak som,
betullah.. kejap betul dah jumaat rasanya baru lg akak menemankan boss solat jumaat, dah dtg jumaat..
kipas siling, kalau ligat sgt.. selalu akak rasa seriau sangat..terbayang2 kalaulah jatuh kipas ni atas kepalaku... mau haru jadinyer...
kalau i lah.. i ikut menginja-nginja ke singapore dgn adk beradik dan T, sebab.. bukan selalu dapat gader2 adik beradik.. Orang kawen tu... kalau kita tak datang pun.. penganten tetap 'kawen' jugak...Mana ada penganten tak jadi kawen kalau ada tamu tak datang...???? Depa tetap 'kawen'... Alangkan rumah banjir pun penganten 'kawen' jugak..Ada sekali tu, sampai pengantin tabur pasir dan tanah kat depan rumah sebab nak bg pengantin lelaki dapat datang tak kena lecak.. sebab dia dah nak kawen sangat musim hujan tu..
Kalau u tak pergi rumah orang kawen... tak hal punyer...
(sambil merenung dengan penuh yakin...lepas tu pikir sendiri... awatnyer aku dok marah-marah pasai orang kawen?...)

somuffins said...

Asilah, merdu sungguh suara you bak buluh .. aaah, buluh... luperlah..
Mende tu modemnya. I think server buat hal. Ni ha, kalau T xke Spore pun, I selalu jer berdua2an taw. Shhh..sebenarnya kalau diberi pilihan, pi umah org kawin pun I malas (nanti kena mandi selalu2..).


Wkumsalam Nours, how r u? Hope semuanya sihat. I tak marah cuma naik angin jer.. Naik angin takat mengeluh, boleh kan Nours??


Akak, I pun ada fobia kipas siling melayang bila pantas sangat. I tak brani tdo tepat2 bawah kipas sedang berputar. I tau betapa syoknya gi jenjalan dgn diorang tu, tapi whylah I tak terkesima pun walhal lodging free n I suka gi Spore sbb jarak dekat dan tak duk dlm pewut kapaltebang lelama.
Takper, Akak boleh sambong marah sbb pengantin tetap kawen kalau Akak marah, rahrahrah <- opp. har3

ibusinga said...

meh kita nyanyi...
poootong...pootonglah poootong..
eh...bukan....
caaaaaampak...caaaaampaklah caaaampak..
(ikut nada lagi fes)

somuffins said...

ibusinga, jom nyanyi sama2...
caaaaaampak...caaaaampaklah caaaampak..
lemmpor..lemporrrrlaah..lemmmporr..

*senyom lebor=wide*

kakcikseroja said...

CS...

I ni, kalau English memang fail.. jenuh I bukak kamus nak faham apa yang you tulis tawwwwww...

bab nak gi kenduri kawen ni, teramatlah malasnya bila fikir soal baju apa nak pakai... kalau I pakai baju kurung kedah yang 3 hengget 5 kupang sehelai dengan kain batik sarung pun, ok gak kan??? :)

somuffins said...

KakCik nih humble taw. Takyah bukak kamus, tanya jer; kita sedia membantu (wpun ilmu tak banyak mana).

Ada orang nampak cantik pakai baju Kedah. Harga tolak tepi, janji berkenan dihati, tul tak?

QueenJah said...

kalu patai tebaya boyeh itot tak?
u kena patai baju tutup cumer dada yg belombak2 tu....

somuffins said...

Adek (@QJ) ada baju kebaya ke? Oleh kerana adek pelat lagi, adek tinggal rumah tolong mama buat krimpaf ya? Cayaaang adek sorang nih (sambil syium pipi adek, sempat juga tarik pony tail dia).