Tuesday, 25 January 2011

At last, CBBS comes to big momma ..

I should have tried baking the much talked about Choc-Bot-Banana Squares during the weekend when Ndja n T were around but due to the tenggelam timbul punya mood maka satu habuk pun tak jadi. The only thing I did was just to take out the butter from the fridge n put it back in. If I kept on doing that for one solid month, the butter would have exclaimed sambil cekak pinggang "woittt cik Som.. lama2 kita tengik kang".

Bila butter dah sebut 'tengik', maknanya dia dah marrahlah tu (alaa ... baru tengik belum berkulat pun).

So I gathered my inner strength (semangat dalaman kekdahnya tu) to do it! If only I have someone to help measure the ingredients, tak ke bagus?? Namun I tetap guna kudrat yang ada, I did all by myself (tak boleh suruh TB cos I oredi felt guilty. Dia nak kek oren tapi I buat kek choc pithang. Dia tak fandang sevelah mata!).

When copying recipes of interest, I only have to jot down the ingredients n baking temperature. Malas nak tulis lebih2, kononnya boleh ingat dalam kepala (almaklum can tipu2 one .. menderhaka pada resipi tak dosa, kaan?). Having said that, taklah pulak I sesuka hati memandai. Baca tetap baca..

While lenyek2 the bananas, TINGGGGG!!.. hahaha padan muka. For wanting to save time ala multi-tasking, I have sieved n added all the dry ingredients together with the cocoa powder into a bowl. Apa cerita?? Waddahek (sepatah kata Yat).

I was already into my element u'olls .. (unperturbed by the slight mishap), so I continue lenyek2 the bananas like a professional chef does, har3 *berangan n cemburu giler at those junior masterchefs .. mencii*.

Pisang emas dibawa belayar ...
.

So this is IT! Can't call this chocolate-bottom banana squares anymore as the whole cake is chocolatey! Hadoilaaa .. buat sebijik kek aje dah full of drama, ishh3. Thanks to Anie/Rima for the recipe (saya budak baru belajar, hehe)

Oh yaaa.. I nak berleter kejap. I marah dan tersangat geram bila buku resipi untuk kuih muih Melayu ditulis atau diperkenalkan dengan nama omputih pastu nama Melayunya ditulis dalam bracket. Dah terbalik pongkang namanya tu. Tu sebab nama asli kuih muih Melayu tak dikenali seantero dunia. Hey.. semangat I tengah berkobar2 nih ..

Kita patut kekalkan nama Melayu dulu ---> 'Bingka Ubi (baked tapioca cake) ... Bubur Pulut Hitam (black glutinous porridge) ... Kuih Keria (sweet potato doughnuts)' ...

Walaupun I guna bahasa rojak, kecintaan pada bahasa ibunda tetap tinggi menggunung dan mengaum sampai bila2. Afterall bahasa Melayu dah bertapak lama kat donia, sama taraf dan sama lama dengan bahasa2 gah donia yang lain. Tak caya tanyalah ustaz ... alahai, lupa plak nama ustaz tuu... Sowi.

17 comments:

kakcik said...

Cantik kek pisang tu - mintak sikit, boleh? :)

azieazah said...

SOM, I tak nak tunggu lama utk buat pengakuan. U memang pandai buat kek. Memang pandai.

I menjadi orang pertama yang jeles.

Ada harapan tak kita bisnes cara sistem barter? Kek Pithang vs Tart Nenas?

somuffins said...

KakCik
Boleh, boleh .. silakan jangan malu2 :-)


Azie
Pandai buat kek tak semestinya kek tu sedap, tul tak? Tapi dah you tanpa berselindung kata I pandai, auwww... *melompat n terkinja2 dah nih. How?*

Kek pithang tak tahan lama. Nak tunggu tart nenas tiba sini, kek pithang pun dah bathiii..

Lili said...

CS

Dalam diam-diam membaking jugak kekdahnya... Er, buat lagi sejibik kek tu and pos utk TB Cina...oops, I mean Tahun Baru Cina ke klabhaus ek!


psst...my word verif. encycole, "envy ko!"

Anie said...

Somuffins,

Yeeeehhhaawww u dah bake hip hip hoorraaay ;) amacam verdict Chocolate Bottom ni? Kita dkt sini semua dgn kelembutannya auuwww.

Alamak I baik check my blog ada kuih2 atau lauk melayu yg I english kan ke tidak...ahakkkss. Mmg btol, I agree melayu mesti didahukukan...Hidup Melayu!!! Semangat nie...hehehez ;)

DeLancrettLurpak said...

