Tuesday, 12 April 2011

'Invite2 anchovies' ...

Sejak umur dah bertakok2 nih, bateri dalaman kudrat ada lemah sket. Bukan buat kerja berat pun. Macam semalam contohnya, 3.5 jam kehulu kehilir has taken its toll on me. Mula2 hantar T keklinik. Lama juga stay put in the car (25 mts wasted) tup2 ada ruang kosong depan mata. 50sen masuk keparking meter, sedekah kat majlis perbandaran kekdahnya. Cian dia.

Alhamdulillah dapat park kereta maka bolehlah I tapau lauk dari kedai Kelantan tak jauh dari klinik. Baru pukul 12tgh orang dah berkerumun kat situ nasib sempat beli 2 lauk. OTW to the car, capai sebotol air soya gula perang (capai sambil hulur 2 ringgit). By then T dah pun jumpa doktor, dapat ubat 5-2=3 jenis dan cikSom pun kopak dot3. Uhuk3 <-- T yang batuk.

Jemput kawan T @SS18 dulu (kereta dak tu masuk wshop) barulah F1 ke SA. I seronok sebab dah tau route baru ke federal highway dari SS18 tapi hati ada sikit goyang sebab route tu mundar mandir sket. But still, kalau guna the other main road, sengsaralah jawabnya. Ada traffic light, kena U-turn dan sila sediakan sebantal roti sebab 'jem' memanjang *pus2 angin kuar dari hidung*.

Balik dari SA terus ke supermarket dekat rumah. Ngam2 beli barang 50ringgit. Ada sesape boleh beli ngam2 cenggitu tak? mesti tak boleh, kan? hehe.. Dari situ terus ke kiosk nak bayar bil tapi stop over kat stall pithang goreng n afamvalik. Sambil drive sambil mengunyah krup3 the warm pithang goreng ... heaven on earth, alhamdulillah.

Tiba kat kiosk tak terus turun, afdal sambung mengunyah dalam suasana dingin. Masa thedap2 mengunyah tett tett incoming sms dari tun.teJA bertanya kabar, declare dia cayang kat I, auwww dan query over something. After the last bite of the 5th pithang, I headed home sebab tak sanggup Q-up bayar bil. Tiba rumah terus masak nasi n goreng sayur peria taucu *lately in love with this dish*. tak semena2 ada 3 lauk, tak ke magic namanya tu? hehe.. I smart kan?


Breakfast pagi nih as penamat TB kerja malam cum penamat dia bersarapan pagi 6 hari berturut2 with dinda Som. 2 minggu lagi baru boleh breakfast in bed sama2.


'Invite2 anchovies' - one of my campak2 versions.


This place sells invite2 anchovies as well invite2 banana, beshhh...



Their version .. RM6/plate. Not bad! They have ubi rebus too.


Ahad: Dah boring makan ikan dan nasi putih (alasan tak rajin masak lauk lebih), dalam pada tak cukup bahan, jadi juga masak nasi beriani ala2 dan lauk beriani daging. Orang rumah nih bukannya tau samada lauk tu cukup bahan ke tak, hehe.. Janji ada salad timun/tomato n papadom. Lauk tu I tambah telur rebus n kentang kasi meriah sket.

Ndja is in Sarawak now. Hubby dia sibuk disana menjalankan tugasan negara, dia pun sibuk ... CCM! My other sisters have warned her not to buy anything but "bought you sarong and ......" kata smsnya. Tak sempat nak warn dia tapi rezeki tak baik ditolak, kan? heheh..

... tapi TB plak yang terlebih sudah, dia mintak Ndja belikan biskut sago. Nasib baik biskut aje, kalau tikar Sarawak tu, how? Hehe.. bukan TB orangnya yang nak beli mende2 cam tu. Mencii taw.

22 comments:

zarin said...

nak tergelak kat diri sendiri coz slow pick up betul i nih..sepanjang baca entry tu i dok wonder what is invite2 anchovies, dah nak habis baca baru tahu apa ke benda lah tu hahaha :D

p/s: rajin u masak beriani ye!

kakcik said...

I pun akan ke Sarawak lagi, mungkin kali ini sebagai YB (Yang Berangan!)...;-)

kak ja said...

Kak Som, I syg u tp I mencik TB, sbb dia tanak beli 'mende2 cam tu'.. tak sker tak sker tak skerrr!!
*Apa kes plak nih?

Kak Som, I suka dgn bunyi tett tett tu.. muakakakaaa..

*my word veri: glypepa.. Geli lagi, Kak Som!!!

Ibu n Abah said...

hehehehehe
Invite2 anchorvies...
heheheheheh
sukernya bila di omputehkan.....
nampak ada nilai komesherl...

Lili said...

Invite-invite anchovies...yuhoo! Ntah kenape geli segala N*n*n sebab ketawa terlebih harakat.

DeLancrettLurpak said...

heheheh.. i dulu terkejut sebab first time jumpa org jual invite2 anchovies dkt stall.. sebab biasa buat sendiri dkt rumah kannn..

anyway, rajin u buat the nasi beriani.. kenapa tak kirim ulat mulong dkt ndja sekali, heehhehe

PatinPasta said...

Cik Som,
Ampun nak tanya, invite2 anchovies tu.. cucur ikan bilis ke? Hmm.. sampai Rm6/plate? Ke ada ramuan spesel?

Cik Som kenyit-kenyit la mata kat Tb, mintak hadiahkan GPS, buh kat dalam kereta. Gerenti aman damai je bila F1 :D

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

pasar malam esok nak beli afamvalik jugak lah.

termuncung-muncung vivir ni haa kak..

