Friday, 28 January 2011

Sentap vs santap ...

Sejukan hati dan tekak
.
This morning while preparing apam bakar, with just a question asked n came the not so terrific an answer, I terus tersentap. Macam nak majuk lari ke BBBB. Ada aje yang tak kena bila estrogen n progesterone tak in sync, ek? Ekceli I plan nak nangis esok lusa (kompol segala gundah gulana, one shot nangis biar berbaloi2) but it was never meant to be. Kilang airmata dah penuh kot?

Bila dah sentap cenggitu, mulalah cari allies yang non-judgmental. Kena luahkan juga isi hati tak kiralah kalau silap tu datang dari cik adik yang manis nih, hohoho! Sebelah tangan pegang hp, sebelah lagi pegang sudip maka bercucuranlah ... Nasib aar kalau airmata termasuk dalam kuali, lemaklah jadinya apam bakar tu nanti. Manis campur masin = lemak.., kan?

Tak sempat airmata meleleh masuk kuali I dah kesat dengan tea towel, nih yang paling dekat. Tak pun, guna jer leher baju *selalu dipraktikkan*. I suka letak tea towel atas bahu ala mamak masa beraksi kat dapur. Senang nak lap tangan dan senang juga nak lap dot3 bila diperlukan, harharhar.. Ramai dah kembang tekak ke? kiah3.

Now dah pukul 2 ptg I masih lum masak. Mana nak carik esbok magik? Lunch semalam I masak sup daging (kentang/celery) sa..ha..ja! For dinner I added another lauk, sotong gor salut tepung. Dah cukup rajinlah tu. Imagine proses nak bersihkan sotong ... quite cumbersome taw but I miss cooking n eating sotong masak hitam. Kalau masak pun, I sorang aje yang ngap so no point!

Patutnya I berluncheon dengan my kuncu2 kat Empire St*te Build*ng sana tapi terpaksa kensel cos I thot I'll pick T from SA. Since T n I sama2 majuk, both of us stay put; she's over there n I'm over here at home. Since the incident about a week ago, my mood kurang menawan.

2 days ago with much enthusiasm I made an appointment at the SS but I cancelled it 22 hrs later without giving any excuses. The valid excuse would be I have this phobia. What if during my presence there, segerombolan penjahat suddenly ambush the place. Whoaa.. that alone sends shivers to my spine. Sometimes I hate it when I have 2nd thought like that. Hate it!

OKlah u'olls, times up. It's time for me to be productive. Time to be creative in the kitchen, but where is my kitchen? I can't seem to find it!

18 comments:

mokjadeandell said...

Ciksom,
Nampaknya kita share so many things in common.I pun rajin sentap,nangis dalam hati dan luar hati dan selalu fikir kemungkinan dan kebarangkalian yang kelabu kelabu asap.
Kena sental kasi bersih lah segala fikiran fikiran itu nampaknya.

word verification kata ..ingsav lah.

DeLancrettLurpak said...

CikSom,
I kan, bila rasa frust dgn kerja yg tak menjadi, I kumpul all the frustation and sadness tu.. One day, kalau hari tu bertuah, I akan nangis beria-ria pada T-Bag.. A 15 minutes cry.. Kalau tak sempat nak tunggu hari bertuah, I pasang one sad movie, then I cry tgk the movie sambil keluarkan all the frustration.. pilu je rasa masa tu.. tapi lepas tu, confirm lega I tell u... heheheh

nangis la lepas tu buat2 lupa kitchen mana, terus JJCM.. heheheh

Ibu n Abah said...

salam kak som....
i cakap you lah...
masa i kesayuan dahulu...memang kilang airmata laju benor mengalirnya... kita perlu masa untuk luahkan dan perlu masa kembali kepada keadaan asal kita. Jika perlu nangis.. nangislah....
Kak som...
sekarang bila diri masih terapung diawangan... sigh... tiada lagi duka... dan airmata...(lagu broery dan sharifah aini...)
Kak som...
U memang strong... Nangis memang perlu.... Kita manusia bukannya robot... boleh senang2 nak ubah program/chip sedih jadi gumbira...

zarin said...

i pulak kalau tersentap tu terus nangis masa tu jugak. tkleh nk kumpul2 esok lusa dah..dia tk sabar nk keluar jugak
and ahaha i pun suka taruk tea towel kat bahu ala mamak tu...senang nak lap tangan dan apa apa yg sewaktu dengannya :D

Maya Marisa said...

Cik Som,
Lost your kitchen? Lost your way to the kitchen? No hal punya!
My kitchen also cannnnnnn hehehe
tak merajuk, tak beshhhh. bila merajuk, ada org nak pujuk...baru beshhhh!

somuffins said...

