Tuesday, 26 October 2010

Kek Owen Cicilian ...

At laaaast ... dapat juga merasa kek owen selepas 7 hari melawan semangat yang beronak dan berduri.

Why do I need 7 days to bake such an easy cake?

Amboiiimak.., sungguh eksyen dan riak bunyinya statement tu ek? Hek3, mana adaa.. Soalan tu berbunyi sesalan aje. Sesalan yang bersandarkan banyak sebab musabab yang akhirnya jadi alasan. Biasalah kaanz??

Bila I buat apa2 kuih, I pastikan ada orang minat nak makan sama so that there's no wastage. Just before T went back to kolej yesterday, I promised to myself that I must bake the cake by hook or by crook (so that she could bring some to her friends or for her to nibble @ konyel2 while studying).

Kek tu pulak harus guna icing sugar so that it looks wholesome n vavavoom. Do I have any icing sugar then? I thought I have kept somewhere and so pencarian icing sugar pun bermula, fuhfuhfuh ...

Tu diaaaa u'olls!!! I not only have one but 3! Camana nih? Bila pulak I beli berpeket2 cenggitu?? Ekekekee ... semua tu hasil terkesimaan nak buat biskut Arab dan ntah apa2 biskut yang bahan asasnya is icing sugar; namun hari raya berlalu pilu tanpa kelihatan kuih aman makmur maupun biskut Arab yahabibi ya maulana :-)

I think I work best under pressure or at least I thought so, ehem. Just like magic, kejap aje jadinya kek owen tu, haha *vangga*. I managed to bake about 15 c'cakes and one piece a size of a small loaf.


Somehow those 3 packets of icing sugar tak dibukak langsong sebab ada lagi lebihan icing sugar yang ntah dari alaf bila; tapikan tapi.. I'm a bit disappointedlah .. how come rupa icing sugar tu cam rupa castor sugar aje?? Tu sebab my kek takde rupa bukit diselaputi snow langsung (icing sugar gagal memberi effect sewajarnya).

Tiru gaya Rima snap gambar kuih dan crumbsnya sekali, kih3

Banyak mana rupa 85ml squeezed orange juice (SOJ)?? Since takde 'penimbang' maka mak andeh main agak2 aje. So 85ml SOJ = setengah perahan oren. Settle yang tu.

Icing sugar perlu dilarutkan dengan 5 teasp. SOJ. Oren Sun-kiss2 nih tak berapa umphh, so sekali lagi mak andeh melelehkan jus kreativitinya mencari2 dalam esbok kot adalah tomato atau carrot tetiba bertukar jadi lemon. Bunyinya macam mustahil aje tapi percayalah esbok mak andeh memang handal buat silap mata! :-)

Maka icing yang patut dilelehkan pada kek yang siap dimasak menjadi lebih umphh, lebih harum dan lebih berperisa dek karektor lemon yang lebih menyerlah dari oren Sun-kiss2 tu.

Kata penyudah:

T selalu kata bila kek/biskut dibuat guna SRF, akan terasa semacam pada lelangitnya. This I can't deny. Ada sesiapa bersetuju dengan remark nih?? BTW, T makan 2 biji aje, tak nak bawak apa2 balik kekolej. I only knew much later that she's not in favour of orange cake.

As for TB yang memang tak suka nak makan kek lembut so soft like cotton candy, tetiba termakan juga dengan promo menggila tentang kehebatan kek yang I buat tu (riakkah? kah3). Mula2 dia mintak satu aje tapi termakan 2.

Dah habis dua kapkek, apalah agaknya komen darinya?? Tak taulah samada dia ada niat lain memuji I so generously hingga terlentik kedua2 ibu jarinya, auwww.. tapi biarlah I simpan pujiannya dihati jerr (tak sebut 'didada' nanti Ja soal2 plak).

24 comments:

kakcik said...

