Saturday, 2 April 2011

Malang tak berbau ...


  • Sedang I cuba sempurnakan entry dated 1 April yang masih kekurangan abjad, T berteriak "Omeyyy... omey tau tak?"*sambil tenung muka I tunggu reaksi* "tau apa?" *dengan nada tak sabar*

  • Alkisah ... dalam keadaan cuaca molek panas tanpa tiupan angin menderu waima angin sefoi2 bahasa tetiba pokok depan rumah jiran berderrrrak, tombang (jarak 2 buah rumah dari rumah blogger Alkisah).

  • Bila dah tau keadaan sebenar, dua beranak al-kepo bergegas kelaman rumah terus meninjau keadaan dari jauh. Mana leh jadi kalau tak ambik gambar, kan kengkawan kan? Maka terkedek2 ibu dan anak masuk rumah semula ambik hp memasing and gingerly inch our way sembunyik belakang pokok tak berdaun .. klik klik..

  • Camana I boleh sembunyik belakang pokok tak berdaun? Ha'ah, camana ek? Siapa dapat jawapan tepat atau sipi tepat, hadiahnya adalah berlanggan percuma bulletin Alkisah seumur hidup. Saranan dari penaja "rugi kalau tak teka taw".

  • Now back to Alkisah malang tak berbau .. tinjauan dari jauh staff pencen CSI ...

See? semua dedaun tak bergerak langsong so tak boleh nak disalahkan angin ...


Zoom in sikit .. blogger sudah mara kedepan tanpa berselindung belakang pokok tak berdaun ...


ULAT HIJAU yang tak pasti asal usulnya mungkin jadi penyebab pokok tu tombang, kot??



  • The good 'ol MPSJ! Kerja dia 'menebang' sa..ha..ja.. but couldn't care less where they placed those tree stumps hingga menutup salah satu ruang penempatan kereta siblogger. Siblogger sempat tanya kenapa tak dibersihkan sekali tapi katanya kerja membuang/membersih sisa pokok ialah kerja jabatan lain. Owwhh... gitu kekdahnya, kah?

  • Pada pendapat I yang ala2 nih, kan ke mabeles if majlis perbandaran mengamalkan 'finished staff work' (kerja selesai tidak tertangguh) dimana jabatan yang ditugaskan memotong pokok bekerjasama/coordinate dengan jabatan 'alam taman' yang kemudiannya mengangkut sisa2 pokok ketempat lain secepat mungkin.

  • Tuan rumah yang keretanya dihempap pokok dah selamat masukkan kereta kehalaman rumah. Badan kereta ada yang kemek, ada yang lekok. Cermin depan belakang fecah verderai tapi lebih kesian bila terpandang aerial kereta yang terlentok layu.

Soalannya sekarang ... depan rumah Ndja yang bertiled tak pasal2 jadi tempat himpunan sisa2 pokok tapi kenapa orang yang berkenaan tu tak thoughtful enough? At least have the decency to clean up the affected area cos it was obviously very dirty.


Right now Ndja is here so naturally she'll be the one cleaning up the mess (tapi masa kejadian berlaku dia ke KL) but if she's back in Sban, for sure TB will take charge.. amal jariah kekdahnya..

Anak2 jiran sebelah rumah I, sama2 al-kepo. Baju merah n seluar fink tu kembar tak siam. Yang baju merah tu datang kat I "aunty.. jangan tutup pintu tu".

I heran plak, apsal dia so concerned dengan pintu kecik antara rumah Ndja dengan my house, so I tanya "kenapa awak suruh tutup pintu tu?"... jawapan budak cerdik "nanti saya main bola, bola pergi sana".. so I said "Ohh, kalau bola masuk rumah saya, you call me laa.." heheheheh <- sama2 mengilai, kah3.

14 comments:

mokjadeandell said...

Semasa saya jadi GB,first thing I did was ordering pokok pokok segan nak hidup kasi potong dalam kawasan sekolah.Alih alih ada suara suara sumbang perli I kata I pemusnah alam.
Hmm agaknya jadi beginilah kot kalau pokok itu masih disayangi.
Sayang kereta tu kan.Mujur tak kena orang.

kakcik said...

