Friday, 14 January 2011

Soto ada sawi ...?

Seawal 5 pagi perut dah meragams. 3 kali ulang alik kebilik air tapi trip ketiga tu hampir membawak padah. Nasib baik I masih tangkas melompat cam kijang, har3. Apa taknya, masa sikit lagi habis tahyat akhir perut tetiba memintal dan memuntal. Habis jer beri salam (lucut n lempor telekong n dot3 ketepi) terus berdesuuup kebilik air. Lewat setengah saat nescaya horrorr!

Cerita semalam: Tiap kali kerumah Ngah kat KL yang sangat jauh tu, kita mesti lalu deretan kedai2 kecik such as cafe, kedai runcit dan bank. Selamanya tak teringin nak kesitu tapi semalam Teh n Ndja rupa2nya dah buat plan nak breakfast kat salah satu cafe kat situ.

Teh n Ndja terus ke cafe P*nang Masak tapi I terus kebank untuk update dot3. 10 minit I berdiri tegak *tanduk mula bercambah* namun angka giliran tetap tak berganjak walhal pelanggan ada 3-4 kerat aje. Lebih berpekdah perut diisi dulu.. how can they eat without me, no kenot one so I blah zuuup ke cafe. Sayang kat diorang berdua tu sebab dah orderkan makanan untuk I, hehe. Ngah tak join sama sebab dia puasa .. syabas!


Heran juga soto ada sawi tapi bila ngap dan terus ngap, sedaplah pulak

Plain yummy! Worth the effort I mandi awal dua hari berturut2

I beli 4 keping tepung gomak jer...

Pergi kerumah Ngah sebab Teh n Ndja nak jelaskan hutang piutang memasing masa diorang makan angin ke Pulau Temasik baru2 nih. I yang tak kesana pun kena jelaskan hutang sebab Ngah dah bayarkan dulu expenses for T. Apa pun, adik manja punya pasal (I ler tu, hehe), dapat pulak diskaun, alhamdulillah.

pagi Khamis punya breakfast

Lempeng pithang, yeayy!! Yang basah tu ialah gula timbang cair. Makan hangat2 terasa garing diluar lembut didalam, owhhh nikmatnya!

Tak dapat pinggan mangkok 'mee kasar' pun I redha ;-)

13 comments:

Lili said...

Hantar 1/2 dozen lempeng pithang boleh? Kot2lah dapat nak dapat 1/2 dozen 'mee kasar'! :))

Amacam? Dah baik ceri beri?

Lili said...

CS dear,

Susah ye jadi Puan Pengarah DBP ni...
*sigh* hehee

DeLancrettLurpak said...

CikSom: Kacang ada tak dalam soto, kalau saya, soto without kacang umpama tak cukup umpphhh!!!

saya suka kuih hijau tuuu!! yg ciksom makan tuu!! suka bangett!!!


acane rupa tepung gomak? dah tak ingat la ...

somuffins said...

Salam ...

Lili
Caner I nak beri kat you sedangkan I buat cukup2 sekefing aje, hehe. Dah pithangnya pun ada 3 bijik jer. My ceri beri dah OK, dah gallavanting ke SA pun ptg tadi.

You just be yourself.. tapi tulah, jadi PP DBP takde gaji. Cian you but who needs gaji for SAHM oso can go shopping whaaat. Alhamdulillah.



DLL
Soto tu takde kacang. I sker cam tu, hehe. Nanti I tampal wajah tepung gomak. Kueh hijau tu? Lopes de Sequeira namanya, har3.

Ibu n Abah said...

kak som..
nampaknya sama penyakit yg melanda u dan i... semalam.. ceri the beri... Punyalah penat... kan???
Tapi dengan vangganya i nak bagitau, i taklah perlu ke petronas station...

somuffins said...

Akak
I think penangan kicap cili padi (makan dgn soto) punya pasal. Wpun ulang alik 3x, masih bearable sbb berada dlm rumah sendiwi. Toilet pun setapak jer tak yah turun naik tangga yg curam cam kat JaSaint hari tu.

Ceri the beri you dah OK lum?

Yat Maria said...

Cik Som

mangkok mee kasar tu amenda cik som?

that LP...i tell u...seriously menggoda..can just berimaginasi the garing outside,lembut inside, nak pi pasar skrg gak, nak cari that pithang to replicate this..takut terkempunan BBBB.....

kak ja said...

Apalah salahnya kalau u buat lempeng pithang tu n bawak mai ziarah I yg sdg kesemputan ini sbg buah tangan?

Tak salah, tp itulaahhh.. ada ke plak pisang u simpan 3 bijik je? Lain kali sila beli setandan skali borong, k?

Yat Maria said...

Cik Som,

surat dah diantar naaaa.... hehe

somuffins said...

Yat
Cuba you rempuh blog 'lili' kat atas tu dan cuba2lah geledah rumah dia to get a clearer picture mendenya 'mangkok mee kasar' tu.

Hari Sabtu/Ahad BBBB tutup. I simpan kuncinya, remember?? Anyhow, pls sangkut sepinggan dua LP kat gate karat rumah I, boleh? Acih.


Ja
You masih semfut ke Ja? Ubat semfut ialah Ventolin atau Wicks bkn lempeng pithang. Napelah you tanya why I guna 3 bijik jer. Ekceli Ndja beri I 5. 3 godak jadi LP, 1 I ngap dgn yogurt, auww n sebijik lagi nak buat kek, boleh gitu? harharhar ..

somuffins said...

Yat
Mekasih .. skrng juga I terbang masuk alam email but eehh.. whylah my kepak takmoh kembang nih? Kenot take off lah Yat..

azieazah said...

SOMMMMM....

tak tau nak describe U ni kuat makan or pandai makan... (macam I jugok laahh)

sentuh apa pun sedap jer manjanggggg..

Ehhh nak habaq ni, pagi tadi I buat Cekodok Pithang utk sarapan anak-anak. Kalut punya pasai, dah rasa seketoi jer. Balik kang, mesti tinggai kuali jer... > mohon simpati ni. :)

somuffins said...

Azzzie ...
I tulis semula ungkapan kat para. pertama tu yaa?? I ni sebenarnya 'pandai makan (cam you) pastu barulah kuat makan'.

Syukur alhamdulillah kita masih diberi selera dan rezeki *bercakap nih sambil menangkupkan kedua2 tangan ala nyanyi lagu nasyid*.

Diharap anak2 you tak habiskan cekodok pithang tu. Kalau licin habis, you jgn majuk plak terus lari ke BBBBertangkup. Hari nih n besok, BBBB ditutup ada stok kaun, heheh.