Tuesday, 18 January 2011

Multi-tasking ...

Buah bulat2 aka Buah Melaka (takde kena mengena dgn tajuk)
.
Betul ke multi-tasking sebenarnya takde good time management?

Pagi nih I mengangkut 4 benda sekali gus berjalan dari dapur kebilik depan. Kelek tarmos bawah tiak kiri (masih wangee ok?), tangan kanan pegang secangkir neskopi panas, jari kiri diselitkan pada pemegang botol air suam sambil menggenggam 2 sachet kopi. Semua tu harus dimasukkan kedalam beg bekal TB kecuali secangkir neskopi mem debab punya.

Habis tu siapa plak yang buat air kopi untuk TB? Mmmm.. dia buat sendiri (masa tu I lum mangun lagi, hehehee)

Sebelum siap yang tu ..
Jerang air, goreng 2 keping burger, bakar roti atas platter (dah lama tak guna jasa baik toaster atas sebab2 tertentu), refill air suam n air panas dalam bekas/tarmos dan buat neskopi. Sementara tunggu burger/roti sejuk, I basuh apa2 yang kotor dalam sinki.

Ehh.. terpandang plak beg plastik sampah. Nih yang geram nih so cepat2 I ikat kemas2 sebelum ada makhluk-tak-asing masih nak buang apa2 w'pun nampak plastik tu dah penuh, haishh.. Rasa dahagalah pulak, dah buat neskopi tapi nak juga minum jus sejuk (kan?). Bukak esbok, capai botol, tonggak jer! Ooops, tak sopan ek? Esbok kecik pemberian Ndja takde fungsi defrost sendiwi, so I tekan conet bior salji dalam tu cayerr.. heheh.

Sebelum buat yang wajib untuk diri sendiri, I masukkan bekalan dan kasih sayang dalam back pack TB. Sebaik saja dia bertolak keofis, multi-tasking untuk fasa pertama pagi ditamatkan dengan harapan 'esok masih ada mentari', insyaallah.

Fasa kedua bermula soon after selonggok baju masyem dimasukkan kemesin basuh. Pastu ON tivi dan terus 'masuk ofis', heheh. Harus dijawab dulu komen pembaca sebelum keluar entry baru (dan harus merayap keblog kengkawan untuk baca komen dan ceritera diorang juga).

Masa tengah ralit tu teringat pulak .. corong air tak dimasukkan kedalam lubang water outlet masa ONkan mesin basuh .. aiyoooooo dah terlambat, belandong bilik basuhan tu jadinya. Aaarghhhh menciii! Nak salahkan siapa?? Salahkan tupai jerlah ..

Moral of the story. Multi-tasking tidak digalakkan semasa mengadap blog (sendiri punya atau orang lein punya <- cakap Kedah slang Ja).

21 comments:

zarin said...

i LOVE itu buah OO tu..ishhh tkde kena mengena dgn tajuk jugak :D

kdg2 i pun mcm u jugak hangkut segala brg dari atas turun bawak.,..errr terasa diri mcm kingkong kejap ahaha..itu kalau tk jatuh tangga tp kalau jatuh tangga memang bedebuk bunyi macam nangka busuk :P

somuffins said...

Zarin
Buah OO? My doter beri nama cam tu. Kueh fevret sekeluarga tapi my doter basuh dulu (buang kelapa parut) pastu baru makan. Style apa namanya tu?
Berhati2 Zarin, kalau you jadi nangka busuk, sunyi dapur you nanti. Cian Hasya tak dpt bluberi cc.

azieazah said...

