Wednesday, 20 April 2011

Mentiga menggoreng udang ...

I mula berblogging hanyalah kerana menyahut cadangan sorang kawan tu. Tulis 2-3 entry pastu membisu 1K bahasa. 6 months down the road I was still terpinga2 .. still finding an idea what to write until one day, kapow!! the rest is history, cewah!

Since then I never looked back (haha.. sape kata? Look back I did! When I look back at my old entries, whahahaaa... malas aah nak ulas :-( namun hati nih melonjak2 to have it printed the professional way *berangan sambil pejam mata*


I am of the opinion that it is easier to write what's on my mind when I know almost no one reads my piece. But now? (uhuk2... sekarang dah meningkat 10K followers kot? muahahaa.. abaikan!), well ... no comment <-- standard answer kekdah artist plak, haha..

Does anybody know what SIOL mean?? I read that statement from DLLurpak's blog but the abbreviation surely comes from me, the QOA = queen of abbreviation (this title harus diguna-pakai as it was awarded to me, remember?). SIOL (not siot or siul) simply means say it out loud what's on you mind (up to you whether to have it written subtly or otherwise).

Sometimes I also feel the need to SIOL but I know it doesn't do me any good and that leaves me with just an option to berSIUL (never master the art of bersiul so tiup angin kosong ajelah .. fuh fuh fuhh..).

OK, kat atas tu ramble fasa pertama. Now fasa kedua lets's go down memory lane, hehe. Masa kitorang sekolah sebelah petang, Mak/Chik made sure we had lunch before we go to school. Sometimes memang takde mood nak makan sebab tergopoh gapah tak cukup masa as we had hardly an hour to do many things (termasuk habiskan buat 'leftover' homework, heheh).

Balik dari sekolah ugama jalan kaki dah wasted 10 minit tu pun kalau jalan menonong tak singgah kedai Salihin. 50 minit untuk makan, mandi, bersiap plus other miscellaneous things (apa ajerlah miscellaneousnya tu, ek?). Bab makan tulah yang I nak cerita ..

Mak/Chik takkan masak kow2 punya. Selalunya kitorang 'dipaksa' makan nasi panas with butter + kicap n ikan goreng or telur goreng. OR, telur mata lemvu masak kicap or masak sos tomato (sweet sour gitu), OR, lagi umphh bila makan nasi panas + kicap n ikan bawal goreng dengan butter, yummy! Kadang2 jer ada sayor tu pun mesti sayor fevret or else nehi muhabattikatum, ngeh3.

Cerita fasa kedua ada kena mengena dengan lauk dibawah nih, hehe.. cumanya it wasn't ikan bawal but only some tiny prawns ...

Bila didapur kreativiti haruslah menyerlah *lip lap lip lap*. Mak/Chik tak pernah buat cenggini but anak Mak n anak sedara Chik wow melethop sungguh kekreatifannya, hawhawhaw <- gelak gumbira ala SIOL and that makes me feel good!

I'm sure ramai teringin nak tau camana I masak udang tu tapi segan nak bertanya, kankankan? Ekceli lauk tu sesuai untuk budak2 yang tak suka pedas tapi semalam dek kerana idea ala kontang, tetiba udang dimasak cenggitu.

Wokeh.. tak perlu bitau suh bersihkan udang dulu as it's natural to do so, right? Haha.. I'm practicing SIOL here or am I being sarcastic? No no, it was plain SIOL, hehe.. As orang2 kat rumah I nih tak berapa rajin nak mengopek kulit udang semasa makan maka I dah siap kopekkan kulit except one (for me, sedap kesip2 kulit udang, nyum!).

Goreng bawang guna butter over slow fire. Bila dah coklat angkat n put aside. Guna butter yang sama goreng udang yg telah digaram kunyit. Careful on the garam as the butter is salty enuf. Goreng over slow fire but you can always play with the fire to get the 'hangus2' bits. Dah siap, pour everything in a plate n tabur the bawang goreng tadi. Resipi versi agak2 so terimalah seadanya.

As I am still having some html problems, I can't be sure how this entry will look like. Harapnya tidaklah ia membawa ke'aiban pada tuan punya tanah, hehe.

17 comments:

dangarumbia said...

Som, kita dulu kecik-kecik sebelum gi sekolah ada la beberapa kali makan nasi panas2 dengan mentega kicap tu. Siap mak suap 3 beradik kat tangga dapur... Sedap pulak tu, siap menambah-nambah lagik!

Sizuka said...

hahahahha... CS!! SIOL?? LOL... sakit perut i gelak. mula2 terpikir gak, eh! CS is saying bad word. rupanya, maksud lain :D

good one! :D

Ribbon Clown said...

