Tuesday, 12 October 2010

Baby Kai Lan ...



Situasi berbeza: Beli daging harga 4 sen vs baby kailan harga 4 sen.

Masa beli daging dulu, I dah perasan daging tu harga waaaaaaay too cheap! Sementelah masa tu MyDyn ada promo menurunkan harga barangan secara besar2an siap ada majlis masuk tibi lagi sebab TokRir (as menteri time tu) beri ucapan blablabla. I plak kesana atas jemputan ehem... orang kuat sendo Tok Rir (ngada nak mention juga sbb selalunya keMyDyn takde sesaper jemput pun, ngeh3. Niat nak selitkan muka kat tepi tibi namun perasaan segan mengatasi niat, so that was hari ini dalam sejarah, kekdahnya).

I was contemplating to hijack that 4sen daging (kedua biji mata dah terlukis gambar steak, kah3). I sebut contemplating kan? Maknanya I masih takot2 makan benda yang ... uhuk2 ... tak halal pada perbuatan dan niat (YaAllah ya tuhanku, hambaMu sesungguhnya dah bertobat); tapikan tapi I tetap nak ambik risk (nothing venture nothing gain .. tetiba semangat Puteri Gunung Ledang timbol plak). Risknya ialah bila cashier scan itu slab of meat surely dia pasti ferasan harga 4sen untuk daging sebesar tu sungguhlah tak munasabah dan munasarawak, kih3.

Perasaan masa cashier tengah scan serupa perasaan masa kastam kat Spore check boot kereta tengok apa yang kita beli pastu diorang sedap2 aje nak suruh kita bayar walhal yang beli2 semua tu duit dari titik peluh masin kitorang, cis!! <- ayat panjang pasti cikgu BM sukerrr... krrkrrkrr.

Rasa cuak bertukar menjadi lega bila semua barang satu persatu selamat dimasukkan kedalam beg plastik dan selamat diperukkan kedalam tWoli. I pun beredar menolak tWoli pelan2 (walhal rasa macam nak pinjam kaki RoadRunner tu, kiah3).

Bila balik rumah ... perasaan guilty masih menebal didada, auwww. I pun bertanyakan pendapat beberapa orang tentang isu sidaging 4sen tu. SEMUA SURUH I PULANGKAN. I tetaplah nak berhujah juga (tapi biarlah I keep my hujah a secret k? Nanti tak pasal2 you lantik I jadi peguamcara you plak.. Sumpah I tak kuasa naik turun mahkamah.. tapi kalau you subsidise ubat lutut, I might think about it, ngeh2).

Lama gak daging tu membeku dalam freezer. I was still contemplating nak masak until one fine day, I masak juga. As mentioned earlier, I memang dah bertaubat tak moh lagi ambik peluang macam kes daging tu.

Hal baby kailan dibeli murah memang bukan dalam perancangan Msia ke-10. Masa beli kailan tu, I ambik aje dari rak2 sayur terus masukkan dalam tWoli. Hari esoknya bila I check the receipt (check receipt sebab nak nagih hutang dari TB, hehe. Dia guna duit I *asal dari duit dia tentunya* untuk beli a few things n makanan kucing), BARULAH I FERASAN dan terFERANJAT .. harga kailan tu sesungguhnya 4 sen u'olls!

Patutkah I pulangkan? Kesian plak kat budak yang kerjanya menimbang kailan tu. Surely dia kena 'hempuk' for the job not well done. Cuai!!! Namun, I berdoa agar ....................... *maaf ... volume terpaksa dimutekan*

Sekian ... wassallam.

.
Cerita daging 4sen ada disini.

12 comments:

lili said...

Murahnya! I'll be waiting for the sequel...

Cik Lurpak said...

hehehe.. cer carik, mana tau ada kambeng sekor 4sen aje.. hehehe

fa*atip said...

waa..megi ccukup lase olll in one aaa...maanyak sidap aaa...

Ibu n Abah said...

kak som...
wah... manggis cuma 2.36 saja ker?.. rasanya lagi baloi tak kalau tanam dalam pasu?...
Tanah baja pun dah 10 hinggit utk 10 peket..
pasu besar lagi...
belum anak pokok manggis...
tak jadi cancel...
nak beli manggis kat situ jugaklah...

somuffins said...

Salam ...

lili
Murah kan? Murah yg tak disengajakan while sipembeli pun sama tak perasan.
Sequel? hehehe..


CL
Kalau ada kambeng harga 4sen, I beli satu kandang pastu I bela biar gemuk untuk susu dan dagingnya. Dan..buat cheese, yeayy!


Fa
First time I beli 'secukup rasa' tu. Selalu I beli brand Knorr.


Akak
I beli sebanyak 4 biji manggis aje untuk I sorang makan. I beli rambutan n duku langsat juga just cukup2 untuk TB n I makan.

Rima said...

Cik Som
the other day i gi JB i also got buy that puteri cili giling.. sedap jugak eh.. tak masam pun.. lain kali nak beli lagi lah

U very the lucky.. where to buy 4 cents of kai lan.. banyak untung leh..

Tie said...

Agaknya pekerja kat supermarket tu terlalu letih, mata pun blur, termasuk cashier sekali. Setakat ini Tie belum lagi bernasib baik. Lain kali kalau ke hypermarket nak cara harga murah cam ni, hihi...

kakcik said...

salam CS...

untuk masak apakah baby kai lan itu? :)

acciaccatura said...

hmm...jauh pulak nak pegi kedai yourdin tu som!

somuffins said...

Rima
You tak blend lada sendiri ke? I for one dah sekian lama tak blend sendiri. I beli jer. Kailan yang murah tu, hanya orang yg terpilih aje terjumpa, muahahahaaa... *pun intended*


Tie
Bukan aje pekerja dah letih dan pedih mata; penimbang pun dah maigren, hehe..


KC
Baby kailan tu haruslah digoreng2 manja sebab memang empuk. KC bubuhlah bawang putih, udang dan sos tiram, pun dah sedaps tu. Campur dalam mee pun boleh (biar sawi cemburu, hehe).


Eleena
Satu Msia dah ada 'yourdin n mydin'. Pilih aje yg mana satu idaman kalbu :-) (tapi tak janji you akan terserempak dgn apa2 yg berharga 4 sen).

fa*atip said...

mmm..kan susah tu..kan dah rasa was2, nak pulang ke tak, nak pulang ke, tak?? Lenlaki ishh silap..lenkali..jgn rajin sangat dok pi check list harga tu, tengok total amount cukup! pastu masa nak bukak barang2 tu pun, jangan tengok kat rege dia! kan selamat tuuu....hehe

somuffins said...

Fa
Betul cakap you tu dan I memang tak rajin nak mentelaah resit yg barangannya dah dibayar tapi dek kerana nak nagih hutang dari TB punya pasal...