Ahaaa bagus ler TB tu pandai urus diri sendiri jer. Tabik ler. Sama gak ler My TOKLAKI buat air teh sendiri masuk botol. Sendiri tahu nak berapa tong pun.. hehehehe

Ye la, I kan nak mekap lagi, pasang tudung lagi, brooch segala bagai... tu kira multi tasking gak, kan? hahahahaha

eh kalu tak turunkan hose tu ke lubang, takda sound kuar ker? Mesyen kain I, tak turun kalu melalak sampai bingit tinger....

noir said...

haha, tak kering gusi i jenguk sini.

my personal observations, kaum ibu lah multi taskers terhebat.

psst...time if managed properly allows multi tasking (masa blogging or otherwise :}

Helena said...

la... ceta multitasking... ingatkan buat ondeh2.... hehe... tula... lepas hoping dari blog zarin.... asyik ingat food aje i ni...

Yup multitasking is a must esp as a blogger n a facebooker.... Sambil masak ngadap lappy is definitely my expertise... hehe

take care!

Anie said...

Somuffins....


Yoooohhoooo I dah minum milo dan dah sihat dan kuat semula ;) hehehez.

Rindu arh dgn cerita ceriti dkt blog u Cik Som. Ni I nak pegi baca semua yg tertinggal. Terasa rugi kalau tak baca ur older entries ;)


I plak tak pernah pack kan my hb's punya back pack. I cuma pack kan dia punya lunch box lepas tu simpan dlm fridge. Besok pagi, dia yg pack sendiri. Untung TB, bukan ajer u pack kan dia lunch, malahan ada pack kan kasih sayang lagi auuuwwww I like.....

mokjadeandell said...

Cik som
Saya penyokong kuat multi tasking.Tangan,kaki,mulut boleh berkerja serentak seirama.Tapi kadang kadang hangit gulai sebelanga.

DeLancrettLurpak said...

Saya pun suka itu kuihh!!! Tapi kalau beli kat kedai, diorg ngelat, letak sikit aje gula melaka, benci tau!

Ada org sekarang, masuk toilet, buat bisnes no 2, sambil dok tunggu bisnes tu settle, dia baca newspaper dkt laptop, ini namanya heavy multitasking uols!

Sizuka said...

huwaaa... i dah tulis panjang2, tapi tengok2, comment hilang. nak merajuk la mcm ni. mungkin jugak disebabkan kemunculan buah misteri yang takde kena mengena dengan cerita diatas .. sob sob

Rima said...

Multi tasking is my middle name hahah.. ape nak buat.. if tak buat gitew nothing can be done.. if that day terlalu busy terpaksa lah blog hopping waktu malam buta.. then bila tido lambat and bangun awal besok pagi sampai tak sempet nak buat brekkie for hb.. ape lagi nak mengepack kan dia kasih sayang.. auwww hehehe

Yat Maria said...

multi tasking ai bermula 5am..bangun, berus gigi sebelum tu on cerek air nak wat kopi, sambil bakar roti dalam toaster then adengan berus gigi..half way berus gigi, wajib pi off the toaster sebab timer dah rosak...kalo hayal berus gigi sampai 3 rounds, nescaya makan roti angus....selalu makan yg angus sebab dah habit berus gigi sambil baca label syampoo, sabun, segala...so lost track of taim..muehehehe

syabas cik som, gambar kuih tu buat ai teruja nak menggentel this weekend..

fa*atip said...

multi tasking ni rasanya untuk orang2 yang AkTIP dan suka mengAkTIPkan diri mereka. I jenis lemmmmah lemmmmbuttttt. Buat keje satu persatu, slowwwww and steady...if not nanti i tehhhennnsionnnn...hahahahah!

PatinPasta said...

Cik Som,
Muahaha! Ingatkan saya je selalu lupa bab corong air tu bila basuh baju. Buleh geng-membasuh dengan Cik Som la ni! :D

Multi tasking tu orait jek.. cuma bila over multi tu yang kekadang terbabas, tapi no hal nye :D
(pendapat dari orang yg ngadap blog sampai kain berjemur dari mentari terbit sampai terbenam, tak berangkat)

kak ja said...

I terbayang habis jatuh tergolek syemua.. termos, cwn neskopi, botol ayaq suam, coffee sachet.. Ooohhh, sungguh trajis sekhali!!

