Friday, 29 April 2011

isaN kameL ...

Isan kamel? bunyinya macam insan kamil aje, kan?

Lately I malas nak kesupermarket yang besar2 tu cos to me it's not productive anymore. I prefer kesupermarket yang kecik aje. Jalan 5-6 tapak dari tempat letak kereta dah boleh tolak troli. Pusing 5-6 tapak dah dapat sayur, pusing 5-6 tapak dah dapat ikan, dan pusing 5-6 tapak lagi barang2 dah siap discan.

5-6 tapak hanyalah tamsilan betapa tak jauh kaki I berjalan. Lagi pun no. 5 & 6 (disamping 2 & 7) adalah nombor kegemaran. Penjelasan tak relevant tapi saja suka nak bitau :-)

Hari nih lepas TB solat Jumaat, I dah takleh buat excuse not to do grocery shopping. Dia ada, so dia boleh tolak troli, hangkut barang2 to be scanned and unload those things when we reach home. Once at home, those things dia tak cuit lagi. Kuasa berpindah ketangan I pulak.

Terlanjur dah keluar tu maka afdal agar kita membeli sambil menderma <- up to you to decipher what that means, hehe.

Semalam tergopoh gapah masak nasi lemak untuk makan tengahari. Mulanya nak beli lauk aje tapi tetiba rasa nak cari pahala so masak ajelah apa yang ada. Kenapa tergopoh gapah? Haha.. good question but let that good question remain unanswered.



By 2.30pm semuanya siap almaklum masak ciput n simple aje. By 3pm I was on the road to pick T. By 4pm we were safely home.

Nak citer sket. I sangat sakit hati dengan drebar bas/lori yang asyik 'menyucuk' bas/lori diorang so close to my car, terasa macam dah bertemu bumper to bumper. I geram tapi lebih pada takut namun I tak berganjak, tetap drive on the same lane. When I finally changed lane to the left heading to Padang Jawa, the big lorry barulah terhegeh2 overtake my car. I pun apa lagilaah, terus tekan 'hon' sekuat hati dalam sesaat dua. Normally I baek taw, never pon2 or hon2 sesuka hati.




Masa mula nak makan tetiba "kenapa bubuh lauk dalam plastik"?, baik aje TB bersuara. Ha'ah ek? Sungguh tak sopan. Kalau Mak ada sure dia jeling kat I or even kalau my kakak2 tau, sure I kena marah.

As always, I mesti ada penjelasan kukuh, kih3. Yes, I overlooked the matter aka terlefas fandang. I bubuh lauk2 tu dalam bekas cam tu thinking that senanglah TB ambik sendiri lauk2 tu as I was not sure to come home on time after jemput T dari SA tu. Since I tiba rumah dulu, patutnya I bubuh lauk2 tu dalam mangkok, tapi hehehe.. terluferrr..

Sekali sekala best apa makan cenggitu. Kata rock?

P/S: T komen ... "Umi, mesti ke sambal nih banyak minyak?". Apalah agaknya yang I bitau T tu? Mula2 I kata "Tok kata .................." pastu "Bila menggoreng sambal .......................".

14 comments:

Ibu n Abah said...

chop..
nombor satu...
lihatlah dunia...

Ibu n Abah said...

nampak lauk nasi lemak tu mengancam...
esok nak masak nasi lemak instead of beli...
tapi kalau kat seksyen 7 ada jual pagi esok.... beli sajalah..
or..
Puasa ajerlah...
dari pagi sampai dekat maghrib takyah masak...
baring jer sebab boss bagi arahan "takyah masak kalau Yang puasa...".. makin lemaklah Yang ni...
Ingat kan nak ajak Yang keluar makan kat Padang Jawa....

FaAtip said...

heheheee...always love to read your story! Mmmuahhhs...

ahkakbatik said...

betulkan cik som kan.... dalam pastik ker... dlm baldi ker.. sama jek rasa... ngada ek dorang nih...
kita buat air teh kena lapik piring.. minum kedai mamak, depa bagi cawan pastik jer... tu pun recycle ntah baper rebu kali... ada komplen?

Rima said...

"Tok kata kalau masak bagai menatang minyak yg penuh" hahaha

"Bila mengoreng sambal harus pakai goggle" kahkahkah.. hantam lah cik som.. dah pagi ni.. tak leh pikir kahkahkah.. penat badan ku tapi tak leh tido pulak.. :o(

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Mama kata kalau buat sambal jangan taruk minyak banyak sangat. Betul! Lagi-lagi kalau pakai minyak zaiton. Sebab mahal!!!! Hmmm....Mama dah lama tak buat nasi lemak. Alasannya, takde daun pisang. Alahai...bubuh jelah dalam bekas plastik tapau ke macam Aunty CS kan? kan? purrr....meow!

kak ja said...

Maktok kata, kalau buat samtum, letaklah minyak masak bnyk2.. kalau kita org Malaya tak sokong produk kelapa sawit kita sendiri, nak harapkan saper lagi?

Maktok kata.. tp Maktok saper?
*sambil jeling kat pengimeng nomor siji n sbb dia tak nampak I jelir lidah skali..

PatinPasta said...

Cik Som,
No hal bekas plastik ke tak or even hidang dalam periuk. Rasa tetap mantop! Kan? Hehe!

next time lori or bus terhegeh2 nak potong, cik som tekan minyak. Jamu asap ekzos cik som kat derang. :D

Ibu n Abah said...

Ja....
u jelir lidah sekali lagi, u siap!

somuffins said...

AKAK
Lauk tu dimasak dari bahan2 koret. Ikan bilis cukup2 untuk disambalkan aje. Tak dpt krupkrap yg garing. Nasib baik ada timun n telur. Ekcelikan, shhhh... ayam ada 1/2 ekor dlm freezer tapikan tapi......


FA
Mekasih. Siapalah I tanpa pembaca seperti you? Auwww....


AB
Takat makan dlm plastik, pinggan ayan atau guna daun pithang, I masih sanggup TAPI kalau dalam baldi??? Manusia mana makan dlm baldi nihhh??? kah3.. kijam, kijam..!

somuffins said...

RIMA
At 3am you still can write creatively, syabas! Actually bunyinya gini :
1. Tok kata lebihkan minyak biar lauk nampak berseri
2. Bila menggoreng sambal guna lebih minyak supaya bahan2 digoreng serata


CAT
Your mama sengaja tak nak masak nasi lemak sebab dia cuba elakkan you all jadi gemok gedempol. Tau tak makna gemok gedempol? BTW, that was my 1st time serving food to my hubby using the plastic container. I always hidangkan just like your Mama hidangkan food for you :-)

somuffins said...

JA
TereLlah MakTok boleh pandang jauh untuk menaikkan ekonomi negaWa tapikan tapi I ngerilah nak guna minyak kelapa sawit yg rona orenG tu. Ekceli kerja mencedok minyak dari masakan yang siap dimasak merupakan my hobby (cuma lum sempat cedok minyak dari lauk samtum itew .. teruslah kena komplen, haiyaaaa).


AIDA
Bila makan dgn hubby, I mesti hidangkan dgn sempurna (wpun pinggan tak match mangkok, kah3) tapi hidangkan guna plastik tu is a no no. Sekali sekala O...K... whaaaat, kan?
Psst.. ekzos keta I ciput aje but even if I use diesel, alahai.. bunyinya tetap pispus-pispus, hehe.

kak ja said...

takut kat Akak Julieeettttt!!!

somuffins said...

Juliet n Ja ...
Berdamai sekarang kalau tak siap! Jgn harap dapat tengok tibi.
.
.
Yg menjalankan tugas
Matron Al-Kisah