Thursday, 6 January 2011

Saya kaya!!!

Pagi nih I tak hantar sms kat TB (sebab telco jahhat) malah I call aje ... toot toot toot tapi tak berjawab. I terus picit 'end-call'. Tak jawab pun ok gak jimat kredit I, har3. Tak lama lepas tu dia call "dengan bos tadi". See? Tulah makanya I menci nak call2 bila dia kat opes. I lebih suka hantar sms ... lebih romantik gitu <- adakah? memang adaaa... heheh.

Oleh kerana pagi nih hujan, takdelah I mintak dibelikan breakfast yang bukan2 sampai ke Kg Baru sana, heheh.. I know for sure dia mesti singgah kat Peto kiosk sebab MMA kat situ. Selalunya dia tanya nak makan apa tapi sedar2 dia dah tiba rumah jinjing plastik merah. Senario yang amatku damba'i, hehe. Otomatik I jadi isteri mithali berdiri depan muka pintu (tidak mengintai dicelah langsir) .. lepas satu, satu dihulurnya (maklum dia berpayong sbb 'Noh' hujan masih renyai2).

Beg plastik merah disambut dengan jeritan comel "wow", pastu sambut backpack yang berat a'uzubillah .. apsal berat sangat walhal air panas tarmos, air masak dlm bekas lutsinar dan taperwer bekal dah kosong. Hmmm.. I musykil!

Tolak tepi dulu bab musykil2 tu, nilah rezeki untuk pagi Khamis, alhamdulillah.

.

Berbalik pada tajuk entry "saya kaya"

bukan dikayakan or tetiba kaya sebab dividen ASB, nope!

tapi ...

hasil jualan sokabar, buku latihan, berbagai jenis flyers (saman kang, buat semak mailbox orang aje) dan ntah apa2 surat serta bil/resit kurun ke16 maka I terkaya by RM64

Jom nyanyi 'When I'm 64?"


Bitau kat apek tu I nak tangkap gambar (lori bukan dia), cepat aje dia menyelinap belakang loWi (kekdahnya dia bekerja bukan untuk gla-mur). Kali nih I tak cerewet. I kasi chan kat apek tu mengira berapa jengkal kesemua sokabar untuk dinilai harga. Selalunya I buat kecoh "lu jangan ukur ikut lu punya kuku panjang taw". Dulu sejengkal RM3 jer but now RM6 (salah satu sebab I tak kuasa nak cerewet2).

2 hari lepas I bayar 71.20 untuk bil sokabar bulan lepas. 71.20 - 64 tinggal 7.20 .. aje!? Hmm.. nak beli ayam penyet pun tak lepas nih ... tapi kalau beli pithang gor? Yeayyyyyy .. kenyang 2 hari 2 malam!

16 comments:

kucingorengemok said...

alamak, nasihat i semalam tak lut la?

tengok "sotong" tu teringat sam s-u-e from 2+1 dulu² :)

somuffins said...

KOG
Kita ikut nasihat awaklah nih. Lut memang lut lagi pun disebabkan hujan, kenalah bertindak cepat.

Nasib baik jantina I tetap sama wpun I suka sotong sejak azali, auww.

zarin said...

kaya weiii...jual sokkabar lama pon buleh dpt 64 hinggit ye? i tk pernah dpt sebanyak tu...balik2 dpt 2 hinggit je hukhuk
eh, sodap nasi lomak sotong tu..suka suka suka
ooops! i nk tengok jawapanmu kat blog shidah jap ahahaa :D

Lili said...

CS,

Betul ke sblom ni apek sokabor tu ukur guna kuku dia? Hahaha! Sekarang I dah ta boleh sewenang2 jual o'nuspeper sebab kawan I dah datang kutip semua kejadah harta pesaka recycle for her school.

By the way, d'you think so, DBP's gonna hire me for the menjahanamkan bahasa job?

kayteeze said...

Uwaaa.... nasik lemak sambal sotong! Kita suka.....
.
.
.
Eh.. banyak juga dapat jual sokkabar lama tu. Dulu mak kita jual kat apek tu bertimbun dapat RM2 jer.. agaknya kena tipu kot!
Tapi,
Tapi,
Tu dulu, ek.

azieazah said...

SOM,
yang benornya kalu U dapat snap wajah APEK sokabar tu pun kira ok gak.

Dapat ler kami tengok insan yang meng“kaya”kan awak tuh...

Ehhh soratkabor kat umah I pun banyak. Nak jual, nak kaya, tapi nak kemas tu yang malehhh... adeh lar

Rima said...

Ya rabbi cik som.. bila terbaca u said jeritan comel i ketawa terbahak bahak.. sampai batuk ku tertiba menjadi2 hahahahah.. i cam imagine u ahakkkss.. gatal ehhh!! kahkahkah

Marina Monroe said...