Lili said...

Ja, I terbayang kak som's fav. caption "I 'lambakkan' jer atas meja!" yelah, yelah...kan dia ada berlambak-lambak!

Tak gitu kak Som? hehheh! Jangan cobet I, ye... <3

Ibu n Abah said...

kak som...
meriah u pg ni....
baju dah basuh..
TB dah pegi kerja..
ondeh2 dah habis..
komen dah jawap...
u dah mandi?

somuffins said...

Assalamualaikum (sambil betulkan kedudukan cemin mata)


Azie
Syabas pada TokLaki yg berupaya minum bertong2 teh, ahaks. Yalah you, setiap masa kita bermulti-tasking. Tapi bilalah nak jadi multi-millionaire ek? Kalau duk Indon, kita semua bertaraf tu kot? Niway, hose/corong WM tu mmg dah berada paras lantai cuma perlu sumbatkan kedalam lubang water outlet jer; tapi bila hose/corong tergantong, water kenot flow out, bukan aje dia melalak malah mengilai cam cik Ponti lagi..


Noir
Tak kering gusi boleh bermakna orang tu ada barisan gigi yang cantik, tul tak? Niway, thanks *malu nak cakap sebab*


Helena
Pengakuan yang amat telus! Pernah tak masakan jadi hangit al hangus? haha..

somuffins said...

Anie
Minum Milo anda jadi sihat dan kuat? Bolehlah bermain2 ditaman dgn Shaun d'sheep? hehe..
I bukan aje buatkan bfast dan masukkan segalak dlm backpack, I juga jinjing backpack kekereta n hulur kat dia just before dia pintal kunci keta. Pujilah I, pujilaah I, ngeh3.


Mamason
Multi-tasking is a skill kekdahnya kan? Kaki, tangan, mulut bergerak dgn satu wawasan, hoooray untuk KITA :-)


DLL
Pernah tak makan buah melaka tanpa gula? Niway, saper yg suka multi-tasking dlm toilet tu? Tak sker cam tu taw cos chances bahan kumuhan terpalit pada sokabar amat tinggi. Sila cari hobi lain, haha.

somuffins said...

Shidah
Alahai ciannya you. Jgn majuk, jgn sentap, jgn sedih. Nanti I hire a PA just for you. Suka tak??


NOTA:
TERPAKSA BERHENTI DULU. AKAN KEMBALI SELEPAS TAMAT JADI MENTERI PENGANGKUTAN. I THOT I DAH PENCEN? ISHHH...

somuffins said...

35mts home-SubPred-home. OK sambung ...


Rima
I thot your middle name is BAKING, no? Selalu you bake kueh yg out of the world for cik hb kan? Tu tak ke tanda kaceh cayang?? Auwww gak..



Yat
I mcm boleh bayangkan camana keadaan you, gosok gigi sambil baca segala labels. Psst.. masa tu you berkemvan atau ber.....?



Fa
Apa kata kitorang datang umah you tanpa calling2. Saja nak tengok you masih selowww n stedy cam sloth or kaki keatas tangan kebawah. Kalau I, sure fengsan! (tak bukak pintu langsong kot?)

somuffins said...

Aida
Sepatutnya corong tu dibiarkan aje melentok dalam water outlet tapi I jer yg fobia (kot ada tikus tersesat); maka tulah tiap kali habis basuh, I tutup water outlet tu. Terlupa kalu, huaaaaa nangish.

"Kain berjemur dari mentari terbit sampai terbenam, tak berangkat <-- pengakuan berani mati nih, syabas ;-)


Ja
You memang kawan sejati I, my fatner in kraim gitu.. ekekeke..


Lili
Kalau part barang2, kita panggil berlambak; tapi kalau yang itew kita panggil selambak, heheh..
I cobet juga you kang. Meh sini!


Akak
Semua beres! Satu jer yang belum dilaksanakan. Apakah? Cer teka..