Wednesday, 12 January 2011

Beriani, bariani or briani ?

2 hari berturut2 T drive ulang alik ke SA settlekan segala hal 'to welcome' the new semester. Segala manikam dihangkutnya termasuk penyodok, penyapu, mop, detergent dan kain lap habuk. Dah siap berkemas cam nak rak patutnya duduk ajelah kat sana, kan? Taaaak, nak balik juga.

Her class starts at 12 today so by 1030am we should be going. Tup2 at 10am "Umiii, lauk semalam ada tak?" .. I terus tanak nasi (fancy the word tanak). Makanlah dia tak pandang kiri dan kanan almaklum selera sedang kembang mekar cuma pagi nih makan dengan nasi putih.

She commented while having dinner yesterday "Umi nih kalau masak campak2 jadi sedap tapi kalau masak betul2 untuk T mesti tak berapa sedap ek?" .. errrkk .. Keji sungguh itu statement. Mencongkam jiwa okay? kakakaa...

BTW, kat SA tu ada restoran nasi ayam Mencongkam, sedap juga.. (sempat promo lagi nih ..),

Bila ada bahan tapi malas OR bila tak cukup bahan tapi rajin, I will always opt for a 1-meal dish where segala karun like kentang, carrot, telur rebus n kismis sehati sejiwa berhimpun satu periuk. Bolehkah CSGenit menggantikan tempat CMGebu? auwww...

Apa gaknya yang sedap sangat I masak semalam tu? Feewit .. tekan lift naik sendiwi, heheh.


I masak nasi beriani guna instant paste aje (1st time guna jenama Iman). Kot in future TB bermimpi disiang hari nak masak instant beriani, kan ke senang I nanti?? Tulah gaya dia makan nasi beriani. Kalau boleh kismis melebihi nasi. Patutlah dia bergeliga, ahaks
.

Beriani daging where daging diselang seli with that transparent thingy, T suka cam tu. I guna rempah Faliza (eh?), Faezah or is it Faiza? .. samting like thatlah bunyinya, hehe. I blend cili hijau, sadri (mint n coriander elek), bawangs n halia. Tumis bahan kisar pastu campur rempah n tomato sos. Sebelum tu goreng hirisan bawang hingga garing molek warnanya untuk disatu-padukan kedalam lauk beriani. Rasa authentic sket bila ada bawang goreng.


Tomato, carrot n bawang jer yang ada. Acar versi tandus namanya nih. At least ada tomato, boleh juga menaikkan seri wajah I, ngeheheh..


Ndja n I hantar T balik kesana. Sewonoknya I takyah drive. Pastu kita berdua berjimba (berjimba?) ke Sec. 2 for an early lunch. It was actually brunch .. masing2 dah kebuluranz! ABC tu kita share dua beradik tapikaaan Ndja yang makan banyak, hehe.. Pinggan yang ada escargo sifot tu is mine, Ndja tak kawan dengan sifot2an :-)

Alhamdulillah masih diberi selera yang mantap dan rezeki yang halal. Esok2 I beli weighing scale yang baru ehhh?? heheh ..
.

18 comments:

Lili said...

Mmmmm...cedap! Tak sangka ye, selama beberapa jam you menghilang semalam, rupa2nya bermain masak campak2! I suka daging bahagian tu...ada ligament ke hape tu...cedap and setap. (dua2 sama meaning = sedap!)

Dan tak sangka Fa dah jual rempah... ingat mUnyak but but jer dia jual! hehe

DeLancrettLurpak said...

perhhhh, menangis syahdu tauuu saya nengok lauk ni!! meh la dok sebelah rumah saya, kot lebih , leh tlg pass sikit. hehehe

ahkakbatik said...

nasi ayam mencongkam kt setapak garden supnya ado cili api.... podeh!

kt sini telan rempah beriani pakistan jelah.... ketiak pun bau paki..huhu...

kak ja said...

Kak Som jahh-haaattt!!

I tgh lapaq, tp pukoi 2.46pagi, ada berIani ke I nak pi masuk dapoq godek2 fridge cari rezqi?

Anie said...

Somuffins,

Adoiii ada beriani dan lauk seangkatan dgnnya...yum yum. Last I masak beriani masa Hari Raya Haji tahun lepas. Hb dah mintak2 nk mkn beriani lagi.

zarin said...

rempah briani faiza kot...i pun ada beli...ada beli je tapi tak masak masak lagi ehehe tunggu bila nak masak pun tatau
i plak takut nk makan daging mcm gitu...takut liat kang tercabut gigi :D

Rima said...

Looks sedap lah cik som.. dah lama benar tak masak nasi briyani.. kadang malas gitew if only 2 ppl at home nak masak bagai gini.. anyway that part of daging .. saya suka.. macam kenyal and boleh kunyah sampai hancur :o)

Best ah.. whenever i go to KL rasa macam nak makan selagi selagan .. so many choices .. i like especially nasi lemak bungkus singgit hehe

Ibu n Abah said...

kak som...
u dah beraaannniiiii... fadanlah u ajak i ber'bungee jumping'.. u memang veraaannnniiiii...
Nampak sedap kuah kari makan dengan nasi verani tu... siap resepi lagi..
thank you..thank you...