Mamason
Kita serupa? calit sket! Fikiran yg negatif mmg tak elok untuk jiwa dan raga tapi selagi kita tau bila nak offkan yg negatif dan ONkan semula yg positif, insyaallah we are doing ok. Tul tak?


DLL
Betul tu, I pernah juga buat cam tu (tengok drama or dengar lagu syahdu) untuk menjiwai mood nangis. It's as if we know the tear ducts need to be emptied, hehe
Nak JJCM pun mesti ada mood so no choice terpaksalah 'buat dapur baru', ahaks.


Akak
Nak ikutkan I dah banyak improve myself, cewah. Dulu kalau majuk, I terus senyap seharian tapi I ambik iktibar dari pe'el TB&D yg tak reti merajuk n memendam perasaan. Kadangkala diorang tak tau pun I majuk cos airmata banyak ditumpahkan disebalik pintu atau dalam bilik air. Alkisahnya ..

somuffins said...

Zarin
Sentap nih ada banyak kategori kot? haha.. Sentap yg perlu diambik tindakan cepat; atau kesedihan/ kemurungan disebabkan hormon yg mengada2/nakal maka yg nih perlu dikompol sampai penuh pastu barulah diletopkan dam :-)


Maya
If I go to your kitchen, you cook for me meh?? I sker aje..
Majuk pada yang kasih memang beshh tapi I plak tak sker dipujuk. Just leave me alone (pastu belikan I pisang goreng seringgit dua nescaya I akan jatuh cinta kali kedelapan belas).

kayteeze said...

Som, kita kalau nangis, kena guna tuala mandi. Segala benda semuanya nak keluar, hehehe....

Sotong masak hitam? Aderk! Teringat kat mak. Kita jarang betul masak gitu. Suami tak biasa, anak-anak pulak takut tengok (siapa suruh tak ajor makan masa mereka kecik dulu...).

Anie said...

Somuffins,

Waaahhh sejak kebelakangan ini, semua org asik sedih2 aja :( Jgn lah u lari pegi BBBB, nanti dah takde citer2 benar lagi I nak baca dkt ur blog...hehehz ;)

Anyway, harap2 the weekend akan ceriakan ur mood...jgn sedih2 ok. Mlm ni I nak layan bollywood on tv utk menghiburkan hati I...hahahaz :D

PS. Jumpa tak ur kitchen smalam?

Lili said...

CS

The very reason I tak kimeng earlier...

somuffins said...

Tie
Sampai guna tuali mandi? Whoaa..
tu mesti kes 'snowball' tu, hehe.
Masa anak2 kecik, selalu juga kita masak sotong hitam tu. Kalau sotong dipotong bulat2, budak2 pun terlebih mainnya. Sotong dibuat cincin sebelum masuk mulut.


Anie
Sempena CNY, BBBB tutup seminggu awal, ngeheheh. Lunch time nanti I ada date, yeayyy.

Kitchen? Alhamdulillah jumpa. Tu pun guna GPS, ahaks.

ahkakbatik said...

CS.. bukan AB.... kalo sedih meh ler adopt ghimau saya sekor buat pet...mehler...mehler...

somuffins said...

Lili
I blur nih .. why didn't you 'kimeng' earlier? Is it becoz we were in the same boat??



AB bukan CS yg sedih semalam..
Dah tak sedih lagi dah. Hari nih nak jenjalan boroikan pewut, Nak ikut tak? Jom??

Errk.. ghimau tu ghimau toy ka? Kita nak yg takde kuku, taring dan yg tak bewak :-)

noir said...

petua hubby tak lari...masuk kan air mata dalam kuali.

azieazah said...

Ala nanti anak dara tu balik dari SA, mesti leh ceria kembali....!

kak ja said...

Kak Som, I pun pernah mcm tu.. antaq Adik balik sarang dlm suasana yg tak brp best..

Tp otw balik, sampai je kat gate campus, I antaq sms kat dia, "Umi syg Adik!!"..

Esoknya je, I pi jenguk dia lagi.. peluk cium dia then bawak dia balik tdoq kat umah!!

Sgghlah I ni tak reti nak berlama2 sentap dgn anak2!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

dah ok ke kak?



haha..

tak jumpa kitchen ? apa lagi kak
makan luar lah..

somuffins said...

NOIR
"masukkan air mata dalam kuali" ialah petua hubby tak lari?? Nak tanya juga nih, LARI kemana ek? :-)


AZIE
Ceria dalam debu hinggalah debu tu dilap dulu dengan memohon mahap with hugs n kisses ..


JA
I reti majuk/sentap lelama tapi I tak sker buat cenggitu. I dah muhasabah diwi kekdahnya, heheh.. tapi sekali sekala nak gak kewaskan hati..


AZRINA
Dah OK daaah, hehe. Masa mood nangis, mood nak jjcm terus tumpul, nasib baik terjumpa kitchen kat belakang rumah guna GPS, ngeheheh..