Thursday, 14 October 2010

Khas untuk budak yang nyambut besday on 131010 ...

2 hari dah bercerita hal baby kailan yang regenya patsen tu, now nak bercerita pasal another baby yang bukan baby lagi tapi masih dianggap baby pada mata emak dan abah dia dan kelorga emak dia serta sedara mara sekampong abah dia.

Nak cerita pasal sorang budak nih. Dia suka senyum tapi emak dia tak perasan pun until one day kawan emak dia menyedarkan fakta itu, hehe. Dia senyum2 simpol cenggitu ikut gene saper? For sure emak dia tak sker senyum tak tentu pasal, emak dia senyum bersebab esp bila mood dia baik dan bila tetiba teringatkan sunah Nabi saw bahawasanya :-) = bersedekah.

Anyway, on one not-so-fine day, sorang cikgu menegur budak tu "kenapa awak senyum2 nih?". Budak yang masih kecik tak tau nak jadi loyer buruk macam emak terus terpaku bisu. Cikgu tu amat perahSAN'TAN gamaknya. "Takpelah, Allah ada" .. gitulah bunyi pelembut kata untuk budak dari emak yang cun boleh tahan muai dengan kata2 wisdom didada.

Kerap sangat budak mengadu pada emak tentang kata nista dan tomahan yang dia terima masa kat sekolah. Emak kata biarkan, jangan layan. Ingatkan keadaan akan jadi OK tapi bila sebaliknya, emak kena fokus dengan rintihan budak. Melelehlah airmata sendu sedan budak bila mengadu hal yang tak tertanggung lagi dek jiwa dan badannya yang halus tu.

Bila emak dengar penuh simpati dan empati (berkaca2 gak mata); hatinya menyirap! Takde air sirap dapat menyejukkan hatinya w'pun dia tonggak satu jug air sirap ais. Cuba bayangkan ibu singa yang sedang mengaum ... roarr!!

Emak cuba dapatkan pendapat budak "meh Umi kita pergi sekolah. Tunjukkan siapa yang jahat mulut tuu?". Budak yang masih teresak2 merah hidung (penuh hingus) melarang emak menjadi orang tengah PBBB (tapi kalau Kofi Annan yang datang, budak tu setuju kot? heheh).

Apa bendenya yang buat budak terasa hati, sedih bagai dikoyak2 perasaannya tu? Ok, sila singkap cuping telinga kejap..

Budak: Diorang kata budak anak Cina. Diorang kata mata budak sepet. Diorang kata hidung budak penyek dengan kembang sekali ... huuuwaaawaaa...

Emak *berkata dalam hati*: Cis bEdEbEh diorang tu semua ya??? Diorang ingat diorang tu anak Miss Verld atau Miss Unibers ke? Ada ke kata anak I orang cam tu?

Emak: Takper biarkan diorang kata gitu. Nanti bila diorang besar, diorang kawin dapat anak, nanti diorang dapat anak mata sepet, hidung penyek kembhaaang jugak.

Emak tak membekalkan kata2 sinis tanpa iringi nasihat bernas aka words of wisdom kat budak yang mula nak faham hidup dalam donia yang penuh pancaroba nih.

Nak dijadikan cerita, lepas beberapa tahun budak tu tinggalkan bangku sekolah, ada sorang kawannya dah bukak pekung didada kat laman Frenster. Kawan tu mengaku tanpa silu yang dia sengaja tulis nama budak tu kononnya budak tu buat bising dan berjalan dalam kelas walhal budak tu duk dendiam kat tempatnya aje. Nama budak diberi pada cikgu dan bila budak 'senyum', lagilah budak kena marah seolah2 budak mengejek cikgu. Whatlaaa...

Kawan tu jadi ketua darjah, emaknya jadi cikgu kat sekolah tu, so mungkin kawan tu dah gila kuasa kot?? Tapi baguslah dia dah openly mintak mahap kat budak sepet tu dan hingga sekarang mereka masih berkawan.

Masa budak baru lahir, kawan2 emak budak meluahkan sugar-coated statement "nasib you baik dapat sepasang" or is it "nasib baik you dapat sepasang" (stetmen diluahkan sebab ada yang tau perihal dan history keluarga emak). Hingga sekarang emak tak terkata apa2 selain bersyukur kehadrat Illahi but still emak couldn't fathom why those people have to say that darndest statement.

