Sunday, 24 October 2010

zzz, masak, makan, rihat .. masak, makan, zzz, rihat, zzz...

Kesihatan kurang menyerlah tapi taklah ia menjadi alasan untuk bermalas2an atas katil menantikan one kind soul membawa makanan. No such thing having breakfast in bed, let alone lunch and dinner. I pun tak berminat makan atas katil (what with the crumbs n all), lainlah kalau I baru bersalin anak ketiga pada umur yang semakin muder nih. Posibelkah?

Kenapa jam punya jarum panjang dan jarum pendek bergerak laju tanpa toleh kebelakang bila I masih belum congak2 nak masak apa?? Jam zaman moden dah takde bunyi tik tik atau tuk tuk lagi atau ding dong setiap jam. Masa waktu berkarya memang best dalam keadaan senyap sunyi. Tulah kadang2 tersasar lebih waktu duk ngadap skrin. Bunyinya macam nak salahkah jam aje, har3.

Siang tadi I goreng ayam, goreng bilis spesel dan masak lemak (discreetly bubuh 3 biji cili padi aje) peria + daging (TB kata kombinasi yang agak off). Cukuplah lauk tu untuk TB makan tengahari dan malam.
.

Spaghetti syok sendiri untuk TUmi (gandingan nama 2 veranak)

Bila the surge of semangat dah berkibar dan berkobar, laut api masin sanggupku renang, kekdahnya maka siaplah AGM versi kukus n versi bakar. Terkenang kat Mak .. dia memang suka buat AGM (Annual General Meeting? har3).
.
Nak juga 2 jari dia enter frame, ek? Bukan nak kasi hint jarinya masih kosong tak dihiasi sebentuk cincin belah rotan tapi tu tandanya dia dah tak tahan nak rembat dan ngap itu AGM (maklum dah sedekad Uminya tak buat ApamGulaMelaka yang tersangat izi-pizi tu). Cian anak I.

Baked drummets hasil airtangan T.

Dia guna seasoning mix Hickory BBQ yang I beli beberapa purnama lalu. Dah nak expire bulan Dec. maka bisinglah dia kononnya I nih suka membazir; tapi bagus gak ek? Bolehlah I harapkan dia bebila I tak berapa rajin nak kedapur nanti. Pwektis meks purrfek..

Dari alis mata I peratikan gerak gerinya kat dapur, siap guna penimbang kuih untuk pastikan drummet yang diguna tu tepat 2 paun as per the instruction kat peket seasoning mix tu (orang Amarikah masih guna paun lagi rupa2nya). T really follows the instruction to a T, thehee..

Terasa nak usik dia, kalau I yang buat, pejam mata dan sekelip mata aje ayam tu dah siap dan boleh dimakan tapi nanti dia sure PBK kat I "nak tunggu Umi sampai dah expirelah kot?". Anak2 zaman sekarang memang pandai PBKkan mak2 diorang, kan??

... tapi betul jugalah. PBK cam tu memang kena tepat pada batang hidung I yang satu nih.

Sebelum YOU sound kat I, sila pahami PBK tu bermaksud FakuVuahKeWas.. okay? :-)

8 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Som

hahaha...


gelak dulu..

FakuVuahKewas ya... dua kali sebut baru perasan..

Cik Lurpak said...

CikSom, i nak recipe AGM tu.. i suke tau.. ada beza dak yg kukus and yg bakar? dah terasa dah dkt anak tekak dah ni.. heheheh..

PBK ye.. budak2 zaman sekarang mmg terer.. especially i ni.. heheheh

Ibu n Abah said...

Kak som..
sekali-sekali biarkan anak masok dapur memang bahagia kan.. Tapi.. kechah dapur jadinya kalau i biarkan anak dara tu masak...
budak2 bawah umur mmg suka ikut wesepi.. kita yang dah berumur ni.. agak degil sikit nak ikut arahan... i tak ckp kat you.. i cakap ttg i... tapi i macam ada baca somewhere.. org tu kalau boleh tak suka nak ikut sukatan....

kak ja said...

Kak Som, anak2 dara buat keje mmglah sempat nak timbang-tara.. Kita yg dah 'atas umur' (bkn berumur, k?) manalah nak sempat, kan? Mcm2 benda kita nak buat.. Nak berkarya lagi..

Aruah Maktok kalau memasak, waaaahhhhh sgt; tp tak pernah I nampak dia timbang-sukat apa pun!!

Ekceli kan Kak Som, kita kena berani mengakui hakikat bhw kita tak main timbang sukat sbb semmgnya kita tera!!

Yat Maria said...

hahah cik som..sekarang foot note dah tak yah tanya lagik..otomatis gitewww utk oorg yg cam kura2 cam ai..

my kids bila guna timbang pun cam tu..cun2 tepung kena exact measurement..sepuluh kali dia cedok tambah sampai tpg tu cun2 kat angka yg dikendaki..takkan lah 0.01g extra pun akan membawa musibah..tak kan....tapi mika insist gak nak cun cun...

somuffins said...

Salam semua my beloved fwens :-)

Azrina
Anak2 you pernah PBK kat you tak? Hehe..


CikLurpak
Resipi dah dihantar personally kat bumi Permaisuri :-)
Beza AGM versi kukus n bakar .. Yg kukus pastinya lembut (provided yeast memainkan peranannya) while yg bakar terasa chewy2 sket bila sejuk.
CL, u dah bersedia terima PBK dari MrKamahKamah lum? Hehe, guwau jer.


Akak
"orang itu kalau boleh tak suka nak ikut sukatan" .. Siapakah sifolan itu wahai Akak?? Adakah dia sedara kembor Nigella??


Ja
*sambil naikkan tangan ala menyebut Merdeka* .. "Hidup Jaaa...".
Kita tak guna weighing scale sebab jari jemari kita tetiba aje reti menimbang. Ajaib kan?
*cakap pelan2* alhamdulillah kita masih tera = terel = teraris :-)


Yat
Masa tulis footnote tu, I mmg teringat kat you pun, hehe. Kalau tak timbang betul2 boleh mendatangkan musibah? kahkahkah kihkihkih, kuhkuhkuh..

mokjadeandell said...

Cik som.
Love is when fellow bloggers leave comments in our blog.Betul betul betul...say it like upin ipin.
Love is....to see there is an unmoderated comment in ....

somuffins said...

Mamason

Hehehe ... betul betul betul (tak sah kalau tak repeat).