Amy said...

Salam Kak,
Huhu sedapnya nasi itu..Akaaaaak! Kejam arh tayang kat kite macam ni.Kalo dapat makan macam ni mmg gedebam tersandar kat kusi ehehehe..

somuffins said...

Salam semua ...

Lili
Gitulah kekdahnya my schedule selagi TB masih bekerja. Memang tak sama schedule as other SAHWives. Orang masak, I rehat; orang rehat I masak etc.
You pun suka daging 'berkaca' cam tu eh? Calet sket!


DLL
Sebelah rumah you kosong ke? Kalau kosong, apa salahnya I jadi jiran you. Tunggu I renew my intl paspot dulu, meanwhile sila nangis penuh syahdu <- rhyme aje bunyinya :-)


AB
Setapak Garden tu kat Charlotte ke? ahaks. Musim winter nih you all mandi berapa kali? Kalau mandi gaya PRamlee, totally hindari itu rempah Paki. I can imagine the smell oredi :-)

somuffins said...

Ja
Nasib baik you tak geledah dapur masa tu Ja, if not T surely menangis sbb lauk dah habis you kerjakan. Niway, Tok I selalu puji, I budak baik sebab I rajin gobekkan sirih dia.


Anie
I masak sesimple yg boleh without trimmings sebab anak2 tak reti makan dalca, tak reti makan gajus/kismis dlm lauk beriani except the 2 warga keemas2an :-)


Zarin
Betul mmg rempah Faiza. I suka rempah beriani dia. Cubalah masak, you sure can one! Daging berkaca tu kena masak lama sikit. Bila dah betul2 empuk, you just hempap2 dgn lidah, lumatlah dia you ..

somuffins said...

Rima
You pun suka daging cam tu? Tulah kalau semata2 daging, cam boring nak kunyah, kan? Daging tu best masak rendang. BTW, kat Spore takde jual nasi lemak yg singgit2 tu ke?


Akak
I masak veriani daging vukan kaWi daging. Kena masuk lokap kang kalau makan nasi veriani dengan daging kaWi. It's a no no Akak tapi kalau suka, voleh aje :-)


Amy
Mahap cakap, lauk2 tu memang sedap tapi mcm kejam pulak I cakap cam tu ek? Sowi .. hehe.

PatinPasta said...

Cik Som,
Saya pon konpius apa perkataan sebenornye. Beriani ke, bariani ke.. briani ke.

* sungguh jeles tengok pinggan itu yang meriah dengan lauk pauk!

Maya Marisa said...

uiks, selera kita serupa lagi! ari tu Ayam Penyet AP kat USJ. now nasi ayam at Mencongkam...hehhee, sehati sejiwa gitu?

p/s: restoran tue dah dekat benor dgn rumah parents maya. bak kata my aunt, the distance is less than setanak nasik...hehehe bahasa kiasan orang doluX2

somuffins said...

Aida
BeRIAni, baRIAni or bRIAni yang pasti kita kena RIAng RIA bila memakannya (psst.. lebih2 lagi kalau pre, heheh).


Maya
Sementelah dah sehati sejiwa jom sehati berdansa? Ada beraN? :-)
I pernah makan kat Mencongkam tu. At first I thot mencongkam tu kedai Cina (bila my doter ajak kesana), rupa2nya tu slang noghori.

Tie said...

Tak pernah lak kita buat acor bubuh tomato.. tapi boleh cuba lain kali.

Tengok lauk pauk kat atas tu, isshh.. rasa macam nak pindah balik johor... senang nak cari semua tu, huhu...

Yat Maria said...

Cik Som

briyani ai tak pass masa lagi..yg ready made versi wat ai takmo try lagi..harus ai masak from scratch..but as byk keje nak kena prepare lauk sampingan lagik ai tundakan..

pinggan u persis pinggan ai kalo ai pi hajah maimunah..taht sifot & pari musti carik...abhe tu balas ngan ABC..tak yah carik weighing scale, waddahek la kan...kita enjoy dulu... :)

somuffins said...

Tie
Acar @ salad cam tu memang sesuai dimakan dengan beriani sbb tak muak. You rindu kampong halaman ke Tie?


Yat
waddahek?? muahahahaaa...

Buat pena cotta lagi susah berbanding buat nasi beriani n lauknya. I take the simplest steps ever. Janji ada rasa Yat.

Kedai Hajah Maimunah tu dah pernah keluar TV kan? Tak silap anak Pak Boden ada kesana, tul tak??

P/S: Anak Pak Boden punya nama sebenar ialah Mas Anthon. U kenal dia tak? :-)