Maya Marisa said...

cik som,
help! i cant stop ROTFL...inviteX2 anchovies la, inviteX2 banana la...
siap kena adjust speck u tau...
bila tuning sudah betul, br ler dapat decipher: jempuX32 ikan bilis & jemputX2 pithang!
pssttt, dapat award ker cos teka dgn tepat?

somuffins said...

ZARIN
kihkihkih... Nasib baik you dapat tangkap maksud invite2 anchovies, hehe. You know, bila I buat beriani samada nasi atau lauknya, I guna bahan yg minimal. Janji the end results tak banyak beza dari the authentic one. Less is more kekdahnya :-)


YB KAKCIK
Awat selalu ke Sarawak? Dpt jemputan khas dari Ketua Menteri ke? Ehhh.. kita jeleslah.

somuffins said...

JA
Dontlaa mencik my TB tu, cian dia. Dia tak bersalah *sevav I pun tak nak susahkan Ndja beli kat sana*. Kat Msia Barat pun ada jual kan? So biarlah kami berdua berpimpin tangan beli itu tikar if that makes you kembali tak mencik kat TB.


AKAK
Kalau makanan kita boleh diberi direct translation pada tourists dan pada masa yg sama bitau diorang 'it's called jemput2 ikan bilis', bukan ke beshhh?? Jom kita mintak kerja kat kementerian pelancungan?

somuffins said...

LILI
Invite2 anchovies takde kena mengena dgn NEN taw. You jgn gelak banyak2 nanti sebu/kemvong pewut you terus takleh gelak waima seharakat pun :-)


DLL
I rela masak nasi beriani my version dari masak nasi putih dan lauk2nya *jemu* tapi hakikatnya wajib selalu masak nasi putih sbb koloni rumah nih suka makan nasi putih. ULAT MULONG? You nak suruh Ndja pengsan? hehehe.. tengok ulat sayur pun boleh buat dia melompat!

somuffins said...

AIDA
Jemput2 yg dijual kat Naili's Place tu serupa cucur ada taugeh. Sedap rangup! RM6/plate kongsi makan 2 orang memang berbaloi.
Ha'ah ek? Selama nih tak teringat mintak GPS dari TB tapikan tapi, I nih adalah seorang pemandu F1 yang Fenakut! Belilah bapak GPS pun, I tetap takut. I hate myself for this.


AZRINA @MULAN
Afamvalik .. Exercise bibir elok untuk awet muda, ahaks.


MAYA
Nak tanya sket.. Bila you ROTFL tu, you pakai pyjamas, kaftan or house coat? I takot gak kot ada hem yang terkoyak ... free show jer kang *not that I dont like, hehe*
P/S: Tekaan betul tak dapat hadiah tapi dapat doa agar ChaCha cepat dapat adik baruuu..

Ribbon Clown said...

CS, I pun suka kuih sago tu..hihi

kuih cekodok tu invite2 banana lah kan? i confuse ng kuih bom.. n one more thing, zaman skang nih, kuih ni pun org jual sepinngan RM6..next time, harga tepung,minyak,segala bagai naik, trus jadik RM7,kendian RM9, dan seterusnya..inflasi2x..buring..

ahkakbatik said...

kita dah lama tak makan invite-invite ni.... sejak dapo kt tengah ghumah.. sejak kt luar sejuk takleh buka tgkap maka bau minyak goreng invite-invite buatkan bebudak batuk terbelahak..

Rima said...

CS
invite invite.. muahaha mula mula confused then terus macam ade light at the end of the tunnel hahaha.. sedap lah cik som.. petang nanti akan ku buat jemput jemput ikan bilis.. tak nak yg udang lah.. :o)

Honestly if u i hv to drive here and there i also the malas.. one place to another ok lah.. but to a few places kadang badan boleh jadi penat.. lagi lagi if dak sonia ni tak renti berbual.. penat nak kena tengok and layan dia thru my mirror

Mira Marlena said...

Cik Som,
Wah,cekodok ikan bilis tu beli ek?Kat mana kedai dia ye?Nampak sungguh banyak portionnya.Rajin sungguh CS jjcm.Semua tempat diredahnya..hehe
Dah lama tak makan goreng pithang!Itik tu comel sungguh terselit diantara cekodok ikan bilis dalam pinggan tu.
Wah, ni mesti share resipi biryani ni!

somuffins said...

RC
Orang utara sebut 'cekodok', kan? Specific sikit jadilah cekodok pisang or cekodok masin. Kuih BOM is totally different kind of kuih. Takde bau2 pisang dgn cekodok pisang pun, hehe.

Dgn harga RM6, memang berbaloi kalau kita buat sendiri jemput2 tapi kadang2 kita nak gak orang hidangkan kita even for the simplest kind of food. Barulah sesuai kita jadi lady of leisure, auwww..

somuffins said...

AB
Bila budak2 pegi sekolah, you buatlah invite2 tu. By the time diorang balik, walla! Kesian tau budak2 tu mesti windu dgn invite2.



RIMA
Seram I baca "ade light at the end of the tunnel", mcm citer TUAlait zone jer. As I told Ribbon Clown, I know that all my readers are 'smarties', can decipher my M&M (merepek meraban sepatah kata Yat). BTW, I tak guna ikan bilis campur dalam batter.

somuffins said...

MIRA
Restoran tu ada satu branch in KL tapi I tak sure kat mana. Kebetulan restoran yg I pegi tu is so near my house. My sis Ndja, dia yg rajin bawak I makan2.

RM6 tersangat berbaloi thinking that kita takyah peluh tiak nak prepare n menggoreng. Psst.. resipi beriani I adalah resipi lempor2 manja. Sure you nak?

Yat Maria said...

CS

I hearrttttt that itek terselit..wahkahkah..

somuffins said...

YAT
Quack, quack .. You'll see more of the itek terselit cos dia ada 5 beradiks, all 'gals', hehe.