Salam CS...

nak alamat kakcik ke? Boleh poskan kek tu nanti... dah tentu kakcik boleh 'temankan' CS makan... lalalala....

lili said...

CS,

Ada lagi simpanan SOC, kan kan..kan?
Apa kata you buat pahala kat I sorang jer...hehe... Nak address I?


Actually kan, I pun tak suka guna SRF.. selalunya I SRkan dgn cawa I.
Huh, bahasa ni DBP tak approve ek?

All in all, I know this cake is settappp!

Ibu n Abah said...

kak som..
bilangan icing sugar you sama dengan bilangan icing sugar kat lemari dapur i... entah bila2lah i nak buat kek...
kerajinan dan kreatif an (mcm You) tu takda lah... kemalasan tu menebal sangat....

Rima said...

Woahhhhh cik som sudah bake itew cake fav ku.. clap clap clap.. ade respect sama u lah.. tertunai juga hasrat yg dipendam selama 7 hari hehehe

I also no like SRF.. tak de dalam pantry pun.. dont like the taste.. so always guna flour and add BP :o)

Naz said...

Salam Kak Som,
Kek ni nampak sedap tapi lebih sedap baca entry ni kerana asyik ketawa tak habis habis :)

ceriaWAN said...

nanti kalau kami nk ke rumah ummi, leh tak kami request nk mkn kek oren buatan ummi?

Tie said...

Err....
Tak perasaan pulak bila makan kek guna SRF tu rasa gitu. Ke..... tekak kita yang jenis tolak batu and kayu. Uwaaaaaa.......

Cik Lurpak said...

perhhh.. bunyi nye macam sedap jaaa.. saya tak penah rasa kek oren sedapp.. apsal semua org bikin kek oren ni.. tak buleh jadik ni!!!

Sizuka said...

hehehe.. sampai jugak kat sini kek oren tu. sedap kan CS? i nak buat lagi tapikan, hari ni iffah pulak kena admitted to ampang puteri. huwaaaaaaaaaaa... letih ...

Aida Rezuan said...

Cik Som,
Hamboi.. so inilah hasil rupa paras kek oren hari tuh ye? Marbeles! Pasnih buleh amik order untuk raya haji. Hehe!

Yat Maria said...

Cik Som

pic with crumbs sungguh kelassss gitewww...Rims pong kalah arrr...ahakssss..

err..apakah brand esbok silap mata cik som ek...cuma leh tukar makanan jer ke..lain2 tak leh ke..for eg...duit ker..hehe..sepit jgn cakap ek..sepit baju ai taw bule ada dalam esbok u..muehehehe..

Maya Marisa said...

Sharing is caring cik som...also, apa kata i volunteer jadi food tester?? confirm good review i bagi, which inadvertently would increase the orders of SOC for raya haji...
hehhe dan bertambah ler pendapatan cik som musim haji nie, selain drpd menjual nasi lemak...ammiiinn...

somuffins said...

Salam to all ;-)

KakCik
Nak beri alamat? Nak nak nak.. Senanglah nanti I poskan resipi kek kat you, k? tralalalalaa..


Lili
You pun nak beri alamat kat I? OK gak tu, nanti I poskan resipi kek kat you juga eh?
You know what?? Ini kes senjata makan tuan. I selalu tukar letter R ke W but when you wrote 'cawa' I dah terkuis2 blur, har3.


Akak
Kot kita dirasuk hantu icing sugar tak? Kah3. I pun mcm hilang ingatan, apsal I beli dan beli dan beli tapi ianya tak memberi pekdah. Ishh..


Rima
Jom kita clap sama2, yeay!! I saja buat a big fuss kan? Baru buat kek oren aje pun, hehe. Belum lagi buat macarons?? Sure orang tivi datang interview I nanti, hehe. Alkisah.. ramai juga tak suka SRF.

somuffins said...

