Monday, 31 January 2011

Musibah n hikmah ...

Time checked: 3am.
Baru 3 jam beralih hari dari Ahad ke Isnin tapi macam tak sesuai nak sebut 'semalam'.

@2pm yesterday I went out on a lunch date with a friend n her tiny tot, Hani. T was going out to OU about the same time so I gave in and let her use my car. Kerja emak memang kena mengalah selalu ke? Next time dia kena book seminggu in advance!
.
Dah jadi habit T sebelum drive jauh, dia mesti check status minyak. Kot status minyak nyawa2 ikan, dia mesti isi minyak dulu, balik rumah pastu barulah bersiap. Satu kerja pulak, kan? tapi dia ada sebab tersendiri kenapa dia buat cam tu *pap dahi*


Lepas ensure semuanya ok, konfiden bebenarlah dia tu tapi bila dipulas kunci keta .. ngehhekhek.. tetiba lemau jer bunyinya. Sesi whining n blaming bermula "Umi tak start keta eh? blablabla" (dah 4-5 hari I tak keluar jjcm/jjcl, camana I nak start keta?). Kalau dah bunyi lemau cenggitu, tentulah angkara jahhat sibateri, tul tak? Upon checking, dah guna bateri tu since Oct09, patut pun lemau..

Dalam kelam kabut tu, I tak cepat mati akal, feewit. I terus fone Lee workshop mintak tolong mekaniknya mencemar duli, ahaks. Secepat kilat, muncul 2 mekanik naik motor terkedek2 bawak bateri baru. 2 kali mekanik ulang alik balik workshop sebab lupa bawak spanar dan tukar bateri sekali (silap bawak saiz). In a jiffy bateri siap diganti, kalau tak mesti ada yang mengamok ganas serupa cyclone Bianca Jagger, hehe.

I dah buat deal dengan sorang mekanik tentang bayaran tapi bila berdua tu nak balik, I somehow macam paham aje apa sorang lagi mekanik tu cakap kat kawan dia; mesti dia tanya "ehh tak bayar kerr?". I pun menyampuk "haaa... nanti loh kong bayar, thank you".

Selesai semua tu, barulah I berganjak ke Summit dengan my friend. Makan ayam penyet aje. Sebelum balik singgah ke McD beli pwospewity burger for cik loh kong. Tiba rumah by 5pm n kawan tu singgah sekejap until 6pm sebelum dia ke airport jemput loh kong dia balik dari sinun.

I selalu bitau T, bila2 something happens not to our liking, do refrain from whining or blaming other people. Suka tak suka, kena redha juga sebab Allah tak beri musibah pada orang yang lemah (mesti ada hikmahnya).

Banyak kali I sms T masa dia kat sana. Tanya bila nak balik, cermat bawak keta sebab hujan, blablabla. Well.. she reached home almost 9pm. Much later masa kemas her handbag, dia perasan sekeping note 50 dah hilang. Dia baru ingat duit tu dia simpan dalam poket pants and that it was possible the money could have been dropped at the surau. Kali nih dia cool aje n boleh duk senyum simpul lagi. Dah takde rezeki dan dia redha w'pun RM50 boleh beli macam2 .. tako, tutti frutti, aiskrim, subw* sandwich ...

T's 'what if' theory .. kalaulah kereta tak buat hal, mungkin dia ada masa singgah SS19 untuk beli facial cream yang sama harga duit yang hilang. I told her if only she got home before Maghrib as I advised her to, the money would've still be in her pocket as she would definitely be praying at home.

Praying with the pants on is not comfortable so she took it off and put on the telekong instead. Maybe that was the time the money chose to slip out from the pocket. My point is, why did that happen during Maghrib prayer and not Asar?

Bateri keta lemau masa keta masih dirumah. Buatnya bateri tu melemaukan diri masa kat highway ke, kat parking lot ke, camana?? Dahlah dia sensorang, hari malam, hujan pulak tu. Masyaalah .. Allah is great!

Moral of the story: Listen to your Umi, noktah!

21 comments:

kakcik said...

Kesimpulannya, kata-kata ibu adalah kata-kata karamah, ya CS? :)

azieazah said...

Betullah SOM. Kadang2 instinct seorang ibu ni tepat.

Tapi kalu dah meleter or bebel pun kita kena jaga gak, takut jadi doa plak..

Ehhhh.. I tak pernah lagi makan Ayam Penyet... never ever! so sangat teringin lerrr.. Jom kita dating.

Ibu n Abah said...

kak som..
teringat citer rapunzel..
mothers knows best...............

ahkakbatik said...

betulkan ciksom...
"listen to umi"....
umi pulak..listen to loh kong!

somuffins said...

asSalam ...