CS,

/I suka nasik butter makan ng rendang../ ;p

tingat kat skolah asrama dulu2x..btw, tengkiu kasik resepi mengiurkan itu.. I mmg ade anak udang je lam icebox.. leh la mem-butter udang ptg nih hihi

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Mama kita kata, udang menggoreng mentega tu boleh juga ditaburi sedikit nestum dan daun kari!!!! yummmm.....kucing makan macam tu je, takyah nasi. purrr....meow!

Lili said...

Aaahh....harapan I untuk membisu 1K language nampaknya macam tak menjadi, sebab nasi panas2 berlaukkan tolor mata lemvu tuang kicap lagi. ;D

psst...Angelina dah valik mesia ek...jaga2 CS, satgi dia mamam udang menggoreng butter...er...her version of udang tu memang mabeles!

Ibu n Abah said...

Alolorh...
kak som...
semalam i dok menghabiskan stok udang i sebanyak 1 kilo tu...
tak tahu nak buat apa...
entry semalam masih mengenai minyak rambut bawang...
takdirnya entry semalam adalah udang masak butter...
sure seronok i anak veranak....
(saja nak bagi u guilty..)
kesian we all semalam.. kena adap sambal udang dan udang masak lmak dengan terong dan kacang buncis...(takder idea punya hal...)

Lili said...

CS

I dah menderhaka ke menu you itu. Mentiga menggoreng udang kan? Apsal I suruh udang tu yang menggoreng butter? Looks like I kene start buat blog kan...

Maya Marisa said...

Cik som,

Aiyo, nasik panas + butter + kicap manis + telur mata kerbau, mmg my feberet! Sedapppp. As my dad is a johorean, menu klasik telah di ajarkan ke setiap anakXnyer. Nekmattttt.....

zarin said...

mentiga menggoreng udang tu sangatlah menggoda jiwa ni ;-)
i pulak tk suka kopek udang b4 masak, cukup sekadar buang kepala n kopek sikit kat atas buang apa ke benda tuh yg hitam tu..kihkih padan muka sesiapa yang makan udang yg i masak..sila kopek sendiri ye!

somuffins said...

TIE
I boleh bayangkan you bertiga makan cam anak burung,hehe. My doter pun kata bila makan kena suap, lauk bertambah lazat.


SHIDAH
How can I not sopan, kankankan? Malulah nanti orang muda kata apa hal plak dgn sikertu nih, kan? hehe.


RC
Jadi ke you membutter prawns petang tadi? Kadang2 memang teringin makan nasi, butter n kicap ek?

somuffins said...

CAT
Pandainya awak memasak. Ekor pernah terbakar tak?? Owh yaa.. mmg sedap kalau udang tu dicampur daun kari but nestum? That I will try..


LILI
Nape you perlu membisu 1K bahasa? Ada yg tak kena ke? Apa pun, sabar ok? Psst.. keputusan dah muktamad ke?


AKAK
Dah ditakdirkan rezeki you semalam bukan udang digoreng mentiga,

somuffins said...

LILI
Pls start writing now .. I know you have so many things to share..


MAYA
Syabas sebab semua your siblings dah mewarisi makanan Johor. We all pun. Jadinya kita ni senegaralah ya?


ZARIN
Ganaslah you makan udang dgn kulit2nya sekali, hehe. Ekceli I suka prawns tanpa buang kulit.

Ribbon Clown said...

CS, I berjaya membutter nasik and wat chicken curry.. anak udang tak jadik kluar freezer..diorg tak free ptg tadik ;p

DeLancrettLurpak said...

huwaaa!! looks yummy la the prawns! next week nak pi beli prawns, and buat ini...

i pun tak suka buang kulit prawns, just buang part its sh*t je... kulit udang tu manis kan CikSom..

bestnye, lunch makan nasi+butter, heaven u!!

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, I love this, but never eaten before....with mentiga. Looks delicious.
You mind if I copy the pic....bila naik angin and post abour lovely ladies with black belt in cooking, I will display yours. Boleh?
Thank you.
Have a nice day.
Lee.

en_me said...

sodappnyerr prawn goreng butterr tewww maksomm.. ehehe

somuffins said...

RC
Nak 'jumpa' udang pun kena buat appointment dulu ke? kih3. You membutter nasi by bubuh butter over nasi or ada sesi menumis?


DLL
You pernah perkenalkan kat Yaya nasi mentiga tak? Mesti dia kata "bako jer", hehe. Sambal tumis udang lagi best kalau tak buang kulit ek?


LEE
Not that I like to brag, ehem.. but that dish is delicious! Yup boleh, you may have the pic. Have a nice day to you too.


en-me
MakSom yang maksum kah? hahaha..