Sunday, 10 April 2011

Richer by RM32 n jajacama ...

Mukadimah hari Ahad ialah saya kaya by RM32 hasil jualan sayor n ikan sokabar lama. Alhamdulillah for the rezeki, can buy another house, ehhh blouse, hahaha.. just add 3 more winggit.

Where can you get a good blouse that costs RM45 but the price is slashed jadi RM35 without an attempt to haggle? Tailoring jer dah double the price, kan? I tamak haloba, I nak bolot kedai tu sensorang aje so I tak nak share the whereabout of the shop, boleh?? heheheeee .... keji!

Subuh tadi lepas buat yang wajib dan yang sunat, I terbuat juga yang harus ie watching siaran ulangan memasak kat ortsA. Chefnya tak lain tak vukan kak Anita Azizan kita lerr... Dia masak RunRunChicken (a dish suitable for busy women like us, LOL .. lol)..

Ingredients: chic wings, celery, carrot, onion, black pepper, salt, canned peach n its juice = diced. Hempuk all in baking dish n cover with foil. Let it cook for 30 mts or so, or up to us how long as long as ayam tu tak menjerit2 "helllpp... kitorang almost rentung nihhhh..". Jap, jap... did I type Anita Azizan up there? Oooops sowi, it was the Anita yang suka bercanda dipasiran pantai tu, okay? clear? Gud!

Hoping that the real Anita Azizan tak tersedak, uhuk3. Rezeki hari Ahad ... nasilem samsot nasi lemak sambal sotong.


Timun dan ikan bilis adalah sdn bhd .. rajin jugak I kan? terdaya hiris timun n gor ikbil lagi, hehe..

Nak citer lagi bab rajin, siapa lagi kalau vukan I? hehe.. Lunch semalam I masak sotong dlm tin, gor ikan kerisi n gor peria taucu. For dinner *kata rajin ya tak?* I tambah lauk - ikan tenggiri gor (umur 2 hari) disambalkan, gor ikan kerisi sekali lagi untuk masak taucu n last but not least I gor ikan apa ntah namanya nih ...

Jom JJCM bersama CikSom okay? Last Friday lepas pick T from her teratak 4-tingkat, kita terus kesini (seawal Khamis T dah angin2kan nak makan kat tempat nih so I sker aje, heheh). Tempat makan according to T namanya Wali Songo ... errk, wali??


Tempat duduk bersila panggong disediakan tapi amat tidak thethuai untuk CikSom esp bila sepinggan nasi dan lauk2nya habis licin ... tak pasal2 terpaksa s.o.s for oxygen tank plak sebab takleh bernafffffass dengan semfurna, almaklum ...!


T had ayam BAKORR... dia nih kaaan, bila makan samting yang berkenan kat tekak dia "hmmm... Mi sedap Mi" .. "YaAllah Mi, sedaaaapnya Mi". Sekian adanya tabiat T tu menyerupai Ndja yang teramat appreciative of the rezeki kekdahnya.

I? I makan senyap sunyi tunduk anggun, sekali sekala jer jeling ke kiri kekanan, ehem.. BBPJ=baca boleh percaya jangan tapi kalau nak percaya juga, apa salahnyerrr, kaan? :-)

Here, its presentation of ayam penyet somehow differs from other ayam penyet that we've eaten. I had empal (daging) with those trimmings (1st time had sambal terung which is sedap). Sambal cili merah/sambal kicap hitam were put in small jars, senanglah kita menimbanya, haha.. but here they don't serve cili ijau.

Perhatian no. 1: They offered a piece of tempe jer but I got extra cos T memandai put it on my plate. psst, Umi tak makan tempe, Umi makan cheese aje kan?, ahaks... <-- harus dikensel stetmen nih kang ramai yang kutuk I tak sedor diwi, kena bakor kang!

Perhatian no. 2: Nama restoran adalah seperti tertera dikotak tapau tersebut. T memandai sker hati dia aje menyebut restoran WaliSongo, ishhhhh dak tu!

Sekian, diharap JJCM bersama CikSom memberi sedikit munakahat munafa'at. Have a nice day :-)

21 comments:

3E said...

Aunty Som......
I pun dah lama tak jual suratkhaber lama....nak jugak lah jual...at least dapat ringgit jugak macam Aunty Som....nak kumpul duit la hasil jualan surat khabar lama sebab nak extend dapur gitu....hihihii...ok tak cita2 I buat masa ni...

somuffins said...

Asilah
Cita2 you amat murni, auww. Lepas extend dapur, tambahkan alat2 membaking dan jangan toleh kebelakang lagi, terus maju jaya membaking dan terus membaking ...

3E said...

Aunty Som...
Mudah-mudahan amin! Nanti bila I dah extend dapur dan dah tambah segala gadget baking....I jemput u datang rumah yea....kasi u makan2!!!

DeLancrettLurpak said...

alaaa CikSom, verdict utk ayam penyet nye mana? sedap ker tak?


dessert?

kakcik said...

Kalau ke Wong Solo, I suka order Pecel Lele... :)

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, your dishes here are really delicious.
Like getting tortured see these foods.....
I sure miss eating them.
I love that restaurant, leave your shoes outside.
You keep well. Best regards. Lee.

ahkakbatik said...

wong solo tmn dagang tempt saya belasah ayam bako sorang satu pantang share dengan soda gumbira....

