Sunday, 17 October 2010

Terasa nak makan ...



Hari nih terasa nak menjamu selera dengan juadah riraya. Bukan masak yang terel2 pun.

Sebelum tukar niat, misi dan visi, awal2 lagi dah rebus nasi empet yang kenit2 tu. Kalau pun tak jadi masak lauk2 terel, kang malam oder jer satay Hj Sam, jimat tang nasi empet, selamat!

Ekceli in mind, nak buat kuah kacang campur daging transparent, nak buat rendang, sambal sotong dan lodeh (tempe, kentang, so'on, kobis, sengkuang, tauhu kering ... ishh.. takyah eksyen nak sebut bahan bagai .. siang2 dah kensel niat, hehe).

To cut the long story short, kat dapur tu ada satu periuk besar kuah kacang, rendang daging transparent (mana dapat santan?? Miracle happens once a while taklah memanjang si Murphy dengan Lawnya menang) dan sedang direbus seketul daging, ingat nak goreng kering aje dengan 18 jenis herba herbi, keh3.

Bila makan nasi empet dengan kuah kacang, pilihannya ada 2 samada nak makan dengan rendang atau daging goreng kering tu (nak thebut daging dendeng tapi tak sampai hati plak... sebab memang bukan dendeng pun, kiahx3).

Diharap bila TB balik dari opes at 4pm nanti, hatinya terus berbunga2 daffodil. Apa taknya... rajin sungguh isteWi dia masak juadah riraya walhal belum pun raya haji. Tapikan tapi ... I tau TB lebih suka makan nasi. Takde lauk gah pun takpe asal ada lauk berkuah (sayur air atau singgang) dan ikan gor.

Jap lagi nak bersiap2 wangi (shower kali kedua okay?) menyambut kepulangan TB dari opes (kesian kan? hari Ahad pun dia kena kerja). Lepas makan (does lunch at 4pm sound ok to you?) kena temankan T ke Summ*t plak (nak collect something). Sejak jiran kena rompak at knife point, T dah takot nak kesana sensorang so kenalah I jadi body guard dia.

Sabtu semalam agenda T amat penuh. Lepas I jemput dia dari teratak 4 tingkat, kita terus ke Sec. 17. Section 17 PJ I arif tapi tidak Sec. 17 jajahan kanda Deris. Siang2 lagi I dah serahkan kunci pada T biar dia drive dalam bandar SA tapi dia tak nak pulak. Terpaksalah drebar McLaren nih tunjuk handal, wahahahah!

Buat apa kat Sec. 17? T nak beli handbag (handbag dia dah melebihi koleksi I yang sebanyak 2 tu, har3). Bila dia belek2 handbag, I pun kekedai jual blouse. Waaahh bestnya. Kedai jual blouses yang menyediakan untuk mereka berbadan ba-sim-ra. Pendek kata I berkenan kesemuanya tapikan tapi sedihlaah ... masa nihlah timbul penyesalan ... Kenapa??? :-(

Dari Sec. 17 ke SACC Mall nak beli besday prezen untuk kawan sekolah, Han*sZal*ka. Tiba rumah dia terus setelkan basuhan yang dah terkompol seminggu. Since dia dah rajin basuh baju sendiri, nampaknya dia lebih cerewet dari bondanya siap guna 3 baldi lagi, ishhh... *sambil geleng kepala*.

Pukul 4 dia bertolak ke Bkt J kerumah Han*s. Balik almost Maghrib, bersiap2 lagi untuk makan2 dengan kengkawan kolej diFlam*ng apa ntah... Kedai jual stimboat.

Ja, pasal concert Paramore tu, T berjaya dapat 4 tiket percuma kesana. I yang susah hati. Boleh tak gomen halang diorang tu perform kat 1Msia? Atau pun halang aje bebudak bawah umur 30 pergi ke konsert cam tu (ok ke had umur 30 tahun?). T berharap dia masih 'ABC' masa tu.

Alamak, TB dah balik .. tak sempat nak showerrr...

10 comments:

fa*atip said...

eh, awat, petang2 x de orang! cop!!!

somuffins said...

Fa
Habis tu, fa*atip tu siapa? Ladybird ke? hik3

fa*atip said...

amboi, sibuknya you ke sana ke mari. Masak itu masak ini. Hari ni kan, I tak ektip, I memerapkan diwi kat rumah.....hehe

**nak pegi cari buah ceri kejap!**

fa*atip said...

ooiiii..lajunya dapat reply..hahaha...youuu..I lapaq ni. You ada macam2 benda nak makan tu haa...**jeles sambil jeling**

somuffins said...

Fa
Masakan I hari nih tidak mendapat kelulusan taraf donia. Sedih I taw namun I wont take d'blem.. :-(

Ibu n Abah said...

Kak som dan Fa isteri Atip...
Hambik... sampai 4 komeng Fa isteri Atip ari ini... Ja laling.. you kemana?.. akak hari ini agak sibuk.. jadual tersangatlah padat...
Kak som...
anak bulan zulhijjah belum lagi nak diteropong... kak som dah bersedia dengan ketupat dan sambal kacang dan rendang... hebatnya isteri TB...
boleh datang jelez pada isteri TK dan TL....

somuffins said...

Akak
Rajin masak sekarang supaya datang bulan Zulhijjah, I dah boleh goyang2 kaki. Biar orang lain jer yang masak, heheh.
Isteri TB hebat? hahaha.. kan kan kan? hehehe.. Mekasih Akak..

Cik Som said...

Salam,
Lama sungguh tak menjenguk kak som ni. Bila dah lamaaa tak singgah, tetiba petang ni kepala jadik pusing-pusing nak memahamkan perkataan/ejaan-ejaan baru itu. Sungguh, sesetengah perkataan itu, baca ayat dua kali baru paham.. wakakaka. Perkataan budak muda kak som guna, I pulak rasa outdated bila baca. heheheh. Gurau saja.

Sekarang ni, stamina makin kurang sbb la ni sedang dihinggapi penyakit morning sickness. errr ker, all day sickness? aduihai..

kak ja said...

Tak salah tekaan I, T mesti dpt tiket free punyalah!! Had umur 'budak' bwh 30 tu, mesti u akan naikkan ke 50 bila T dah tak budak lagi, kan? kan kan kan?

Apsai u suka goda napsu selewa mamam I? Besok I nak pi check-up, buatnya naik BP I ke blood sugar ke, saper nak jwb?

somuffins said...

Wkumsalam CikSom
Nasib baik you bukan cikgu mengajar bahasa, kalau tak habis dah you 'ganyang' I dgn penggunaan bahasa 'orang muda'. Menulis biasa2 guna bahasa pasar memang best sebab I tau blog I nih takdelah para cendikiawan teringin nak jadikannya bahan thesis, hihihi.
Psst.. you 'sakit pagi' ke? Bila due??


Ja
I think kelakuan orang Libra (TK gitu tak?), dia akan berusaha selagi tak dapat. Selagi T tak kawin, selama tulah I duk risau; lainlah dia pi concert dgn hubby dia.

I harap your BP n blood sugar menjaga tata susilanya bila you jumpa dokter nanti, insyaallah.