KAKCIK
Dengan niat yang ikhlas menegur anak2 kerana Allah, insyaallah kata2 ibu memang sahih very powerful
:-)


AZIE
Sebenarnya I tak banyak cakap *maklum pendiam, har3* tapi dah TB lagi diam maka ada ketikanya I jadi singa/wolverine/gajah/bison jadian, kekdahnya.
You lom makan ayam penyet lagi? Jom kita pi makan? You makan kat KL, I makan kat sini jer (den sogan nak dating sbb den tak reti berbual).


AKAK
Yes, mother knows best. Itulah 'nikmat' dari Allah untuk kita2 semua, auwww. Alhamdulillah.


AB
Betul betul betul ... tapi part Umi listens to loh kong tertakluk pada keadaan. Aktanya bisa dipinda Buk AB, heheh.

noir said...

mom knows best indeed. that's what i drill into the boys' head.

inahar ali said...

salam CS..waduh lama x kemari..cs pekabo?? moga sentiasa sihat ceria sokmo ye..windu aarr!!

Sizuka said...

CS, nampak mcm kat Chilis je. hehe.. tomorrow I'm going to empire again. and again, I'm gonna eat at Chilis dengan kengkawan masa lunch. jom la. sejukkan hati tu gundah gulana tu :D

somuffins said...

NOIR
Am sure your boys are obedient. Like father like son?


INAHAR
Walaikumsalam. TQ singgah sini. Diharap you pun sihat. Masih busy as a bee eh? Banyak kali I ada masalah masuk ke blog you. Nak intai pun tak boleh. Nape ek?


SHIDAH
I makan ayam penyet @Summit bukan kat C's. You masih lum jemu lagi ke Shidah?? Dah genjatan diet ke? Thanks for inviting me.. Jodoh kita belum sampai lagi, hehe.

DeLancrettLurpak said...

Husband saya selalu kata dkt anak saya "listen to your mom, she knows everything" hehehe.. taktau la dia ckp betul or he being sarcastic kannn? heheheheh

somuffins said...

DLL
I think T-bag meant both ... hehehe..

kak ja said...

Kak Som, bak sini nombor tpon T.. I nak bersyarah skit kat dia!!

Ibu n Abah said...

Ja..
(maaf kak som.. nak kena tumpang jugak ni...)
berapa nombor talipon u nak simpan ni???
hari tu u nak nombor TL..
ari ni nak nombor T..
phone memory u cukup ker nak menyimpan nombor2 tu?

kak ja said...

Akak,
maaf Kak Som, I tumpang lalu sat..

tak cukup my fon memory, buku 3-5 pun ada..

somuffins said...

JA
You nak no. hp T sebab nak bersyarah kat dia saja ke? You sure? Pasti? Muktamad dgn niat tu? ATAU you ada niat lain cam nak tanya samada dia dah berpunya? OK gak Ja, tak lama lagi bolehlah kita berbisan, auwww...


AKAK
Jom kita lantik Ja jadi CEO of YellO Pages, jommm??
Psst .. vuku 3-5 Ja vukan calang2 punya vuku. Bila vulan mengambang, vuku 3-5 jadi vuku 5!

Anie said...

Somuffins,

Betulx3 mmg I setuju yg kita kena dgr ckp mummy tapi biasalah as a teenager, kalau kita tak rebel sikit2 mmg tak sah. I dulu mmg 'gangster' ahakkss tapi I realised mmg buang masa tu semua. (Ada kwn2 I yg dah tua mcm I pun masih tak sedar lagi ish ish)

Anyway tu dulu....skarang I very good girl u know hehehez ;)

PatinPasta said...

Cik Som,
Haish.. nasib baik bebenor bateri buat hal kat rumah. Memang panjang citer nya kalo jadi kat luar (terjadi kat saya dan adik time isi minyak).

Bukan nak kata.. tapi kalo tepon Lee dan seangkatan dengannya, memang cepat je kan?

inahar ali said...

salam cs..system hang ye kalu mai umah kita? cs guna internet explorer ke? rasanye better cs tukor guna mozilla firefox @ google chrome utk surf..selalu nye xder masalah! int explorer ni mmg agak lembap cikit..hehe!

somuffins said...

ANIE
Dolu2 apa yg you rebel kan? Your mak suh masak tapi you takmoh ehh? But ok gak tu cos you are an awesome cook now *even the sheeps say so, heheh*. Masa kecik I pandai majuk aje tapi tak pernah rebel, percayalaa..


AIDA
Tepon Lee sbb dia dah jadi foster father to my cars. Rapport quite kamcing gitu. So far alhamdulillah keta buat hal kawasan rumah tapi ada satu insiden OMG.. tank air bocor masa T&I kat Kelang. Siap bersanding dgn apek tow truck! Huwaaa..


INAHAR
Dah lama I rectified the prob. based on your advice tapi tetap juga (sekali sekala) dia hang siap tunjuk gambar 'hour glass' kecik lagi. Tq.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Som,


Saya pun belajar sesuatu dari entri ni kak.. tenkiu haaa.

somuffins said...

Waalaikumsalam Azrina

Alhamdulillah jika entry kali nih beri munafaat kat you :-)