CS tau dak ownernya ado ompat bini... tu pasal ado menu jus poligami...

Ibu n Abah said...

Kak som...
i pun nak pekena ayam penyet lah...
i pun nak masak chicken wing lah...
i pun...
i pun...
i saja nak menakai kan u....

kak ja said...

Kak Som, kita sama je, kerap terpaksa merayap jjcm bersama si bongsu je sbb hero2 kita sdg sibuk membanting tulang utk menyara kehidupan kokurikulum kita..

Akak, I suggest Akak cari je chicken wing penyet.. dpt all-in-one gittew..

WAKAKAKAKAAAA!!! Kak Som, my word veri is 'glinoti'!!! geli + noti?? muahahahaaa..

kak ja said...

Lupa plaaaakkk..

Terlompat I setinggi siling umah bila nampak nama kanda Anita Azizanku iTTew.. Heran I, bila pulak dia jd chef nih??

Siap benjol kepala I tawww.. tatau nak saman Kak Som ke nak saman Chef Anita Azizan ke Chef Pencanda Di Pasiran Pantai tu..

Lili said...

CS,

Bestnya orang ada WangSolo dekat-dekat umah dia...boleh bayangkan kesedapannye seperti your doter exclaimed tu...

I pong sama dgn Ja...terkezut baca kanda Anne Ja jadi chef! :D But then nothing is impossible...tu sebab Anne senyapa sepi ni...tah-tah dah jadi chef!

Rima said...

Cik SOm
JJCM memang shiok kan.. lagi lagi tempat yg boleh duduk seliput hehehe.. kat sini i prefer to eat ayam penyet rajoli.. its grill chicken and the lada perghhh.. punya lah pedas but tak pe cos i ade happy soda to balas balik itew pedas heheh

U know something.. kat sini karang guni tak heran anymore surat khabar.. if u jual tv ke dia heran but kan dia kan kata.. aiyah sudah rosak..tak mau.. then if u desperate to get rid of it u terpaksa kasi dia lah.. pandai kan karang guni masa kini..

somuffins said...

DLL
Verdictnya ialah stetmen yang keluar dari my daughter "hmmm... Mi sedap Mi" n "YaAllah Mi, sedaaaapnya Mi", hehe. My empal rasa masam manis dgn bumbunya. Lebih sedap bila makan dgn sambalnya. However, we all tak beli dessert pun sbb dah kekenyangan.


KAKCIK
Baru 1st time makan kat situ. Next time insyaallah nak cuba yang lain pulak :-)


LEE
Bila makan tempat duduk like that, the men must ensure their socks do not stink if not haiyohhh, ampun!!

somuffins said...

AB
Ayam bakar tu sedap maka afdal kita bertamak2an. Sekarang nih kedai tu ada 4 branches.
Yup, I ada dengar cerita dari kawan yg owner tu ada pasang 4 BIWI dan menu kat restoran tu bertemakan poligami.


AKAK
I dapat bayangkan you pakai your "2-piece polka dot" semasa masak dan makan, auwww...

somuffins said...

Ja
Gitulah kerjaya menjadi seorang chaperone. Interesting kan? BTW, dah tuam kepala you yang benjol tu lum? Takyah tuam2, biarkan benjol seminggu so that I can call you JaJol, hehe *guwau ya Ja*

Ehh, you kenal Anita Azizan juga ke? Ntah2 silap orang tak?

somuffins said...

LILI
Abt 6 years ago I ada dengan pasal restoran WS tu tapi dah jauh keKL, memang taklah I kesana. I pergi branch SAlam, yeayy..


RIMA
How's your leg? Seram I tengok gambar kena stitch tu. Niway, kat sini jual sokabar boleh tahan mahal. Apek beli RM6/jengkal. Dulu kala ada apek bawak guni karong untuk bubuh botol2 kosong tapi sekarang dah pupus.

PatinPasta said...

Cik Som,
Memang seronok JJCM dengan Cik Som! (dengan harapan program ini akan diterus dan digandakan :D). Kat sini pon sama tau, derang memang appreciative dengan rasa, bau, texture, ramuan dan segala nya bila jamah makanan. Dari first bite sampai la last bite, sentiasa puji.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Minggu lepas dapat 11hengget jer dari jual besi katil anak2 yg dah patah. jadiklah buat belanja dorang makan eskrim mat indon moto yg lalu depan rumah.


kat mana Wali Songo tu kak ?

somuffins said...

Azrina @Mulan
Bukan Wali Songo tapi Wong Solo. My doter memandai jer sebut Wali Songo. Restoran Wong Solo ada 4 branches, salah satu ada kat Sec7, Shah Alam.

Ribbon Clown said...

Next time i balik kl, I nak gi WS ni..

btw, u pun shortform makinmenjadik2 eh CS..haha.. gor ikblis..gor peria..jajacama..hahaahaha...sib baik kita terer baca ;p

somuffins said...

RC
My shortform makin menjadik2? kahkahkah.. dulu tak puas gedik so dah tua2 nih peluang menggedik kian terserlah *wink*

I know my readers are all 'smarties' boleh paham my short forms, hehe..