Friday, 7 January 2011

Friday blues ...

Salam Jumaat ...

I am not good at confronting people for I still value my wisdom. Tidaaak .. cam tak kena aje ayat tu, tapi takpelah .. biar I sorang jer yang paham.

Eniveyy ...

Menunggu masa sebelum ke masjid tadi, TB n me berbual mesra hal semasa tapi tidaklah mesra physically, tssk tssk. TB tengah ketip kuku while I was trying to sort out some miscellaneous items which have long reside next to my lappy.

While rummaging through those items, terfikir plak nak test kebijaksanaan suamiku, auwww. Tetiba aje tanya "apa makna once upon a time?" ... "pada suatu masa/ketika .. aah, senang aje" ... "yang tuu I tau .. mesti ada perkataan laeeen yang lebih precise kan?" ... "al-kisah" *(sambil terus mengetip kuku dan senyum kembang hidung, har3) .. "ha'aah ek?" .. "ada apa lagi you nak tanya?" <- mula eksyenlah tu kot? .. "tu aje".

GTG, nak bersiap berwangi2an dan berlawa2an (ekceli it's neither for me, I saja suka nak tulis cenggitu .. I just need to feel good) tapi sebelum tu kena masak air dulu. Today the weather is just plain cold so hari nih kena mandi air suam .. ehhhh.. nak sentap kejap .. whylah TB never bother to install 'cerek panas' dalam bilik air so that taklah I mandi kesejukan, kan??

There you are, I dah dapat jawapannya 'mengapa saya malas mandi pagi' tapi masa kat Ja-Saint hari tu, okay jer I mandi air sesejuk air mata air.

Aaargh .. now baru teringat ... cerek panas tu sebenarnya water heater. Tulah, sejak dah meningkat dewasa usia nih, banyak benda yang dah dilupainya ponnnnn .. hahhaha..

Till then ..

16 comments:

kakcik said...

At least you tetap ada idea nak dicoretkan.. kan..kan..kan... :)

kayteeze said...

Err... Tie baru je mandi, air suam guna cerek panas (betul-betul cerek tau). Ini maknanya kita adalah orang yang paling tercorot mandi pagi (eh, dah petang!) hari ni.

Anie said...

Somuffins,

Dkt s'pore I slalu mandi guna water heater, tak biasa mandi air sejuk....brrr terlalu sejuk.

Dkt sini mandi air sejuk sbb cuaca tgh panas melecot!! ouccchhh :D

DeLancrettLurpak said...

Dalam bilik air umah mak saya di Ja-saint itu, ada shower and tempayan cina. Saya selalu tadah air dalam tempayan cina tu, sebab air nya sejukkkkk!! saya suke!!!
.
.
.
.
Tapi saya mandi pukul 12tghari laaa.. hihihihih

noir said...

cakap pasal mandi, teringat zaman dulu. no heater, air perigi je. tak pulak body pampered macam sekarang ni. i need enlightenment

somuffins said...

Salam ...

KakCik
Takat conteng2 merapu merapa dimuka dada Al-kisah memang no hal punya, hehe..


Tie
Kalau sebelah siang tak kemana2, jawabnya mmg afdal mandi setelah siap memasak. Tak sker bau masakan melekat kat baju :-)


Anie
Kalau hari biasa, mmg takyah mandi air suam tapi 2-3 hari nih hujan, rasa sejuk lain macam namun tak kuasalah nak masak air panas. Lebih baik air panas tu I buat nescafe .. :-)

somuffins said...

DLLurpak
Kalau mandi pukul 12pm, mmg sesuailah mandi guna air tempayan tu. Masa I kecik2 dulu, we all tadah air dalam kolah. Kita bergilir2 bersihkan kolah. I suka tugasan nih sbb boleh berangan mandi dlm swimming pool, heheh.


Noir
Air perigi is horror kesejukannya, kan?

ceriawan said...

ish..ish..ish..

zarin said...

i dulu kan dok kampung so masa kecik2 dulu kena mandi air perigi..gegege sejuknya...
tiap2 pagi termenung je bila nak mandi pi skolah, sejuk punya pasal i hampir nak buat macam citer p ramlee yg basahkan mata tu je. sudahnya mak masakkan air panas hari hari hihi

mokjadeandell said...

kat perlis la ni ada hari sejuk macam kat obersee.Nak turun snow kot.

Yat Maria said...

Cik Som

jgn kata air perigi, nowadays, air paip pong sejuk arrrr kalo mandi kul lima pagi musim ujan, water heater my storage tank dah kaput, lagi tunggu nak beli instant nyer..meantime mandilah wlpn gigil2..my 2 dudans no sweat kot kalo sejuk pong, sebab mandi koboi wahkahkah..

somuffins said...

ceriawan
Dush dush dush!!!!


Zarin
Samalah kita. Masa tunggu air siap dimasak, I boleh sambung tidor berdiri kat dlm bilik air, muahahahaaa...


Mamason
Kalau Perlis turun snow, beshhhh. Bolehlah I peragakan baju tebal n book a flight to Perlis. Saja nak bergambor ... (Perlis? Paris?? Dah dekat bunyinya tuuu, hehe). BTW, how's school??


Yat
Mandi koboi?? kih3 .. I would refer that as mandi itik or mandi kerbau .. *sila bayangkan itik/kerbau bermandi*. I notice that if we feel cold, kita perlu mandi dgn cold water jugak; effectnya lain. Tak tau camana nak explain further, hehe..

PatinPasta said...

Cik Som,

Kalo TB tak pasang cerek panas, at least mintak la dia tolong masakkan air. Lomantik gitu! :D

somuffins said...

Aida
Lebih lomantik kalau dia tanam pokok pithang, auww.. (macamlah ada extra tanah kat belakang rumah lagi, huhu..)

kak ja said...

Kak Som, umah I ada water heater.. Dulu mmg I slalu guna tp sejak tragedi pasangan warga emas yg meninggal kejutan eletrik dr water heater tu kannnn..

Mmmbbbeeeekkkkk!!

somuffins said...

Ja
Sowi lewat jawab.

Kalau cam tu, beri pada I jerlah water heater tu (ekceli I pun ngeri bila guna water heater. Takut melethop!)