Friday, 29 October 2010

Pelik jugaklah ...

Al-kisah cerita duit kertas seringgit yang berlObang ...
.
Duit kertas nih tak laku sebab dah berlObang
tidak ketahui siapalah gatal tangan made that lObang
but for sure bukan I
.
I dapat duit tu dari penjual kat tempat lain
and yet penjual air mendakwa
duit cam tu tak laku
.
duit berlObang mungkin digigit themut api
dikira wang counterfeit juga ke?
terasa cam nak telefon be-en-em
untuk kepastian
.
penjual kecik molek was so adamant
tak nak terima duit berlObang
even after I've explained a few facts
(yang sahih dan kurang sahih)
.
I yang suka beralah takmoh mengalah
so I mintak dipulangkan saja duit
sebab I dah takde hati nak beli air kat situ
tapi sipenjual kata "tak boleh begitu"
.
blablabla ....
.


Oleh kerana I agak grrrrr n roarrrr
I yang pada mulanya dahaga kasih sayang
terus aje beredar sambil mengucapkan terima kasih
maklum dapat diskaun limerplohsen
.
since I was gone in a hurry
maka terlupa plak nak ambik straw
tiba rumah baru dapat minum

eleh.. macam thedap sangatlah air dia tu??

tapi habis gak, hehehe..
.


I tak tahan bila tengok gambar mee
yang ditampal kat dapur YatMaria
geram kat mee dan cili hijau dia tu
.
so tanpa kepakaran
I cuba buat sendiri cili hijau jeWuk
*sambil tarik nafas panjang*
komain lagi nikmatnya
bila makan mee hailam dengan cili jeWuk
buatan sendiWi ..

15 comments:

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Haish.. perut dok berbunyi kol 5.15 pagi nih, jenguk blog Cik Som nampak pulak air (tanpa straw) dengan mi. Dugaan sungguh!

kakcik said...

Salam CS...

Tergoda pulak kakcik tengok gambo mee tu.. nak buat tak pandai... singgah kedai la gayanya nanti... :)

knv said...

hehehehe.. funny! :P

Ibu n Abah said...

kak som...
SEDAPNYER......
Tergoda dibuatnya........
Cili jerok memang sentiasa ada di dapur saya.....
Mee Hailam tu, nampak gayanya kena buat jugak petang ni.....
(Org dah ingat nak masak asam pedas ikan senangin...)

CikLina said...

bila nak sambung citer dot dot dot tu?

somuffins said...

Aida
Dugaan dan godaan ada dimana2 ek? Mencii kan?


KakCik
Since anak beranak aje yang makan, maka belasah aje; campak apa yg terlintas. Siapa komplen, biar dia lapar, tul tak?? Tapi kalau takde mood nak masak, mmg afdal makan kat kedai aje :-)


knv
Funny ke? hehe..


Akak
Selama nih you pandai buat cili jeruk? Kalau tau, dah lama I ngecek ilmu dari you. Boleh tolong ajar tak?


cikLina
You nak dengar cerita dot3 tu ke? Nantilaaa .. tunggu.. k?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Som,

dah tergoda dan tertawan tengok cili hijau jeruk tu.

camna nak buat tu ye? share sikit boleh ? pleeeeeeeeeeeeeeeeeeeease..


psst: camna nak roger2 akak bila saya ke USJ nanti ?

azieazah said...

Perhhhhh!

Air tu sedap laaaaarrr... (sebab diskaun!) hahahahaha

Maya Marisa said...

adoi cik som, terliurnyer tengok mee tu di tengahX2 malam nie. from kenyang, bertukar jadi lapar pulak.

kak ja said...

Kak Som, u zalim tayang2 gambaq mee kuning dgn cili jeruk u kat I.. I tgh kemaruk giler nih!!

Bersyukurlah, yg berlobang tu duit note RM1 bukannya 50 atau syatus..

Ibu n Abah said...

kak som...
you saja nak mengusik ker betul2 nak wesepinya...
cukup mudah...
1.hiris cili hijau...
2.Masukkan dalam botol..
3.letak garam/gula sikit...
4.Tuang cuka sepenuh2nya....
5.Tutup..
6.Tunggu 2 hari.. cili dah tukar warna macam yg dekat mee hailam u...
7.ambil sudu
Nyum..Nyum...
( I puasa ari ni... tapi tergoda sungguh nengokkan gambar mee hailam u...)

somuffins said...

Salam ..

Azrina
I dah mintak resipi dari Akak *tq Akak*, you cuba buat cara dia. Dan I tidak juga menghampakan permintaan you, cewah .. resipi I gini -> bubuh lada potong n air secukupnya dlm mangkok (sama paras). Masuk dlm microwave put on high selama <>60saat. Tutup mangkok tu taw. Tamat 60saat, cepat2 keluarkan dari mw n buang air dari mangkok tu.. tinggalkan 2-3 sudu jer. Bubuh kombinasi gula, garam n cuka secukup rasa. Tadaaa...


AA
Air tu memang sedap; with or without diskaun. Mahal tu Azie, duaringgitsetengah tuu.. HOTlah kita, ada ke dia kata duit kita tak laku??


Maya
...niatnya memang untuk menggoda deria you. I berjaya kah?? :-)


Ja
I memang sewonok tengok gambar mee kuniN n cili jewuk tu. Cam nak jilat2 jer skrin. Kalau you sudi, buatlah cam I buat, ahaks.
Pernah dulu I beri note RM50 kat Petron** sbb isi petrol. Owang tu xmoh terima sbb ada kecacatan yg tidak menyebabkan duit tu menjadi DKU pun (bkn OKU. D=duit). Selepas I blablabla, dia ambik juga duit tu. Kalau pekedai xterima my 50 or 100 note, I tinggalkan aje barang tu. Cewah.. (ada alasan JJCM/JJCL).


Akak
I memang serius bertanya n timakasih bebanyak for the resipi. At least now I ada 2 cara untuk buat cili jewuk. Acih cekaee agii.

Yat Maria said...

Cik Som

apalah mee tanpa cilik hijau jeruk...
baru nak terkedek pi market..for cili ijo..no jeruk no mee...dah tutup ker market tu ek..?

kak ja said...

Kak Som,

JJCL tu jalan2 cari la*i ke, Kak Som??

auuuwww Kak Som dah maWahhhh.. tatottt!! lariiikkk!!

somuffins said...

Yat
Dah lama sedar bahawasanya tanpa cili jeruk, makan mee dan sejenis dengannya memang tiada ertinya. That day ntah cemana, semangat jeruk berombak2 didada. It says .. "jeruk.. jeruk.. jeruk!".


Ja
Susah taw nak buat I marah.. lagi senang buat my heart small.
JJCL tu? Shhh.. syiapa bitau? Lu manyak phandhai wo!