CS...

you nyorok belakang tiang ek? :)

kak ja said...

Aiikkk?? Takkanlah I 'hembus' ke arah umah Akak, last2 'dia' pi hinggap kat pokok tu? Sampai tumbang lagi?

Tak menjadi nampaknya ilmu alam I.. 'Dia' boleh koner baring plaakk..

*Nak pack kain baju dlman dan luaran, nak pi sambung bertapa kat atas bumbung umah..

My word veri: appec..
Apek?? aaauuuwwww!!

DeLancrettLurpak said...

erkkk, tiba2 tumbang? ajaib!!!

kesiannya the car owner... berapa ribu la abih nak repair semua tu..

kalau pokok durian yg tumbang, i nangis ok!!!

PatinPasta said...

CS(i),
Uiks! (sambil mata terjegil) Selang 2 rumah jek ke dari rumah Cik Som?

Kereta yang kena hempap tu, kiranya dia buleh claim tak utk kos repair suma tu ek? Claim insuran ke claim ke sapa ek?
* tetiba tumpang kepoh skali :D

Maya Marisa said...

Cik Som,

berbau sampai ke rumah maya tu...
err, berapakah ganti rugi kerna di hempap dek fokok tu cik som?? kasi risik cepat wokeh...
err, bole tumpang kan cha cha main vola kat rumah cik som idakkk??? :P

Tie said...

Takut juga pokok tetiba tumbang. Tapi kesian kat tuan punya kereta tu.

azieazah said...

Memang handal lah si staf pencen al Kepoh ni, malang tu pun dia leh tahu idak berbau yerrrrr... isk iskk.. > sambil geleng kepala dengan lemah gemalainya.

somuffins said...

MAMASON
You pencinta binatang n yet they accused you as pemusnah alam? Ish..
2 jiran yang mengadap pokok tombang dah tau pokok tu banyak anai2 tapi diorang let it be aje. Lagi pun pokok tu tak berfaedah sebab daunnya selalu gugur. I dare say, local perbandaran tak menjalankan tugas, period!


KAKCIK
Tiang mmg sah tak berdaun tapi I nyorok belakang pokok tak berdaun, hehe. Ekceli pokok tu ada aje daunnya tapi daunnya ada pelik sket, hehe..

somuffins said...

JA
Sebelum hembus tu, you ada baca bismillah dan ada guna kompas tak? Awat tak bertapa kat Gunung Jerai aje? Takde beza samada atas vumvung atau kat gunung (both places memang tempat 'dia' pun, kan?


DLL
Mengikut meteorologi report, pokok tu mmg retak menanti belah (already infested by termites). Kalau pokok durian yg runtuh, I akan kirim kat you sebuku home-made lempok, hic!

somuffins said...

AIDA
Tak pasti tuan kereta boleh claim insurance samada partial atau full. Nampak gaya macam tak eligible aje. I will kerah keringat staff CSi to do further investigation, k?


MAYA
Sah, malang memang tak berbau ek?? I think MrN's car is fully covered by insurance unlike my neighbour's. I tak leh kepoh sbb Mrs jiran ada hidung tinggi sket.

My laman is sekangkang kera, takut plak Cha Cha tak enjoy nak berlari kesana kesini.

somuffins said...

TIE
Memang kesian kat tuan keta tu sementelah dia ada sebuah keta aje nanti susah plak dia nak gi kerja tapi dari perasaan kesian, timbul plak rasa geram. Caner tu??


AA
Gitulah kan? Semakin tua semakin mantap, har3. You tau tak nape malang tak berbau?? Sebab hidung I tersumbat, selsemalah beb, ngeheheh.

Ribbon Clown said...

CS,

lambat gila i nak buh komen kat entry ni.. byk sgt yg nak dikomen..kang panjang plk..simpan lam hati jelah heheh sekian ;p

sebenarnyer, i dah komen panjang, skali adam terpicit backspace, ilang seme.. T_T

somuffins said...

RC
That kinda mishap does happen, kih3. I pernah alami 'komen hilang' dari kesilapan sendiri, internet jahhhat dan gangguan luaran (eg mcm apa yg Adam buat, hehe).