Alhamdulillah, siapa nak bagi walaupun 64 hinggit. Rezeki kannn..

DeLancrettLurpak said...

Eh tinggi gak apek tu amek.. MIL saya selalu jual benda recycle. Selalu kami semua makan KFC lepas dia penat deal dgn apek tu.. dia la penat, kami takk.. hihihi.. kejam sungguh!

oh jeles, nasi lemak sotong eh? sotong kurita ke sotong biasa? sedap?

Yat Maria said...

Cik Som

really arrr 64 inggit??? sweet!!! ai paling byk 20 dolar kot..itew pun regular nya apek, yg negeri asal dia mari, ada ke nak kasik ai 1.20..kim salam arrr...bagus ukur pakai jengkkal, gedebab jekalan dia, lagi byk leh dapat...pisang gor 2 ari 2 malam ke muffin pithang seminggu trus beb :)

Anie said...

Salam Somuffins,

Seronok baca citer dkt sini, ada manja2 dgn u punya laling. Mcm baca novel cinta...woohhooo.

Kenapa 3 packet nasi lemak? Dah anticipate yg I nak dtg rumah u ke?? =]

RM64 is a lot of money seh just to jual suratkhabar...kaya kaya kaya!! I dgr2 harga bwg dkt m'sia naik mcm nak giler, so u guna duit tu utk bli stock bwg jer lah...hehehez ;)

PatinPasta said...

Cik Som,
Uiks! Tak dapat bayangkan timbunan suratkabo lama sebegitu tinggi hasil simpanan Cik Som sampai membuahkan hasil RM64! Ke memang semua dalam lori tu? *pitam!*

* first time nengok bungkus nasi lemak dengan label yang begitu daring! :D

somuffins said...

Salam pagi Jumaat ..

Zarin
RM64 terhasil dari berbagai sumber, (bitau nih supaya you tak bayangkan betapa tinggi dan betapa tak senonohnya I menyimpan sokabar setinggi siling ... ooops! terbukak dah rahsia).
I keciwa dgn nasi lemak tu. Hubby dpt 2 pcs, I dpt sekeping jer :-(


Lili
Jengkal apek starts from his ibu jari and ends guna jari kelingking. As with apek seloroh nusantara, they like to keep the nail longer kat jari kelingking (for numerous purposes, kah3). I hope you get what I mean.
P/S: DBP shd hire you, yes! Lebih baik kita bina perkataan baru yg berbau Melayu dari 'menceduk n memelayukan' bahasa Inggeris.

somuffins said...

Tie
I lbh suka sambal sotong dari sotong yg kembang mcm radar tu. Jual sokabar masa dulu mmg tak ukur guna jengkal, ada kalanya diorang guna penimbang TAPI ada plak yg terlebih kreatip, diorang lembapkan sokabar supaya bertambah berat sebelum dijual.


Azie
Kalau I tau you ingin menatap wajah apek, awal2 lagi I dah mintak dia pose maut kat tepi lori dia tu.. just 4u2c. Kalau u nak jual sokabar tu, JUAL aje. Bila I dah jual mine, terdengar kata2 sumbang bertanya "dah check sokabar tu kot ada benda terselit". Mencii! tak kuasa I nak layanzz..

somuffins said...

Rima
I think you mmg banyak funny bones suka gelak kot? My 'WOW' tu bukan tanda gatal, cuma ada sket miang (maklum pepagi), mueheheh..


Marina
Kan? Siapa nak beri RM64. Tengah congak2 nak beli sijil premium nih, hahahaaaa...


DLLurpak
Nasi lemak bersotongkan sotong kurita. Nehi janggeli kahe kalau sotong biasa. Jual-beli sokabar- lama ada naik-turun harga just like harga pasaran saham. RM6 paling tinggi..


Yat
Kalau guna my own jari jemari, I assure you I'd get more than RM64 sebab kitanya jari lebih comel dari apek punya, heheh. Anything bersandarkan 'kepithangan', I am more than happy lompat2 katak n kijang sekali :-)

somuffins said...

Anie
Manja2 ala baca novel cinta? I think it's how one's reading it, tul tak? Psst, I nih romantik dlm hati jer, luaran very d'cold cut, har3
3 peket nasi lemak for me, hubby n my son. Kalau tau u nak dtg, I beli 6! hehe..
Yup yup yup, maybe I shd buy bawang. Harganya shoots up sbb banjir melanda kot?? Maybe you juga tau, kedai/s'market dah susah nak beli minyak makan.


Aida
Setimbun sokabar dlm lori tu belum lagi dicampur dgn I punya. I punyaaaaa .. adalaaa dlm 7 jengkal jer. Selebihnya I jual misc. items.
Bagus nasi lemak tu siap dilabel cenggitu supaya pembeli takyah tertanya2 samada ada sotong ke tak.


Thanks FRIENDS for commenting. I appreciate it very much..