Wednesday, 19 January 2011

Good girl ...

Bila kita tanya baby yang baru paham 'bahasa' "saper gud gal, angkat tangaaaan".. so bila dia macam tak cukup nafas terlompat2 cuba nak angkat tangan kiri ke, tangan kanan ke *sambil air liur menitis2* terus angkat tangan kanan kejap, tangan kiri kejap ... kita pun kata "pandhaiiii anak umi/mama/ ubi ibu/mak/mummy/bonda", kaaaan??

So, bayangkan yang menitis2 air liur dan yang terlompat2 tak cukup nafas tu mmm.... (apa pun, I memang gud gal sejak kecik, ok?).

The quest of multi-tasking continues .... cewah!



In the pipeline: apam kukus, apam bakar n buns. Berjayakah Somuffins dengan semangat TunTejanya yang membuak2 as melambak membuak dough yang bakal dijadikan roti itew?? ergh .. tak reti dan takde kesabaran buat RedWelwetCake, maka semangat PGL ditukar suka sama suka kesemangat TunTeja plak (biaq tuan putewi cucu mak tok kat SP tu maghaahh kat chek, hehehee tak takot).

Disclaimer: gambar2 untuk syok sendiwi, yeahh!

16 comments:

zarin said...

mana satu yg dah siap? apam or bun? if apam i nak 2 ketui..anak i mintak nk makan apam tp i liat sikit nk bermasak masak hari ni...cik abe takdak..malas arrr...

somuffins said...

Zarin
Dua2 dah siap. I tak reti buat apam/buns yg fancy2, I buat yg simple dimple kapadia jer, hehe. You nak 2 ketui apam? I beri you apam bakar, boleh? (adunan apam dibakar atas hot platter bukan bakar dlm oven).

Yat Maria said...

Cik Som,

sahhhh gd gerl with all those in the pipeline :)

cam rindu plak nak wat roti...lama sungguh tu BM pi cuti..nak jugak kerah tenaga sebelom berabuk trus..lets see ehh..tpng, yeast sumer akceli dah ready dibeli sejak tahun wau..

somuffins said...

Yat
Aura RVC bertukar jadi buns n afams, har3. I tak guna BM, I uli sendiwi (menguli sambil berselawat gitu, ehem).
Hari nih terpaksa mandi pagi sebab nak ukur jalan ke KL yg jauh tu. Jumpa lagi *sambil menyarungkan dot3 ke dada, auwww). I hope Noir skip the last sentence, hehe.

azieazah said...

alahai SOM. Ini yang I takjub dgn U ni. Bukan saja pandai jadi cikgu BM I, tapi juga boleh jadi cikgu masak ni..

Tabik la. I memang failed ler bab-bab ni, sebab I tak pernah ada oven kat umah.


*malu.

Lili said...

CS,

I pong dah jadi good girl. :-)
Nanti kita buat barter trade ek.
Good, good girl!

DeLancrettLurpak said...

yg last sekali tu roti eh ciksom? tembam nyeee!! hehehe.. dah dah, bungkus kat saya satu! hehehhe

kak ja said...

No wonderlah I rasa lemaaaaahhhh je skg ni.. Rupa2nya semangat Tun TeJA dah terbang pindah pi kat PGL..

I nak habaq kat Tok Abah..

PatinPasta said...

Cik Som,
Amboooooooooooooi! Memang membuak-buak sungguh! Skill multi tasking Cik Som memang tak dapek nak dipertikaikan lagi. Hehe!
* tepek la sket gambo yang dah siap, Cik Som. tengok dalam bekas gini pon saya dah teruja tau! hehe!

word veri: ousio

Sizuka said...

Dear Good Girl,

Can i have some of ur apams? hehe

Maya Marisa said...

Cik Som,
I pun good girl jugak macam u. Betuuuulllll!
So, dessert nyer dah siap ke belum? So, apalagi, bila pulak nak jamu Maya? :P

fa*atip said...

cer kabor I, cer kabor I, camaner you tepek nama somuffin kat apam tu? cer kabor, cer kabor..

PatinPasta said...

* nyampuk jap..

Cik Som,
Kalo sudi, sila-silakan la amik award kat teratak saya ye :D

somuffins said...

Azie
Jangan takjub dan jangan malu. I adalah insan biasa banyak kekurangan tapi lebih lelemaknya, har3.
Dah you duk memuji, maka dgn senang hati I tambah 2 markah lagi untuk kertas BM tu, k?


Lili
I've seen the result of you being a gud gerl.. tapi malulah pulak cos the apam I make tak sekufu with those apam butter/susu yg you buat tu. Aaaah, kita malulah waak..


DLL
Yes, itu roti yang sedang mengembang menantikan last ulian before shape it into buns. Rona kuning cos I campur dgn labu..

somuffins said...

Ja
Tok Abah dah lama tau aiyem a gud gal tapi takperlah demi kesejahteraan penduduk setempat, nah amiklah balik *sambil lucutkan pingat TunTeja*


Aida
Bukan aje ibu roti membuak2 tapi I I sekali dah turut membuak2 dah nih (terlebih angin or lelemak? Haha.. mau tanya lagi)


Shidah
Gud gal says "pris hepp yorsef" tapi kalau tak sedap, diam2 jer taw.

somuffins said...

Maya
You oso gud gal meh?
Psst.. apam/buns tak yummy sangat tapi kalau molten choc cake dgn lelehan sos coklat, haa tu barulah beshh..


Fa
Camana I tepek nama Somuffins tu? I tekan2 abjad, pastu terus jadi, heheh.


Aida
Award? Nak amik dari sana kena pakai baju liplap ke? OK, nanti I kesanaaa. Timakasih daun keladi ...