Saturday, 23 October 2010

Little rascal ... road-tax ... jemput2 ...

Membebel nih bukan bermakna tak bersyukur. Syukur alhamdulillah untuk segala kebaikan yang this Little Rascal aka SiKecik dah sumbangkan pada I selama nih tapi tulaaah ... can I have a bit more please??

Apa semestinya kita buat bila beli laptop baru?? Nak cakap lebih2 I tak tau sebab tak pernah buat segala benda to get it up n running (w'pun sekarang adalah sikit kepandaian nak menghidupkan bluetooth) tapi for sure kita install dulu segala manikam to our liking, kan? We set our own profile or rather personalise/customise it, betul tak? (harap2 betullah apa yang I cakap nih, kah3).

.. and TB has been doing just that! Segala manikam yang dia fikir berguna untuk I, habis diinstallnya. Setiap kali that Little Rascal pengsan, TB akan buat benda yang sama juga. I don't need 'skype' and a few others tapi dia installkan juga. One thing yang I suka sangat2 tak pulak dia buatkan ie Notepad. I suka tengok Notepad on 'desktop' untuk I menyalin nota, resipi dll (well not an issue anymore as I know how to do it myself, hehe).

These few days, the Little Rascal has somewhat changes its behaviour. Agaknya dah penat pengsan, sekarang dia dapat amnesia pulak, tetiba running on temporary file (lebih kurang cenggitulah). Senang cakap ... apa2 yang I buat samada simpan gambar dalam file, tulis nota kat Notepad dan apa2lah yang dah customisekan ikut sesuaian kehendak, all those will be gone once I OFF the notebook.

TB masih belum ada masa nak merongkai masalah yang I hadapi sekarang. Cam serious aje kan? Hehe, taklah serious sangat cuma agak membosankan sebab I kena buat benda yang sama tiap kali I ON the Little Rascal. Menciii!!

Okaaay ... now I nak tampal breakfast hari kedua which we had on Friday, jengjengjeng...

Fokus pada ikan bilis ...
.

Since this entry is filed under 'dugaan', maka perlulah sebut sket fasal another so-called dugaan. Can anybody imagine how could a road-tax sticker which already been affixed kat sebelah dalam kereta boleh gone with the wind just like that?

Yes it's gone and D doesn't have the answer for it. A day before, TB dah bitau anakanda tersayang, sticker road-tax tu dah longlai. Budak lelaki nih kalau kita cakap sekali, memang tak lut telinga tu. BTW, apsal sticker road-tax kita macam takde kualiti aje?? Sticker tu tak melekat betul2 pada cermin walhal baru jer dilekatkan pada 13 Oktober. Baru 10 hari, hardly 2 weeks pun.

So what's the next course of action? Kereta yang selalu D guna untuk pergi 'kerja' harus direhatkan. TB kena pergi JPJ .. bawaklah dokumen yang patut dibawak bersama bayaran ala denda sebanyak RM50; and that can only be done this Wednesday sebab TB kan, dia tu kaan .. dia jadi sleeping beauty disiang hari sebab malamnya dia menoreh ...

Sekian harap maklum.
.

10 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Som,


its time to get new little rascal lah tu kak!


**
pelik. macam-mana boleh terbang. flying with the wind ke? masa tingkap terbukak ?


**
tak nak tengok ikan bilis.. nak tengok kodok tu jugak.. dekat sebulan lebih tak buat tu..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

eh...

tapi little rascal tu baru kan ? kan?

somuffins said...

Walaikumsalam Azrina
I nih kan kalau dah guna satu2 barang, diharap biarlah barang tu terkopek2 kulit, retak mencari belah; barulah I puas cari penggantinya. Selagi ada harapan benda tu boleh digunakan, I akan tetap setia pada yang satu, cewah!
That Little Rascal baru 2+ tahun umurnya.

Road-tax tu hilang mungkin diterbangkan dek angin pus2 kot? *mengeluh*

Sudikanlah jamah seketul dua cekodok tu :-)

mokjadeandell said...

Cik Som,
lazat nampak jemput ikan bilis.

Samalah saya,rasa macm balik zaman batu,bila tgk orang advance dalam IT.Tak terkejar segala ledakan dan explosion IT ni.

kak ja said...

Kenapalah road tax tu tak boleh digantung di leher si pemandu je? Mmg slalu I tengok road tax koyak-rabak, terpele'ot sini-sana.. Agaknya sbb slalu kena panas sang su-ri-ya kottt..

somuffins said...

Mamason
Hehe .. zaman batu Flinstones atau zaman BBBB? I nih asyik terlupa dgn istilah2 peripherals komputer. Nak sebut USB tapi tersebut bluetooth. Selalu jer riuh anak2 membetulkan, hehe.. Tapi diorang pandai pun kerana kita gak, kan??


Ja
Kalau gantong kat leher lain plak ceritanya nanti. I nak cadangkan kat Najib supaya road tax tak payah dilekatkan kat keta. Road tax dibuat serupa driving license jer. What say u??

Ibu n Abah said...

kak som...
tak pernah i terlupa nak komeng kat tempat you.. boleh pulak dalam kesibukan i sesat di Penang hingga 2x tempoh jembatan... i terlupa nak komeng kat sini...
kalau road tax gantung di leher.. maka akan rebehlah leher mak-mak dan bapak-bapak...(tak taulah rebeh pasai apa... saja nak sebut rebeh..)

somuffins said...

Akak
Timakasih bebanyak for your support, feewit.

Ha'ah, nape leher mak2 bapak2 boleh rebeh?? (nak ikut mcm you sebut rebeh tapi tak pasti nape I kena ikut, hehe).

Mummy Nana said...

SAlam,
I bangun pagi2 suka blogwalking especially ada makanan2... nyum... pastu perut tgh lapar kan harus lah terasa nak buat semua benda yg kat blog org..... cucur nie sungguh mengiurkan..... arghhh.. laparnya..

somuffins said...

Mummy Nana
Waalaikum salam. Thanks sbb balas ziarah.
Dipersilakan jangan segan2 ... cucur tu memang I tinggalkan untuk you :-)

Psst.. Nigella pernah buat cucur tunjuk kat program dia tapi tak nampak umphh laa..