Naz @ Mama Quatro
Kalau you asyik ketawa bermakna I ada bakat melawak so the season of Raja Lawak, I shall participate .. har3.


ceriaWAN
Mahap macam tak berapa boleh sebab pokok oren belakang rumah dah habis musim berbuah. 5 tahun lagi baru dia ada mood berbuah, laalalaa..



Tie
Kalau lelangit you tak rasa apa2 lps makan kek guna SRF, maknanya OK lah tu. Untung u. You tolak batu n kayu aje ke? Macamana dgn besi? hehehe ..


CikLurpak
I game aje kalau buat kek yang mudah dan tak guna bahan2 serbanika sbb I cepat putus asa. Kek owen nih paling mudah dlm donia, cewah. Cubalah buat. Apa pun, I think kesedapan kek terpulang pada airtangan memasing.

somuffins said...

Shidah
Sorry to hear about Iffah being admitted. Sama2 kita doakan dia cepat sembuh. I kena juga buat kek tu, takkan nak mintak dari you, tul tak? :-) I think I suka jus oren + jus lemon for the icing. Lbh umphh..


Aida
Hamboi hamboi, cikSom pasti cepat jadi kaya hasil jualan kek owen sempena Dewali, raya haji n XMas. Lepas tu nak charter a plane pi Itali, yeah yeah!! (sebut ala rocker cam zorro tu).



Yat
Kahkahkah .. awak usik kita, ehhh??? I also berpendapat the pic with crumbs looks quite classic one, har3 (tak tahan nak tergelak kat diri sendiri).
Esbok tu sama brand dgn Doraemon. Psst.. camana you tau ada sepit baju dalam esbok I??? Stori me pls..


Maya
Dah lama I tak ambik order buat kek yang simple2. The passion dies a natural death tapi kalau you nak order kek untuk your lady boss, I sanggup buatkan.. You nak perisa apa?? Salmon + prawn or chicken + tuna (these of coz are perisa makanan kucing, shhhh...).
On the other hand, kalau I jual nasi lemak, popia, sardin roll n SOC secara kecil2an, by next year boleh tak I jenjalan ke Korea n GC?

en_me said...

sodappnyerr..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Som,

vahvahvah..memang kevavom...

rupanya pun dah menawan kalbu .Belum rasa lagi tu..


macam nak terbang ke USJ aje ni...

kak ja said...

Kak Som laling,

Kalaupun u sebut di dada, I tak akan soal2.. I cuma nak mintak tengok je.. Tp u takkan pernah nak bagi I tengok, kan?

fa*atip said...

u ni suka guna shortform la..fening I. nak mintak resepi biskut arab boleh?

somuffins said...

Salam my fwens ...

en_me
sedap? not bad :-)


Azrina
You nak terbang ke USJ? Nak ke Mydin atau nak ke Jaiyen? :-) Dah baca my komen lum? (tentang 'date' kita?)


Ja
Takat nak tengok my dada setelah dialas dan ditutupi, auwww... voleh aje wahai Ja laling..


Fa
I kan dah lebih perihatin skrng? tiap kali I guna shortform, I'll sediakan sekali maknanya untuk kemudahan peminat, pembaca dan penyokong2 I sekelian ..

*sambil sengih tak tahan dgn pengakuan sendiri*

ahkakbatik said...

wah...lama AB (AB itu adalah saya... bukan cikSom.. muahahaaa...) tak bukak geblog... cikSom nak lawan mat gebu dah kaaa....

somuffins said...

AB (sejak bila CS jadi AB? muahahahahaaaaaa).

Mat Gebu dgn I share satu bendera aje; tapi kami tidak share keFakaran memasak. I tau sikit jer, MG tau manyak.

Siapalah saya tanpa anda? *harus sebut remark tu supaya dapat rasa kehangatan jadi glemer, har3*

PUTUBAMBU said...

ish sedapnya..tak tahan tgk

somuffins said...

Putu-B
Boleh tahan jugak laaa .. hehe.