Thursday, 20 January 2011

Good girl still ...

Rentetan dari entry Good girl, nilah hasilnya ...


Bila dough dah membuak2 macam nih, wajiblah ditumbuk2, dipenyek2 dan seterusnya diuli dengan gigih untuk keluarkan angin. Angin bukan jenis poot2 tu taw tapi angin terhasil dari gerak cergas gluten tepung n gas carbon dioxide.

Tersangat afdal kalau kita guna BM atau guna kneader dari mixer yang gah (mcm KitchenAid as it helps us from sweating profusely akibat menguli dgn semangat); or else kalau takde, back to basic guna kudrat sendirilah nampaknya. Just regard it as a form of exercise (tangan menguli sambil hati berselawat).

Cinderella's pumpkin buns


Multi-tasking: since dah bergelumang dengan yeast maka ...


... jadilah apam kukus

n apam bakar
.
Sibuk sket siang tadi.. ada aktiviti keluarga sempena besday nephew. Penatnya terasa macam baru habis menuai n membanting padi. Hari nih segala peluh jantan keluar dengan meriahnya, auww. Shalin Z ... please make way for Somuffins ... (nantikan cerita selanjutnya, cewah.)
.

18 comments:

azieazah said...

Choopppp..!

azieazah said...

Yesss.... itu percubaan utk mendapatkan podium juara!

hahahahaha

mana ler tahuuuu.. kot bleh dapat Apam Bakar tu barang 5,6 ketoi.

azieazah said...

SOM... U memboling yerrrr....?

Rima said...

Rajin cik som buat roti without encik BM.. if me lahhh.. haizz takde kuasa.. beli kat kedai lah kaedahnye.. talking abt BM.. i hv not been using it for weeks maybe months now.. :o(

Ibu n Abah said...

kak som...
mestikah u mentioned.. BM yg masih2 tak ada dlm koleksi ku?.. aduh.... harus kucari juga.. melihatkan kegebuan roti2 mu....

somuffins said...

Salam ...

Azie, adakah you terkesima atau you memang sayang kat I? Auww..
Amik jerlah apam tu berapa you nak tapi tinggalkan sket untuk TB k? Ehh.. you tak bawak kelapa parut yg I suh you parutkan tu ke? Haishh you nihhh..
P/S: Nape tanya I memboling? Ada gegaran bumi ke smlm?


Rima
I think your best fwen is your K.Aid bukan BM, tul tak? Both of them tak reti cemburu, so you relaxlah (but I do take 2nd hand BM you know, heheh).


Akak
Pada pendapat(an) I, sebelum you guna BM untuk buat roti, tersangatlah vavavoom kalau you buat roti from scratch. Cuba buat sikit dulu (pasti nikmatnya terasa)

azieazah said...

SOM..
U ada mintak kelapa parut ker? alahaiii...

Mesin kelapa dah kiok.
Parut manual dah lama lempor masuk telaga buruk.

Memboling? Yeahh U dah jawab sendiri. hahahaha

Tie said...

Terkejut tengok betapa tembamnya adunan tu, hihi..

Kita ni memang tak pandai meroti la Som.. Kekadang jadi, kekadang rasa nak lempar kat tingkap jer, huhu...

somuffins said...

Azie
It's OK. Sempena Thaipusam, mana lak nak carik kelapa, kan? Unless ada yg sanggup kutip kelapa terbelah dua kat sinun, ngeh3.


Tie
Kenapa lempar kat tingkap bukan kat dinding? muahahah..
Sekala sekali cuba lempar kat dinding pulak :-)

fa*atip said...

ciksom,
**dengan muka sedih** bilaaaa lah agaknya I dapat melakukan semua seperti yang diatas itu. I dapat bayangkan betapa my jantung hati akan happy kalau I hidangkan bun panas2 kat dia....uwaaaaa....**nak turun bawah, nak bancuh teh, nak cicah dengan biskut Jacob je.. :`(

DeLancrettLurpak said...

kite suke tauuuu apam kukuss!!! tabur kelapa parut.. nyumsss!!

wink wink, nakkk!!!

PatinPasta said...

Cik Som,
Haish... memang gebu sungguh tengok those buns! Saya bab2 uli and roti memang fail (statement dalam nada jeles).

Tak sabor nak tengok/dengo citer Cik Som beraksi di lane bowling! Yehaaaaaa!

* apam bako tu terhasil dari apam tu ek? (ye saya tau ni soklan 'cerdik' tapi nak tanya jugak :D). bako gitu jek ke or tambah apa2 lagi?

ahkakbatik said...

salam CS.... saya bab beli roti je pass... beli bun pun pass... tapi apam terbakar tu sah saya takkan beli...

Yat Maria said...

Cik Som

kenapala ai tak terpikiak nak wat versi kukus & bakar masa bikin apam many suns & moons back??cam rasa nak kerah tenaga BM ai plak...dah berabuk lama tak gunakan..kang merajuk terus lak..

kak ja said...

Kak Som, pumpkin buns tu kalau disapu2 dgn mUnyak but2, tak thethuwaile plak, kan?

somuffins said...

*bercakap dgn lemah gemalai*
Fa
What stops you Fa?? Kalau you bercita2 nak buat roti, I boleh guide you ala belajar jarak jauh. Mr Atip will love you even more if you serve him hot buns, auwww hhot bebeh (mcm kawan kita sorang tu dgn taglinenya LUEM).


DLL
Apam kukus yg ideal: terasa harum gula melaka + d.pandan dan warna apam tu sendiri. Pucat sangat xcantik. Apa pun, best makan dgn kelapa parut with dashes of salt.


Aida
I guna batter apam yg sama untuk apam kukus n apam bakar (AB). AB (bukan AB Charlotte) tu digoreng cam tu aje with very little oil atas non stick pan.

In case I tak faham soklan you n you maybe tak faham penjelasan I maka perlu I bebel lebih sket, heheh.

Untuk buat buns n apam, I hanya guna 'ibu roti yg sama', pastu barulah I bancuh bahan2 yg diperlukan untuk buns/apam.

'ibu roti yg sama' = dried yeast, gula, tepung n air .. digaul mcm buat batter jejemput. Tunggu dia mengembang barulah dibancuh dgn bahan selanjutnya.

P/S: Tapi you dah tau buat roti, kan??

somuffins said...

AB (you bukan AB=apam bakar, ahaks)
You belum coba makan apam bakar kekdahnya tu, kaan?? Cubalah buat, sedap taw esp masa you gigit n kunyah .. rasa garing dan lembut beralun dgn kelapa parut (bubuh salt, jgn lupa).

Cara makan: Slit open the AB n thumbat kelapa parut. Cam makan sandwich gito..



Yat
Apam gula melaka is nothing like apam mekar kan? Am yet to mekar2kan diri tho dah terlebih mekar dah pun. BTW, katne you sorok that BM? Bawah katil ka? kakakaaa...


Ja
Hanya Fa sorang akan buat cenggitu. Dia akan sapu mUnyak but2 kat buns labu sebab dia tu pengasas mUnyak tu, kan??


THANK YOU ALL .. MUAH!

PatinPasta said...

Cik Som,
Oooo.. hmm tapi kalo nak buat apam, kena guna tepung spesel ke, ke tepung bun/roti pon buleh?

* saya takat lepas buat base pizza jek. wawawa!