Sedap kan kek ini?? Tau dak, saya makan the whole cake sorang.. hahahahah

fa*atip said...

**tengok gambar sambil cicah bisekut guler** nyom, nyom, nyom

Ibu n Abah said...

kak som...
tak sanggup i nak masuk rumah you pepagi tadi sebab i ni puasa...
kalaulah sekiranya i masuk jugak dan i terlioq dengan kek pithang you? macamana?...
(alasan sebab lambat singgah hari ni.. selalu sangat i jadi juara... i rasa sunyilah sorang2 di ataih sana...)

Rima said...

Woahhhhhh sudah bake itew pithang cake.. banyak cantik lor.. if no black botoom also can lah.. janji rasa same aje hehe

I totally agree.. "sambil menjeling my previous previous post entry" adehhh cik som.. ampunnnnnnn.. i am one of the guilty ones uhukkk

Maya Marisa said...

Cik Som,
sama ler kita. butter tu dah naik lunyai kerna di usung kluar masuk freezer yang beribu-ribu lemon kali nyer.
tak salin resipi, ish, sama lagi. kita kannnn terrerrrrr. hardisk ada space lagi kannnn, belum kena defrag lagi...heheheh
p/s: concur with you, mmg tak molek betul bila kuih tradisional di 'england' kan.

PatinPasta said...

Cik Som,
Hmm.. soklan, abes tu sepatutnya kek tu jadi macam mana? Saya tengok molek and menggoda jek gitu pon :D

* saya pon dalam usaha nak tulis dalam bahasa Melayu sebaik mungkin :D (harap bukan saya la yang Cik Som berleter tu :D)

Ibu n Abah said...

kak som..
kalau keluar masuk butter boleh tengik yer? itulah kerja i sejak 2 menjak ni....
mujur butter tu tak cekak pinggang mcm butter u....

somuffins said...

Lili
Buat kek senyap2 ada sebab. Kalau menjadi, I tampal. Kalau disaster, I make sure no one will ever know, heheh. Kek for TBC @CNY, I buat BnBP eh?

Anie
You bersemangat sungguh untuk memertabatkan kuih Melayu kita ek? Cayalaa.. *sambil junjung sepanduk*. Kek tu lembut ada texture brownies juga. I sorang2 ngap.. can you imagine??


DLL
Samalah kita .. I pun ngap sensorang. Ada simpan sket for doter. Tak silap, you buat 1/2 adunan aje kan? Patutnya I buat 1/2 adunan jugalaah..

somuffins said...

Fa
Gambar apa yang you tengok sambil cicah2 bithekut guler?? Gambo em risaN ke?


Akak
I tau iman you takkan goyah dgn sebiji kek. You hanya goyah bila ada orang 'pimpin' tangan you, tul tak?? Re: butter, mmg afdal disimpan dlm fridge tapi kalau dah kuar-masuk 18 kali sehari, pasti ada kejutan budaya maka majuk al-tengiklah dia. Sekian..


Rima
Dah namanya choc bottom, maka nak gak tengok montotnya yg coklat itew, hehe. Now I rasa serupa makan choc kek jer *sambil cubit2 peha sendiwi*

somuffins said...

Maya
harharhar .. tak tahan menerima kenyataan bahawa 'kita terrer' bab tak menyalin resipi dgn sempOrna dan bakat terpendam melunyaikan butter. Jom defrag our mind togeder?


Aida
Kek tu patut ada 2 warna. Bottom half warna coklat (sbb ada koko) while the top half warna kek pithang biasa.



NOTA PENTING:
Kawan2, tidaklah I nak buat you all rasa guilty sebab tulis kuih Melayu dgn nama omputih tapi kalau ada yang menerima cadangan, alhamdulillah..

Cumanya I rasa terkilan bila buku masak sah dari chef Melayu (terkenal plak tu), ditulis dlm BI. Diharap semua faham maksud tersirat. Terima kasih.

zarin said...

OOO inilah kejadiannya ye! no black bottom arrr ;-)
errrr ur hb suka tak this all black cake nih? ahaha :D

p/s
i rasa i kenal sgt org yg kata u notty kat rima's blog tu...hahaha nk suh i babap dia tk?

somuffins said...

Zarin
Choc bottom bukan black, heheh. Hubby tak fandang sebelah mata pun youuu .. Dia lebih teruja dgn kek Sicilian Oren. Next change kot..

P/S: Sila babap orang tu pastu curi kek oren dia sebijik dua, k?