Anak tu rezeki? Betul. Kalau takde anak maknanya takde rezeki kah?? Nilah satu hal, ramai yang terlepas pandang dan terlupa sesuatu. Ada anak, takde anak .. semua tu datang dari siapa??? Jika takde anak waima seorang pun, adakah maknanya susah kehidupan seorang ayah atau ibu dialam barzah, almaklum takde zuriat soleh/solehah yang mendoakan kesejahteraan mereka disana??

Dan kalau rezeki didunia berupa 10 orang anak, tentu tak mustahil bila2 aje Allah boleh tarik balik rezeki tu. Dan 10 orang tu pun tak boleh menjanjikan miracle jika Allah tak mengizinkannya. Qada' dan qadar Allah masih banyak tersembunyik rahsia, wallahualam.

Ooooops .. terseriuslah pulak.. *delete perasaan tu kejap*

Masa budak masih dalam perut emak, ada juga sorang dua kawan yang sama2 mengandong. Sorang kawan tu tunjuk kat emak satu carta. Carta yang mengatakan baby yang akan keluar kedunia will be M or F berdasarkan fakta2 tertentu. Emak pun nyibuk mentelaah carta tu, terkesima juga. Carta menentukan emak akan dapat baby *toooot*.

Well.. dalam pada terkesima, emak tak komen apa2 but she was happy thinking that the baby yang bakal lahir, bolehlah pakai baju anak sulungnya. Emak dah simpan banyak baju lawo2 hasil syopping yang agak ganaz masa emak berkelana kejap kat Kowea, HangKang n Jepang.

Bila time scan baby kat klinik doktor H yang ensem sepet ala Jepang tu, jantina baby tersangatlah tak sama dalam carta. Emak hanya mampu senyom jer (senyom seronok sebenarnya sebab terasa diri dia dapat mengalahkan fakta buatan manusia seperti dalam carta tu). Sewonok juga sekali sekala being the odd one, tapikan tapi ada juga tak syoknya. Apa nak jadi dengan baju lawo2 yang dah tersimpan tu?? Ishh..

OKlah ... penat dah Umi kelembai bercerita ceritut nih ... Tekak dan jari jemari dah haus dah nih. Till then ...

6 comments:

lili said...

Patutlah masa baca ni ada rasa-rasa nak jadi batu...hihik...rupa-rupanya Umi Kelembai bercerita!

Phew! Panjang citer you reminiscing the apple of your eye tu ye!

Don't play play...filem Sepet ada orang buat dah...citer mata tak sepet, mana ada orang buat, kan? :))

Cik Lurpak said...

kesian kan budak2 trauma nak gi sekolah, kat sekolah tu selagi budak2 tak matured, selagi tu la fizikal kita jadik mainan.. belom lagi masok main nama bapak dan datuk..teruk laa... saya tak selalu kena, maybe sebab muka saya garang! Plus saya kan kaki bodek cikgu...hehehehe

kakcik said...

Tapikan... tapi la kannnn... Ai rasa Ai takde kena mengena dalam ini cerita walaupun Ai telah dikurniakan dengan seorang anak yang sepet dan berhidung pesek! hahahahaha.....

Apa2pun.. epi besdei untuk budak sepet yang itu - semoga sentiasa mengembirakan Umi dan Abahnya... dan hidupnya juga sentiasa dirahmati Ilahi. Amin.

somuffins said...

Salam ...

Lili
I namakan blog Al-kisah supaya I boleh meramble hingga tak ingat donia. Merapu is my middle name, kan kan kan?


CikLurpak
Ekceli tak semua budak2 sekolah berperangai nakal cam tu tapi 1,2 orang dah cukup untuk menyakitkan hati.
Caner you bodek cikgu?? You beri roti dan selet dgn Lurpak ke? Heheh..


KakCik
Amin.. dan timakasih for the doa. Masa sekolah rendah, batang hidung belum well-formed, kekdahnya tapi skrng dah besar, batang hidung tu dah naik sket, hehe.

kak ja said...

Hepi bday kat budak yg dah tak budak tu..

"..gitulah bunyi pelembut kata untuk budak dari emak yang cun boleh tahan muai dengan kata2 wisdom didada."

U stok kata2 wisdom u kat dada ek? I nak tengokkkk!!!

somuffins said...

Psst.. dah masuk Maghrib..

*berbisik*
Ja, kalau dada kita sama bidang, I benarkan you tengok. Stori me what's yours in inches.